Problem z przystosowaniem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-21, 04:42   #1
architekt80
Zakorzenienie

Problem z przystosowaniem

Cześć ! Chciałabym Was prosić o rade . Wyjechałam z mężem do Tokyo 3 miesiace temu . Oboje tutaj pracujemy i pod względem zawodowym była to bardzo dobra decyzja (dużo się nauczymy , zdobędziemy doświadczenie , praktyke być może dużo wyższe stanowiska w przyszłości).Jednak ja nie moge sie przystosować do życia tutaj . Wszystko jest bardzo obce, z początku wizyta w spożywczym to było przeżycie . Nie sądziłam że kultura ma aż taki wpływ na społeczeństwo , że różnice będą aż tak duże . Ludzie są często bardzo niesympatyczni , niechcą pomuc . Pomoc jest niestety często niezbędna gdyż mało kto mówi tutaj po angielsku(dotyczy to również uniwersytetu , urzędów , poczty, firm międzynarodowych ) , a my niestety nie znamy japońskiego ( chodzimy oboje na kurs). Jest pare sympatycznych osób z pracy z którymi może uda nam się troche zaprzyjażnić jednak to nierozwiązuje roblemu mojego wyobcowania.

Do tego okropnie tęsknie za rodziną i przyjaciułmi . Jak sobie pomuc?Tyle codziennych spraw mnie tu irytuje , z najmniejszych rzeczy potrafia robić problem nie do rozwiązania ehhhh.Wcześniejszy powrót nie wchodzi w gre gdyż oboje jesteśmy związani pracą (to też kwestia naszej ambicji).Jesteśmy tutaj na 2 lata .
Prosze o jakieś rady

Pozdrawiam
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 07:40   #2
Turquoisee
Raczkowanie

Dot.: Problem z przystosowaniem

Piszesz, ze pod wzgledem pracy wyjazd to byla dobra decyzja. Wiec moze warto sie skupic na pracy, zdobywaniu doswiadczenia, itp.? Rozumiem ze jest Ci ciezko, ale 2 lata to w sumie nie tak dlugo. Tym bardziej, ze nie jestes tam sama tylko z mezem.
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Turquoisee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 08:05   #3
Momo
Zakorzenienie

Dasz radę
Na szczęście nie jest ,to wyjazd na stałe,więc możesz żyć myślą ,że niedługo zobaczysz rodzinę.
I korzystaj z tego,że tam jesteś - zwiedzaj

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 08:41   #4
paula78
Zakorzenienie

3 miesiace to bardzo krotko aby sie poddac , podczas emigracji bywaja rozne fazy i byc moze teraz przechodzisz ta gorsza ale potrzebna.

Aby decydowac czy wracac daj sobie jeszcze 3-4 miesiace.
A byc moze po 2 latach niebedziesz chciala wracac.

Nie jestes sama ,masz meza i nie jestescie jedyni "obcy".

Odwagi,ucz sie japonskiego i usmiechaj sie !

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 12:40   #5
una creatura bella
Wtajemniczenie

Paula ma rację. Uczucia, jakich teraz doświadczasz są bardzo typowe dla osób, które nagle znalazły się odmiennym środowisku kulturowym, zwłaszcza jeśli różnice są tak duże jak pomiędzy Polską a Japonią. Jednak z czasem, przy odrobinie wysiłku z Twojej strony powinno być lepiej .
Dziewczyny dobrze radzą: ucz się języka i bądź otwarta na nową kulturę, ale też nie zapominaj o swoich rodakach, chociażby pisząc na wizażu . Zresztą i w Tokio są Polacy, możesz spróbować nawiązać z nimi kontakt.

A tutaj mam dla Ciebie bardzo fajny artykuł na temat radzenia sobie z szokiem kulturowym: http://www.doctortravel.ca/tips/culture_shock/

Powodzenia
Stary 2008-01-21, 12:44   #6
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo

moim zdaniem powinas przeczekac jakis czas,a jezeli nadal bedziesz sie czula tak obco to moim zdaniem nie ma sie co meczyc tylko wracac do Polski...

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 12:46   #7
architekt80
Zakorzenienie

Super artykuł !!!dzięki dziewczyny za wsparcie

Stary 2008-01-21, 12:50   #8
Chii1986
Zakorzenienie

Nie dziwię się, że czujesz się obco- to inna kulutra,inne ludzie i inne schematy zachowań. W przeciwieństwie do naszej zachodniej kultury japońska jest wysokokontekstowa wiec nie ma się co dziwić poczuciu zagubienia i osamotnienia.
Pomyśl jednak, że masz niesamowite szczęście móc spojrzeć na świat przez pryzamat innej kultury... to tak jakby Twój umysł i postrzeganie świata powiekszyło się dwa razy. Zazdroszczę bo Japonia to mój ulubiony kraj i marzę by tam pojechać.

Powodzenia
Stary 2008-01-21, 14:07   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Problem z przystosowaniem

Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
Cześć ! Chciałabym Was prosić o rade . Wyjechałam z mężem do Tokyo 3 miesiace temu . Oboje tutaj pracujemy i pod względem zawodowym była to bardzo dobra decyzja (dużo się nauczymy , zdobędziemy doświadczenie , praktyke być może dużo wyższe stanowiska w przyszłości).Jednak ja nie moge sie przystosować do życia tutaj . Wszystko jest bardzo obce, z początku wizyta w spożywczym to było przeżycie . Nie sądziłam że kultura ma aż taki wpływ na społeczeństwo , że różnice będą aż tak duże . Ludzie są często bardzo niesympatyczni , niechcą pomuc . Pomoc jest niestety często niezbędna gdyż mało kto mówi tutaj po angielsku(dotyczy to również uniwersytetu , urzędów , poczty, firm międzynarodowych ) , a my niestety nie znamy japońskiego ( chodzimy oboje na kurs). Jest pare sympatycznych osób z pracy z którymi może uda nam się troche zaprzyjażnić jednak to nierozwiązuje roblemu mojego wyobcowania.

Do tego okropnie tęsknie za rodziną i przyjaciułmi . Jak sobie pomuc?Tyle codziennych spraw mnie tu irytuje , z najmniejszych rzeczy potrafia robić problem nie do rozwiązania ehhhh.Wcześniejszy powrót nie wchodzi w gre gdyż oboje jesteśmy związani pracą (to też kwestia naszej ambicji).Jesteśmy tutaj na 2 lata .
Prosze o jakieś rady

Pozdrawiam
Czułam się i czasem nadal czuję dokładnie tak samo, chociaż nie jestem nigdzie za granicą a jedynie przeniosłam się do większego miasta.

Mam taki sposób na to - robię rzeczy, których dotychczas nie robiłam uważając je często za głupie. Chodzę po centrach handlowych, kupuję maseczki i pielęgnuję urodę. Dużo też czytam. Namawiam męża na wyjazdy, na wycieczki i na zwiedzanie tego i owego. Na prawdę pomaga
Stary 2008-01-21, 17:43   #10
Rena
Zakorzenienie

Przede wszystkim gratuluje odwagi.

Mysle podobnie jak Paula78, ze przechodzisz kryzys, co w tej sytuacji jest dosc zrozumiale.

Ja zreszta tez teraz przechodze jakis tam kryzys - o czym pisalam w swoim watku. Choc to troche inny kryzys.

NIe rezygnuj na tym etapie, wiem z innego watku, ze bedziesz w Krakowie w marcu, to nie tak dlugo. Sprobuj do tego czasu dac sobie czas i wtedy ponownie rozwaz - zostajesz czy wracasz.

Usmiechnij sie do siebie i meza. Obejrzcie dobra komedie kiedy Wam zle. Sprobuj nie zrazac sie i poznawac ludzi.

Poczytaj o lokalnym savoir - vivrze, poznawaj obca kulture.

Bedzie dobrze. Im bardziej w to uwierzysz tym bedzie Ci latwiej.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 22:56   #11
ariam4
Raczkowanie

Tokyo, ile bym dała, żeby tam być Swoją drogą też przechodziłam taki etap, tyle, że w innym kraju. Nie daj się, skup się na nauce języka, zacznij widzieć plusy całej sytuacji. Zacznij zwiedzać i ...zakochaj się w tym kraju. Przecież miejsce, w którym jesteś jest piękne. Życzę Ci powodzenia.
ariam4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-21, 23:44   #12
architekt80
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny !!!! Zwiedzam dużo , kraj faktycznie bywa piękny . Popadłam w taki stan zawieszenia ,lekkiej depresji i nie mogę zacząć pracować na pełnych obrotach bardzo mnie to martwi , stresuje się że jak tak dalej będzie to mnie wywalą. Kurs językowy mam tylko raz w tygodniu (opłacany przez prace i zapewne dlatego tak mało intensywny). Język jest strasznie trudny i idzie mi mocno średnio. Musze sie wziąść w garść , dobrze że w marcu przyjeżdzam i szczerze mówiąc głównie tym żyje . Wiem że pewnie przesadzam , dramatyzuje i że sama chciałam ale czuje się tak jak się czuje.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości