|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Eindhoven, NL, wynajem mieszkania
Witam Was,
Od trzech tygodni mieszkam w Eindhoven, poki co w tymczasowym mieszkanku, ktore zaoferowala mi firma. No, ale trzeba by sie zaczac rozgladac za czyms nowym i po poszukiwaniach w necie, poza zwyklymi agencjami wynajmu, znalazlam tez kilka ktore oferuja wynajem na troszke innych zasadach. Niestety strony tych agencji sa tylko po niderlandzku, wiec przy sporym wysilku co nieco zrozumialam, ale chcialbym zapytac Was o rade. Czy spotkalyscie sie juz moze, albo korzystalyscie z uslug ktorejs z ponizszych agencji wynajmu? www.woonbedrijf.com www.kansrijkhuren.nl www.vbtgroep.nl www.woonbond.nl Z tego co zrozumialam te agencje maja w ofercie rozne lokacje mieszkan/domow, ale trzeba sie wpisywac na jakies listy aby takie mieszkanie otrzymac. Z tym ze wydaje mi sie to nieco dziwne, bo malo jest zdjec kazdego mieszkania, wiec ciezko mi sie decydowac na wpisanie na liste do mieszkania, ktore moze sie okazac pozniej ze mi nie odpowiada? No i czy kazdy (np obcokrajowiec) moze korzystac z tych ofert? Pytam,bo ceny sa znacznie nizsze niz w normalnych agencjach... Jeszcze dla pelniejszej informacji: chce wynajac mieszkanie/dom z minimum dwiema sypialniami, salonem, kuchnia i lazienka. Preferowane jest centrum Eindhoven lub inne dzielnice, ale za to blisko publicznego transportu). Bede mieszkala w nim ja plus 2 znajomych (pisze to, bo niektore agencje maja ograniczenia co do liczby osob wynajmujacych dane lokum). Z gory dziekuje za wszelkie wskazowki (a jesli ktoras z Was zna jakas inna fajna agencje albo moze zna kogos kto chce takie mieszkanie w Eindhoven wynajac to rowniez bylabym bardzo wdzieczna). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Eindhoven, NL, wynajem mieszkania
Te agencje, ktore podajesz to tzw. spoldzielnie. Rzeczywiscie, zeby dostac mieszkanie trzeba wpisac sie na liste. Okres oczekiwania rozny, nawet do kilku lat. zaleta wynajmu przez spoldzielnie jest niski czynsz (zawsze dopasowany do wysokosci dochod), koszty remontow np. lazienki, wymiany okien itp. ponosi spoldzielnia itd.
Oczywiscie to, jak dlugo sie czeka na takie mieszkanko zalezy od sytuacji poszukujacego. Jesli np. rodzinka z dwojka dzieci gniezdzi sie w dwoch malych pokojach z kuchnia to jest duza szansa, ze dostana mieszkanie bez okresu oczekiwania. W waszej sytuacji lepiej szukac mieszkania przez maklera. Sprawdz stronke www.funda.nl Niestety wszedzie warunkiem wynajmu sa odpowiednie dochody, nawet jesli wynajmujesz mieszkanie przez spoldzielnie. Sprawdz tez marktplaats w rubryce woningen te huur. Tam czasem oglaszaja sie osoby prywatne, ktore maja mieszkanie do wynajecia. Niestety trzeba sie tez liczyc z faktem, ze niektorzy Holendrzy niechetnie wynajmuja mieszkania Polakom. W kazdym razie zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Wannabe - tak jak napisała już Ardash : gazety lokalne rubryka:
"woningen te huur", sama daj ogłoszenie lub tablice ogłoszeń w woningstichtingen (jak wnioskuję masz stałe dochody). Niestety nie Eindhoven- mnie można znaleźć w Kerkrade. Powodzenia !
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ardash, Quenny, dziekuje Wam slicznie za pomoc... to mi nieco rozjasnilo sytuacje
![]() Biegne dalej przegladac oferty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:34.