|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Problem z patrzem na jasne tło
Nie znalazłem żadnego forum okulistycznego na Wizażu, więc piszę tu. Mam jakiś taki problem z oczami, że jak patrzę na jasne tło (np. w gazecie czy na monitorze) i na tym tle są czarne literki (obojętnie jakiej wielkości, nawet hiperduże), to mam wrażenie jakby to białe tło mi się odbijało i muszę się tak jakby skoncentrować żeby coś przeczytać. Nie chodzi o to, że mi się litery rozmazują tylko po prostu mam wrażenie, że cały czas widzę tło zamiast liter. Do pracy przy komputerze używam okularów z antyreflexem -0,5. Czy może to mieć jakieś znaczenie?
Edit: W tytule powinno być "patrzeniem". Jak jakiś moderator mógłby to zmienić to byłbym wdzięczny ![]() Edytowane przez jakasnazwa Czas edycji: 2008-01-23 o 14:22 Powód: Błąd w tytule wątku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z patrzem na jasne tło
Cytat:
Jeżeli noszenie okularów z antyrefleksem powodowałoby taki efekt, lekarz by Ci ich nie polecił. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
masz tak zawsze, czy tylko wtedy gdy dlugo meczysz wzrok?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o teksty netowe, powiększaj sobie czcionkę, jeśli masz firefoxa, wystarczy rolką myszki z naciskaniem ctrl, jeśli czytasz coś w edytorach tekstu, pomyśl o ustawianiu czarnego tła i szarych liter. I o dużych czcionkach oczywiście, i odstępach między wersami. I nie siedź bardzo blisko ekranu, lepiej machnij sobie duże litery i oddal się na kilkadziesiąt cm od monitora (i może przyjrzyj się swoim ustawieniom ekranu
![]() Ale do okulisty warto się wybrać (doczytałam, że masz ten problem także z kartkami). Ten antyrefleks, nie wydaje mi się, że wpływa, to ma chronić oczy, nie szkodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Chyba zawsze. Dzisiaj np. jak wstałem i włączyłem telewizor to miałem wrażenie, że "daje mi po oczach", a nie mam ustawionej wcale zbyt dużej jasności i siedziałem kilka metrów od telewizora.
A co do wypowiedzi Hultaja związanej z powiększaniem czcionki to chyba nie o to chodzi. Bo nie ma w zasadzie różnicy czy mam czcionkę 36pt czy 8pt. Obie potrafię bez problemu przeczytać, nic mi się nie zlewa, tylko mam wrażenie, że na pierwszym planie jest tło, a nie litery. Wiem, że to może trochę dziwnie brzmi, ale inaczej chyba nie potrafię opisać o co mi chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a jak czytasz na zażółconym tle to też tak się dzieje?? Bo możesz po prostu żle reagować na za duży kontrast między literami a tłem /białe tło i czarne litery/. Spróbuj zmienić ustawienia na żółte /blade/, albo wziąść starą książkę i sprawdzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:52.