![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kupuje samochód, doradzicie?
Celowo pisze na kobiecym forum. Chce kupić niewielki, raczej tanszy niz drozszy samochod taki typowy dla kobiety
![]() Napiszcie o swoich doswiadczeniach w kupowaniu, na jakie parametry zwracacie uwage, gdzie kupowalyscie, gdzie sprawdza sie stan techniczny etc. Na co uwazac, czego sie wystrzegac? Mysle o samochodzie uzywanym. Jakie i gdzie bralyscie kredyty samochodowe (wstepnie mysle o GE money bank - http://www.gemoneybank.pl/GECB_CMS/w...rid=setanchor5 ), ale moze ktoras z Was zna ciekawsze oferty?? No i prosze o propozycje marek ![]() Czy ktoras z Was kupowala samochod sprowadzany z zagranicy (duzo sie ostatnio o tym mowi), gdzie?? u kogo?? jakie macie doswiadczenia?? jak znalezc osobe ktora takie sprzedaje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kupuje samochód, doradzicie?
To może Fiat Bravo??? Może nie należy do tych malutkich, kobiecych samochodzików, które zmieszczą sie wszędzie, ale mi sie bardzo podoba
![]() ![]() Tylko zdecydowanie polecałabym wersje z kilmatyzacją ![]() ![]() Może akurat Ci sie spodoba...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, Mądrala
![]() ![]() Klimatyzacja jest mile widziana, ale z tego co mi mowiono w jednym komisie wynika, ze lepiej od razu znalezc samochod z klimatyzacja bo instalacja jest droga. Chcialabym miec tez gaz - ale z tym tak samo jak z klimatyzacja. I ja z tymi moimi wymaganiami chce sie zmiescic w 10 000... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm...a z takich elegantszych...do 10 tys.....może jakaś Corsa?? No sama nie wiem. A może po prostu poszukaj na jakiś stronach z ogłoszeniami, np. motoallegro, tam sobie można pooglądać i poczytać co dane auto posiada. Możesz też wejść na ogłoszenia na stronie gratka.pl (chyba tak to sie nazywało).
![]() |
![]() |
#5 |
KWC
|
to może kia clarus? za 10 000 masz limuzynę.
Poza tym 9 letnie renault megane kosztuje 9-15 000 a jest super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na razie przegladam ta: http://mototrader.onet.pl/ jaki jest link do moto allegro, ew jak sie tam wchodzi?? I na co uwazac o co pytac, jak juz zadzwonie do tych co wystawiaja? edit juz mam link na moto allegro: http://moto.allegro.pl/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://motonews.pl/services/kia/?op=vmd&cdid=101 ladna jest - a nigdy wczesniej o niej nie slyszalam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Za kwotę 10 000 możesz mieć
- renault megane coupe z roku 97, ale bez klimy i gazu, bo dostać auto w tej cenie z tym, co chcesz, to albo bardzo stare albo kupić droższe. http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=112247629 - vw polo z klimą , rok 96, silnik 1,6 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=112862634 i następne http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113214113 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113973689 http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1261102 Spójrz jednak na techniczny aspekt, ja osobiście polecam auta europejskie, ponieważ częsci są do nich bardzo tanie i jest wiele zamienników, o w wiele tańszych niż oryginalne, a silniki skonstruowane są w ten sposób, że każdy mechanik je naprawi. Zastanów się też na gazem, czy do małolitrażowego auta, silnik do 1.4 ma sens dać gaz. Gaz idzie w górę, instalacja gazowa to dodatkowe koszty, częstsze wymiany świec (50zł bez ceny wymiany) kabli (150zł bez ceny wymiany) oleju co 10 tyś km (80zł + wymiana 50zł). Wiekszość małolitrażowych aut na polskim rynku posiada bardzo prostą lecz zawodną instalcje gazową tzw drugiej generacji, gdzie niedopilonowanie ww świec i kabli powoduje "wybuchy powrotne", Prosto mówiąc, wybuch rozsadzi puszkę filtra powietrza. Nie odradzam gazu, ale musi być dobrze założony, jest to dobra rzecz, ale jak naczymś sie oszczędza, to do czegoś trzeba dołożyć. ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja tez jestem na kupnie auta teraz, podobnie jak Ty do 10 tys.
Jak narazie jest na tapecie wspomniany tu Fiat Bravo, tyle ze szukam czarnego, a takowych jak na lekarstwo. Chcę kupić Bravo ze wzgledu na dwie rzeczy: jest to najlepiej wyposażone auto z tego przedziału cenowego, a druga sprawa to późniejsza eksploatacja. Nie pali to wiele, a części Fiata są dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym, nie drogie i jest mnóstwo zamienników. Wizualnie też mi się podoba. ![]() Co do innych małych, kobiecych aut, to może opel Corsa. Moi znajomi jeżdżą już parę lat Corsą B, kupioną jako używaną i sobie chwalą. Również eksploatacja tego nie droga. Z tym, że oni mają Diesla, który w ogóle pije malutko. Co do Forda Ka - nie jeżdziłam, nie wiem jakie jest tak " na codzień", wizualnie mi się nie podoba. Ale wiem jedno - części do Forda są pierońsko drogie i nie zawsze dostaniesz zamienniki. Wiem, bo teraz jeżdże Mondeo i właśnie mi siadła pompa wspomagania. 1400 zł nowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Najlepiej kupować auto od znajomego, znajomego znajomego, wtedy wiesz że auto jest pewne. Nie wolno kupowac aut, które mają zaskakująco niską cene w porównaniu do innych takich samych.
Kolejne miejsce to komisy przy salonach samochodowych. Najczęsciej tam są samochody kupione w tych właśnie salonach, które właściciel wymienia na nowszy model. Tam masz pewność, że auto jest w porządku i w dobrym stanie technicznym. Serwisy przed wystawieniem na sprzedaż robia kompletny przegląd. Ale w takim komisie może byc ciut drożej. Komisy samochodowe - raczej są w porządku, ceny średnie. Ogloszenia - tu mozna trafic na różne dziwne przypadki, trzeba uważać i kompletnie sprawdzić dokumenty auta czy np. nie kradzione. Jak juz się upatrzy autko, to trzeba zwracać uwagę na: - ogólny wygląd auta - wiele mowi czy auto było szanowane czy wytyrane, rówiez w środku, zwracać uwage na przetarcia foteli, wypalone dziury po papierosach itp... - przebieg - jeśli jest podejrzanie mały to cofnięto licznik, jesli bardzo duży - to auto było ponad miarę ekspolatowane, średnio liczy sie 10-20 tys km rocznie, więc mozna policzyć... - lakier i blacharka - czy nie jest zardzewiały, korozja może auto zjeść szybciej niż nam się wydaje /fordy niestety mają fatalna blache, to mogę powiedzieć na bank ![]() - najlepiej jechać z jakimś mechanikiem żeby rzucił okiem na silnik, fachowiec od razu Ci powie czy auto było nadmiernie ekspolatowane i czy np nie przeżyło wypadku... jak coś mi sie jeszcze przypomni to nabazgrolę ![]() - |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moim marzeniem (na razie, niestety, wciąz niespełnionym) jest Mazda 121
![]() Bardzo mi się podoba, jest sliczna i kobieca, ma fajny odsuwany dach, dodatkowo już przekonałam się, że coś w tym jest, że japońskie auta mają opinie niezawodnych ![]() Panuje powszechne przekonanie, że części do nich są drogie i mało dostępne- bzdura. Po pierwsze- japońskie auta serio mało siępsują, wiec nieczęsto trzeba je naprawiać; dostęp i cenyczęści są o wiele lepsze, niż np do cinquecento ( w życiu się tyle nie naszukaliśmy części, jak do "cieniasa" ![]() Teraz mamy Nissana Sunny - i jeśli będziemy zmieniać lub kupować drugie auto- to też "japońca" ![]() Aha- nad autem francuskim zastanawiałabym się bardzo- znajomy w parcy ma Peugeoty 307 i auta mimo super wglądu- strasznie się psują, non-stop stoją na warsztatach (nowe auta) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Rena wpominali tu o fiacie bravo, a nie pomyślałaś o fiacie Brava?. Sama takim się poruszam wydaję mi się, że jest doś kobiece i komfortowe. Pierwszą bravke mój tato sprowadził z Niemiec z wszystkimi opłatami kosztowała nas ok. 11 tys. (posiadała pełne wyposażenia el. lusterka, el. szyberdach, alufelgi, ABS itp.). Była świetna niestety miałam wypadek samochodowy i nic z niej nie zostało. Kupiliśmy drugą brawke w marcu tego roku i o dziwo samochody te bardzo staniały. Za sprowadzoną z Niemiec podobną do poprzednie z wszystkimi opłatami wydaliśmy niecałe 9 tys. Naprawde polecam Brave mimo, iż fiat nie ejst uznawany za najlepszą markę na świecie
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Doradzić to Ci nie doradzę, bo się nie znam, ale się wtrącę poniekąd na temat - rozumiem, że prawko zdane?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
ja tez jestem na etapie kupowania auta , i tez do 10.000 zł
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do instalacji to wiem ze jest droga (a wlasnie dokladnie to ile to kosztuje?), jednak pisalam wczesniej w watku, ze nie planuje jej robic. Chce kupic auto juz z taka instalacja. Nie wiem czy dobrze zrozumialam Twoja wypowiedz, ale wnioskuje ze samochod moze byc rownoczesnie na gaz i paliwo?? Powaznie? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Jeżdżę Ka od 3 lat,i nie narzekam,co prawda coś od czasu do czasu się popsuje ale nie ma samochodu,który byłby niezawodny.Co do częsci to prawda-najtańsze nie są ale samochód sprawuje sie naprawde dobrze.Jednak choruje teraz na peugeota 207
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uwagi spisalam ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Właściwie to po komisach jeszcze nie jeździłam
![]() Więc narazie przeglądamy internet. Mamy w planach pojechać w którąś niedzielę, na giełdę, zorientowac się w cenach, czy różnią się od tych internetowych. Równiez chcemy jechać na giełdę do Mysłowic, tak jest ogromy wybór (kupiliśmy tam Mondeo) Jeszcze nie mamy kasy na samochód, bo załatwaimy kredyt. Bierzemy 10 tys na 1,5 roku we dwójke, bo auto będzie wspólne. W sumie fajnie, że założyłas ten watek bo będziemy mogły wymieniać się informacjami ![]() ![]() Jak tylko pojadę do jakiegoś komisu to napewno coś napiszę. Myslę że w tym tygodniu już załatwimy wszystko z kredytem, a później to... hulaj dusza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.