|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Problem z przystosowaniem
Cześć ! Chciałabym Was prosić o rade . Wyjechałam z mężem do Tokyo 3 miesiace temu . Oboje tutaj pracujemy i pod względem zawodowym była to bardzo dobra decyzja (dużo się nauczymy , zdobędziemy doświadczenie , praktyke być może dużo wyższe stanowiska w przyszłości).Jednak ja nie moge sie przystosować do życia tutaj
![]() Do tego okropnie tęsknie za rodziną i przyjaciułmi . Jak sobie pomuc?Tyle codziennych spraw mnie tu irytuje , z najmniejszych rzeczy potrafia robić problem nie do rozwiązania ehhhh.Wcześniejszy powrót nie wchodzi w gre gdyż oboje jesteśmy związani pracą (to też kwestia naszej ambicji).Jesteśmy tutaj na 2 lata . Prosze o jakieś rady Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z przystosowaniem
Piszesz, ze pod wzgledem pracy wyjazd to byla dobra decyzja. Wiec moze warto sie skupic na pracy, zdobywaniu doswiadczenia, itp.? Rozumiem ze jest Ci ciezko, ale 2 lata to w sumie nie tak dlugo. Tym bardziej, ze nie jestes tam sama tylko z mezem.
Pozdrawiam i zycze powodzenia ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dasz radę
![]() Na szczęście nie jest ,to wyjazd na stałe,więc możesz żyć myślą ,że niedługo zobaczysz rodzinę. I korzystaj z tego,że tam jesteś - zwiedzaj ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
3 miesiace to bardzo krotko aby sie poddac , podczas emigracji bywaja rozne fazy i byc moze teraz przechodzisz ta gorsza ale potrzebna.
Aby decydowac czy wracac daj sobie jeszcze 3-4 miesiace. A byc moze po 2 latach niebedziesz chciala wracac. Nie jestes sama ,masz meza i nie jestescie jedyni "obcy". Odwagi,ucz sie japonskiego i usmiechaj sie ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Paula ma rację. Uczucia, jakich teraz doświadczasz są bardzo typowe dla osób, które nagle znalazły się odmiennym środowisku kulturowym, zwłaszcza jeśli różnice są tak duże jak pomiędzy Polską a Japonią. Jednak z czasem, przy odrobinie wysiłku z Twojej strony powinno być lepiej
![]() Dziewczyny dobrze radzą: ucz się języka i bądź otwarta na nową kulturę, ale też nie zapominaj o swoich rodakach, chociażby pisząc na wizażu ![]() A tutaj mam dla Ciebie bardzo fajny artykuł na temat radzenia sobie z szokiem kulturowym: http://www.doctortravel.ca/tips/culture_shock/ Powodzenia ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem powinas przeczekac jakis czas,a jezeli nadal bedziesz sie czula tak obco to moim zdaniem nie ma sie co meczyc tylko wracac do Polski...
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Super artykuł !!!dzięki dziewczyny za wsparcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie dziwię się, że czujesz się obco- to inna kulutra,inne ludzie i inne schematy zachowań. W przeciwieństwie do naszej zachodniej kultury japońska jest wysokokontekstowa wiec nie ma się co dziwić poczuciu zagubienia i osamotnienia.
Pomyśl jednak, że masz niesamowite szczęście móc spojrzeć na świat przez pryzamat innej kultury... to tak jakby Twój umysł i postrzeganie świata powiekszyło się dwa razy. Zazdroszczę bo Japonia to mój ulubiony kraj i marzę by tam pojechać. Powodzenia ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Mam taki sposób na to - robię rzeczy, których dotychczas nie robiłam uważając je często za głupie. Chodzę po centrach handlowych, kupuję maseczki i pielęgnuję urodę. Dużo też czytam. Namawiam męża na wyjazdy, na wycieczki i na zwiedzanie tego i owego. Na prawdę pomaga ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim gratuluje odwagi.
Mysle podobnie jak Paula78, ze przechodzisz kryzys, co w tej sytuacji jest dosc zrozumiale. Ja zreszta tez teraz przechodze jakis tam kryzys - o czym pisalam w swoim watku. Choc to troche inny kryzys. NIe rezygnuj na tym etapie, wiem z innego watku, ze bedziesz w Krakowie w marcu, to nie tak dlugo. Sprobuj do tego czasu dac sobie czas i wtedy ponownie rozwaz - zostajesz czy wracasz. Usmiechnij sie do siebie i meza. Obejrzcie dobra komedie kiedy Wam zle. Sprobuj nie zrazac sie i poznawac ludzi. Poczytaj o lokalnym savoir - vivrze, poznawaj obca kulture. ![]() Bedzie dobrze. Im bardziej w to uwierzysz tym bedzie Ci latwiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Tokyo, ile bym dała, żeby tam być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny !!!! Zwiedzam dużo , kraj faktycznie bywa piękny . Popadłam w taki stan zawieszenia ,lekkiej depresji i nie mogę zacząć pracować na pełnych obrotach
![]() Pozdrawiam wszystkich i dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.