|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
"Alibi na szczęście" "Krok od szczęścia" (A. Ficer-Ogonowska)
Pierwsza część przeczytana.
Zaczynam drugą. Ogólnie - książka trochę mnie rozczarowała. Przeciąganie wątków, brak akcji. Główna bohaterka która tak naprawdę sama nie wie czego chce. I facet który jest w stanie czekać ponad pół roku na kobietę... - dla mnie zupełnie nierealne (takich facetów przecież nie ma). Sympatię budzi postać Dominiki - pełna życia, trochę zwariowana ale w pozytywnym sensie. Jakie są wasze odczucia, opinie co do książek, głównych bohaterów? Zapraszam do dyskusji... Strona fb autorki: https://www.facebook.com/AnnaFicnerOgonowska
Edytowane przez maruda80 Czas edycji: 2012-09-05 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Alibi na szczęście" "Krok od szczęścia" (A. Ficer-Ogonowska)
Ja niedawno przeczytałam pierwszą część, czekam aż druga będzie w bibliotece :P
Mam podobne odczucia, żaden normalny facet nie uganiałby się za dziewczyną ,której tak naprawdę nie znał, przez pół roku. Postać głównej bohaterki irytująca, ale książkę fajnie mi się czytało - taka typowa na wakacje Ciekawa jestem drugiej części - choć już sobie wyobrażam dylematy i rozterki Hani |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
High five
![]() Mam podrzuciła mi pierwszą część, którą męczę od miesiąca na zmianę z innymi książkami i odczucia mam identyczne jak przedmówczynie. Hania to ciepłe kluchy-zimne nogi, bez ikry, jakby wiecznie śpiąca. Mikołaj (?) - no właśnie, powiedzcie mi, gdzie się lęgną tacy rycerze, którzy będą wytrwale, z poświęceniem i do skutku skakać wokół tak niezdecydowanej i wycofanej dziewoi ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zaczęłam dzisiaj drugą część i dokładnie schemat się powtarza (minęłam s. 100).
Hanka uprawiając cierpiennictwo dalej nie wie czego chce, w stylu "chciałabym, ale boję się" i tak pewnie przez całą książkę. Mikołaj z daleka dalej stoi na straży i czeka. Dziwie się że te książki mają tak dobre opinie na rynku czytelniczym - widocznie dobra reklama robi swoje. Określiłabym jako łatwe, lekkie ale czy przyjemne? Rzecz gustu. Z czasem egoistyczna postawa głównej bohaterki zaczyna męczyć i można mieć dość... Kupiłam zachęcona bardzo dobrymi recenzjami... to się przejechałam. Do tego info na okładce że będzie kolejna część...
Edytowane przez maruda80 Czas edycji: 2012-09-06 o 07:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Irenosława Pierwsza
|
czyli prześliczne są tylko okładki
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja osobiście zakochałam się w tej książce.. fakt -są momenty, które się ciągną, męcza.. ale dla mnie i tak jest fantastyczna! polknełam ją w dwa dni! płakałam i śmiałam się przy niej na zmianę..
![]() miło byłoby mieć blisko siebie taką postać jak Dominika.. -chyba zawsze umiałaby postawić mnie do pionu! ![]() i przez tą książkę nie marzę o niczym innym, jak znaleźć nad morzem takie miejsce jakie miała główna bohaterka.. i taką właśnie 'panią Irenkę'.. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Szczerze powiedziawszy muszę się z Wami zgodzić; postawa głównej bohaterki jest męcząca a zachowanie adoratora wręcz nierealne, aczkolwiek..? Nie wiem. Według mnie to książka dobra do poduszki, przed spaniem, gdy nie trzeba wytężać mózgu albo po prostu na wakacje, nic więcej.
![]() Szkoda, bo okładki i recenzje zapowiadają coś niezwykłego, a tu małe rozczarowanie. Przyznaję, byłam ciekawa dalszych "przygód" (o ile w ogóle można to tak określić) bohaterów i chcę przeczytać kolejne 2 części, ot, z ciekawości. ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wlasnie zaczynam I czesc. Wydaje sie lekka ksiazka. Zobaczymy co dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam wszystkie części i książki bardzo mnie wciągnęły. To prawda - Hanka nie jest uosobieniem zdecydowania, ale wyobrażam sobie co może czuć osoba tracąc swoich bliskich i wydaje mi się, że tym faktem można trochę usprawiedliwić główną bohaterkę. Jeśli o mnie chodzi to polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Czytalam wszystkie czesci. Ostatnia czesc mi najmniej przypadla do gustu (szczescie w cicha noc), ale ogolnie oceniam na plus.
Siostra TZ lubi tego typu ksiazki, wiec pod choinke dostala caly zestaw: Alibi, Krok, zgoda, i szczescie w cicha noc. Zaznaczylam jej jaka ma pierwsza a jaka ostatnia przeczytac. Az jej zazdroscilam gdy do pudla jej pakowalam,bo ja czytalam na Kindle, a bardzo mi sie podoba wydanie tych ksiazek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Czytałam tylko Alibi i Krok do szczęścia. Po Alibi myślałam, że wreszcie wszystko będzie wyglądać tak jak powinno, a tu znowu sytuacja się powtarzała, tak jakby ten cały czas ,który Mikołaj spędził na zdobywaniu jej zupełnie nie miał znaczenia. Trochę rozumiałam Hanię, w końcu po ślubie straciła swojego pierwszego męża, kochała go i bardzo to przeżyła, ale według mnie często dawała Mikołajowi zbędną nadzieję. On się nastawiał, myślał, że już się udało, a później znów cierpiał. Było mi go szkoda- zresztą jak każdego kto mocno kocha... W każdym człowieku jest cierpienie, a Hania musiała się zmierzyć z tym dość długo. Co nie zmienia faktu, że w połowie 'Kroku' przestałam czytać, bo zaczęła mnie nudzić. Mam książki w domu i może kiedyś do nich wrócę, bo jednak Alibi wciągnęło mnie tak, że przeczytałam w ciągu dwóch dni
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dostałam na święta pierwszą cześć. Muszę w koncu sie zebrać i zacząć czytać. Mam nadzieje, ze mnie wciagnie
![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przeczytałam wszystkie 3 części plus 'Szczęście w cichą noc'. Fakt,że momentami za długo się to wszystko dzieje, bywa ciężko z ospałością Hanki,ale ogólnie fajnie mi się czytało.Taka ciepła i lekka lektura,przydaje się od czasu do czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.