walka z nocnikiem :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-01, 21:40   #1
Pusiakg_1987
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to Pusiakg_1987
Unhappy

walka z nocnikiem :(

hej kobietki. Mam wielki problem. Mam synka-Oliwierka który teraz w 17 stycznia kończy 2 latka Od ponad 3 miesięcy uczę go siusiania na nocnik ale on wogole nie rozumie co ja chcę go nauczyć. Mianowicie wygląda to tak: mniej wiecej sadzam go ze 4 razy dziennie i siedzi do tąd do poki zrobi siusiu jak zrobi bierze sam nocniczek idzie do łazienki wylewa do toalety po czym spuszcza wode ( najbardziej go rajcuje spuszczanie wody-to nagroda za zrobienie siusiu w nocniczek) no ale cóż on nadal nie wola sam, ze np chce mu się, a kupki to jeszcze nigdy nie zrobił w nocnik Kobietki błagam pomóżcie mi, już nie wiem co mam robić, a może robie coś nie tak?????? Piszcie co sądzicie....
Pusiakg_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 08:37   #2
marcelina73
Wtajemniczenie

Dot.: walka z nocnikiem :(

Nie powodu do niepokoju. Wyluzuj.
Najwidoczniej Twój synek nie dorósł jeszcze do nocnika - sama piszesz, że sam nie woła, mimo tych trzymiesięcznych nauk. Gdyby już był gotowy, na pewno by "zajarzył" o co chodzi.
Ja dałabym mu odpocząć od nocnika, i spróbowała za np. miesiąc. Tak zrobiłam ze swoim synkiem - koło 2 urodzin nie mógł "zatrybić", a po niedługim czasie opanował i siku i kupkę w kilka dni.
A kilka razy dziennie pytałam go, czy chce siku i sadzałam na nocnik.

Ja nie widzę sensu w męczeniu siebie i dziecka ucząc go czegoś, do czego jeszcze ewidentnie nie dorosło.
I nie przejmuj się, że znajome dzieci w podobnym wieku już korzystają z nocniczka, albo, co gorzej, rodzice chwalą się, że udało im się "złapać" siku czy coś innego do nocniczka. Nie o to przecież chodzi w nocniczkowej edeukacji. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. 2 latka to taka umowna granica. Może Twój synek jeszcze ni korzysta z nocniczka, ale za to ma inne umiejętności, w których jest do przodu.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 11:38   #3
paula78
Zakorzenienie

Daj spokoj dziecku,,nie ma jeszcze 2 lat a ty go tresujesz,po co ?przyjdzie czas i zalapie,warto co mp. 3 miesiace proponowac nocnik i tyle.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-02, 12:26   #4
goha80
Zadomowienie

Jedne dzieci nie protestuja i łapią szybko o co biega a inne nie. moj syn ma prawie 3 lata i jeszcze nie woła siku. dopiero załapał i woła kupe i chętnie siedzi na nocniku. do tej pory konczylo sie to dzikimi wrzaskami nawet jak mu sie chcialo - i moją nerwicą.... ale czuje ze z sikaniem jeszcze to troche potrwa. może dla tego że on ogólnie mało je i mało pije i nie czuje potrzeby załatwiania się tak często. u niego nawet te treningowe pieluszki o zmniejszonej chlonności nie działają bo jak mu założe rano to wieczorem nie jest jeszcze na tyle mokra żeby czuł dyskomfort.
trzeba spokoju i czasu w końcu każde dziecko wcześniej czy później nabywa tej oczywistej umiejętności
Stary 2008-01-02, 21:53   #5
Ata77
Zakorzenienie

Dziecko musi być dojrzałe psychicznie do tego "kroku".
Cierpliwości,cierpliwości ,cierpliwości
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 10:44   #6
jazzwoman
Przyczajenie

ja nie mam takich problemów jak wy - raczej wiek dziecka 10 miesięcy- wysadzam za radą starszej mamy na nocnik dziecko kilka razy dziennie - jak robi siusiu to cała rodzinka ma co podziwiać i co oklaskiwać - dziecko się cieszy.
w przypadku mojej koleżanki dało efekty - dziecko 2 lata woła siusiu (nie w 100% się udaje ale skuteczność duża) - może więc to sposób zacząć wcześniej - bez stresu. ale na efekty w moim przypadku przyjdzie jeszcze poczekać
jazzwoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-05, 17:36   #7
kapka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jazzwoman Pokaż wiadomość
ja nie mam takich problemów jak wy - raczej wiek dziecka 10 miesięcy- wysadzam za radą starszej mamy na nocnik dziecko kilka razy dziennie - jak robi siusiu to cała rodzinka ma co podziwiać i co oklaskiwać - dziecko się cieszy.
w przypadku mojej koleżanki dało efekty - dziecko 2 lata woła siusiu (nie w 100% się udaje ale skuteczność duża) - może więc to sposób zacząć wcześniej - bez stresu. ale na efekty w moim przypadku przyjdzie jeszcze poczekać
Zgadzam się w 100%.Moja córa siedziała już na nocniku jak miała 7 miesięcy.Teraz sama idzie na nocnik i robi kupke czy siku i nie musze jej o niczym przypominać.Jedynie co, to w nocy tak na wszelki wypadek zakładam jej pampersa, ale przeważnie rano jest suchutki.Więc im wcześniej (nie przesadzając ,jak dziecko dobrze siedzi)tym lepiej.

Pusiakg_1987-musisz być cierpliwa i pozwolić synkowi oswoić się z nocnikiem.Nic na siłę.Często np.chłopcy starają się od razu załatwiać do nocniczka dla dorosłych, biorąc przykład np. z taty.

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 18:45   #8
maud79
Raczkowanie

Zgadzam się. Nic na siłę.
Mój syn ma już 2 lata i 3 miesiące, i ni cholery nie chce siadać na nocnik ani na deskę. Tylko rano jak wstaję to idzie sam po nocnik, z reguły siusia i robi kupala. i to wszystko. w ciągu dnia gdy chce aby usiadł na nocnik to mocno protestuję. A były już dni, gdzie często siadał na nocnik i siusiał. Teraz się zbuntował. i nie zmuszam. Chodził nawet bez pieluchy, ale w ogóle nie przeszkadzało mu, że chodzi z mokrymi portkami.
Zgadzam się również z jazzwoman , żeby wcześniej zacząć naukę nocnikowania, czyli jak szkrab już dobrze siedzi (ok. roku) i na pewno skorzystam z rady przy nauce mojej półrocznej córy. Już mam dość pieluch.hehe

maud79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-08, 21:56   #9
PatiR26
Przyczajenie

Ja również uważam że naukę siusiania należy zacząć wcześniej oczywiście bez zmuszania i stresów, wszystko powinno odbywać się w formie zabawy, mój maluszek 27 stycznia skończy dwa latka a o pieluszkach już dawno zapomnieliśmy, jak miał 19 miesięcy zaczęłam wychodzić z nim z domu bez pieluszki a miesiąc później przestałam mu zakładać pieluszkę na noc. Właściwie to stosowałam się do porad zawartych w książce pt. Język dwulatka (Tracy Hogg), którą serdecznie polecam.
PatiR26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-09, 14:50   #10
goha80
Zadomowienie

Ech tylko że nie wszystkie dzieci są takie "podręcznikowe"
myślę że to się udaje jak dziecko jest w miarę spokojne i pozytywnie nastawione do świata. bo ja mojego nadpobudliwego buntownika nerwusa przyuczałam i jak miał roczek i potem co jakiś czas i kończyło się wrzaskami i potwornym zniechęceniem dziecka. jedne dzieci z miejsca wszystko akceptują a inne z miejsca negują... i ja mam wlaśnie takiego małego pesymistę który wszystko robi kiedy chce i jak chce. corka mojej kolezanki jeszcze nie umiala dobrze siedziec a juz pokornie siedziala na nocniku ale co zrobic jak dziecko nie chce siedziec dluzej niz sekunda? mój sposób to czekać aż sam stwierdzi że sikanie w pampersy jest już passe
Stary 2008-01-10, 20:27   #11
PatiR26
Przyczajenie

Tym bardziej polecam książki Tracy Hogg zapewniam że nie ma w nich podręcznikowych reguł, powiedziałabym że Tracy pokazuje mam w swoich książkach świat widziany oczami dziecka, czytając tą książkę można się czasem naprawdę pośmiać ale i wiele nauczyć, dla mnie osobiście rady Tracy okazały się bardzo cenne, nie na darmo zwą ją "zaklinaczką dzieci". Dodam jeszcze tylko że mój synuś do aniołków nie należy.
PatiR26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości