|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Oparzenie ;/
Mam taki problem. Prostowałam dzis wlosy siedzac sobie wygodnie na podlodze przed lustrem no i jakos tak nieporadnie polozylam ją na podlodze, poczym usiadłam udem. Aaaała!
No i mam oparzenie z tyłu uda, taka kreska dlugosci 7 cm. Skóra jest .. nie wiem jak napisać, wyglada standardowo chyba jak po takiej "przygodzie" ;/ Taki bąbel na 7 cm. Poleciałam od razu po kostke lodu. Teraz to sie boje, ze blizna bedzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Oparzenie ;/
Cytat:
![]() Sprobuj moze panthenolem-dziewczyny pisaly,ze jest dobry na oparzenia np sloneczne wiec moze na taki tez pomoze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Zglos sie lepiej do lekarza oni maja takie plastry zelowe i wtedy rana po oparzeniu szybko sie goi i nie ma blizn
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
będzie blizna, znikoma ale podejrzewam, że będzie.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Przy prostowaniu miałam tylko tak, że poparzyłam sobie kilka razy ucho. Pojechałam po uszkach zamiast po włosach
![]() I na początku miałam taki biały, a właściwie przeźroczysty bąbel, trochę to bolało, a później robił się z tego strupek, który odpadał. Gojenie trwało kilka dni. Ale raz poparzyłam sobie rękę żelazkiem i niestety mam bliznę, rana była większa niż ta na uchu. Idź jutro do apteki i się spytaj, co mogą Ci na takie coś poradzić, jakieś bandaże, plastry czy maści, ewentualnie do lekarza. Głowa do góry, domyślam się, jak to może być bolesne ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
a ja myślę, że będzie blizna. nie jakaś tam potworna ale pewnie minimalna, prawie niezauważalna różnica w kolorze. Gorzej z czasem gojenia - ładne 3tygodnie jak nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
MUSEarka
|
Mi na oparzenie na łydce od motoru pomógł Tribiotic. Przyspieszył gojenie. A słyszałam, że blizny należy smarować zwykłym kremem Nivea i wtedy mniej je widać.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z moich doświadczeń blizny po oparzeniu zostawały
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Może spróbuj posmarować Tormentiolem, jest niedrogi, kosztuje około 5 zł.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jestescie wspaniałe
![]() Tyle odpowiedzi, dziekuje za pomoc ![]() ![]() ![]() A jeszcze mam jedno pytanie: czy jest jakas opcja na zlikwidowanie blizny, kiedys zaciałem sie dosc mozno maszynką no i mam jedna na łydce druga kolo kolana? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
proponuje panthenol, ale na to chyba juz za pozno. Kup Alantan Plus W KREMIE i smaruj grubo to miejsce, jak wsiaknie, kolejna warstwa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
miałam podobną sytuację tylko ja poparzyłam sobie palce prostownicą bo zaptarzyłam się i zamist chycić prostownice jak trzeba to ja za to gorące to była maskara! ból jak nie wiem... Ja psikałam sobie panthenolem i pomogło mi. Nie ma sladu . Choć znowu jak poparzyłam sobie noge na motorze i też stosowałam ten panthenol to mam blizne ale to dlatego , że była większa rana. Mam nadzieje , że pomoże i nie będzie dużego śladu
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja polecam dermazin - masc ze srebrzanem, chyba jest tylko na recepte. A doraznie poki rana goraca to zimna woda, zeby temp odebrac skorze.
Dermazin jest na recepte wiec i tak lekarz. Pantenol to tez niezly pomysl, ale glownie na odebranie temp. Jak juz schodzilas rane to za pozno na panthenol. Dermazin leczy skutki poparzen do drugiego stopnia i pomaga zapobiec powstaniu blizn. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Fenistil na rany (nie ma nic wspólnego ze zwykłym fenistilem)
zapewnia wilgotne środowisko gojenia, zmniejsza ryzyko powstania strupów i blizn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:16.