PORTETY na zamówienie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-16, 16:16   #1
eikah
Raczkowanie

Red face

Portety

Nie wiedziałam, gdzie założyć ten temat; mam nadzieję, że tu pasuje...
Chciałabym, byście się wypowiedziały na temat portretów robionych na zamówienie.

Wiadomo, zarówno allegro jak i starówki zabytkowych miast, toną od ofert wykonania takowych dzieł. Obecnie jestem studentką (jak wiadomo - niezbyt zasobną w pieniążki ), więc rozważam opcję, coby sobie w ten sposób dorobić kilka groszy. Jednak... w to trzeba troszkę zainwestować: fiksatywa/werniks, tusz/farby/węgiel wierzbowy, dobrej jakości papier/kanwy, tuby, kartony itd, oraz oczywiście czas.
Oczywiście, jestem w stanie to zrobić, jeśli jednak wykonam 2 zlecenia na rok, to raczej szkoda zachodu...

Byłabym przeszczęśliwa, gdyby ktoś wypowiedział się na ten temat:
- czy kiedykolwiek zamawiał u kogoś portret (przez internet) i czy jest zadowolony,
- czy chciałby kiedykolwiek coś w ten sposób zamówić,
- czy powierzyłby mi takie zadanie, i jeśli tak, to na ile wyceniłby moją pracę
- jak długo byłby w stanie czekać na realizacje takiego projektu

Załączam moje dwie przykładowe, jednakże są one wykonane na fatalnej jakości papierze A4 (z makulatury) jedynie ołówkiem + zdjęcia robione kijowym aparatem. (Wiem, że nie można się tak tłumaczyć... )

Dodam jeszcze, że chciałabym to robić, by móc rozwijać swoje umiejętności; jestem osobą nieprzywykłą do systematycznej pracy (obowiązek mobilizuje, czyż nie? ).

Proszę o całkowicie szczere opinie i wypowiedzi na ten temat.

Edytowane przez eikah
Czas edycji: 2010-10-18 o 12:56
eikah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 17:01   #2
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko
Dot.: PORTETY na zamówienie

ja nie jestem specjalistką, ale mi się bardzo podobają Twoje portrety, masz talent w rękach.
ale tak sobie nad tym biznesem portretowym i odpowiem na Twoje pytania.
ja nigdy nie zamawiałam portretu u nikogo, bo nie miałam potrzeby, ale sobie myślę, że może młode matki chciałyby mieć portret swoich dzieci. ale ciężko powiedzieć. w dobie cyfrówek i photoshopu, trudno określić co się ludzią podoba.
obrazy, portrety to raczej dla osób o specyficznym guście.

co do zamawiania przez internet, myślę, że osoby coraz mniej oporów mają odnośnie takiej formy zakupów. także nie sądzę, żeby internet był problemem przy zamówieniach.

ja widząc Twoje dwa portrety zdecydowanie powierzyłabym Tobie to zadanie. cięzko mi jednak wycenić takie dzieło. w zależności od wielkości to myślę, że od 25 zloty do 200 zł. bo myślę, że zwykły odbiorca, klient nie zna się na rodzajach papieru, kanwy, nie interesują go ceny materiałów itp.więc myślę, że nie zapłaci za portret więcej niż 200 złoty skoro zdjęcie u fotografa i poprawione w photoshopie będzie w podobnej cenie. aczkolwiek chcę wierzyć, że są ludzie którzy doceniają artystów i cenią tak zwany handmade.

jak długo mogłabym czekać?? no myślę, że tak około dwa tygodnie- dwa miesiące. ale tu oczywiście czynnikiem znaczącym jest wielkość portretu.

i jeszcze chciałam coś powiedzieć, jak już się tak rozpisałam. że bardzo popularną formą zarobków dla plastyków jest rysowanie, malowanie KARYKATUR. widziałam nie raz na rynkach w krakowie, warszawie jak plastycy rysuja na poczekaniu karykatury z natury. i wiem, że ludzie chętnie to kupują.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-16, 22:20   #3
eikah
Raczkowanie

Dot.: PORTETY na zamówienie

Wielkie dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc to portrety chodzą na allegro po ok. 40zł, więc chyba można uznać że ludzie ze sztuki zrobili smętne rzemiosło (aczkolwiek prawdziwa sztuka trafia się niezbyt często ).
Z tymi karykaturami to faktycznie, ale na dobrą sprawę to pewnie odrębna dziedzina, żeby zobaczyć w człowieku coś szczególnego i przedstawić to jakoś ciekawie. Niemniej dzięki za podsunięcie pomysłu, może faktycznie coś by z tego wypaliło.
eikah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości