![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jakiego zwierzaka wybrac?
Proszę o poradę, ponieważ nie mogę żyć bez futerka w domu.
Uwielbiam psy, chcę mieć psa ale nie chcę go krzywdzić zostawiając go samego na 8 godzin jak będę w pracy. Ubolewam nad tym niesamowicie. Kot? Już lepiej pasuje do mojego trybu życia. Kotek może sam zostać w domku na parę godzin i nie będzie to dla niego wielką krzywdą. Ale chciałabym żeby mnie kochał, a niektóre koty nawet nie dają się głaskać. Gryzonie? Za krótko żyją. Miałam 2 myszki i odeszły szybko. Nie chcę cały czas rozpaczać po stracie zwierzaka. ![]() Nie chcę rybek, żółwi, węży itp. bo to nie futerka. Ja muszę głaskać, przytulać bo inaczej mam chorobę sierocą. Co robić? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakiego zwierzaka wybrac?
Może królik albo szynszyla
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
KWC
|
w takim razie: jednak KOT
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja wybralabym kota.. ale zastanów się czy nie bedziesz go krzywdziła zostawiając go bez opwieki.. w koncu zwierze tez czuje...
![]()
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Tylko czy kot będzie mnie kochał tak jak ja jego?
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jak ma zostawać na długo samo w domu to kot. Choć z tym czy będzie okazywał Ci uczucia to róznie bo koty to idywidualiści.
![]() Mój TZ ma kota w domu, prawie codziennie zostaje sam na cały dzień. Ma miske z woda, karme i żwirek i nic mu sie nie dzieje. Cały dzień śpi zawinięty w koc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Kota
![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektore koty, tak jak psy, nie daja sie głaskac, ale większosc kotów to szalone pieszczochy- tylko że kot działą inaczej, niz pies- nie przybiega na wołanie, tylko przychodzi, gdy sam chce. jeśli długo nie ma cie w domu, to zastanów sie nad dwoma ( ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Tak właśnie myślałam nad dwoma kotkami nawet ze względu na to ze będą zajmować się sobą i może nie będą tak niszczyć np. mebli.
A jeśli chodzi o te godziny no to tak jak jestem w pracy 8godzin. Chyba zostanę przy kotku (tylko nie wiem czy jednego czy dwa - musze porozmawiać z mężem)
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hmmm.....zwierze do sciskania ![]() ![]() ![]() ale psa na prawde mogłabyś skrzywdzic ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Jeśli kot, to tylko dwukot! Sama mam i teraz wiem, jak bardzo wcześniej krzywdziliśmy naszego jedynaka samotnością. No i jak chcesz przytulać - przy dwóch kotach jest większa szansa, że przynajmniej jeden będzie chciał, żebyś go przytulała
![]() Nasz starszy kot nie jest pieszczochem, nie lubi głaskania i noszenia na rękach, czasami (bardzo rzadko) sam przychodzi się przytulić. Drugi młodszy kot z kolei potrafi łazić za człowiekiem w krok i wpycha się na kolana kiedy tylko może. Ale żaden kot (i to chyba żaden w ogóle) nie będzie chciał się przytulać cały czas (jak chyba większość psów), nawet największy przytulak może nie mieć ochoty na przytulanie wtedy, kiedy my chcemy. Trzeba być gotowym na kocią indywidualnośc, bo inaczej nie będzie się z kociego towarzystwa zadowolonym ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dwa koty jesli Cie dlugo nie ma. Ja mam jednego, czasem nas nie ma dlugo, ale moj jest wychodzacy z racji odpowiednich warunkow. I tam ma juz cale kocie towazystwo Z tym ze nadal istnieje ryzyko np potracenia przez samochod, ataku psow itp. Jestem tego swiadoma, nawet jesli okolica jest bardzo spokojna. Jesli mieszkasz w miescie to lepiej zeby zostaly w domu, albo wychodzily na spacerki tylko pod twoja opieka. A kotu wcale nie przeszkadza siedzenie cale zycie w mieszkaniu. Nie tsanmie sie spasionym spiochem jesli tylko zapwnisz mu troche ruchu w postaci gonitw za mysza, papierkiem itp. Dwa koty odrazu eliminuja ten problem, zajmuja sie same soba. Znam wiele kotow mieszkajacych w bloku i sa to szczesliwe koty.
Jeszcze jedna sprawa, kastracja. Trzeba to wliczyc w koszta. Nawet jesli nie beda wychodzic, to znaczacy mieszkanie kocur albo mialczaca korka w czasie ruji napewnodadza Ci sie we znaki. Dla kotki dodatkowo zmniejsza to grozne choroby na jakie jest narazona bez kastracji: ropomacicze, rak i podobne. Przejdz sie po schroniskach i azylach dla kotow, poogladaj je, sprawdz te ktore podchodza do Ciebie i sie daja glaskac, lepiej, jesli widac, ze glaskanie sprawia im frajde. Koty to pieszczochy, choc zdarzaja sie i tacy indywidualisci ze nie dadza sie dotkanac jesli nie maja ochoty. Ale i tak w koncu przyjda i sie przytula ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Nie będę brała kotków ze schroniska tylko od znajomego ze wsi bo ma ich trochę.
Już jestem zdecydowana na 2 kotki, ale trochę obawiam się zniszczeń w mieszkaniu. Jak 2 takie małe rozrabiaki będą to będę miała wesoło. A może któraś z Was ma 2 kotki? Jak się razem zachowują? Co zrobić żeby nie drapały ścian, mebli?
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
A i jeszcze mam jedno pytanie. Czy 2 koty mogą korzystać z jednej kuwety? Dodam że kotki są z jednego miotu.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie, że bierzesz kociaki blixniaki, będą się kochac na zabój- no i dasz dwóm kotom lepsze warunki ![]() Małe koty to totalna demolka, i temu nie da się zapobiec, więc bądź gotowa na harce, zrzucanie rzeczy (już usuń wszystkie rzeczy, które nie sa na trwałe przytwierdzone- bibeloty, doniczki)- to trzeba przeczekać- no albo wziąc dorosłego kota ![]() koty da się przyuczyc do drapaka, ale ja nie używam, bo mam dośc podstarzałe meble i juz nic im nie zaszkodzi, nawet drapanie przez kota- szczególnie lubi moje krzesło do kompa i dywan ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Moje koty, ze sobą w żaden sposób niespokrewnione, nie drapały mebli. Jakieś takie grzeczne pod tym względem
![]() Ja jeszcze radzę się przygotować na śródnocne harce, bo to jednak jest trochę męczące, ale z wiekiem trochę się uspokaja, więc trzeba przeczekać. No i usunąć kwiatki...Raz - bo niektóre mogą być trujące dla kotów, dwa - bo i tak mogą starcia z kotami nie przeżyć... nasz pierwszy kot gryzł nawet kaktusy ![]() ![]() ![]() ![]() Ale i tak warto sprawdzić, czy to co nam w domu rośnie nie może kotuchom zaszkodzić ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Acha - nasze na razie mają dwie kuwety, ale to dlatego, że małe kotki jakoś duuużo więcej w nich zostawiają niespodzianek
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dzięki za rady.
To fakt że będą miały lepiej niż tam na wsi, bo wiadomo jak na wsi ludzie do zwierząt podchodzą. Poza tym jeden z nich to takie chucherko i jakieś troszkę chorowity. Ropki ma w oczkach i w ogóle taki słabiuszek. Mam nadzieję że jak się nim zaopiekuę to wyzdrowieje.
![]() |
#22 |
Killing me softly
|
Popieram, dwa koty
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Tarmosić To Ich Nie Będę
![]()
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
A może świnka morska, króliczek albo fretka?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Już mam 2 koty
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
ja zaproponowałabym jednak szczurka
![]() Sa urocze, mądre, ładne i kochane - tylko niestety żyją zbyt krótko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hehe. Wklej jeszcze foty swoich pociech. Niema nic lepszego niz kot
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
najbardziej by ci pasował kot-przejżyj jakąś ksiazkę o nich. Są cechy charakteru poszczególnych ras i jak kupisz "przytulaśną " rasę , to masz większą szansę na to,że kto będzie lubił głaskanie i pieszczoty.
A co do gryzoni to króliki żyją ok 8 lat. Sama mam 2-całkiem fajne, tylko 1 lubi głaskanie, drugi niecierpi :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Moje kotki bardzo mnie kochają. Nawet nie przypuszczałam że kot może tak kochać. Kocur biega za mną krok w krok - mąż się ze mnie śmieje że to mała dzidzia. Ale jest taki kochany, słodki i w ogóle.
Tu link do posta jakie mam ekscesy z moimi małymi wstręciuchami: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167333 A tu są zdjęcia (post nr 2897) https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...+kochamy+kotki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.