|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() walka z nocnikiem :(
hej kobietki. Mam wielki problem. Mam synka-Oliwierka który teraz w 17 stycznia kończy 2 latka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: walka z nocnikiem :(
Nie powodu do niepokoju.
![]() ![]() Najwidoczniej Twój synek nie dorósł jeszcze do nocnika - sama piszesz, że sam nie woła, mimo tych trzymiesięcznych nauk. Gdyby już był gotowy, na pewno by "zajarzył" o co chodzi. Ja dałabym mu odpocząć od nocnika, i spróbowała za np. miesiąc. Tak zrobiłam ze swoim synkiem - koło 2 urodzin nie mógł "zatrybić", a po niedługim czasie opanował i siku i kupkę w kilka dni. A kilka razy dziennie pytałam go, czy chce siku i sadzałam na nocnik. Ja nie widzę sensu w męczeniu siebie i dziecka ucząc go czegoś, do czego jeszcze ewidentnie nie dorosło. I nie przejmuj się, że znajome dzieci w podobnym wieku już korzystają z nocniczka, albo, co gorzej, rodzice chwalą się, że udało im się "złapać" siku czy coś innego do nocniczka. Nie o to przecież chodzi w nocniczkowej edeukacji. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. 2 latka to taka umowna granica. Może Twój synek jeszcze ni korzysta z nocniczka, ale za to ma inne umiejętności, w których jest do przodu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Daj spokoj dziecku,,nie ma jeszcze 2 lat a ty go tresujesz,po co ?przyjdzie czas i zalapie,warto co mp. 3 miesiace proponowac nocnik i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jedne dzieci nie protestuja i łapią szybko o co biega a inne nie. moj syn ma prawie 3 lata i jeszcze nie woła siku. dopiero załapał i woła kupe i chętnie siedzi na nocniku. do tej pory konczylo sie to dzikimi wrzaskami nawet jak mu sie chcialo - i moją nerwicą.... ale czuje ze z sikaniem jeszcze to troche potrwa. może dla tego że on ogólnie mało je i mało pije i nie czuje potrzeby załatwiania się tak często. u niego nawet te treningowe pieluszki o zmniejszonej chlonności nie działają bo jak mu założe rano to wieczorem nie jest jeszcze na tyle mokra żeby czuł dyskomfort.
trzeba spokoju i czasu w końcu każde dziecko wcześniej czy później nabywa tej oczywistej umiejętności ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dziecko musi być dojrzałe psychicznie do tego "kroku".
Cierpliwości,cierpliwości ,cierpliwości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ja nie mam takich problemów jak wy - raczej wiek dziecka 10 miesięcy- wysadzam za radą starszej mamy na nocnik dziecko kilka razy dziennie - jak robi siusiu to cała rodzinka ma co podziwiać i co oklaskiwać - dziecko się cieszy.
w przypadku mojej koleżanki dało efekty - dziecko 2 lata woła siusiu (nie w 100% się udaje ale skuteczność duża) - może więc to sposób zacząć wcześniej - bez stresu. ale na efekty w moim przypadku przyjdzie jeszcze poczekać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pusiakg_1987-musisz być cierpliwa i pozwolić synkowi oswoić się z nocnikiem.Nic na siłę.Często np.chłopcy starają się od razu załatwiać do nocniczka dla dorosłych, biorąc przykład np. z taty.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się. Nic na siłę.
Mój syn ma już 2 lata i 3 miesiące, i ni cholery nie chce siadać na nocnik ani na deskę. Tylko rano jak wstaję to idzie sam po nocnik, z reguły siusia i robi kupala. i to wszystko. w ciągu dnia gdy chce aby usiadł na nocnik to mocno protestuję. A były już dni, gdzie często siadał na nocnik i siusiał. Teraz się zbuntował. i nie zmuszam. Chodził nawet bez pieluchy, ale w ogóle nie przeszkadzało mu, że chodzi z mokrymi portkami. Zgadzam się również z jazzwoman , żeby wcześniej zacząć naukę nocnikowania, czyli jak szkrab już dobrze siedzi (ok. roku) i na pewno skorzystam z rady przy nauce mojej półrocznej córy. Już mam dość pieluch.hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja również uważam że naukę siusiania należy zacząć wcześniej oczywiście bez zmuszania i stresów, wszystko powinno odbywać się w formie zabawy, mój maluszek 27 stycznia skończy dwa latka a o pieluszkach już dawno zapomnieliśmy, jak miał 19 miesięcy zaczęłam wychodzić z nim z domu bez pieluszki a miesiąc później przestałam mu zakładać pieluszkę na noc. Właściwie to stosowałam się do porad zawartych w książce pt. Język dwulatka (Tracy Hogg), którą serdecznie polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ech tylko że nie wszystkie dzieci są takie "podręcznikowe"
myślę że to się udaje jak dziecko jest w miarę spokojne i pozytywnie nastawione do świata. bo ja mojego nadpobudliwego buntownika nerwusa przyuczałam i jak miał roczek i potem co jakiś czas i kończyło się wrzaskami i potwornym zniechęceniem dziecka. jedne dzieci z miejsca wszystko akceptują a inne z miejsca negują... i ja mam wlaśnie takiego małego pesymistę który wszystko robi kiedy chce i jak chce. corka mojej kolezanki jeszcze nie umiala dobrze siedziec a juz pokornie siedziala na nocniku ale co zrobic jak dziecko nie chce siedziec dluzej niz sekunda? mój sposób to czekać aż sam stwierdzi że sikanie w pampersy jest już passe
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Tym bardziej polecam książki Tracy Hogg zapewniam że nie ma w nich podręcznikowych reguł, powiedziałabym że Tracy pokazuje mam w swoich książkach świat widziany oczami dziecka, czytając tą książkę można się czasem naprawdę pośmiać ale i wiele nauczyć, dla mnie osobiście rady Tracy okazały się bardzo cenne, nie na darmo zwą ją "zaklinaczką dzieci". Dodam jeszcze tylko że mój synuś do aniołków nie należy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:27.