|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Renta
Nie wiem, czy w dobrym miejscu pytam....
Czy strata 1 rodzica, który pobierał rentę zdrowotną uprawnia jego uczące się dziecko do przejęcia tej renty?dziecko pozostaje na utrzymaniu żyjącego rodzica. z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Renta
wg mnie przysluguje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Przysluguje nie przejęcie renty po zmarłym rodzicu ale renta rodzinna. Jest od nowa naliczana, nie wiem czy nie wyjdzie mniej czy wiecej niz otrzymywał rodzic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ZUS to jakoś bardzo dziwnie przelicza ale faktycznie przysługuje Ci renta rodzinna. Aby ją uzyskać musisz udać sie do ZUSu aby wypełnić kilka dokumentów. Renta rodzinna przysługuje osobom uczącym się do 26 roku życia (trzeba dwa razy w roku dostarczyć zaświadczenie ze szkoły bądź z uczelni)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja jak pobierałam rentę po zmarłym Tacie tylko raz musiałam donieść papierek, że studiuje i oni w papierach wysłanych do domu m.in. na karcie rencisty wyznaczyli konkretny termin jej ważności. Moja mama dostała ją bezterminowo.
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedno info: renta przysługuje do momentu ukończenia 26 lat (czyli dnia 26 urodzin), ale może być przedłużona o kolejny rok.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Renta rodzinna przysługuje do ukończenia 25 roku życia a nie 26ego, pod warunkiem, że dana osoba się uczy. Jeżeli osoba jest na ostatnim roku studiów wyższych i ukończy 25 rok życia, renta może być przedłużona do ukończenia nauki.
Może to być nauka zarówno na studiach wyższych, państwowych i prywatnych, dziennych i zaocznych, w szkole policealnej, a nawet na sudiach podyplomowych. Trzeba mieć jedynie zaświadczenie wydane przez uczelnię lub szkołę, że się uczysz i jak długo będzie twać nauka. Co roku (czasem co semestr) trzeba takie zaświadczenie przedstawić w ZUSie lub innym organie wydającym rentę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
... choć nie Westwood
|
Jaka jest wysokość renty rodzinnej?
W przypadku renty socjalnej praca z płacą powyżej 900 zł brutto sprawia, że odbierają rentę. Czy tak samo jest w przypadku renty rodzinnej?
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja dostaje tylko 550zl...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ZUS ja nalicza indywidualnie od tego ile zarabiała (tzn. jak wysokie składki odprowdzała) osoba po której mamy rente, w moim przypadku tata. Ja mam teraz 650 a jak brałam z siostra na pół gdy się jeszcze uczyła to było 320 czy 330. W przypadku podjęcia pracy przez osobę pobierającą rentę gdy jej zarobki wyniosa 70% średniej krajowej renta jest pomniejszana a jesli zarobki przekrocza 130% średniej krajowej rente zabierają całkowicie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dodam jeszcze że taka renta wynosi 85% renty zmarłego rodzica jeśli jest przyznana dla 1 osoby. Jeśli dla 2-óch osób (np. dziecka i matki) to 90% łącznie.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Bardzo mocno dziękuję za odpowiedzi, pomogłyście mi, nie byłam pewna, czy można sie ubiegać o coś takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja dostaje bodajze 550zl
minusem tej renty jest to ze nie za bardzo moza pracowac. tzn mozna ale miesieczna placa chyba nie moze przekraczac 70% renty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:56.