Oparzenie ;/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-26, 21:09   #1
UmbraBumbra
Raczkowanie

Oparzenie ;/

Mam taki problem. Prostowałam dzis wlosy siedzac sobie wygodnie na podlodze przed lustrem no i jakos tak nieporadnie polozylam ją na podlodze, poczym usiadłam udem. Aaaała!
No i mam oparzenie z tyłu uda, taka kreska dlugosci 7 cm. Skóra jest .. nie wiem jak napisać, wyglada standardowo chyba jak po takiej "przygodzie" ;/ Taki bąbel na 7 cm. Poleciałam od razu po kostke lodu. Teraz to sie boje, ze blizna bedzie Jakaś masc moge dac na to czy cos??
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:03   #2
natalczak
Zadomowienie

Dot.: Oparzenie ;/

Cytat:
Napisane przez UmbraBumbra Pokaż wiadomość
Mam taki problem. Prostowałam dzis wlosy siedzac sobie wygodnie na podlodze przed lustrem no i jakos tak nieporadnie polozylam ją na podlodze, poczym usiadłam udem. Aaaała!
No i mam oparzenie z tyłu uda, taka kreska dlugosci 7 cm. Skóra jest .. nie wiem jak napisać, wyglada standardowo chyba jak po takiej "przygodzie" ;/ Taki bąbel na 7 cm. Poleciałam od razu po kostke lodu. Teraz to sie boje, ze blizna bedzie Jakaś masc moge dac na to czy cos??
Biednaś
Sprobuj moze panthenolem-dziewczyny pisaly,ze jest dobry na oparzenia np sloneczne wiec moze na taki tez pomoze?
natalczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:17   #3
smutnyaniolek
Przyczajenie

Zglos sie lepiej do lekarza oni maja takie plastry zelowe i wtedy rana po oparzeniu szybko sie goi i nie ma blizn
smutnyaniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:27   #4
Madaleinee
Zadomowienie

będzie blizna, znikoma ale podejrzewam, że będzie.

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 23:16   #5
Kirsti
Rozeznanie

Przy prostowaniu miałam tylko tak, że poparzyłam sobie kilka razy ucho. Pojechałam po uszkach zamiast po włosach
I na początku miałam taki biały, a właściwie przeźroczysty bąbel, trochę to bolało, a później robił się z tego strupek, który odpadał. Gojenie trwało kilka dni. Ale raz poparzyłam sobie rękę żelazkiem i niestety mam bliznę, rana była większa niż ta na uchu. Idź jutro do apteki i się spytaj, co mogą Ci na takie coś poradzić, jakieś bandaże, plastry czy maści, ewentualnie do lekarza. Głowa do góry, domyślam się, jak to może być bolesne
Stary 2009-08-26, 23:29   #6
bluemm1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smutnyaniolek Pokaż wiadomość
Zglos sie lepiej do lekarza oni maja takie plastry zelowe i wtedy rana po oparzeniu szybko sie goi i nie ma blizn
popieram
bluemm1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 13:50   #7
Pfff34
BAN stały

GG do Pfff34

a ja myślę, że będzie blizna. nie jakaś tam potworna ale pewnie minimalna, prawie niezauważalna różnica w kolorze. Gorzej z czasem gojenia - ładne 3tygodnie jak nic Mi podobne zeszło dopiero po 4 :O
Pfff34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 13:54   #8
mesarka
MUSEarka

Mi na oparzenie na łydce od motoru pomógł Tribiotic. Przyspieszył gojenie. A słyszałam, że blizny należy smarować zwykłym kremem Nivea i wtedy mniej je widać.
23.11.2012 Łódź
14.07.2013 Berlin
14.06.2015 Warszawa OWF

21.08.2016 Kraków LMF
22.06.2019 Kraków
mesarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 14:20   #9
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

Z moich doświadczeń blizny po oparzeniu zostawały Przejdź się do lekarza to może poleci Ci jakąś dobrą maść.

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 15:11   #10
Maizy
Rozeznanie

Może spróbuj posmarować Tormentiolem, jest niedrogi, kosztuje około 5 zł.
Stary 2009-08-27, 17:04   #11
UmbraBumbra
Raczkowanie

Dziewczyny jestescie wspaniałe
Tyle odpowiedzi, dziekuje za pomoc Jutro sie udam do apteki, bo dzis nie dam juz niestety rady Niefajnei wygladalaby blizna w tym miejscu.. Chociaz i tak licze sie z tym, ze moze zostac

A jeszcze mam jedno pytanie: czy jest jakas opcja na zlikwidowanie blizny, kiedys zaciałem sie dosc mozno maszynką no i mam jedna na łydce druga kolo kolana?
UmbraBumbra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 19:53   #12
Słodkaaa
Zakorzenienie

proponuje panthenol, ale na to chyba juz za pozno. Kup Alantan Plus W KREMIE i smaruj grubo to miejsce, jak wsiaknie, kolejna warstwa pomoze
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 19:01   #13
kajka90
Przyczajenie

miałam podobną sytuację tylko ja poparzyłam sobie palce prostownicą bo zaptarzyłam się i zamist chycić prostownice jak trzeba to ja za to gorące to była maskara! ból jak nie wiem... Ja psikałam sobie panthenolem i pomogło mi. Nie ma sladu . Choć znowu jak poparzyłam sobie noge na motorze i też stosowałam ten panthenol to mam blizne ale to dlatego , że była większa rana. Mam nadzieje , że pomoże i nie będzie dużego śladu

"...Przeżywam rzeczy szybko, bez bólu nie ma chwały,
Weź apap jak jesteś słaby jutro jest dla zuchwałych..." !

kajka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 20:56   #14
Rena
Zakorzenienie

ja polecam dermazin - masc ze srebrzanem, chyba jest tylko na recepte. A doraznie poki rana goraca to zimna woda, zeby temp odebrac skorze.

Dermazin jest na recepte wiec i tak lekarz. Pantenol to tez niezly pomysl, ale glownie na odebranie temp. Jak juz schodzilas rane to za pozno na panthenol.

Dermazin leczy skutki poparzen do drugiego stopnia i pomaga zapobiec powstaniu blizn.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 10:26   #15
TOMORROW
Zakorzenienie

Fenistil na rany (nie ma nic wspólnego ze zwykłym fenistilem)

zapewnia wilgotne środowisko gojenia, zmniejsza ryzyko powstania strupów i blizn
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości