![]() |
#1 |
CABIN CREW
|
Air show 2009 :( [*]
pewnie juz wszystkie o tym słyszałyscie... kolejny air show w radomiu i kolejny wypadek.... dwóch doświadczonych pilotów z białorusi straciło życie... samolot SU-27 rozbił się....
dla mnie jako dla kogos kto kocha lotnictwo to jedno ze straszniejszych przeżyć... nie chodzi mi już nawet o fakt, że droga na pokazy zajęła mi dużo czasu, że pokazy zostały odwołane ( co uważam za najwłaściwszą rzecz jaką tylko organizatorzy mogli zrobić...)... boli mnie zachowanie ludzi, na początku tych na lotnisku ( ze wszystkich stron słyszałam komentarze w stylu " wydałem 30 zł na bilet i niczego nie obejrzałem " itp....), potem tych na forach internetowych... ja wyjazd na pokazy planowałam od paru lat, to było moje marzenie...i w momencie katastrofy jedyną rzeczą o jakiej myslałam było to, aby Ci piloci przeżyli... niestety... ![]() i zaczynam się zastanawiać ... jakie podejście mają osoby, które jadą na takie pokazy i ogólnie- jakie są opinie na temet tego typu imprez...
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Air show 2009 :( [*]
Reakcja mojego TŻ oburzyła mnie tak bardzo, że nie chcę o niej nawet myśleć...
Mi szkoda tych pilotów i ich rodzin. Przykra sprawa. Wiadomo, co poszło nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja uważam że takie pokazy nie powinny być organizowane.
Bardzo szkoda mi tych pilotów, to zawsze jest smutne gdy człowiek umiera. Byli czyimiś synami, pewnie mężami i ojcami. Przykro mi bardzo. Też uważam że najwłaściwiej było odwołać pokaz. A ludzie którzy tak gadają "och wydałem 30 złotych i nic nie widzę" - widać że nigdy w życiu nie stracili nikogo bliskiego, może gdyby przeżyli taki szok związany ze śmiercią osoby którą się kocha, gadaliby inaczej. Na prawdę, boli mnie za każdym razem gdy ktoś umiera. To mógł być ktoś z mojej rodziny. Tak na prawdę to mógł być każdy.
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
przykra sprawa.
dla nas to w jakimś sensie tragedia ale dla innych jedynie odwołane widowisko...
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Czasem to myślę, że nad tym moim miastem ostatnio wisi jakieś fatum:/
2 lata wstecz także zginęli dwaj piloci. Przygnębiające to zwłaszcza, że mieli bliskich którzy liczyli na ich powrót, szczęsliwy powrót ![]()
"Ludzie mają skłonności matematyczne i zawsze na coś liczą" Edytowane przez bibrzok87 Czas edycji: 2009-08-30 o 23:16 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż jakiś miesiąc temu, kiedy bylismy ze znajomymi, powiedział, że bardzo by chcial się wybrać na piknik lotniczy w Radomiu. Koleżanka od razu stwierdzila, że na tych pokazach lotniczych ciągle zdarzają się jakies wypadki i nie bardzo chciałby tam jechać. Zgodziłam się z nią. No i masz...
![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie również wróciłam z Radomia.... okropna tragedia. 2 lata temu Żelazny, teraz SU. Ale zgadzam się - jak słyszałam opinie, że "..wydałem pieniądze, a tu odwołują..", czy "mogli nie latać" bo aż się we mnie gotowało. Ludzka głupota/bezmyślność/nieczułość są straszne. Piloci dostali rozkaz katapultowania się, ale tego nie zrobili.... Przyczyny są cały czas badane, brane są pod uwagę zarówno błąd pilota, awaria samolotu, jak i ptak, który mógł wlecieć w silnik. Pewnie za jakiś czas się dowiemy, choć i tak to Im życia nie wróci [*]
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Byłam pare lat temu w Radomiu, odpukać nie zdarzył się żaden wypadek. Szkoda mi tych pilotów i ich rodzin. Wczoraj już nie mogłam patrzeć w tv na ten samolot mający zaraz uderzyć w ziemie
![]() Organizatorzy moim zdaniem powinni oddać za bilet albo część - moim zdaniem było by to uczciwe. A Oni robią wszystko by ich nie musieć oddawać. Najpierw przedłużyli bilety z soboty na niedziele. A teraz, gdy zginęło 2 ludzi - część naziemna dalej jest otwarta dla zwiedzających. Moim zdaniem powinni ją zamknąć w obliczu takiej katastrofy. Z tego co wiem, po odwołanych pokazach była ona w sobote za darmo - bo by ich tam ludzie przecież rozszarpali. Mam nadzieje, ze chociaż po katastrofie nie ciągną za to pieniędzy. Reakcje ludzi moge po części zrozumieć. Ktoś specjalnie jechał z drugiego końca Polski, żeby w sobote oglądnąć pokaz. Odwołali, bo zła pogoda. Do wyboru: albo wracać albo nocować. Jak ktoś zdecydował zostać to kolejne pieniadze wydane. A w niedziele - katastrofa. Jak jechała rodzina z 2 dzieci koszt 100 zł, jak kupowała bilet na cały weekend to koszt 160 zł. - nie licząc kosztów dojazdu i noclegu. I moge zrozumieć, ze dla kogoś nie były to małe pieniądze i może czuć, ze wydał je w błoto. Nie osądzałabym tak z góry ich, ze nieczuli i myślą tylko o pieniądzach (podejrzewam, ze aż tak zimni nie są). Wydali pieniądze, może nawet odmawiając sobie/rodzinie czegoś innego i praktycznie nie zobaczyli nic - no chyba, żeby uznać, ze zapłacili, zeby ogladać śmierć ludzi. Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-08-31 o 06:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tak czytam Wasze wypowiedzi i ... czuję bezsilność.
Chyba do żadnych pieniędzy nie można porównać życia ludzkiego. Są przypuszczenia że piloci specjalnie się nie katapultowali by nie było ofiar w ludziach a sami zgineli być może ocalając wiele istnień. I można później gdybać stracił życie za 30 zł. Mam wrażenie że taka postawa to typowo polskie zachowanie cholerka 30 zł poszło a tu nic. Życia nie kupisz sobie za żadne pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
powiem wam ze bylam na pokazach w momencie tej katastrofy, widzialam bardzo duzo osob ktore jeczaly o kase ale widzialam tez kilkanascie osob placzacych... dla mnie to byl szok, bylam tam pierwszy raz i chyba wiecej sie nie zdecyduje...
a droga powrotna to byl koszmar od 14.30 do 21 jechalam z radomia do lublina...
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Tez byłam w Radomiu.. Ten wypadek to koszmar.. Prawdopodobnie jeden pilot próbował się katapultować a drugi chciał jeszcze podciągnąć samolot do pionu aby nie spaśc na teren zabudowany.. Razem zginęli za ludzi którzy tam mieszkają..
Przez manewr tej pętli w której zawraca prawdopodobnie zrobił błąd bo ona nie powinna się zacisnąć... Wtedy stracił silę polotu i tak jak poprzednik 2 lata temu rozbil się.. [*] Powrót z Radomia do Warszawy miałam około 4h ale to jezcze były jakies postoje,kawa itp... Uważam że ten manewr następnym razem powinni odpuścić,bo to już zbyt ryzykowne..
,,człowiek jest największym drapieżnikiem na świecie'' 15.06.2009- FRYZJERKA Edytowane przez patrycja350 Czas edycji: 2009-08-31 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
podobno brawura pilotów. Lecieli niżej, niż było to ustalone, chyba do 200m. się obniżyli, a dozwolone było 400. Tak mówili o ile dobrze pamiętam w wiadomościach.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
to jest strasznie przykre [*]
a najbardziej dobijające są komentarze ludzie na różnych portalach, tak jak właśnie kobietki wyżej napisałyście "wydałem 30zł i nic nie widziałem", "straciłem kasę niepotrzebnie" ... oni naprawdę nigdy nie zrozumieją że tymi pilotami mógłby być ktoś z ich rodziny ... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawe tylko, czy Ci co narzekają, że nic nie widzieli, żałują, że nie widzieli jak dokłądnie samolot się rozbija? Bo znając ludzi, i takie bałwany chodzą po ziemi. Takim tylko chyba życzyć,żeby im kiedyś taki samolot na dachu domu wylądowal. Napatrzą się za wszystkie czasy, a przy okazji zobaczą, co to jest prawdziwa tragedia (zostać bez dachu nad głową). To powinno zaspokoić ich żądzę ciekawości...
Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL) https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655 Edytowane przez Aggie125 Czas edycji: 2009-08-31 o 08:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() na dachu wylądował? ha, lepiej żeby oni sami lecieli samolotami lub ktoś z ich rodziny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja również byłam na pokazach zarówno w tym roku, jak i dwa lata temu.
Powiem szczerze, że nie słyszałam komentarzy "straciłem 30 zł wejściówki", może w jakimś "lepszym" sektorze siedziałam. Chociaż 2 lata temu szok wśród ludzi był większy (może to poprzez to, że wypadek był na oczach, tym razem za drzewami), a tym razem skoki na bungee nie ustały... Ja do końca miałam nadzieję, że się katapultowali, widziałam jak śmigłowiec wraca z poszukiwań, potem sygnał karetki, naprawdę miałam nadzieję. Szkoda mi tych pilotów A i zaraz po wypadku, jak zatrzymali pokazy przestali wpuszczać ludzi, potem wpuszczali za darmo (wystawa statyczna była czynna) - piszę to tak informacyjnie, bo wcześniej ktoś pisał, że nie powinni ciągnąć od ludzi pieniędzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
CABIN CREW
|
przyczyny wypadku nadal nie są znane.... wydaje mi się , że mozliwe jest że nikt nigdy nie dowie się, jak NAPRAWDE było...
![]() a co do pokazów... bardzo mnie zdenerwowało, że po wypadku nie było podawanych żadnych informacji przez ponad 2 godziny....(!!!) żadnej informacji o akcji ratunkowej, o pilotach itp...nawet gdy helikopter ratunkowy powrócił już z miejsca wypadku , nadal nie było informacji.... wydaje mi się , że organizatorzy chcieli jak najbardziej przeciągnać czas przebywania tych tłumów na lotnisku (wiadomo= zysk, w czasie , gdy nie ma pokazów ludzie w wiekszych grupach okupowali stoiska z jedzeniem, piciem...)
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj przez cały dzien śledziłam wiadomości, do ostatniej chwili miałam nadzieję że może piloci się katapultowali. Niestety
![]() Zawsze bardzo przeżywam takie tragedie, a gdybym była tam na miejscu i widziala to wszystko na żywo to chyba by mi ta myśl do końca życia nie dała spokoju. Jak pomyślę że w domu na tych pilotów czekały rodziny, pewne że niedługo wrócą do domu to płakać mi się chce. A co do haseł ludzi, w stylu "30 zł i nic nie zobaczyłem" jakoś mnie nie zdziwiły, bo na świecie panuje znieczulica od dawna. Tyle dobrego że samolot rozbił się na terenie niezamieszkanym....
![]() |
#20 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie osobiście kontynuacja pokazu po takiej tragedii byłaby dla mnie podłością i całkowitym brakiem szacunku dla pilotów, którzy zginęli. Ludzie, którzy tego oczekiwali chyba nie mają za grosz współczucia i serca. Ale wiecie jak wyglądało moje tegoroczne AirShow? Trasę, którą powinniśmy przejechać w niecałe 1,5h przejechaliśmy w ponad 3 godziny. Przed Radomiem poruszaliśmy się dosłownie na kroki. Oczywiście w samym mieście potworne korki, problemy z zaparkowaniem. Potem musieliśmy iść z buta na to lotnisko ok. 5 km. Kiedy w końcu dotarliśmy udaliśmy się do kas, a tam... Ogromny tłum... Lekko licząc 3 tysiące ludzi - do podobno DWÓCH kas. Nie wiedzieliśmy tego od razu bo postawilibyśmy krzyżyk na Airshow i pojechalibyśmy sobie gdzieś indziej lub wrócili do domu. Po dwóch godzinach stania w tym dzikim tłumie, kiedy TŻ podniósł mnie tak wysoko okazało się, że nawet nie jesteśmy w połowie ![]() Zresztą kto tam był ten wie. Chodzi mi po prostu o to, że rozumiem wzburzenie ludzi, którzy musieli stać po parę godzin w tym upale (bo jak nie słońce to ludzie wokół cię grzali), ścisku i smrodzie, gdzie wokół ludzie tylko mdleli, ludzi którzy przejechali jak słyszałam 300- 400km żeby zobaczyć Airshow, ludzi którzy czekali jak ja rok, żeby je zobaczyć a nawet kas nie zobaczyli. A o wypadku nawet nie wiedzieli od razu, nie mówiąc o tym żeby widzieli - więc trudno oczekiwać żeby się nie zdenerwowali. I ja (tak jak chyba dużo osób) absolutnie nie mam pretensji o niedokończenie pokazu ale mam do organizatorów co do organizacji właśnie. Bo taki burdel jest co roku, a oni zachowują się jak drogowcy których zima rokrocznie zaskakuje. I nie zgodzę się z rapifen: pokazy powinny być organizowane, bo to naprawdę wspaniała sprawa - na tegoroczny wypadek organizatorzy nie mogli mieć żadnego wpływu, prawdopodobnie schodzenie poniżej ustalonego pułapu 400m i jakiś błąd pilotów - ale NIE POWINNY BYĆ ORGANIZOWANE PRZEZ RADOM. Niech organizuje to miasto, które będzie potrafiło o to zadbać. Kiedy te pokazy były jeszcze organizowane w Dęblinie takich problemów nie było, uwielbiałam tam przyjeżdżać jak byłam mała - nie wiem może impreza była mniejszych rozmiarów, może mniej rozreklamowana, ale tam był porządek. Nawet w takiej Góraszce, mimo że pokaz dużo, dużo mniejszy jest np 10 kas. Zabrać Radomiowi Airshow! Cześć Ich pamięci [*] Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2009-08-31 o 09:19 Powód: błąd |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy to ich wina, że doszło do wypadku? przecież nie odwołali dlaszej części pokazów dla własnego widzi mi się, tylko z bardzo ważnej przyczyny ![]() A odnośnie pogody, to nabywający bilety powinni liczyć się z tym, że może być nieodpowiednia do tego typu imprezy i dlatego bilety nabywają na własne ryzyko: będzie niepogoda, nic nie zobaczę, a nie żądać kasy ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
CABIN CREW
|
Cytat:
a tak wogóle to coś nad tym Radomiem wisi..... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-08-31 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Byłam w sobotę, pogoda wykurzyła nas do domu, mieliśmy zostać do niedzieli. Bardzo żałowałam, że nie załapałam się na pokaz wojskowy, trochę szkoda było mi wydanych pieniędzy, zarówno na bilety jak i paliwo do auta, ale gdy wczoraj dowiedziałam się o katastrofie przez myśl mi nie przeszły stracone pieniądze! W sobotę widziałam tych pilotów, mam ich na zdjęciach, zachwycałam się samolotem, widziałam jak kołował krótko przed zakończeniem pokazów. A teraz nie ma ani ludzi, ani samolotu...
[*][*] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Całe dnie piloci ćwiczyli przed pokazami. W mieście ciągle było słychać dźwięk latających maszyn. Organizatorzy nie mogą odpowiadać za błąd pilota i za cały ten wypadek. Gdyby to stało się w sobotę przy niepogodzie można byłoby mówić o winie organizatorów, że nie odwołali mimo złej pogody itd.
Niech ludzie, którzy tam byli cieszą się, że to się nie skończyło tak jak we Lwowie kilka lat temu.
![]() |
#26 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
I nie zmienia to faktu że 2 kasy na 3 000 osób to trochę mało wg mnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
CABIN CREW
|
Cytat:
widać mi się udało to ominąć....a z tymi kasami to fakt, że lipa- podobno miało być 40 kas (tak czytałam na oficjalnej stronie...)- ale nie wiem gdzie niby one były...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Nieźle
![]() Przykre,że giną ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
To na prawdę przykra sprawa
![]() Z tego co mi wiadomo, moja Chrzestna również była na tych pokazach z dziećmi, to musiało być bardzo przykre doświadczenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Przyznam, że trochę nie rozumiem tego wszechogarniającego smutku. Ludzie giną w wypadkach codziennie i jakoś nikt nie płacze całymi dniami po nich. Tutaj tragedia, bo zginęli na imprezie zorganizowanej czy jak? No nie rozumiem.
Podobnie jak oburzenia o braku informacji. Ja bym nie chciała, żeby po mojej śmierci informował ktoś tłumy o tym co i jak. Po co komu to wiedzieć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.