|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jak natrafilas na swoj ukochany zapach? i jak ja mam go znalezc?
przyznam, ze nie jestem stala bywalczynia tego forum (co pewnie wiecie, bo czesto to mnie tu nie wiadc), w zwiazku z czym mam nadzieje, ze nie ma podobnego watku. robowalam wpisywac cos w wyszukiwarce, ale bez efektow, bo nawet ciezko mi to ujac.
generalnie z perfumami swoja przygode zaczynam, mysle tutaj o tych (dla mnie) wysokopolkowych, bo do tej pory uzywam tych z Avonu i innych tanszych np. pumy. Z racji ich ceny moge sobie na nie pozwolic i sama wyprobowac ten zapach, poza tym czesto w katalogu mozna spotkac pachnaca strone. Przyznam sie szczerze, ze do decyzji zakupu pierwszych powaznych perfum sklonila mnie... podrobka zapachu Addict Diora (nie krytykujcie mnie, bo to nie w tym lezy sedno sprawy), czego zapach mnie totalnie urzekl. Niestety Dior do najtanszych nie nalezy, wiec poczytalam conieco i wyczytalam, ze bardzo bardzo podobny jest Boucheron Trouble, na ktory juz moglabym sobie pozwolic. Uhahana wczesniej zamowilam probke na allegro tak w razie czego, zeby sie nie rozczarowac. I mialam racje, bo wlasnie dzis doszla i siedze rozczarowana. Nie wiem jak pachnie oryginal Diora, byc moze wlasnie bardzo podobnie do tego Trouble. Na poczatku wyczuwam tutaj taka goryczke, ktorej w tej podrobce nie bylo. I zaczelam sie zastanawiac jak mam poznac wlasny gust zapachowy? Gdy ide do jakiejs perfumerii to po kilku powachanych zapachach nie czuje sie juz nic. Zreszta wiekszosc z nazw nic mi kompletnie nie mowi, wiec musialabym chyba wachac po kolei. Pewnie dobra metoda sa probki, ale tu trzeba wiedziec czego probke sie chce... :p Moje pytanie do Was - w jaki sposob poznalyscie Wasze ulubione zapachy? Czy bylo to wlasnie przypadkowe powachanie nieznanego zapachu, czy moze najpierw czytacie o produkcie, jego nutach zapachowych? Moze urzekl Was czyjs zapach do tego stopnia, ze dowiedzialyscie sie co to i pobieglyscie do perfumerii? A moze probki, ktore dostalyscie przy zakupach? A moze jeszcze cos innego? Sama nie wiem czy zrozumiecie mnie o co mi chodzi. Taki sobie dziwny watek kogos, kto jest rzadny posiadania "wlasnego", ukochanego zapachu i nie wie jak go znalezc kompletnie nie obracajac sie w branzy zapachowej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Piers do przodu
|
Dot.: jak natrafilas na swoj ukochany zapach? i jak ja mam go znalezc?
Hmmm ja się trzymam zasady:
Kto nie spróbuje ten nie wie ![]() myślę, ze dzięki temu forum poznasz wiele zapachów i określisz własne preferencje ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czemu nie kupić oryginalnych Dior Addict? Na Allegro upolować je można w sensownych cenach. Z tego, co mi wiadomo Boucheron Trouble też do tanich zapachów nie należy ![]() A jeśli chcesz znaleźć swój zapach, czy kategorię zapachową, która Ci będzie odpowiadać, musisz niestety dużo się nawąchać. Innej rady nie ma ![]() Skoro podoba Ci się Addict, może szukaj wśród zapachów z dużą ilością wanilii - Hypnotic Poison Dior, Fever Celine, Casmir Chopard, "L" Lolita Lempicka, Kenzo Amour... W Sephorze zdaje się jest cała seria "sephorowych wanilii" z różnymi dodatkami - koszt flakonika sporej wielkości około 80zł Edytowane przez homyk Czas edycji: 2008-01-10 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja wlasnie na allegro sie rozgladalam i biorac pod uwage objetosci i ceny tych 2 zapachow, to jednak Trouble wychodzi taniej. A jak jakis tanszy Addict sie znajdzie to zapewne podroba, bo nie oszukumy sie, ale za 100zl 100ml to raczej oryginalne nie bedzie...
Chyba zostane w takim razie stala bywalczynia Sephory lub innego sklepu i bede wachac do upadlego :P katty chyba musze sie tu zadomowic w takim razie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Piers do przodu
|
No dobra, nie spojrzałam na Twój licznik
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Gaga87, spróbuj najpierw zdecydować, czy szukasz zapachu na co dzień, do biura/szkoły, czy na specjalne okazje.
Potem pomyśl, czy chciałabyś pachnieć morzem, owocami, kwiatami, czy może wolisz ciężkie i zmysłowe perfumy. W "Zanim napiszesz" (od redakcji, u góry strony) Rachela podawała wiele linków do wątków typu "Zapachy słodkie", "Zapachy morskie", itp. Wybierz sie kiedyś do perfumerii i np. przetestuj 2-3 zapachy z jednej grupy (np. morskie). Potem będziesz mogła ocenić, czy jesteś ogólnie na tak czy na nie, i testować kolejne grupy. W ten sposób wyrobisz sobie jako taką opinię i jak już będziesz wiedziała, że najbardziej podobają Ci się np. zapachy owocowe, będziesz mogła zrobić sobie listę z odpowiedniego wątku. A potem to już tylko testować... ![]()
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Skoro lubisz Addict, to najwyraźniej preferujesz perfumy orientalno –waniliowe.
Tu masz listę perfum z tej grupy zapachowej: http://www.osmoz.com/encyclo/recherc...E_ID=64&PAGE=1 Znajdziesz tam opis nut, które występują w danej kompozycji. A tu masz cały watek poświęcony zapachom waniliowym. http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=32324 Gdy już trochę poczytasz i wybierzesz jakieś perfumy, które Cię zainteresują, dobrze jest zweryfikować to na KWC ( kosmetyk wszech czasów) Niestety, nie ma nic za darmo, trzeba włożyć trochę wysiłku, aby znaleźć coś, co nas zachwyca i powala na kolana ![]() ![]() P.S .Myślę ,ze mogłyby Ci się spodobać „L” Lolity Lempickiej http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=15043 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Katty ale na forum perfumowym nie przebywam zbyt czesto, wiec licznik to tu nie ma wiekszego znaczenia ![]() Kijanko Topbie rowniez dziekuje, linki podane przez Ciebie na pewno mi sie przydadza! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Gaga, a może spróbuj dać nam swój opis - wygląd, styl ubierania się, hobby, charakter. Możemy sprobować coś Ci podsunąć, tak w formie zabawy, bo to, że eteryczna blondynka nie pasuje do ciężkich zapachów jest błędne. Napisz też jakie ogólnie zapachy lubisz, choćby w kosmetykach do kąpieli
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Można trafić metodą prób i błędów.
Ta metoda jest jednak podstępna, z łatwością przekształca się w zapachowy nałóg i namiętność do tych wszystkich słodkich buteleczek z pięknymi zapachami. Myślę, że im więcej będziesz próbować, tym szybciej ze zdziwieniem odkryjesz, ile zapachów kochasz i musisz mieć ![]() To takie ostrzeżenie ![]()
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem 20 letnia dziewczyna, przecietnego wzrostu, szczupla, zielone oczy, wlosy brazowe troszke za ramiona z grzywka, nosze okulary z akcentem czerwieni w oprawkach ![]() Co do stroju, to nawet nie wiem jak go okreslic, moze jako mlodziezowy - na pewno nie sportowy, ani elegancki, chociaz od jakiegos czasu lubie wygladac kobieco. Szpilki i miniowa tez nie sa mi obce ![]() Co do zapachow to zalezy np. od pory roku. Zima lubie cos otulajacego, cieplego wlasnie z nutami wanilii. Lubie jadalne zapachy ![]() ![]() Kocham muzyke i mysle, ze bez niej swiat bylby nijaki, ale nie mam okreslonego ulubionego rodzaju. Musi wpadac w ucho poprostu. To chyba byloby na tyle. Ciekawe czy cos mi dobierzecie ![]() Cytat:
Franiu dzieki za ostrzezenie, mnie narazie cos takiego nie grozi, ale nigdy nie wiadomo gdzie jest ta granica :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Strzał na zasadzie pierwszego skojarzenia: Nina Niny Ricci
![]() Owocowo waniliowy zapach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sprawdze to ![]() Chyba z lista pojde i przynajmniej jakos posprawdzam pozycje, ktore mi proponujecie. Dzieki Wam moze mi nos nie odpadnie i nie strace czucia tak szybko, bo bede wachac tylko wybrane zapachy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Sprawdź Dolce Vitę.
![]()
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli podoba ci się bardzo Dior Addict, to może zainteresuje się (tak jak radzą dziewczyny) zapachami z tej samej kategorii do której należą te perfumy ![]() Cytat:
![]() Jeżeli sytuacja finansowa niestety nie pozwala ci na zakup oruginalnych perfum z tzw. "górnej półki", może znajdziesz coś ciekawego wśród zapachów Sephora albo Yves Rocher (zdaje się, że mają coś waniliowego w swojej ofercie) ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A wiecie moze jak z trwaloscia tych sephorowych zapachow? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Osobiście nie znam tych siedmiu zapachów, ale jest wątek im poświęcony. Z pewnością z niego się czegoś dowiesz --> "klik"
![]() Niedawno widziałam w Sephorze taki zestaw składający się z siedmiu małych podłużnych flakoników-laseczek o małych pojemnościach, zawierający wszystkie waniliowe warianty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony chyba warto mieć jeden zapach świeży na co dzień (np. Comme des Garcons Yves Rocher) oaz jeden bardziej wieczorowy i ciepły (np. Addict Diora). Jeśli wystarczy Ci jeden zapach, polecam coś z zapachów na każdą okazję - może nieśmiertelna Euphoria? Nie mogę się oprzeć żeby jej nie zaproponować, mogłabym ją polecać każdemu ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też mam problem z perfumami...jestem zapachowym laikiem. Od dłuuuugiego czasu (około 6 lat) używałam jednej wody toaletowej. Pokochałam ją po prostu i nie miałam potrzeby wąchania czegokolwiek innego. Było to Bruno banani not for everybody. Ale zmieniło się sporo od czasów liceum, stać mnie teraz na coś górnopółkowego i pomyślałam, że zmiana perfum to dobry sposób żeby zaakcentować zmiany w życiu. I tu pojawia się problem...wiele zapachów mi się podoba (dużo więcej niż niepodoba) ale...nie mogę trafić na coś co by mnie zachwyciło. Obecnie mam euphorię i code ale żaden z tych zapachów to nie jest TEN (chociaż dobrze się w nich czuję). Jakieś propozycje? Będę bardzo wdzęczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.