![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Czy tolerujecie chamstwo??
Witam
![]() ![]() jak zwykle podaje źródło mojej inspiracji - http://zdrowie.onet.pl/1432348,2040,...tyl_zycia.html Przeczytałam ten artykuł i dosżłam do wniosku, że niektórzy ludzie sa to chamidła na dodatek bezczelne chamidła. Ale tu jest problem czy zwrócic uwage komus, jesli nas obraża czy skulić ogon?? Każda z nas napewno była ofiarą jakiegoś tekstu, uderzenia wózkiem w hipermarkecie, wproszenia się do kolejki, itd. Sama niejednokrotnie miałam przyjemnośc spotakć na swojej drodze chamidłus pospolitus. Czasmai wole się nic nie odzywac, ale jak widze, że osobnik tylko się stawia to zachowuje się tak, że nie poznaje siebie ![]() najbardziej mnie jezy: - wjezdanie mi wózkiem w tyłek w hipermarkecie , wtedy obracam się i robie wielkie oczy , albo sie pytam czy nie da się mocniej ![]() - heftanie w środkach komunikacji miejskiej - staram się udawać, że nie widze ![]() - brak wózka w hipermarkecie, potem zbiera się przy mnie i może przy okazji zabrać nieswoje ![]() ![]() - wpraszanie sie u lekrza kobiet w ciązy- bo ona w ciązy i ciezko umierająca, a to, że ja mam goraczke i majacze to nic ![]() ![]() - szybkie strasze panie w aurobusie, ktore potrafią zabic swoimi zakupami, siadajc na dwóch siedzeniach- kiedys mi pani kazała zejśc z drugiego bo ona ma zakupy- stwierdziłam, że może położyc na podłodze - stare piedziele w auutobusie, ktore siedza obok mnie i narzekaja, że ja siedze a powinnam stać ( chcoiaż autobus pusty)- udaje głuchą ![]() Jak coś sobie przypomne to napisze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy tolerujecie chamstwo??
ja przeciwstawiam się chamstwu i czesto stosuje rozne docinki, wkurzaja mnie starsze panie ktore cały czas marudza ze nikt nie chce im miejsca ustapic, ale nie chcac obrazac tu nikogo dziwne do tramwaju ida z laska i ledwo chodza a w tramwaju coraz szybciej biegna i rzucaja siatke na siedzenie by sobie zajac miejsce, kiedys wracałam z rozwalona noga i jakas starsza pani mi sapała ze chce usiasc to powiedziałam jej grzecznie ze boli mnie noga to ta z afera na mnie jak ja moge i w ogole.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mnie razi siąpanie nosem nad moich uchem i chuchanie w twarz nieświeżym oddechem. Nie ma nic gorszego,zwłaszcza w zatłoczonych środkach komunikacji miejskiej ,gdy jeden na drugim niemal wisi. Jak przypomnę sobie coś więcej,to napiszę.
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
oj doskonale rozumiem o co ci chodzi... jak ja ta sytuacje dobrze znam.ja zawsze jak wchodzi jakis mocherek to patrze sie w okno i udaje ze nie widze. xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Fresa: Ten oddech - hmm możesz zaproponować miętówke, ale czy to nie będzie chamskie
![]() Przypomniało mi sie jak jechałam autobusem i stoje w korku, jesień, katary, itd, Siedzi koło mnie chłopaczyna i też siąpa nosem, nos jak burak. Wyjmuje chusteczki, a ten , że nie potrzeba i to jescze wielce obrazony. Siiąpnał raz i.... się domyślacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
na pytanie, czy toleruje chamstwo odpowiadam ze... nie wiem. bo w koncu jesli ktos jest niemily dla mnie ja tez jestem niemila dla niego wiec tez w pewien sposob jestem chamska. kolo sie zamyka
![]() ogolnie staram sie grzecznie acz dosadnie odnosic sie do ludzi, ktorzy postepuja chamsko wedlug mnie. kiedys to nawet caly tramwaj stanal w mojej obronie, kiedy to pan w srednim wieku burzyl sie, ze zajelam miejsce z krzyzykiem - dwie kule i noga w gipsie chyba mi na to pozwalaly...
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a co do chamstwa ze kolo sie zamyka, to w sumie jak ktos dla mnie jest w porzadku to ja tz jestem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgrzytam zębami kiedy ktoś chucha mi w twarz wczorajszym śledzikiem. Mam odruch wymiotny kiedy ktoś opróżnia swój nos bez użycia chusteczki, na chodnik. Braku 'dziękuję' w odpowiedzi na uprzejmość z mojej strony nie zniesę. Wiele jest takich aspołecznych zachowań, których nie toleruję. Zazwyczaj tylko wrzeszczałam w duchu jednocześnie udając, że mi to nie przeszkadza. Ale... zaraz? Czy ten ktoś zachowuje się zgodnie z ogólnie przyjętymi, choć niepisanymi regułami? Chyba nie. Więc chyba nie będę chamska zwracając temu komuś uwagę, prawda? Z tym chamstwem jest tak jak z ESD. /przynajmniej u mnie, w większości przypadków ![]() Ktoś jest wobec mnie miły - ja w odpowiedzi również słodzę ![]() ![]() Ktoś jest wobec mnie wybitnie chamski - nie pozostaję dłużna. Małe chamstewka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
hmm mi jeszcze poza przypadkami ktore wymieniłyście przeszkadza kiedy ktoś pali papierosa na przystanku. Nie raz mi sie zdarzyło że siedząc albo czekającc pod daszkiem na autobus musiałam się nieco oddalić po tym jak ktoś mi zaczął dymić pod nosem. Nie jestem komfliktową osoba. W takich przypadkach ograniczam sie do lekce ważacego spojrzenia i nieco demonstracyjnego oddalenia się od takiego " osobnika".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A co robicie jak ktoś Was zaczepi na ulicy i wyzywa?? ALbo wczorajszy Pan Was podrywa, a jak mu się to nie udaje to udziela Wam niezbyt miłych komentarzy??
Bo przyznam szczerze, że ja wtedy mam nogi z waty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
jak starszy pan komentuje to udaję że nie słysze ( nie ma to jak słuchawki w uszach i mp3 :P)
Co mnie dziwi starsi panowie nie mają krępacji żeby coś powiedzieć, ale już taki przystojniak mimo ze ukradkiem zerka to już nic nie powie ehh Zawsze na odwrót...:P |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie zdarzylo mi sie zareagowac na cos takiego ,a obrzydza mnie to okrutnie fuuu ![]() Pozostaje tylko patrzec na chodnik zeby nie nadepnac tego gluta wycharchanego z buzi albo z nosa . Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wyjątkowo irytują mnie babcie popychające w stronę wyjścia , "Pani wysiada? To niech Pani tam stanie" ![]() ![]() Podstarzali Julia Iglesiasi (choć nie wiem czy to się tak odmienia) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
mochery w autobusie..grr....cos mnie trafia jak sie tak gapia na ciebie a ty siedzisz albo w jakims supermarkecie jak ci ludzie chodza jak te cmy i wjada w ciebie tym wozkiem i jeszcz esie krzywo popatrza ja jestem hamska w stosunku do innych i nie kryje sie z tym
nie jest to moze cos w stylu chamskiego zachowania ale nie nawidze jak jade autobusem a ktos sie na mnie gapi jakbym z ksiezyca spadala co najmniej
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nie jestem osoba konfliktowa. ciutke bezczelna - tu sie zgodze. potrafie na zaczepki odpowiadac cieta riposta - jednak podana tak, ze nikt sie nie zorientuje, ze to mogoby byc niegrzeczne. usmiech, nawet w sytuacjach kryzysowych, dziala zbawiennie. [chociazby w tych autobusowych 'pani wysiada?' odpowiadam ze tak i strzelam do babulenki usmiechem ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Przewija się już temat Polaków, więc i ja dodam coś od siebie.
Byłam w Anglii na światowym zlocie skautów, następnie pojechałam na zlot ogólnopolski. Dwa różne światy, jak dla mnie. Obcokrajowcy których spotykałam przepraszali za każde drobne potrącenie, ba! nawet za to, że weszli nam w drogę kiedy akurat szło się dość szybko, a wszystkiemu towarzyszył uśmiech. Wróciłam do Polski i doznałam szoku. Przepychałam się przez tłum ludzi, potrąciłam kogoś łokciem. W odpowiedzi na 'przepraszam' otrzymałam tylko wrogie spojrzenie. Sama obrywałam nie raz, bo jak ja idę, dlaczego w ogóle idę, a jak stoję to też jest źle. A później dziwimy się, że tyle w nas agresji...
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
No niestety chamstwo znam z naszych ulic, sklepów, urzędów. Długoby wymieniać... może ja sobie daję w kaszę dmuchać bo jestem raczej nieśmiała i jak ktoś mi się wepchnie do kolejki to nic nie powiem..ale Tż mnie nauczył, ze na chamstwo czasem też trzeba chamstwem i to nie jest zniżanie się do poziomu niekulturalnych ludzi tylko bronienie swojego, więc jak teraz jakaś pani wepchnie się w kolejkę to potrafię kulturalnie,spokojnie powiedzieć, że ja tu stoję i za mną jest koniec kolejki ale jak pani jest nadal niemiła to i ja niemiła jestem. Chociaż czasem dla świętego spokoju ustępuję.... A oto parę przykładów chamstwa:
Babcie w autobusach- zawsze ale to zawsze jak zauważę starszą (nawet nie starszą, także osoby ok 50.) panią lub pana to ustępuję miejsca w tramwaju/autobusie... niektórzy młodzi ludzie dziwnie się na mnie patrzą jakby nie znali dobrych manier, za to osoba której ustępuję najczęściej dziękuje i jest miła. Ale mam takie chwile kiedy wpatruję się w szybę i nie zauważam, że jakaś starsza osoba nie ma miejsca.. parę razy usłyszałam nad sobą nerwowe, teatralne sapanie czy komentarz że młodzi szacunku nie mają - na litość Boską, nie jestem maszyną i nie widzę wszystkiego, człowiek raz przez nieuwagę nie ustąpi a tu takie akcje. Inna sprawa, ja rozumiem, że kiedyś było inaczej i starsze osoby może denerwować para obściskująca się w tramwaju (mnie denerwuje)ale jeśli z braku miejsca dziewczyna siedzi chłopakowi na kolanach, bez całowania, macania i starsza pani zwraca uwagę i to niezbyt miło- to raczej ona jest niekulturalna i chamska. Trzecia sprawa to właśnie takie obściskujące się pary- jestem młoda i toleruję siadanie na kolanach, całusa, przytulanie.. ale jeśli panna w tramwaju siada na chłopaku okrakiem i całują się z języczkiem, albo obmacują namiętnie, a chłopak trzyma ją za piersi... w dodatku najczęściej taka małolata patrzy na wszystkie osoby, a szczególnie ładne dziewczyny z nienawiścią w oczach, jakby conajmniej chciały jej poderwać niezawsze przystojnego chłopaka, to ja przepraszam...szczyt chamstwa ![]() No i sceny ze sklepów czy butików w dużych centach handlowych- wchodze, normanie, przeciętnie ubrana do sklepu (nie musi to być wcale drogi butik)-oglądam i czuję spojrzenia sprzedawczyń i ochroniarza- jakbym była złodziejką albo biedaczką, która to napewno nic nie kupi bo jej nie stać. Wchodzi pani w futerku z firmową reklamówką a sprzedawczynie już jej nadskakują... aż mi się odechciewa zakupów.. Nie wspomnę już o przedmiotowym traktowaniu kobiet- te męskie, mało oryginalne zaczepki na ulicy, o paniach wpychających się w kolejkę czy do lekarza, o kulturze kierowców wpychających się na trzeciego, o tym jak dzieci po 10lat odzywają się do dorosłych (słyszałam, jak chłopiec lat ok10 wyzywa sąsiadki od k***ew..) To chyba tyle albo aż tyle...
![]() |
#19 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja nie jestem miła. jak mi cos nie pasuje to o tym mowie, robie mine, cokolwiek. gdy mi sie ktos wpycha mowie ze ja tu stoje/siedze. itp. jesli ktos mi grzecznie zwraca uwage, rownie grzecznie mu odopowiadam. gdy robi to chamsko, ja odpowiadam mu chamstwem.
na zaczepki, gwizdy, trąbienia mam jeden niezawodny sposob, o ktorym juz tu kiedys pisalam. robie gest takiego sportowca(jej, jak on sie nazywal?) ale dodaje do tego srodkowy palec. czasem mi ktos przyklaskuje na ulicy, jakas dziewczyna czy ktos, a czasem na mnie patrzy i kiwa głową to wtedy rzucam gardzące spojrzenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Chamstwo strasznie mnie wkurza.
Tylko, że chamstwem wg mnie jest nie - np. (możliwe, że) przypadkowe najechanie na kogoś wózkiem w hipermarkecie (raczej trudno założyć, że to robi się specjalnie), ale zwracania komuś uwagi w tym temacie słowami, np. mocniej się nie dało?. I to, że ktoś kogoś za takie najechanie nie przeprosił. Chociaż to raczej brak kultury. Niestety - chamstawa jest pełno wokół. Ja go nie toleruję - bardzo mi przeszkadza. Ale nie zawsze na niego reaguję. Nie lubie zachowywać się po chamsku, zniżać się do poziomu chamów, zachowywać się jak przekupka. Często, gdy takie zachowanie jest dla mnie uciążliwe, albo jestem tylko świadkiem jakiegoś strasznego chamstwa reaguję - ale raczej nie po chamsku. Raczej grzecznie, ale tonem nie znoszącym sprzeciwu, a zaczynam zawsze od przepraszam. Możliwe, że spektakularne ataki chamstwa mogą spowodować i taką reakcję u mnie. Wczoraj spotkała mnie sytuacja podobna do tej opisanej pod wskazanym linkiem. Czekałam w kolejce do labortorium - większość oczekujacych to były kobiety w ciąży. A tu taka jedna - tez w ciąży - pakuje się bez kolejki i rzuca tylko - ja się tylko o coś zapytam. "Pytała się" tyle, ile trwa pobieranie krwi itd. Jak wyszła, to jej właśnie zwróciłam uwagę słowami: przepraszam, ale to niegrzeczne z Pani strony tak się wpychać bez kolejki - tu jest więcej kobiet w ciąży. Odwróciła sie na pięcie i wyszła. Niestety - mam wrazenie, że wcale ją to nie obeszło i następnym razem zrobi podobnie. ![]() Proponuję walkę z chamstwem zacząć od siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To już się patrzeć na drugą osobę nie można ? ![]() ![]() ![]() ○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○ ○○○○○○○○○○○ Wiedziałam,że o czymś zapomniałam napisać wcześniej,jeśli o chamskie zachowania chodzi. Otóż. Takim wybitnym przykładem chamskiego zachowania jest kichanie i nie zasłanianie przy tym buzi . A wiadomo,że podczas kichania się kropelkuje i wszystkie bakterie oraz inne prątki nie tylko krążą w powietrzu,ale przy okazji lądują na osobie sąsiadującej .Dla mnie takie zachowanie jest chamskie ![]() ○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○ ○○○○○○○○○○○ Ta dyskusja zaczyna mi się nie podobać. W co którejś wypowiedzi pojawiają się negatywne wypowiedzi na temat osób starszych,z pogardliwym określeniem "mohery". Pomyślałby kto,że tylko osoby starsze zachowują się chamsko,a młodzież to wzór cnót i uprzejmości. ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Trzeba zaznaczyć, że nie wszystkie starsze osoby to "mohery" suchające ojca Rydzyka i stwierdzenie "Nie znosze Moherów" to już przesada... przecież jest wielu miłych starszych panów i pań, którzy po prostu czasem chcieliby aby im ustąpić miejsca, tak samo jeśli ktoś jest oryginalnie ubrany- kolczyki, skóry,irokez albo inne rzeczy to trzeba się liczyć ze spojrzeniami starszych ludzi, i nie tylko, bo przecież dla nich to coś dziwnego bo za ich czasów było inaczej.
Wydaje mi się, że wielu młodych ludzi nie rozumie, że starsi ludzie gubią się często w dzisiejszym nowoczesnym świecie i czasem warto ułatwić im życie. Poza tym ciekawe jak Wy się poczujecie kiedy bedziecie w podeszłym wieku i spotkacie się z brakiem szacunku i opryskliwością u młodych- ja bym się poczuła stara i niepotrzebna a to chyba niezbyt miłe uczucie...także coby starsza osoba nie powiedziała, czasem warto trzymać nerwy na wodzy.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nie znosze chamstwa i go nie toleruje
![]() Zaczynam utwierdzac sie w przekonaniu, ze Polska w nim przoduje. Rzadko teraz bywam w kraju, ale za kazdym razem jak przyjade to spotka mnie cos przykrego ![]() Do tej pory jeszcze pamietam ostatnie Boze Narodzenie, a raczej ptzygotowania do niego. Bylam z Rodzicami w jednym z hipermarketow i korzystajac z niepowtarzalnej okazji na pobuszowanie miedzy polskimi kosmetykami, zaszylam sie w jednej z alejek. Nie minelo piec minut i zostalam zrugana przez pare z koszykiem, ze im nie zeszlam z drogi, jak oni chcieli przejsc. Dodam, ze alejka pomiescilaby 3 koszyki i nikogo poza mna w niej nie bylo. Ale nie - oni chcieli zebym im zeszla z drogi i juz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Nienawidze chamstwa ale, że jest go coraz to więcej to zaczyna mi się troche udzielać tzn. jesli ktos mnie traktuje w sposób chamski to ja robie to samo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
nie lubię takich "narwanych" czterdziestek w autobusie- wracam do domu po 8 godzinach non stop na noagch (stalam na promocjach w sklepie)a ta sapie nade mną,że jej miejsca nie zwolnię. szczerze mowiac, to czasem az mnie korci,zeby takiej babie odpowiedziec w niecenzuralny sposob.
ostatnio wracalam do domu, siedzialam na początku przy oknie. do busa weszla kobieta w zaawansowanej ciazy. poprosilam kobiete obok mnie,zeby mnie przepuscila, bo chce wstac i ustąpic miejsca cięzarnej, myslalam,ze mnie baba wzrokiem zabije,ze musiala swoj gruby zad podniesc. i szczerze mowiac wole ustapic miejsca jakiejs pani w ciazy- przynajmniej podziekuje,usmiechnie sie, niz starszej babie, ktora nawet "pocaluj mnie w d***" nie powie, tylko z miejsca prawie mi sie na kolana pakuje (chyba och chwyt, zeby ktos im ustapil) to ja sobie wtedy mysle: o nie babo ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Nie lubię chamstwa, co nie znaczy, że nie zdarza mi się chamską być
![]() kiedyś facet koło 70tki zaczął mnie szarpac w autobusie, że tam starsza pani jedzie, a ja siedzę. Fakt, siedziałam, ale byłam zaczytana - jak zwykle w autobusie - i nie zwracałam uwagio na otoczenie. Mógł mi uwagę grzecznie zwrócić, to bym ustąpiła, bo dlaczego nie, jeśli faktycznie taka potrzeba zachodzi,. Ale że mnie poszarpał, to zrobiłam numer wszech czasów: napięłam brzuch z całej siły, powiedziałam, ze jestem w ciąży i mam prawo siedzieć. Facet się nie przymknął, tylko zaczął krzyczec. Nie zeszłam tym bardziej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja stosuję metodę oburzonego spojrzenia i mega ostentacyjnego kaszlu (graniczącego z duszeniem się) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
co do tych starszych osob, to ja mam tak, ze jezeli starsza osoba odnosi sie do mnie z szacunkiem to ja do niej rowniez. ale nigdy jeszcze nie powiedzialam do jakiejs babcinki czy dziadka "ty mocherze" czy cos w tym stylu, tylko odpowiadam bezosobowo
![]() wiecie, szczerze mowiac to ja bardzo rzadko spotykam sie, zeby jakas starsza osoba mi podziekowala, ze ustapilam jej miejsca, przepuscilam w kolejce itp. wiekszosc starszych osob, z ktorymi ja mialam do czynienia, uznaje to po prostu za fakt, za rzecz oczywistą. i to mnie denerwuje, bo jesli mnie stac na powiedzenie "proszę" to ta osoba moze mi powiedziec "dziękuję". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.