Sk±d wiedzieæ czy pije za du¿o? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2007-06-18, 19:27   #1
lalaith
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 831

Sk±d wiedzieæ czy pije za du¿o?

Dziewczyny, jak odró¿niæ czy facet pije za du¿o?
Mam problem, mój tata pi³ i nie chce trafiæ na faceta który bêdzie podobny. Mój T¯ nigdy siê nie upija, ale bardzo lubi wypiæ sobie piwko do poduszki, czy wyjj¶æ od czasu do czasu na kilka piw z kolegami. Nie wiem, mo¿e jestem przewra¿liwiona (na pewno z przyczyn rodzinnych nie potrafie podchodziæ do tego z dystansem), nie chce mu robiæ awantur o co¶ co w ogóle nie jest problemem, ale z drugiej strony sk±d mam wiedzieæ czy jak pije kilka razy w tygodniu to nie jest niebezpieczne i nie prowadzi do uzale¿nienia?

Dziewczyny pomó¿cie, jakie macie zdanie na ten temat?
lalaith jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-06-18, 19:51   #2
martinka_m
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 3 577
Dot.: sk±d wiedzieæ czy pije za du¿o?

wydaje mi sie ze kilka razy w tyg to za duzo .... np. raz w tyg, czasem dwa - jak jest impreza uwazam ze to nic groznego, gorzej jezeli takie imprezy sa regularnie co tydzien przez caly rok. poza tym takie picie do poduszki to moim zdaniem juz pierwszy objaw problemow. ok, moi rodzice tez sobie czasem w domu bez okazji wypija piwko ale jedno na spolke. poza tym zwroc uwage kiedy i dlaczego pije, czy po stresujacym dniu, czy po klotni, czy tak po prostu - chociaz kazdy z tych powodow moze prowadzic do uzalenienia. tak samo ile - bo na poczatku mniej, ale jezeli z czasem zauwazysz ze siega po wiecej tzn. ze wytworzyla sie tolerancja - co jest objawem uzalenienia.

moj byly mial takich znajomych ... na poczatku jak do niego przyjezdzalam to pili od swieta, czasem wieczorkiem piwko dla relaksu, po roku od kiedy ich poznalam pewnego dnia bylam w szoku bo dotarlo do mnie ze sa na dobrej drodze do pijactwa tzn. bylam u mojego bylego np. tydzien, a oni dzien w dzien pili i to nie jedno piwko czy dwa.... i nie lampke wina - tylko po calej butelce na glowe...

dla mnie to bylo cos odrzucajacego - moze dlatego ze sama pije malo -i tylko na imprezie, na jakims wyjsciu w pubie ... poza tym czasem jak napije sie nawet raz w tyg, to potem na kilka dni nie mam zupelnie ochoty na alkohol
martinka_m jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-06-18, 20:19   #3
sanetka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 373

Cytat:
Napisane przez lalaith Poka¿ wiadomo¶æ
Mam problem, mój tata pi³ i nie chce trafiæ na faceta który bêdzie podobny. Mój T¯ nigdy siê nie upija, ale bardzo lubi wypiæ sobie piwko do poduszki, czy wyjj¶æ od czasu do czasu na kilka piw z kolegami. Nie wiem, mo¿e jestem przewra¿liwiona (na pewno z przyczyn rodzinnych nie potrafie podchodziæ do tego z dystansem), nie chce mu robiæ awantur o co¶ co w ogóle nie jest problemem, ale z drugiej strony sk±d mam wiedzieæ czy jak pije kilka razy w tygodniu to nie jest niebezpieczne i nie prowadzi do uzale¿nienia?

mam taki sam problem jak Ty. tez nie iwem czy dobrze robie bedac z TZem. przez ojca alkoholika jestem uprzedzona.on tez ma ojca alkoholika i oboje dazymy do tego zeby stworzyc normalna rodzine.
TZ raz na tydzien albo i rzadziej wypija 2-3 piwka z bratem jak jedzie do siebie. czasem razem ze znajomymi gdzies idziemy albo kupujemy winko na wieczor. nie pamietam kiedy sie porzadnie upil.
wiem tylko ze porzadne awantury mu za to robilam ale to do niczego nie prowadzi. kilka razy bylo taz ze wiedzialam ze jedzie do siebie, od razu sie czepialam a on wtedy bardziej sie upijal twierdzac ze to dlatego ze mu przykro.
juz lepiej czasem przymknac oko, ewentualnie porozmawiac spokojnie

sanetka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-06-18, 21:14   #4
***luna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 190

alkohol jest dla ludzi, ale oczywisce w umiarze.
podajê link o uzaleznieniu i o tym kiedy nalezy siê zacz±c martwic.
Nie zale¿y to tylko od tego ile sie pije, ale te¿ z jakiego powodu.
http://www.wrota.podkarpackie.pl/pl/zdrowie/profilakt

sama te¿ jestem z rodziny alkoholowej strasznie by³am przewra¿lwona na punkcie alkoholu u TZ.
mój TZ ne pije prawie wcale, czasam i owszem, ale to czasmai jest baaaaardzo rzadko.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-06-18, 22:58   #5
lalaith
Zakorzenienie

Dziêki Dziewczyny za tak szybk± reakcjê na mój post, takie forum to jednak fantastyczna sprawa
Otó¿ jestem studentk± resocjalizacji i teoretycznie o uzale¿nieniach wiem, albo powinnam wiedzieæ wszystko. Nawet prace licencjack± pisa³am o hazardzie, co prawda inny problem, ale mechanizmy uzale¿nienia te same. Poza tym mia³am mnóstwo praktyk z osobami uzale¿nionymi, wakacje regularnie spêdzam w o¶rodkach leczenia takich osób bo bardzo mnie to interesuje.
Jednak to tylko teoretycznie, bo w praktyce zupe³nie nie potrafiê dokonaæ diagnozy takiej osoby, chyba ¿e sytuacja jest ewidentna, ale np mój T¯ nie ma ¿adnych z objawów ¶wiadcz±cych o uzale¿nieniu, które s± wyszczególnione na stronce któr± mi Luno poda³a¶ (dzieki wielkie), czy które by wynika³y z mojej wiedzy teoretycznej (teraz widze jak bardzo teoretycznej) na ten temat. Inna sprawa, ¿e mój Kochany to bardzo bliska mi osoba i nie umiem na niego popatrzyæ z dystansem, zawsze jest to podej¶cie emocjonalne, które sprawia, ¿e jednak wiele rzeczy widzimy inaczej ni¿ w przypadku obcych ludzi, bo przez pryzmat uczuæ.
Mój T¯ nigdy w mojej obecno¶ci siê nie upi³ (jeste¶my ze sob± prawie 2 lata), a z tego co wiem, to wcze¶niej te¿ nigdy siê nie upija³, chyba dlatego ¿e ma tzw "tward± g³owê". Ale mam kole¿anki którym siê zdarzy³o kilka razy w ¿yciu upiæ tak porz±dnie (samej mi sie kiedy¶ urwa³ film), jednak nigdy nawet by mi nie przysz³o do g³owy ¿e mog± mieæ problem z alkoholem, ot m³odzieñcze wybryki i tyle.
Ale na mê¿czyznê z którym byæ mo¿e chcia³abym spêdziæ resztê ¿ycia jednak ciê¿ko mi jest tak popatrzeæ z dystansem. Zw³aszcza je¶li mia³o siê wcze¶niej w dzieciñstwie przykre prze¿ycia zwi±zane z alkoholem.
Nie robi³am mojemu partnerowi nigdy ¿adnych awantur z powodu picia bo wiem, ¿e to nic nie da, a sprawê mo¿e tylko pogorszyæ. Kilka razy rozmawia³am z nim na spokojnie, mówi³am o moim ojcu i swoich lêkach z tym zwi±zanych, T¯ zapewnia mnie ¿e wszystko jest pod kontrol±, lubi piwko, ale ono napewno nigdy nie zaw³adnie jego ¿yciem, ma nad nim pe³n± kontrolê i ¶wiadomo¶æ do czego mo¿e prowadziæ to gdy bêdzie pi³ za du¿o. Jednak ja, nauczona wcze¶niejszym ¿yciowym do¶wiadczeniem jestem bardzo nieufna (staram siê tego nie okazywaæ, zachowywaæ spokój i nie reagowaæ emocjonalnie tylko racjonalnie) i nie potrafiê uwierzyæ w s³owa, bo zawsze pozostan± dla mnie tylko s³owami. Jednak tam gdzie siê koñczy zaufanie koñczy siê te¿ mi³o¶æ i wiem ¿e powinnam mu ufaæ. Tylko gdzie jest granica tego zaufania? T¯ d³ugo o mnie walczy³ i w koñcu mu siê uda³o, jednak wydaje mi siê ¿e ostatnio zrobi³ siê jaki¶ bardziej smutny i przygaszony, wydaje mi siê ¿e ma jakie¶ problemy o których nie mówi mi wszystkiego. Ja w ostatnim czasie mia³am powa¿ne problemy ze zdrowiem i wydaje mi siê ¿e T¯ nie chce mi mówiæ o swoich problemach, bo nie chce mnie martwiæ, ju¿ i tak mam do¶æ swoich. Jak czasem go spytam to co¶ przeb±knie, ¿e chcia³by mniej pracowaæ i wiêcej zarabiaæ ¿eby¶my mieli wiêcej czasu dla siebie i ¿eby nas by³o na wszystko staæ.. Ale czujê ¿e nie mówi mi o wszystkim. A mo¿e w³a¶nie te problemy te¿ maj± jaki¶ wp³yw na picie, mo¿e chce siê zrelaksowaæ czy co¶. T³umaczy³ mi to kiedy¶ ¿e dla niego trzy piwa to tak jak dla mnie jedno, a zwykle pije jedno, wiêc to tak jakbym ja wypi³a 1/3 (a ja wrêcz uwielbiam piwko z sokiem imbirowym albo np grzañca w zimie ;p), czyli tyle co nic, wiêc ¿ebym siê nie martwi³a, ale do mnie jakoæ taki argument nie przemawia.
Z drugiej strony np podoba mi siê takie ¿ycie jak opisuje Kasia Grochola w swoich powie¶ciach, mieszkanie w domku za miastem, gdzie judytka lubi sobie wypiæ winko czy koniaczek z przyjació³kami (ja tez bardzo lubie takie babskie wieczorki), a niebieski zawsze ma piwko w lodówce bo uwielbia i nikt nie ma do siebie o nic pretensji. Tylko czy takie historie s± mo¿liwe w ¿yciu, czy tylko w ksi±¿kach..? W moim domu mama zawsze mia³a olbrzymie pretensje do taty, gdy np wypi³ piwko z kumplem i nie odzywa³a siê do niego przez tydzieñ (totalny bezsens)

Nie wiem ju¿ co o tym wszystkim my¶leæ..
Czekam na kolejne wypowiedzi
Stary 2007-10-31, 18:52   #6
lalaith
Zakorzenienie

Sanetko co u Ciebie i u Twojego ch³opaka, nadal masz w±tpliwo¶ci..?
Stary 2007-11-01, 21:03   #7
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Sanetko co u Ciebie i u Twojego ch³opaka, nadal masz w±tpliwo¶ci..?

coz...mielismy jakis czas temu wielki problem z tym. TZ troche sie zapomnial i skonczylo sie na 4 razach wypicia w ciagu niecalych 2 tygodni. byla awantura, lzy.mysle ze za ostro zareagowalam ale akurat mialam ciezkie dni, duzo zaliczen na uczelni do tego ojciec 3 tydzien pijany chodzil. potem rozmowa i decyzja ze albo pojdziemy do psychologa albo z nami koniec. mysle ze oboje mamy z tym problem. TZ ze sie czasem zapomni a ja z podejsciem do tego, moimi reakcjami.

nie zebym TZa usprawiedliwiala ale tak poza ta sytuacja pije rzadko. np teraz bedzie 3 tydzien bez alkoholu. a poza ta sprawa to jest bardzo kochany, dba o mnie, wspiera. na razie caly czas planujemy zycie razem. niedlugo zaczniemy szukac mieszkania. i zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie

a jak u Ciebie?

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2007-11-01 o 21:26
Stary 2007-11-01, 23:25   #8
orthodox
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 139

Cytat:

To witam w klubie.
Ty stoisz i wo³asz bezg³o¶nie namiêtnie

orthodox jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-02, 08:23   #9
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Wydaje mi siê, ¿e je¶li zaczê³a¶ siê nad tym zastanawiaæ - to ju¿ znak, ¿e z piciem T¯ta jest co¶ nie tak.. Porozmawiaj z nim, na pewno zna Twoj± przesz³o¶æ i awersjê do alkoholu, przecie¿ je¶li mu na Tobie zale¿y to nie powinno byæ dla niego problemem zrezygnowanie z tych kilku piw.

Mój T¯ kiedy¶ uwielbia³ imprezy i picie z kolegami (wtedy jeszcze siê nie znali¶my). Martwi³o mnie to, kiedy go pozna³am, bo chocia¿ ci±gnê³o mnie do niego niesamowicie to wiedzia³am, ¿e z kim¶ takim nie bêdê. Ale zacz±³ siê zmieniaæ, nie dla mnie, tylko tak po prostu - stwierdzi³, ¿e to nie by³o ¿ycie, a ci±g³e imprezowanie zaczê³o go mêczyæ. Teraz raz na jaki¶ czas wypija piwo. najczê¶ciej ze mn± i nie narzeka ani on, ani tym bardziej ja.
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-02, 08:40   #10
Fajowy Koles =D
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 48

Jako facet mysle ze mam w tej kwestii wiecej do powiedzenia. Moim zdaniem, jesli sie nie upija nie masz sie czym martwic. Wiekszosc moich znajomych (i nie tylko facetow) pije srednio 5-10 piw tygodniowo i nic sie nikomu nie dzieje. Ja tez tak pilem przez jakis czas ale jakos mi przeszlo. Rozumiem ze doswiadczenia z pzreszlosci wplywaja na Twoja ocene ale nie masz sie czym martwic. Przynajmniej dopoki nie zacznie przesadzac... I od razu mowie ze go nie bronie bo jest facetem a sam pije sporadycznie.
Fajowy Koles =D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-02, 08:57   #11
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fajowy Koles =D Poka¿ wiadomo¶æ
Jako facet mysle ze mam w tej kwestii wiecej do powiedzenia. Moim zdaniem, jesli sie nie upija nie masz sie czym martwic. Wiekszosc moich znajomych (i nie tylko facetow) pije srednio 5-10 piw tygodniowo i nic sie nikomu nie dzieje. Ja tez tak pilem przez jakis czas ale jakos mi przeszlo. Rozumiem ze doswiadczenia z pzreszlosci wplywaja na Twoja ocene ale nie masz sie czym martwic. Przynajmniej dopoki nie zacznie przesadzac... I od razu mowie ze go nie bronie bo jest facetem a sam pije sporadycznie.
no dobra. tylko czasem 2-3 piwa wystarcza zeby facet sie czepial o nie wiadomo co. nie mowie tu o jakichs awanturach czy cos ale np. moj potrafi byc nieprzyjemny, i za nic sie z nim dogadac nie mozna. jakies pretensje wtedy wyskakuja, niedomowienia

Stary 2007-11-02, 09:40   #12
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Cytat:
Napisane przez sanetka Poka¿ wiadomo¶æ
no dobra. tylko czasem 2-3 piwa wystarcza zeby facet sie czepial o nie wiadomo co. nie mowie tu o jakichs awanturach czy cos ale np. moj potrafi byc nieprzyjemny, i za nic sie z nim dogadac nie mozna. jakies pretensje wtedy wyskakuja, niedomowienia
Dok³adnie I ju¿ wtedy nie jest to takie normalne... i mi³o te¿ nie jest
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-02, 09:41   #13
lalaith
Zakorzenienie

Sanetko ja tak naprawdê nie wiem jak to z moim T¯ wygl±da, bo mieszkamy w dwóch róznych miastach i spotykamy siê tylko w weekendy, ale on ciê¿ko pracuje, ok 10-12 godzin tygodniowo (to jego wybór, a nie przymus) i lubi siê po pracy napiæ piwka. W weekendy gdy do niego przyje¿d¿am to czasem kupimy sobie winko na romantyczn± kolacjê albo po piwie na film, ale nie jest to regu³±, czasem wolimy wzi±æ sok albo wodê mineraln±. Poza tym mój T¯ uwielbia te¿ kawê (i w ogóle kawiarnie) i sok z czarnej porzeczki. Ten ostatni potrafi piæ hektolitrami ;p
Tak naprawdê to ja siê ju¿ w tym wszystkim zagubi³am. Potwornie bojê siê przysz³o¶ci, czasami budzê siê w nocy zlana potem i ³apiê siê na tym, ¿e my¶lê o tym nawet przez sen..
Mój tata nie pije ju¿ dawno, ale co z tego? Moja mama i tak ju¿ go dawno nie kocha za to co by³o kiedy¶, nie potrafi mu przebaczyæ, i tak sobie ¿yj±, obok siebie raczej ni¿ razem.
A ja nie potrafiê zaufaæ mê¿czy¼nie, który ca³uje mnie w stopy gdy wychodzi do pracy i przy którym uwielbiam siê budziæ i zasypiaæ. I, niestety, nie wyobra¿am sobie naszej wspólnej przysz³o¶ci. Gdy o tym my¶lê chce mi siê wyæ z ¿alu, w¶ciek³o¶ci i bezsilno¶ci.
Rozmawiaæ te¿ o tym nie umiem, bo podobnie jak Ty nienawidzê tych swoich niekontrolowanych reakcji i siê ich wstydzê :/
Mo¿e po prostu muszê poszukaæ sobie kogo¶ innego, kogo¶ kto nie pije wcale?
Tylko ¿e jestem bardzo zakochana i zaanga¿owana i, szczerze mówi±c, inni faceci s± dla mnie zupe³nie obojêtni, nie poci±gaj± mnie wcale. Dawniej my¶la³am, ¿e nigdy nie dam siê wpl±taæ w zwi±zek, w którym siê bede czegokolwiek ba³a, a tu masz babo placek

Fajowy kolesiu, mówisz "dopóki nie zacznie przeszadzaæ", ale proces uzale¿nienia trwa niekiedy latami, a ¶rednia wieku uzale¿nienia od alkoholu u facetów to jest 40 r.¿.
Co jak zacznie po ¶lubie, albo gdy bêdziemy mieæ dzieci? Ja bym chcia³a czwórkê, bo sama pochodzê z rodziny wielodzietnej i zawsze chcia³am mieæ du¿o dzieci. A z czteroma sobie napewno sama nie poradze
Stary 2007-11-02, 09:50   #14
Fajowy Koles =D
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 48

Cytat:
Co jak zacznie po ¶lubie, albo gdy bêdziemy mieæ dzieci? Ja bym chcia³a czwórkê, bo sama pochodzê z rodziny wielodzietnej i zawsze chcia³am mieæ du¿o dzieci. A z czteroma sobie napewno sama nie poradze
A co jak nie zacznie? 100% abstynenta ciezko znalezc... bardzo ciezko... ale jesli nie umiesz zaufac to moze faktycznie nie niszcz mu i sobie zycia =/
Fajowy Koles =D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-02, 09:52   #15
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fajowy Koles =D Poka¿ wiadomo¶æ
A co jak nie zacznie? 100% abstynenta ciezko znalezc... bardzo ciezko... ale jesli nie umiesz zaufac to moze faktycznie nie niszcz mu i sobie zycia =/
Tylko ¿e ja bym bardzo chcia³a umieæ..
A 100 % abstynenta to bym chyba nawet nie chcia³a, a to z tej przyczyny, ¿e sama nim nie jestem i czasem po prostu bardzo lubie siê napiæ (widaæ mam to w genach ;p)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-02, 10:25   #16
sanetka
Zakorzenienie

lalaith my mieszkamy blisko siebie. ale TZ te pracuje po 10-12 godzin.

ale oprocz zachowania o ktorym napisalam chodzi tez o to ze TZ np. jest ze mna umowiony a idzie z kolegami. i nawet nie zadzwoni nie powie tylko ja siedze i sie martwie, czy jeszcze pracuje czy cos sie stalo. a on dzwoni po kilku godzinach i jeszcze jakies pretensje ma. bo oczywiscie wstyd kolegom odmowic albo chociaz przy nich dzwonic i dziewczynie sie tlumaczyc. bardzo rzadko ale jednak to sie zdarza.

niech tam sobie wyjdzie co jakis czas z bratem czy z kolegami ale niech chociaz daje znac jak jestesmy umowieni i niech mi potem nie robi wymowek ze to moja wina i ze sie czepiam nie wiadomo czego.

Stary 2007-11-02, 11:17   #17
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
lalaith

ale oprocz zachowania o ktorym napisalam chodzi tez o to ze TZ np. jest ze mna umowiony a idzie z kolegami. i nawet nie zadzwoni nie powie tylko ja siedze i sie martwie, czy jeszcze pracuje czy cos sie stalo. a on dzwoni po kilku godzinach i jeszcze jakies pretensje ma. bo oczywiscie wstyd kolegom odmowic albo chociaz przy nich dzwonic i dziewczynie sie tlumaczyc. bardzo rzadko ale jednak to sie zdarza.
Oj, to mi siê nie podoba, gdyby mój tak robi³ to bym siê chyba strasznie na niego w****i³a
Czasem wiesz chyba nie warto siê martwiæ, tylko np umówiæ gdzie¶ z psiapsió³±, albo po prostu poczytaæ co¶ ciekawego... A mo¿e pomy¶leæ o jakim¶ hobby, które Ciê wci±gnie bez reszty ? Wiesz gdyby nie to ¿e ja mam tysi±ce róznych zainteresowañ to chyba ciê¿ko by³oby mi tkwiæ w zwi±zku na odleg³o¶æ.. A tak to tydzieñ mija mi szybciutko, a czasem nawet przez moje zajêcia w weekend nie moge siê spotkaæ z T¯ i nie widzimy siê dwa tygodnie. Ale czasem to dobrze tak za sob± potêskniæ bo potem bardzo mi³o jest siê nareszcie spotkaæ
Na Twoim miejscu ja bym w ogóle facetowi nie da³a odczuæ ¿e siê zamartwiam. My kobiety jeste¶my takie ¿e wariujemy podczas gdy tak naprawde nic siê nie dzieje. Powiedz mu jasno i wyra¼nie ¿e je¶li jeste¶cie razem to on ma OBOWI¡ZEK gdy sie z Toba umawia przychodziæ na spotkanie, albo chocia¿ informowaæ ze nie da rady.
A z drugiej strony my¶le ze mozesz faktycznie tez byc troszke przewrazliwiona, nie wiem jak jest u Ciebie, ale chlopak mojej siostry gdy sie umowia np u mnie w domu czasem przychodzi godzine pozniej bo np zaspal czy cos, misie wydaje ze to nie jest wielki problem, no chyba ze by sie umowili na miescie to co innego. Kazdy ma wady jego akurat wada jest niepunktualnosc.
A moj chyba nie ma zadnych wad.. No poza tym piciem ktore mnie niepokoi nie wiedzieæ czemu
My¶lê ¿e FAJNY KOLE¦ ma jednak trochê racji, dobry jest taki ¶wie¿y mêski g³os w dyskusji (:
Stary 2007-11-02, 11:35   #18
sanetka
Zakorzenienie

te sytuacje ze nie daje znaku zycia to mozna na palcach jednej reki policzyc. co nie zmienia faktu ze sa denerwujaca. no i TZ tez mnie musi zrozumiec. nadal mieszkam z ojcem alkoholikiem, rozowo nie jest i naprawde jak czasem dolozy swoje 3 grosze z takimi akcjami to podnosi mi cisnienie

zajec mam duzo.spotykam sie z kolezankami, ucze sie, czytam, ogladam filmy, haftuje, wychodze z psem....itd. dlatego jak sie nie widze z TZ to nie jest problem.
chodzi tylko o system wartosci, ze to przyszla zona jest na 1 miejscu i chyba warto dla swietego spokoju chociaz zadzwonic jak sie bylo umowionym i powiedziec co i jak zebym sie nie martwila.

bo tak poza tym to moj TZ jest bardzo slowny, jak sie umawia to przychodzi, jest punktualny. no zdarzylo mu sie i juz.

a co do slow Fajowego Kolesia. to prawda ze nie ma reguly. przeciez facet moze juz cale zycia od czasu do czasu na piwo wyskoczyc i to nie bedzie alkoholizm. a mozna i abstynenta wziasc ktoremu cos sie nie powiedzie np z praca i ucieknie w alkohol. dlatego ja w mojego TZa wierze, ze dokona dobrego wyboru

Stary 2007-11-04, 13:13   #19
Fifty50
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 302
Dot.: Sk±d wiedzieæ czy pije za du¿o?

Dziewczyny!
Mniemam, ¿e skoro martwicie siê o przysz³o¶æ alkoholow± T¯ta z powodu ojca alkoholika to znaczy, ¿e z T¯tem planujecie spêdziæ przysz³o¶æ (przynajmniej najbli¿sz±). A zatem je¶li jest to powa¿ny zwi±zek to rada jest tylko jedna-powiedzcie partnerom o swoich obawach, o tym, jacy byli wasi ojcowie, i ¿e bardzo boicie siê powtórki z historii. Partner powinien uszanowaæ wasze obawy i albo wyt³umaczyæ dlaczego pije i ile pije, albo DLA WAS ograniczyæ siê ile mo¿e. Bo na tym chyba budowanie trwa³ych zwi±zków polega, prawda? Na wyrzeczeniach, kompromisach, rozmowie...

Gdybym by³ facetem córki alkoholika to w ca³ej rozci±g³o¶ci rozumia³bym jej obawy, i nawet je¶li lubi³bym sobie "goln±æ" to ograniczy³bym siê ile bym tylko móg³ w³a¶nie z uwagi na obawy mojej partnerki.

Pozdrawiam

Fifty50 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-05, 14:53   #20
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
zajec mam duzo.spotykam sie z kolezankami, ucze sie, czytam, ogladam filmy, haftuje, wychodze z psem....itd. dlatego jak sie nie widze z TZ to nie jest problem.
chodzi tylko o system wartosci, ze to przyszla zona jest na 1 miejscu i chyba warto dla swietego spokoju chociaz zadzwonic jak sie bylo umowionym i powiedziec co i jak zebym sie nie martwila.

bo tak poza tym to moj TZ jest bardzo slowny, jak sie umawia to przychodzi, jest punktualny. no zdarzylo mu sie i juz.

a co do slow Fajowego Kolesia. to prawda ze nie ma reguly. przeciez facet moze juz cale zycia od czasu do czasu na piwo wyskoczyc i to nie bedzie alkoholizm. a mozna i abstynenta wziasc ktoremu cos sie nie powiedzie np z praca i ucieknie w alkohol. dlatego ja w mojego TZa wierze, ze dokona dobrego wyboru
Rozumiem Ciê ¶wietnie i trzymam za Was kciuki

A je¶li chodzi o mnie.. Zawsze by³am osob± stanowcz±, bezkompromisow±, upart± i wiedz±c± czego w ¿yciu chcê. ¦wiat by³ dla mnie jak klocki lego, które sama wokó³ siebie ustawia³am tak jak chcia³am. Ale ludzi nie mo¿na tak sobie dopasowaæ jak siê chce do swojego ¶wiata i tu siê zaczynaj± schody. Bo oni nigdy nie bêd± w 100 procentach tacy jakcy chcemy ¿eby byli.

Fifty, mówisz o kompromisach i wyrzeczeniach, ale to przecie¿ dzia³a w obie strony. Nie wiem jak zrobiæ, ¿eby mój T¯ nie poczu³, ¿e ja chcê go na si³e zmieniaæ i ¿e nie kocham go takiego jakim jest. Bo mi³o¶æ to akceptowanie siebie takimi jakimi jeste¶my, razem z naszymi wadami i s³abostkami, prawda?
Stary 2007-11-05, 15:06   #21
sanetka
Zakorzenienie

Lalaith ja za Was tez

wlasnie dzis pozwalam TZowi isc do brata na piwo. od ostatniej awantury i jego picia minely prawie 3 tyg.

co do kompromisow. chcialabym zeby moj TZ po prostu czasem pomyslal: moja dziewczyna ma zly nastroj bo cos tam, spotkam sie z nia, przytule a piwo nie zajac, pojde z chlopakami nastepnym razem.
ale nie zawsze mu takie podejscie wychodzi

Stary 2007-11-05, 16:14   #22
Katie00
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 257

Moj TZ na poczatku znajomosci pil praktycznie codziennie. Jak zaczelismy ze soba byc, zaczal pic co 2 dni. Pozniej coraz rzadziej i rzadziej. Teraz pije tylko okazyjnie
A na poczatku balam sie i to bardzo bo jego ojciec, brat i szwagier baaardzo czesto pija. Dlatego na poczatku bardzo czesto sie z nimi klocilam, bo co u nich bylismy, to tylko (i mnie i jego) namawiali na kieliszek albo piwo....
Stary 2007-11-05, 20:08   #23
*skarbeczek*
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 183

Cytat:
Oj, to mi siê nie podoba, gdyby mój tak robi³ to bym siê chyba strasznie na niego w****i³a
Czasem wiesz chyba nie warto siê martwiæ, tylko np umówiæ gdzie¶ z psiapsió³±, albo po prostu poczytaæ co¶ ciekawego... A mo¿e pomy¶leæ o jakim¶ hobby, które Ciê wci±gnie bez reszty ? Wiesz gdyby nie to ¿e ja mam tysi±ce róznych zainteresowañ to chyba ciê¿ko by³oby mi tkwiæ w zwi±zku na odleg³o¶æ.. A tak to tydzieñ mija mi szybciutko, a czasem nawet przez moje zajêcia w weekend nie moge siê spotkaæ z T¯ i nie widzimy siê dwa tygodnie. Ale czasem to dobrze tak za sob± potêskniæ bo potem bardzo mi³o jest siê nareszcie spotkaæ
Na Twoim miejscu ja bym w ogóle facetowi nie da³a odczuæ ¿e siê zamartwiam. My kobiety jeste¶my takie ¿e wariujemy podczas gdy tak naprawde nic siê nie dzieje. Powiedz mu jasno i wyra¼nie ¿e je¶li jeste¶cie razem to on ma OBOWI¡ZEK gdy sie z Toba umawia przychodziæ na spotkanie, albo chocia¿ informowaæ ze nie da rady.
A z drugiej strony my¶le ze mozesz faktycznie tez byc troszke przewrazliwiona, nie wiem jak jest u Ciebie, ale chlopak mojej siostry gdy sie umowia np u mnie w domu czasem przychodzi godzine pozniej bo np zaspal czy cos, misie wydaje ze to nie jest wielki problem, no chyba ze by sie umowili na miescie to co innego. Kazdy ma wady jego akurat wada jest niepunktualnosc.
A moj chyba nie ma zadnych wad.. No poza tym piciem ktore mnie niepokoi nie wiedzieæ czemu
My¶lê ¿e FAJNY KOLE¦ ma jednak trochê racji, dobry jest taki ¶wie¿y mêski g³os w dyskusji (:

Ten obowiazek mi sie nie podoba.Wytluscilam w tekscie..
Faceci nienawidza s³ówbowiazek,zakaz,przy mus itd..

A potem robi± wszystko ¿eby spróbowaæ zakazanego owocu,czasem zeby sprawdzic ile jestesmy w stanie zniesc..

W moim zwiazku nie bylo sytuacji ze sie UMAWIAMY a TZ nie przyjezdza bo kumple go gdzies wyciagneli:/ Ale bylo tak ze OBIECA£ ze zadzwoni a nie dzowni³ ca³y dzien(zwiazke na odleglosc).Strasznie by³o.Wiem ze nie kazda z Was to zrouzmie i sie mogê komu¶ tu naraziæ..Do sedna: NIE ZABRANIAJCIE! Trzeba ze soba usiasc i powiedziec sobie nawzajem,takiej a takiej sytuacji nie stoleruje.Ty masz wolny wybor, moje zasady znasz..A to co TZ wybierze i jak czesto bedzie to robi³ to pokaze jakim jest czlowiekiem. I czy warto..Jesli wasze potrzeby sie wykluczaja, spiecia powtarzaja a tlumaczenie nie skutkuje..nie pasujemy do siebie. I to chyba najzdrowsze podejscie.

Co do alkoholu, tez Moj Tata pi³..T¿ tez pije,rownie¿ przegia³ raz..Pare razy by³ podniesiony g³os po alko i moje dreszcze..A teraz "schizy":"a nó¿ tym razem znów przegnie?" towarzysza ka¿demu jego wyj¶ciu..A niczego nie zabraniam..Jest ciê¿ko.A wizyty u psycholga niewiele pomagaja

Trzymajcie sie.

Cel => 58
JEST: 64.8 kg BY³O: 65.7kg

a6w 5/31

8abs 5/31

Nowa praca
*skarbeczek* jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-05, 21:21   #24
Ptysio5
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 545

Cytat:
Napisane przez *skarbeczek* Poka¿ wiadomo¶æ
NIE ZABRANIAJCIE! Trzeba ze soba usiasc i powiedziec sobie nawzajem,takiej a takiej sytuacji nie stoleruje.Ty masz wolny wybor, moje zasady znasz..A to co TZ wybierze i jak czesto bedzie to robi³ to pokaze jakim jest czlowiekiem. I czy warto..Jesli wasze potrzeby sie wykluczaja, spiecia powtarzaja a tlumaczenie nie skutkuje..nie pasujemy do siebie. I to chyba najzdrowsze podejscie.
.
a po co wam kto¶, na kogo nie mo¿ecie liczyæ, komu nie mo¿ecie ufaæ

i tak trzymaj

Ptysio5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-05, 23:08   #25
*skarbeczek*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Poka¿ wiadomo¶æ
a po co wam kto¶, na kogo nie mo¿ecie liczyæ, komu nie mo¿ecie ufaæ

i tak trzymaj

Pty¶ku ??

Jak dla mnie to problem tkwi w materii: KIEDY nie mogê na kogos liczyc i kiedy nie mogê komus ufac? Gdzie jest ten punkt?I czy ju¿ sie przekona³am ze NIE MOGE czy dopiero sie przekonam?A mo¿e nigdy?

Cel => 58

a6w 5/31

8abs 5/31

Nowa praca
Stary 2007-11-05, 23:15   #26
Ptysio5
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 545

Cytat:
Napisane przez *skarbeczek* Poka¿ wiadomo¶æ
Pty¶ku ??

Jak dla mnie to problem tkwi w materii: KIEDY nie mogê na kogos liczyc i kiedy nie mogê komus ufac? Gdzie jest ten punkt?I czy ju¿ sie przekona³am ze NIE MOGE czy dopiero sie przekonam?A mo¿e nigdy?
ja zawsze sie zastanawiam, gdzie koñczy sie mi³o¶æ i zaufanie a zaczyna naiwno¶æ i zwyk³a g³upota

Ale mo¿e niech sie inni wypowiedz± bo moje zdanie znasz

Ptysio5 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-05, 23:32   #27
*skarbeczek*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Poka¿ wiadomo¶æ
ja zawsze sie zastanawiam, gdzie koñczy sie mi³o¶æ i zaufanie a zaczyna naiwno¶æ i zwyk³a g³upota
o tak..

I jeszcze..Czy lepiej wiedzieæ mniej tj. ¿yæ w nie¶wiadomo¶ci..ALE JEDNOCZESNIE CHYBA SPOKOJNIEJ I RADOSNIEJ?

Czy wypytywaæ o wszystko obawiaj±c sie czy PARTENER czegos dla Niego NIEISTOTNEGO(a dla nas niekoniecznie) nie ukryje/przemilczy?

Cel => 58

a6w 5/31

8abs 5/31

Nowa praca
Stary 2007-11-06, 10:46   #28
bitter
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 432

Cytat:
Napisane przez Fifty50 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny!
Mniemam, ¿e skoro martwicie siê o przysz³o¶æ alkoholow± T¯ta z powodu ojca alkoholika to znaczy, ¿e z T¯tem planujecie spêdziæ przysz³o¶æ (przynajmniej najbli¿sz±). A zatem je¶li jest to powa¿ny zwi±zek to rada jest tylko jedna-powiedzcie partnerom o swoich obawach, o tym, jacy byli wasi ojcowie, i ¿e bardzo boicie siê powtórki z historii. Partner powinien uszanowaæ wasze obawy i albo wyt³umaczyæ dlaczego pije i ile pije, albo DLA WAS ograniczyæ siê ile mo¿e. Bo na tym chyba budowanie trwa³ych zwi±zków polega, prawda? Na wyrzeczeniach, kompromisach, rozmowie...

Gdybym by³ facetem córki alkoholika to w ca³ej rozci±g³o¶ci rozumia³bym jej obawy, i nawet je¶li lubi³bym sobie "goln±æ" to ograniczy³bym siê ile bym tylko móg³ w³a¶nie z uwagi na obawy mojej partnerki.

Pozdrawiam
fifty50 -

miêdzy waszymi narzekaniami i w±tpliwo¶ciami ominê³y¶cie bardzo istotnego posta. to niewygodne, prawda? te¿ mam pij±cego tatê i histeryzuj±c± mamê i bardzo,, bardzo siê bojê. to chyba normalne. wróci³am ostatnio do domu na weekend, ju¿ w s³uchawce s³ysza³am jego ton g³osu. ca³y dzieñ zepsuty, ja oczywi¶cie zdenerwowana.

T¯ napisa³ mi tylko ¿ebym by³a spokojna. rozmawia³am z nim o tym, on chyba nie do koñca ogarnia - u niego dziadek chocia¿by pêdzi bimber i rozdaje ca³ej rodzinie, pije siê, ale na weso³o i sympatycznie, a nie na chamsko i czepialsko, jak to robi mój ojciec po g³upich 2 piwach, ble. trauma dzieciñstwa, ca³a moja rodzina taka jest.

to przykre, czytaæ, ¿e jeden mê¿czyzna jest w stanie siê powstrzymaæ, a drugi nie, prawda?

T¯ pije niesamowicie okazjonalnie, z powodu leków z którymi alkoholu po prostu mieszaæ nie mo¿e. powiedzia³ mi ostatnio ¿e przynajmniej nie musi wymy¶laæ powodów dla których nie ma ochoty i¶æ siê nawaliæ. po czym zaraz doda³, ¿ebym by³a spokojna - to, ¿e wypije piwo od czasu do czasu to nie znaczy, ¿e bêdzie jak z moim ojcem. kiedy chce mu siê piæ po jakiej¶ ciê¿kiej pracy nie siêga po piwo tylko po ice tea czy sok. kiedy pije to... nic siê nie dzieje. jest taki sam jak zawsze. i zazwyczaj i tak robimy to w swoim towarzystwie i on ma nie lada ubaw bo ja 1 piwem upijam siê na 'uroczo' a te¿ robiê to bardzo sporadycznie.

i wiem, ¿e gdybym go poprosi³a, to nie tyka³by % w ogóle. ale nie, nie bêdê zabraniaæ mu niczego.

i jest dobrze. tylko zawsze siê droczymy, jak wraca np. ze spotkania uczelnianego i mówiê mu 'nie ca³uj, bo ¶mierdzisz gorzelni±'... ale grunt to facet który my¶li o rzeczach bardziej odleg³ych ni¿ czubek... nosa.
Stary 2007-11-06, 11:22   #29
madzia_g
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 352

fajny watek i musze powiedziec ze mam podobny problem co czesc osob w tym watku. Moj ojciec jak bylam mlodsza za duzo pil nie wiem czy byl alkocholikiem czy pijaczyna. jak musial pracowac to nie nawalal. po pijaku nie robil awantur ale czesto go nie bylo i czesto wracal do domu pijany. mama sie zloscila a on nie reagowal tak byl pijany.. przestal pic jak wiara w Boga go odmienila z tego samego powodu przestal palic. ale teraz nie raz sie napije ale ma doskonaly umiar wie kiedy przestac nie wraca do domu nigdy pijany. ale ja pamietam te powroty jak bylam mala zlosc mamy moje rozczarowanie i wstret do pijanstwa. dalej nienawidze w facetach pijanstwa nawet jak napije sie raz na jakis czas to mnie odpycha. Moj TZ duzo pil zanim mnie poznal. Odkad jestesmy razem sie zmienil. Pije jak mu pozwole i to rzadko. ale wiem ze lubi pic i gdyby nie ja to byl pil. i mysle ze przez to 3 razy w ciagu ostatniego roku byl umowiony ze mna a mnie olal i upil sie z kolegami. nie odbieral telefonow itp. wiem ze to tylko 3 razy ale boje sie ze bedzie czwarty piaty dziesiaty....bardzo go kocham i myslimy o wspolnej przyszlosci ale boje sie ze bedzie jak z moim ojcem lub gorzej. Moje Kochanie juz nie pije ale martwia mnie te 3 razy moze powinnam mu "pozwalac" czesciej pic po trochu to by nie bylo tych numerow nie wiem

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2007-11-06, 12:08   #30
dra
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 170

mój t¿ ju¿ zadu¿o pije,kiedy¶ tak nie pi³,a teraz to ju¿ zadu¿o,rozmawiam z nim spokojnie ale nie rozumie tego i mówi,¿e ma³o pijê,a w dodatku ma ojca alkoholika i nie wiem czy czasem nie pójdzie w jego slady,t¿ pije codziennie po 2 lub 3 piwa to to jeszcze dêbowe mocne,dok³adnie codziennie,a od jakiego¶ czasu nawet ma ochotê na wódkê,raz w tygodniu ,2 kieliszki ju¿ siê niepokoje,bo zawsze mówi³,¿e wódki nie lubi i nie bêdzie jej pi³,okazjalnie tak pi³ z kwa¶n± min±³,widzia³am,¿e zabardzo nie wchodzi³o mu,a teraz pije jak wodê,piwa codziennie wódka ju¿ raz w tygodniu,nie wiem jak zaareagowaæ,w sumie ja te¿ pijê ale piwko s³abe z 2 razy w tygodniu to nie jest ¼le,ale z moim t¿ dzieje siê co¶ niepokoj±cego,czujê,¿e pójdzie w ¶lady ojca,jak czegos nie zrobie,ale jak mu pomóc?
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.