Problem z patrzem na jasne tło - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-23, 14:19   #1
jakasnazwa
BAN stały

Problem z patrzem na jasne tło

Nie znalazłem żadnego forum okulistycznego na Wizażu, więc piszę tu. Mam jakiś taki problem z oczami, że jak patrzę na jasne tło (np. w gazecie czy na monitorze) i na tym tle są czarne literki (obojętnie jakiej wielkości, nawet hiperduże), to mam wrażenie jakby to białe tło mi się odbijało i muszę się tak jakby skoncentrować żeby coś przeczytać. Nie chodzi o to, że mi się litery rozmazują tylko po prostu mam wrażenie, że cały czas widzę tło zamiast liter. Do pracy przy komputerze używam okularów z antyreflexem -0,5. Czy może to mieć jakieś znaczenie?

Edit: W tytule powinno być "patrzeniem". Jak jakiś moderator mógłby to zmienić to byłbym wdzięczny

Edytowane przez jakasnazwa
Czas edycji: 2008-01-23 o 14:22 Powód: Błąd w tytule wątku
jakasnazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 19:25   #2
xyoko
Zakorzenienie

Dot.: Problem z patrzem na jasne tło

Cytat:
Napisane przez jakasnazwa Pokaż wiadomość
Nie znalazłem żadnego forum okulistycznego na Wizażu, więc piszę tu. Mam jakiś taki problem z oczami, że jak patrzę na jasne tło (np. w gazecie czy na monitorze) i na tym tle są czarne literki (obojętnie jakiej wielkości, nawet hiperduże), to mam wrażenie jakby to białe tło mi się odbijało i muszę się tak jakby skoncentrować żeby coś przeczytać. Nie chodzi o to, że mi się litery rozmazują tylko po prostu mam wrażenie, że cały czas widzę tło zamiast liter. Do pracy przy komputerze używam okularów z antyreflexem -0,5. Czy może to mieć jakieś znaczenie?

Edit: W tytule powinno być "patrzeniem". Jak jakiś moderator mógłby to zmienić to byłbym wdzięczny
Myślę, że najlepiej się wybrać do okulisty.
Jeżeli noszenie okularów z antyrefleksem powodowałoby taki efekt, lekarz by Ci ich nie polecił.
xyoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 22:06   #3
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

masz tak zawsze, czy tylko wtedy gdy dlugo meczysz wzrok?
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 23:13   #4
Hultaj
BAN stały

Jeśli chodzi o teksty netowe, powiększaj sobie czcionkę, jeśli masz firefoxa, wystarczy rolką myszki z naciskaniem ctrl, jeśli czytasz coś w edytorach tekstu, pomyśl o ustawianiu czarnego tła i szarych liter. I o dużych czcionkach oczywiście, i odstępach między wersami. I nie siedź bardzo blisko ekranu, lepiej machnij sobie duże litery i oddal się na kilkadziesiąt cm od monitora (i może przyjrzyj się swoim ustawieniom ekranu ).
Ale do okulisty warto się wybrać (doczytałam, że masz ten problem także z kartkami). Ten antyrefleks, nie wydaje mi się, że wpływa, to ma chronić oczy, nie szkodzić.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 08:12   #5
jakasnazwa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ghana Pokaż wiadomość
masz tak zawsze, czy tylko wtedy gdy dlugo meczysz wzrok?
Chyba zawsze. Dzisiaj np. jak wstałem i włączyłem telewizor to miałem wrażenie, że "daje mi po oczach", a nie mam ustawionej wcale zbyt dużej jasności i siedziałem kilka metrów od telewizora.

A co do wypowiedzi Hultaja związanej z powiększaniem czcionki to chyba nie o to chodzi. Bo nie ma w zasadzie różnicy czy mam czcionkę 36pt czy 8pt. Obie potrafię bez problemu przeczytać, nic mi się nie zlewa, tylko mam wrażenie, że na pierwszym planie jest tło, a nie litery. Wiem, że to może trochę dziwnie brzmi, ale inaczej chyba nie potrafię opisać o co mi chodzi.
jakasnazwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 19:32   #6
mala77
Zakorzenienie

a jak czytasz na zażółconym tle to też tak się dzieje?? Bo możesz po prostu żle reagować na za duży kontrast między literami a tłem /białe tło i czarne litery/. Spróbuj zmienić ustawienia na żółte /blade/, albo wziąść starą książkę i sprawdzić.
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości