|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kłopoty z cerą
Witam wszystkich
![]() Otóż chciałabym uzyskać rady dotyxzące pilegnacji takiej skóry Na czole całe mnóstwo grudek, na nosie w okolicach brwi i pojedynczo na brodzie zaskórniki, na policzkach i nosie popękane naczynka Pomóżcie. Używalam juz cale mnostwo zeli, tonikow kremow ale to nic nie daje. Z gory dzieki za odp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Kłopoty z cerą
A przetłuszcza lub przesusza Ci się w jakichś miejscach cera? (napisz jak to jest rano, kiedy nie masz nic na twarzy) To niezwykle istotne.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Rano twarz mam równomiernie przetłuszczoną (całą) , zaraz po umyciu jest ściągnięta na policzkach i czole.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hmmm... dziwne, bo cała przetłuszczona twarz to objaw cery tłustej, a ściągnięcie policzków - cery mieszanej. Myślę, że powinnaś na miejsca popękanych naczynek nakładać specjalny krem do tego typu cery (odsyłam do KWC), a przeciw grudkom musisz walczyć regularnymi peelingami (ale tylko miejsca, gdzie masz te grudki i zaskórniki, chyba, że użyjesz enzymatycznego), codziennym oczyszczaniem rano i wieczorem, no a tamte miejsca też złuszczać, nie za często (jak już mówiłam
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzieki za odp.
Jednak na te grudki peelingi nie pomagają stosuję je regularnie od dłuzszego czasu. A nawet mam wrażenie że to przez te peelingi moje czoło świeci się jak żarówa ![]() Naprawde chciałabym wreszcie znaleźć jakiś skuteczny środek na ta i na zaskórniki. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie że masz cerę tłustą/mieszaną ale na pewno odwodnioną. Przede wszystkim powinnaś przeczytać artukuły Beaty na temat pielęgnacji skóry problemowej, i poszperać tu trochę na forum - właściwie codziennie piszemy coś o naczynkach, zaskórnikach itd
![]() Zaskórniki to już inna sprawa, ciężko się ich pozbyć, można usuwać mechanicznie u kosmetyczki, co nie do końca rozwiązuje problem, bo nie wolno zabiegu robić za często. Niektóre z nas mają do tego skłonność - i zaskórniki robią im się błyskawicznie, inne nie - przy całych moich problemach z cerą, zaskórniki właściwie mi się nie robią, rzadko (ale to pewnie dlatego że mam bardzo małe i wąskie pory). Przy dużym przetłuszczaniu się cery zaskórniki oczywiście będą sie tworzyć szybciej, dlatego ja przerzuciałabym się na jakiś delikatny krem regulujący (Biodermine czy Sebostatic Erisa), przy takiej cerze dobre efekty dają kosmetyki z kwasami ale uwaga przy naczynkach, nie wolno ryzykować większych stężeń AHA... dobry byłby dla Ciebie Effaclar K (choć może się okazać za słaby), potem mogłabyś sięgnąć po coś z kwasem azaleinowym (Acne Derm, Skinoren). Musisz uważać z tymi peelingami i żelami z drobinkami do mycia przy cerze naczynkowej - mozesz sobie narobić dużo kłopotów. Peeling najchętniej enzymatyczny, no ja mam bardzo naczynkową cerę, a od czasu do czasu używam jednak delikatnego ściernego. Oprócz tego maseczki - zielona glinka, błotko, ziemia wulkaniczna. Jestem naczynkowcem z problematyczną cerą mieszaną, skłonną do zapalnych wykwitów - i niestety, od pewnego czasu nakładam na skórę po dwa preparaty - coś wzmacniającego naczynka na policzki a na brodę oraz resztę regulujący olejek. Jest nadzieja dla nas, pojawia sie coraz więcej kosmetyków dla cery mieszanej z problemem naczynkowym - wieki temu miałam krem Darphina o takim właśnie działaniu, teraz Dax ma w serii naczynkowej taki krem właśnie ![]() ![]() Radzę jednak zacząć od naszej wyszukiwarki ![]() Pozdrawiam
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Aha i warto się przyjrzeć używanym przez Ciebie kremom i kosmetykom kolorowym - może to one zapychają Ci pory i powodują problemy?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
buuu ja tez mam problemy z cera, nie dosc ze rozszerzone pory ;( to jeszcze mocno wysuszona buzka, ktora pragnie piciu i mocno sie swieci
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.