kupuje samochód, doradzicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-08, 13:11   #1
Rena
Zakorzenienie

kupuje samochód, doradzicie?

Celowo pisze na kobiecym forum. Chce kupić niewielki, raczej tanszy niz drozszy samochod taki typowy dla kobiety Dlugo myslalam o fordzie ka, ale podoba mi sie z zewnatrz ostatnio ogladalam go w srodku i wydal mi sie malo wygodny a cena tez malo zachecala.

Napiszcie o swoich doswiadczeniach w kupowaniu, na jakie parametry zwracacie uwage, gdzie kupowalyscie, gdzie sprawdza sie stan techniczny etc. Na co uwazac, czego sie wystrzegac? Mysle o samochodzie uzywanym.

Jakie i gdzie bralyscie kredyty samochodowe (wstepnie mysle o GE money bank - http://www.gemoneybank.pl/GECB_CMS/w...rid=setanchor5 ), ale moze ktoras z Was zna ciekawsze oferty??

No i prosze o propozycje marek teraz mysle o pegeut 206, ale tez wydaje mi sie troche drogi.

Czy ktoras z Was kupowala samochod sprowadzany z zagranicy (duzo sie ostatnio o tym mowi), gdzie?? u kogo?? jakie macie doswiadczenia?? jak znalezc osobe ktora takie sprzedaje?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 13:31   #2
mądrala
Zakorzenienie

GG do mądrala
Dot.: kupuje samochód, doradzicie?

To może Fiat Bravo??? Może nie należy do tych malutkich, kobiecych samochodzików, które zmieszczą sie wszędzie, ale mi sie bardzo podoba Jak na swoje gabarety ma sporą moc, co poprawia komfort jazdy Jest może troche bardziej sportowy, chociaż to też w dużej mierze zależy do tego jaki kolor wybierzesz. Jeździ sie nim bardzo fajnie, wygodnie, według mnie nie pali dużo. Ma takie podstawowe rzeczy jak wspomaganie, elektryczne lusterka, poduszke (jedną lub dwie, zależy od wersji) itp.
Tylko zdecydowanie polecałabym wersje z kilmatyzacją A co do cen, to musze powiedziec że bardzo spadły w ciągu ostatnich 2 lat. Dołanczam zjęcia jakby 2 wresji bardziej eleganckiej i bardziej sportowej (zdjęcia znalezione gdzies na necie)
Może akurat Ci sie spodoba...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bravuś.jpg (31,3 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brawo!!!!!.JPG (43,1 KB, 43 załadowań)

mądrala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 13:40   #3
Rena
Zakorzenienie

Dzieki, Mądrala interesuja mnie raczej wersje eleganckie
Klimatyzacja jest mile widziana, ale z tego co mi mowiono w jednym komisie wynika, ze lepiej od razu znalezc samochod z klimatyzacja bo instalacja jest droga.
Chcialabym miec tez gaz - ale z tym tak samo jak z klimatyzacja.

I ja z tymi moimi wymaganiami chce sie zmiescic w 10 000...
Stary 2006-07-08, 13:43   #4
mądrala
Zakorzenienie

GG do mądrala

Cytat:
Napisane przez Rena
Dzieki, Mądrala interesuja mnie raczej wersje eleganckie
Klimatyzacja jest mile widziana, ale z tego co mi mowiono w jednym komisie wynika, ze lepiej od razu znalezc samochod z klimatyzacja bo instalacja jest droga.
Chcialabym miec tez gaz - ale z tym tak samo jak z klimatyzacja.

I ja z tymi moimi wymaganiami chce sie zmiescic w 10 000...
Oj to fakt, zakładanie gazu czy klimatyzacji do auta to niestety spory koszt...

Hmmm...a z takich elegantszych...do 10 tys.....może jakaś Corsa?? No sama nie wiem. A może po prostu poszukaj na jakiś stronach z ogłoszeniami, np. motoallegro, tam sobie można pooglądać i poczytać co dane auto posiada. Możesz też wejść na ogłoszenia na stronie gratka.pl (chyba tak to sie nazywało).

mądrala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 13:46   #5
spray
KWC

to może kia clarus? za 10 000 masz limuzynę.
Poza tym 9 letnie renault megane kosztuje 9-15 000 a jest super.
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 13:49   #6
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mądrala
Oj to fakt, zakładanie gazu czy klimatyzacji do auta to niestety spory koszt...

Hmmm...a z takich elegantszych...do 10 tys.....może jakaś Corsa?? No sama nie wiem. A może po prostu poszukaj na jakiś stronach z ogłoszeniami, np. motoallegro, tam sobie można pooglądać i poczytać co dane auto posiada. Możesz też wejść na ogłoszenia na stronie gratka.pl (chyba tak to sie nazywało).
dobry pomysl wszelkie linki mile widzianie
na razie przegladam ta: http://mototrader.onet.pl/
jaki jest link do moto allegro, ew jak sie tam wchodzi??
I na co uwazac o co pytac, jak juz zadzwonie do tych co wystawiaja?

edit
juz mam link na moto allegro: http://moto.allegro.pl/
Stary 2006-07-08, 13:53   #7
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray
to może kia clarus? za 10 000 masz limuzynę.
Poza tym 9 letnie renault megane kosztuje 9-15 000 a jest super.
znalazlam clariusa:
http://motonews.pl/services/kia/?op=vmd&cdid=101

ladna jest - a nigdy wczesniej o niej nie slyszalam naprawde ma dobra cene?
Stary 2006-07-08, 14:03   #8
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Za kwotę 10 000 możesz mieć
- renault megane coupe z roku 97, ale bez klimy i gazu, bo dostać auto w tej cenie z tym, co chcesz, to albo bardzo stare albo kupić droższe.

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=112247629

- vw polo z klimą , rok 96, silnik 1,6

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=112862634

i następne

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113214113
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=113973689
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1261102

Spójrz jednak na techniczny aspekt, ja osobiście polecam auta europejskie, ponieważ częsci są do nich bardzo tanie i jest wiele zamienników, o w wiele tańszych niż oryginalne, a silniki skonstruowane są w ten sposób, że każdy mechanik je naprawi. Zastanów się też na gazem, czy do małolitrażowego auta, silnik do 1.4 ma sens dać gaz. Gaz idzie w górę, instalacja gazowa to dodatkowe koszty, częstsze wymiany świec (50zł bez ceny wymiany) kabli (150zł bez ceny wymiany) oleju co 10 tyś km (80zł + wymiana 50zł). Wiekszość małolitrażowych aut na polskim rynku posiada bardzo prostą lecz zawodną instalcje gazową tzw drugiej generacji, gdzie niedopilonowanie ww świec i kabli powoduje "wybuchy powrotne", Prosto mówiąc, wybuch rozsadzi puszkę filtra powietrza. Nie odradzam gazu, ale musi być dobrze założony, jest to dobra rzecz, ale jak naczymś sie oszczędza, to do czegoś trzeba dołożyć. Czesto źle założona instalacja powoduje, to, że paliwo przestaje działać i zostaje tylko gaz (własne doświadczenia z nissan micra silnik 1.2, auto paliło 5 litrów benzyny, a gazu 8-10). Dodatkowo co roku za przegląd płacisz 50zł wiecej tylko dlatego, że jest gaz.
Stary 2006-07-08, 14:13   #9
Kattie7
Wtajemniczenie

Ja tez jestem na kupnie auta teraz, podobnie jak Ty do 10 tys.
Jak narazie jest na tapecie wspomniany tu Fiat Bravo, tyle ze szukam czarnego, a takowych jak na lekarstwo.
Chcę kupić Bravo ze wzgledu na dwie rzeczy: jest to najlepiej wyposażone auto z tego przedziału cenowego, a druga sprawa to późniejsza eksploatacja. Nie pali to wiele, a części Fiata są dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym, nie drogie i jest mnóstwo zamienników.
Wizualnie też mi się podoba.

Co do innych małych, kobiecych aut, to może opel Corsa. Moi znajomi jeżdżą już parę lat Corsą B, kupioną jako używaną i sobie chwalą. Również eksploatacja tego nie droga. Z tym, że oni mają Diesla, który w ogóle pije malutko.

Co do Forda Ka - nie jeżdziłam, nie wiem jakie jest tak " na codzień", wizualnie mi się nie podoba. Ale wiem jedno - części do Forda są pierońsko drogie i nie zawsze dostaniesz zamienniki. Wiem, bo teraz jeżdże Mondeo i właśnie mi siadła pompa wspomagania. 1400 zł nowa
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 14:35   #10
Kattie7
Wtajemniczenie

Najlepiej kupować auto od znajomego, znajomego znajomego, wtedy wiesz że auto jest pewne. Nie wolno kupowac aut, które mają zaskakująco niską cene w porównaniu do innych takich samych.
Kolejne miejsce to komisy przy salonach samochodowych. Najczęsciej tam są samochody kupione w tych właśnie salonach, które właściciel wymienia na nowszy model. Tam masz pewność, że auto jest w porządku i w dobrym stanie technicznym. Serwisy przed wystawieniem na sprzedaż robia kompletny przegląd. Ale w takim komisie może byc ciut drożej.
Komisy samochodowe - raczej są w porządku, ceny średnie.
Ogloszenia - tu mozna trafic na różne dziwne przypadki, trzeba uważać i kompletnie sprawdzić dokumenty auta czy np. nie kradzione.

Jak juz się upatrzy autko, to trzeba zwracać uwagę na:
- ogólny wygląd auta - wiele mowi czy auto było szanowane czy wytyrane, rówiez w środku, zwracać uwage na przetarcia foteli, wypalone dziury po papierosach itp...
- przebieg - jeśli jest podejrzanie mały to cofnięto licznik, jesli bardzo duży - to auto było ponad miarę ekspolatowane, średnio liczy sie 10-20 tys km rocznie, więc mozna policzyć...
- lakier i blacharka - czy nie jest zardzewiały, korozja może auto zjeść szybciej niż nam się wydaje /fordy niestety mają fatalna blache, to mogę powiedzieć na bank / Poza tym trzeba sprawdzać czy szczeliny pomiędzy poszczególnymi elementami karoserii są równe, jeśli nie - auto klepane. /wkładasz palucha i czujesz gdzie szczelina jest węższa a gdzie szersza/
- najlepiej jechać z jakimś mechanikiem żeby rzucił okiem na silnik, fachowiec od razu Ci powie czy auto było nadmiernie ekspolatowane i czy np nie przeżyło wypadku...

jak coś mi sie jeszcze przypomni to nabazgrolę
-
Stary 2006-07-08, 14:41   #11
Kattie7
Wtajemniczenie

www.gratka.pl
www.trader.pl
www.autogielda.com.pl
www.automix.pl
Stary 2006-07-08, 15:11   #12
primavera
Zakorzenienie

Moim marzeniem (na razie, niestety, wciąz niespełnionym) jest Mazda 121
Bardzo mi się podoba, jest sliczna i kobieca, ma fajny odsuwany dach, dodatkowo już przekonałam się, że coś w tym jest, że japońskie auta mają opinie niezawodnych

Panuje powszechne przekonanie, że części do nich są drogie i mało dostępne- bzdura. Po pierwsze- japońskie auta serio mało siępsują, wiec nieczęsto trzeba je naprawiać; dostęp i cenyczęści są o wiele lepsze, niż np do cinquecento ( w życiu się tyle nie naszukaliśmy części, jak do "cieniasa" )
Teraz mamy Nissana Sunny - i jeśli będziemy zmieniać lub kupować drugie auto- to też "japońca"

Aha- nad autem francuskim zastanawiałabym się bardzo- znajomy w parcy ma Peugeoty 307 i auta mimo super wglądu- strasznie się psują, non-stop stoją na warsztatach (nowe auta)
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 15:36   #13
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Aha- nad autem francuskim zastanawiałabym się bardzo- znajomy w parcy ma Peugeoty 307 i auta mimo super wglądu- strasznie się psują, non-stop stoją na warsztatach (nowe auta)
eeee, a moja siostra z mezem - fani peugeotow mieli dlugi czas 206-ke, teraz od ponad roku 307-ke i nic sie nie psulo ani nie psuje
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-08, 16:24   #14
kala507
Rozeznanie

Rena wpominali tu o fiacie bravo, a nie pomyślałaś o fiacie Brava?. Sama takim się poruszam wydaję mi się, że jest doś kobiece i komfortowe. Pierwszą bravke mój tato sprowadził z Niemiec z wszystkimi opłatami kosztowała nas ok. 11 tys. (posiadała pełne wyposażenia el. lusterka, el. szyberdach, alufelgi, ABS itp.). Była świetna niestety miałam wypadek samochodowy i nic z niej nie zostało. Kupiliśmy drugą brawke w marcu tego roku i o dziwo samochody te bardzo staniały. Za sprowadzoną z Niemiec podobną do poprzednie z wszystkimi opłatami wydaliśmy niecałe 9 tys. Naprawde polecam Brave mimo, iż fiat nie ejst uznawany za najlepszą markę na świecie
pozdrawiam
kala507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 11:38   #15
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mądrala
chociaż to też w dużej mierze zależy do tego jaki kolor wybierzesz.
Kolor wymarzony to srebrny, w drugiej kolejności czarny ale nie upieram się jak znajde auto w dobrej cenie i spelniajace wiekszosc moich wymagan, a bedzie w jakism gustownym kolorze to tez wezme (podobno lakierowanie samochodu na inny kolor tez jest bardzo drogie).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-09, 11:45   #16
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mądrala
może jakaś Corsa?? No sama nie wiem.
moja znajoma ostatnio kupowala corse i dala za nia 15 tys, wiec wiecej niz ja chce dac. Jednak mowi ze jest zadowolona. Zastanawialam sie na tym modelelem ale sa auta ktore podobaja mi sie bardziej niz ten. Jednak corsa mogla by juz byc.

Cytat:
Napisane przez mądrala
A może po prostu poszukaj na jakiś stronach z ogłoszeniami, np. motoallegro, tam sobie można pooglądać i poczytać co dane auto posiada. Możesz też wejść na ogłoszenia na stronie gratka.pl (chyba tak to sie nazywało).
Juz czytam. I wiecie co dziewczyny tam jest mnostwo info, ktorych nie rozumiem np immobiliser (co to takiego?) Troche sie czuje na takich stronach zagubiona. Ja sie kompletnie na tym jeszcze nie znam...
Stary 2006-07-09, 11:46   #17
MagJa
Zakorzenienie

Doradzić to Ci nie doradzę, bo się nie znam, ale się wtrącę poniekąd na temat - rozumiem, że prawko zdane?
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 11:48   #18
ladybird81
Raczkowanie

ja tez jestem na etapie kupowania auta , i tez do 10.000 zł !!! jestem w tej o tyle lepszej sytuacji, że mamw rodzinie kogoś kto zna sie na autach i sprowadził z zagranicy auta połowie mojej rodziny... i on poleca mi szczególnie japońskie auta...takie jak honda ,mazda...mało sie psują a jak juz sie popsują to częsci do nic nie są taki drogie...aktualnie moje auto jest wybierane w Beligii - czekam z niecierpliwością na info...a co do moich upodobań to chciałabym peugeot 306 (marzenia ) lub vw polo, albo jakiegos citroenka, myslałam tez o fordzie ka, oplu corsie i oplu tigrze (ale tigra jest strasznie malutka w środku, właściwie dwu-osobówka). Zobaczymy co z tego wyjdzie...Pozdrawiam wszystkich kierowców którzy niedawno zdali egzamin na prawko
ladybird81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 12:02   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sanderek
Za kwotę 10 000 możesz mieć
- renault megane coupe z roku 97, ale bez klimy i gazu, bo dostać auto w tej cenie z tym, co chcesz, to albo bardzo stare albo kupić droższe. .
hmm jak duzo drozsze?? ja i tak musze brac na kredyt...

Cytat:
Napisane przez Sanderek
spójrz jednak na techniczny aspekt, ja osobiście polecam auta europejskie, ponieważ częsci są do nich bardzo tanie i jest wiele zamienników, o w wiele tańszych niż oryginalne, a silniki skonstruowane są w ten sposób, że każdy mechanik je naprawi.
sluszna uwaga!!! dziewczyny jakie samochody sa najmniej uciazliwe w naprawie?

Cytat:
Napisane przez Sanderek
Zastanów się też na gazem, czy do małolitrażowego auta, silnik do 1.4 ma sens dać gaz. Gaz idzie w górę, instalacja gazowa to dodatkowe koszty, częstsze wymiany świec (50zł bez ceny wymiany) kabli (150zł bez ceny wymiany) oleju co 10 tyś km (80zł + wymiana 50zł). Wiekszość małolitrażowych aut na polskim rynku posiada bardzo prostą lecz zawodną instalcje gazową tzw drugiej generacji, gdzie niedopilonowanie ww świec i kabli powoduje "wybuchy powrotne", Prosto mówiąc, wybuch rozsadzi puszkę filtra powietrza. Nie odradzam gazu, ale musi być dobrze założony, jest to dobra rzecz, ale jak naczymś sie oszczędza, to do czegoś trzeba dołożyć. Czesto źle założona instalacja powoduje, to, że paliwo przestaje działać i zostaje tylko gaz (własne doświadczenia z nissan micra silnik 1.2, auto paliło 5 litrów benzyny, a gazu 8-10). Dodatkowo co roku za przegląd płacisz 50zł wiecej tylko dlatego, że jest gaz.
Wlasnie te aspekty techniczne to dla mnie czarna magia... Slyszalam o tych wybuchach, dlatego musialabym bym byc pewna ze instalacja jest dobrze zrobiona. Tylko skad wziazc ta pewnosc? Wyjdzie to przy kontroli techynicznej? gdzie moge w Krakowie zrobic taka kontrole prze zakupem samochodu? wiem, ze male auta nie pala duzo wiec dlatego sie nie upieram przy gazie, choc nie ukrywam, ze wolalabym go miec, aby moc duzo jezdzic takze poza Krakow.
Co do instalacji to wiem ze jest droga (a wlasnie dokladnie to ile to kosztuje?), jednak pisalam wczesniej w watku, ze nie planuje jej robic. Chce kupic auto juz z taka instalacja.
Nie wiem czy dobrze zrozumialam Twoja wypowiedz, ale wnioskuje ze samochod moze byc rownoczesnie na gaz i paliwo?? Powaznie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-09, 12:02   #20
Kattie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rena
Juz czytam. I wiecie co dziewczyny tam jest mnostwo info, ktorych nie rozumiem np immobiliser (co to takiego?) Troche sie czuje na takich stronach zagubiona. Ja sie kompletnie na tym jeszcze nie znam...
Immobiliser to jest takie urządzenie zabezpieczajace samochód. W stacyjce i kluczyku są tak zwane identyfikatory zbliżeniowe /czujniki/ Stacyjka po włożeniu kluczyka rozpoznaje czy jest to właściwy kluczyk, jeśli tak odpali auto, jesli nie - nie pojedziesz
Stary 2006-07-09, 12:03   #21
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagJa
Doradzić to Ci nie doradzę, bo się nie znam, ale się wtrącę poniekąd na temat - rozumiem, że prawko zdane?
zdalam i czekam na odbior - teraz szukam wlasnych 4 kolek
Stary 2006-07-09, 12:04   #22
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Immobiliser to jest takie urządzenie zabezpieczajace samochód. W stacyjce i kluczyku są tak zwane identyfikatory zbliżeniowe /czujniki/ Stacyjka po włożeniu kluczyka rozpoznaje czy jest to właściwy kluczyk, jeśli tak odpali auto, jesli nie - nie pojedziesz
dzieki Kattie, czyli warto go miec czy nie?
Stary 2006-07-09, 12:05   #23
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena
zdalam i czekam na odbior - teraz szukam wlasnych 4 kolek
No to moje gratulacje
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-09, 12:06   #24
Kattie7
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rena
dzieki Kattie, czyli warto go miec czy nie?
Pewnie, że warto. Zawsze to jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą.
Stary 2006-07-09, 12:10   #25
buziaczek82
Raczkowanie

Jeżdżę Ka od 3 lat,i nie narzekam,co prawda coś od czasu do czasu się popsuje ale nie ma samochodu,który byłby niezawodny.Co do częsci to prawda-najtańsze nie są ale samochód sprawuje sie naprawde dobrze.Jednak choruje teraz na peugeota 207
buziaczek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-09, 12:15   #26
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Ja tez jestem na kupnie auta teraz, podobnie jak Ty do 10 tys.
Witam w klubie widze, że jesteś z mojego miasta Powiedz gdzie już oglądałaś samochody? Ja jak na razie bylam w salonie forda na jasnogorskiej, tam tez jest komis samochodow i to podobno nie tylko fordow. Tam ogladalam forda ka, ale byl za 11 tys, bez klimy dosc stary i jak do niego siadlam, to musialam dac fotel tak daleko ze na fotelu za mna nikt by juz nie usiadl (jestem raczej wysoka), ale tam bardzo spodobala mi sie obsluga i powiedzieli, ze jak cos znajda co by spelnialo moje oczekiwania to do mnie zadzwonia.

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Jak narazie jest na tapecie wspomniany tu Fiat Bravo, tyle ze szukam czarnego, a takowych jak na lekarstwo.
Chcę kupić Bravo ze wzgledu na dwie rzeczy: jest to najlepiej wyposażone auto z tego przedziału cenowego, a druga sprawa to późniejsza eksploatacja. Nie pali to wiele, a części Fiata są dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym, nie drogie i jest mnóstwo zamienników.
Wizualnie też mi się podoba.
a gdzie dokladnie chcesz kupowac tego fiata?

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Co do Forda Ka - nie jeżdziłam, nie wiem jakie jest tak " na codzień", wizualnie mi się nie podoba. Ale wiem jedno - części do Forda są pierońsko drogie i nie zawsze dostaniesz zamienniki. Wiem, bo teraz jeżdże Mondeo i właśnie mi siadła pompa wspomagania. 1400 zł nowa
slyczalam o tych czesciach i to rowniez mnie zniechecilo do fordow (ale i tak baaardzo mi sie podobaja).
Stary 2006-07-09, 12:25   #27
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Najlepiej kupować auto od znajomego, znajomego znajomego, wtedy wiesz że auto jest pewne.
Juz wiekszosc moich znajomych wie, ze kupuje samochod, wiec moze trafie na kogos kto bedzie chcial sprzedac?

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Nie wolno kupowac aut, które mają zaskakująco niską cene w porównaniu do innych takich samych.
wiem, no moze poza sytuacjami ze sprzedawca bylby ktos z bliskiej rodziny...

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Kolejne miejsce to komisy przy salonach samochodowych. Najczęsciej tam są samochody kupione w tych właśnie salonach, które właściciel wymienia na nowszy model. Tam masz pewność, że auto jest w porządku i w dobrym stanie technicznym. Serwisy przed wystawieniem na sprzedaż robia kompletny przegląd. Ale w takim komisie może byc ciut drożej.
Komisy samochodowe - raczej są w porządku, ceny średnie.
dokladnie takie same mam wrazenia. A do ktorych komisow moge zajrzec?

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Ogloszenia - tu mozna trafic na różne dziwne przypadki, trzeba uważać i kompletnie sprawdzić dokumenty auta czy np. nie kradzione.
ostroznosci nigdy za wiele... ale gdzie i jak moge cos takiego sprawdzic?

Cytat:
Napisane przez Kattie7
- najlepiej jechać z jakimś mechanikiem żeby rzucił okiem na silnik, fachowiec od razu Ci powie czy auto było nadmiernie ekspolatowane i czy np nie przeżyło wypadku...
jak coś mi sie jeszcze przypomni to nabazgrolę
-
skad wziasc takiego fachowca?
Uwagi spisalam Ja jeszcze slyszalam, ze trzeba sprawdzac czy nr w szybach sa takie same, bo jak nie to pewnie ktoras byla wymieniana, a jak byla wymieniana to z duzym prawdopodobienstwem stlukla sie w czasie wypadku...
Stary 2006-07-09, 12:27   #28
Kattie7
Wtajemniczenie

Właściwie to po komisach jeszcze nie jeździłam Jakoś nie możemy z TŻ znaleźć wolnej chwili, żeby się przejechać, ciągle coś innego do zrobienia.
Więc narazie przeglądamy internet.
Mamy w planach pojechać w którąś niedzielę, na giełdę, zorientowac się w cenach, czy różnią się od tych internetowych. Równiez chcemy jechać na giełdę do Mysłowic, tak jest ogromy wybór (kupiliśmy tam Mondeo)
Jeszcze nie mamy kasy na samochód, bo załatwaimy kredyt. Bierzemy 10 tys na 1,5 roku we dwójke, bo auto będzie wspólne.

W sumie fajnie, że założyłas ten watek bo będziemy mogły wymieniać się informacjami
Jak tylko pojadę do jakiegoś komisu to napewno coś napiszę. Myslę że w tym tygodniu już załatwimy wszystko z kredytem, a później to... hulaj dusza
Stary 2006-07-09, 12:30   #29
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Moim marzeniem (na razie, niestety, wciąz niespełnionym) jest Mazda 121
Ladna a ile kosztuje?

Cytat:
Napisane przez primavera
Cytat:
Napisane przez lain
eeee, a moja siostra z mezem - fani peugeotow mieli dlugi czas 206-ke, teraz od ponad roku 307-ke i nic sie nie psulo ani nie psuje
ja tez wlasnie slyszalam bardzo skrajne opinie to jak to z tym w koncu jest?
Stary 2006-07-09, 12:33   #30
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattie7
Jak tylko pojadę do jakiegoś komisu to napewno coś napiszę. Myslę że w tym tygodniu już załatwimy wszystko z kredytem, a później to... hulaj dusza
czekam na wiesci a w ktorym banku chcecie brac kredyt?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości