|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Piątkowy ślub cywilny - czyli mega problem
Witam.
Razemz moim Tż wybraliśmy datę ślubu 25 kwietnia (piątek) 08', zarezerwowaliśmy salę jakiś czas temu. Wówczas było zbyt wcześnie na ustalanie terminu w USC (pieczątka z protokołu ważna 6 miesięcy) zatem spokojni (bo wg pani z urzędu miało nie być przeszkód, nikt nam nie "ukradnie" terminu ani nic z tych rzeczy) i ufnie patrzący w przyszłość..pojechaliśmy do USC dziś rano. I co się okazuje? NIE udzielają ślubów a piątki. W sobotę czy czwartek jak najbardziej. W piątki natomiast nie. Dlaczego? Nikt nie potrafił odpowiedzieć. I teraz jest problem - sala zaklepana, nie ma możliwości zmiany terminu bo wszystko zajęte aż do lipca 09' ( a nie zamierzam przekładać ślubu "nigdy w życiu!" ![]() Co robić? Na razie staram się szukać USC w innej gminie, jak najbliżej krakowa (co tam, że goście muszą wtedy dojechać...), licząc, że tam udzielą ślubu w piątek. A jeśli nie to co? Organizowanie ślubu w czwartek a wesela w piątek jest średnim pomysłem.... ![]() Macie JAKIEKOLWIEK pomysły?
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Piątkowy ślub cywilny - czyli mega problem
No to rzeczywiscie ogromny problem. Ja niestety nie mam zadnego pomysłu jak to rozwiązac. Dobrze, ze poszliscie juz teraz, bo macie jeszcze troche czasu pomyslec co z tym zrobic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Rano będziemy z Tż dzwonić po urzędach w innych gminach...trzymajcie kciuki żeby się udało, bo jak nie to nie mam pojęcia co zrobić.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Bede trzymac, zebyscie cos znalezli. Bedzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wczoraj pisała, ale chyba mi sie nie zapisała odpowiedz... zawsze możecie spróbować w kościele- ksiądz to też urzednik i jak nie da sie inaczej to on zawsze może w piątek..
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne, że nie udzielają ślubów w jakiś dzień,u mnie można się dogadać nawet na niedzielę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
90% księzy w piątek ślubu nie udzieli (post - „W czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać”) - aczkolwiek znajdą się wyjątki (wiem cos o tym ![]() Madlen - daj znać jak Wam poszło w szukaniu zastepczego urzedu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
My bierzemy ślub cywilny, zatem kościelny w grę nie wchodzi, ale nawet jeśli to też mi się wydawało, że nie dadzą.
Znaleźliśmy urząd w gminie niedaleko Krk ( ode mnie 25 minut jazdy autem) Z tym, ze tu jest jeszcze jeden problem. Udzielają co prawda ślubów a piątki, ale termin można sobie zaklepać dopiero na 2 miesiące przed ślubem. Niby nic, ale co będzie kiedy WTEDY okaże się, że coś nie gra z jakichś przyczyn? (przewrażliwiona już jestem), będziemy na etapie końcowym, większość rzeczy załatwiona, zapłacona, rozesłane zaproszenia i nagle ![]() ![]() Może kraczę i wszystko będzie w porządku..ale teraz kurczę nikt nam nie może dać gwarancji, że przyjedziemy w lutym i wszystko załatwimy. Ale nie da się tego przeskoczyć, chyba po prostu kurczę muszę mieć nadzieję, że wszystko będzie jak chcemy. Żartujemy z Tż, że jeśli się nie uda, to będziemy brać ślub w czwartek, a na piątek zatrudnimy aktorów ![]() ![]() Ale to wersja ekstremalna dość ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Madlen, w której gminie?
Z wolnymi terminami nie powinno byc problemu, bo poza duzymi miastami śluby cywilne, w dodatku w piątki, nie są zbyt popularne. Takze tym nie powinnas sie martwic. Nie sadze zeby nagle 25 kwietnia USC przezywał najazd ślubny. A moze spróbujesz napisac pismo do kierownika tego urzędu i poprosic o wcześniejsze zarezerwowanie terminu. Opisac dokładnie całą sytuacje, że jest t wyjątkowa sprawa... moze uda sie załatwic nieco wcześniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
takze wydaje misie ze z terminem nie powinno byc problemu jelsi juz znalazlas jakis urzad gdzie odprawiaja sluby w piatek to juz cos
![]() ![]() pozatym glowa do gory skoro juzznalazlas urzad ![]() teraz zawracaj swoja śliczną głowkę odpowiednia suknia itd ![]() Ps czy przesąd ze lsub powinno sie brac w miesiący z "r" w slubach cywilnych tez obowiązuje?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Przesądy obowiązują tylko w czyjejś głowie
![]() W ogóle to to nie ma racji bytu..... ![]() Niemniej: piszemy pismo do urzędu stanu cywilnego w krakowie z prośbą o termin. Pytaliśmy panią w urzędzie i wydaje jej się, że powód jaki podamy powinien wystarczyć i może pójda nam na rękę. Z urzędem w innej gminie problem jest taki, że jest to urząd gdzie poza ślubami odbywają się jeszcze zebrania jakichś radnych więc nikt nam nie jest w stanie powiedzieć, czy nasz termin będzie..dopiero na dwa miesiące przed ślubem będa rozpisane terminy ich zebrań i będzie wiadomo czy coś wyjdzie. A jeśli nie? Wtedy to ja już będę miec połowe rzeczy zarezerwowanych, zapłaconych, nie mogę wysłać wcześniej zaproszeń....po prostu nic, i cały czas nerwówka ![]() "Módlmy się" zatem, żeby pomysł z pismem do kierownika wypalił... Pytanie: jak mniej więcej sklecić takie podanie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.