|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Sygma Bank - problem
Hej Dziewczyny!
Przepraszam, jeśli zamieszczam wątek w złym dziale, ale chyba tutaj najbardziej mi pasował. Mam problem, a konkretnie mój Ojciec ma problem i poprosił mnie o pomoc. Otóż od jakiegoś pół roku Tata dostaje pisma z żądaniem zapłaty z niejakiego Sygma Banku. Twierdzi, że żadnych dokumentów nie podpisywał. Próbował się tam dodzwonić, ale oczywiście albo zajęte, albo nikt nie odbiera. Myślałam o tym, żeby napisać do nich maila. A co Wy mi radzicie? Miała któraś z Was podobną sytuację? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
![]() |
#2 |
Imperatorowa Undi I
|
Dot.: Sygma Bank - problem
Niech Twój tata napisze pismo (wysłane poleconym za potwierdzeniem odbioru oczywiście) z krótkim opisem sytuacji i poprosi o wyjaśnienie czego dotyczy to zadłużenie i kopię podpisanej umowy
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ten bank kiedyś nazywał się Cetelem, może ta nazwa się tacie z czymś skojarzy?
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Sygma Bank to nowa nazwa Cetelem Bank wiec może w tamtym banku ma coś do spłacenia.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A czy w tym piśmie nie ma wspomnianego jakiegoś sklepu? Może jest podany nr umowy? A tata nie kupował nic na raty np w praktikerze, selgrosie, realu? Bo te sklepy też obsługuje sygma. Może jest podane że dotyczy to karty albo kredytu ratalnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Do mojego taty też nagle zaczęły przychodzić takie pisma z dziwnymi kwotami niby do spłaty, jakieś monity. Aktualnie jesteśmy z nimi na drodze sądowej, ponieważ KTOŚ sobie uaktywnił, a raczej jakaś osoba z banku, taty kartę kredytową i narobił na nią długów. Sprawa jest wielce zagmatwana, ponieważ tata nigdy tej karty nie miał w rękach, ponieważ wysłali ją na zły adres
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
DOMator
|
Od takich banków trzeba się trzymać z daleka. Żyją z takich egzekucji ukrytych w umowie kosztów, czy monitów za to, ze za późno zaksięgują przelew raty kredytu.
W tym przypadku konieczne jest pisemne oświadczenie i wnioskowanie o wskazanie przez bank podstawy egzekucji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tata musi się udać do sklepu gdzie bral raty i zamknąć konto. Musi się udać z numerem tej umowy i dowodem osobistym. No i będzie musiał zapłacić za tę kartę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moja mama miała podobną sytuację z Bankiem Lukas, trzeba sobie pilnować terminów i czytać dokładnie umowę, bo są różne dziwne zapisy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, naprawdę warto zastanowić się, nim weźmie się w kredyt w Sigma - chyba żaden inny bank nie ma tak nieprzychylnych opinii
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
i jak sprawa się wyjasniła?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zasiedzenie
|
Co do Sygmy też szczerze odradzam współpracę z tym bankiem.
Mama moja kupiła sprzęt rtv. Spłacała dwie raty miesięcznie. Jednej z nich, jak się później okazało, bank nie zaksięgował. I się zaczęło. Kilka telefonów dziennie z prośbą o podanie danych osobowych w celu weryfikacji. Jako, że mama nigdy nie podaje swoich danych przez telefon, zaczęły przychodzić bardzo nieprzyjemne listy, że oddają sprawę do działu windykacji... A raty opłacane z wyprzedzeniem. Listy ustały, po piśmie wysłanym do centrali wraz z dowodami wpłat. Żadnego przepraszam. Teraz raty spłacone, a oni nadal dzwonią (nie wiadomo w jakiej sprawie, bo mama oczywiście nie chce podać swoich danych osobowych). Sprzedawca w sklepie nam opowiadał jak kiedyś spóźnił się z ratą jeden-dwa dni i miał podobne przeżycia. Zresztą, w internecie pełno takich historii.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja bym nad tym troszkę pomyślał może to jakieś nieporozumienie ktoś podał fałszywe dane nigdy nic nie wiadomo ale najlepiej napisać obsługa powinna pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jeżeli termin spaty raty jest wyznaczony np. na 21 go każdego miesiąca, a rata była wpłacana np. 19 tego na poczcie, to mogła dojść do banku z opóźnieniem. Bank od takiej nieterminowej spłaty nalicza sobie odsetki, nie informując o tym klienta. Jak pracowałam w Żaglu, to takie historie to były na porządku dziennym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zanim COKOLWIEK sie wezmie na raty trzeba przeczytac opinie. Sygma to znani naciagacze i w necie jest pelno watkow o nich.
Maja standy w Real i niektorych sklepach AGD.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.