|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Wartości...
Ostatnio dostałam za zadanie (do gazetki szkolnej) zrobić pewien sondaż. Zależy mi na jak największej liczbie odpowiedzi, dlatego chciałam prosić was o pomoc. Myślę że nie jest to pomaganie w lekcjach czy cośtakiego, tylko po proatu chciałabym znać wasze opinie. Jeżeli wątek ejst niezgodny z regulaminem prosze moderatorów o zamknięcie go
![]() Pytania są takie: 1. Czy zagdzasz się ze słowami "są takie rzeczy które człowiek musi zrobić inaczej nie może nazywać się człowiekiem, tylko zwykłym śmieciem " 2. Jeśli tak, jakie są to rzecz. Jeśli nie, dlaczego ?? 3. Najważniejsze wartości jakimi kierujecie się w życiu
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wartości...
1,2.Nie,nie wydaje mi się żeby istniało coś co "muszę" zrobić.
Mogę chcieć,może być to moim celem,marzeniem. 3.Uczciwość,szczerość, tolerancja,wierność (drugiej osobie,własnym przekonaniom). |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
1. Nie.
2. Jedyne co człowiek musi, to umrzeć. W innych kwestiach mamy całkowitą swobodę działania i spory wybór czynów, dzięki których nie będziemy śmieciem. (?) 3. Zgodność ze sobą, uczciwość, wierność.
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
nie można
wartości : być sobą i kierować się sercem nie rób tego nikomu co tobie nie miłe
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
1,2. ja nic nie muszę, ja ewentualnie mogę.
3. pozostać wiernym sobie, zawsze w siebie wierzyć.
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ad.2. Musi nie szkodzić drugiemu człowiekowi, nie robić krzywdy, itp. Ad.3. Życzliwość w stosunku do ludzi, obowiązkowość, lojalność. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
To pierwsze pytanie jest dziwne...
Powiem tak: są sytuacje w których człowiek staje przed trudnym wyborem (np. gdy jesteśmy świadkami napadu) Czy rzucanie się altruistycznie na pomoc, gdy nie mamy szans pomóc napadniętemu, świadczy o człowieczeństwie?? Chyba nie... Czy ktoś kto się boi reagować w takiej sytuacji jest śmieciem? Też nie... Śmieciem określiłabym osobę, która z premedytacją działa na niekorzyść innych. I albo jest się takim śmieciem albo nie jest... Zakręciłam się ![]() Moje wartości: uczciwość, lojalność, pracowitość, troska o bliskich
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
I proszę o więcej
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
1. NIE
2. Każdy człowiek jest inny i postępuje zgodnie ze swoimi przekonaniami, wartościami, itd... 3. szczerość ! , tolerancja !, nie ocenianie innych ludzi (chociaż to ciężkie i człowiek uczy się tego z wiekiem) |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
1. Nie uważam, by istniały takie rzeczy, które musi się zrobić.
W różnych kulturach propaguje się różne typy zachowań, więc nie można generalizować ustanawiając jeden utarty schemat. Nawinie wierzę, że człowiek jest wolny i tylko on sam może kierować swym losem. 2. W mojej hierarchii wartości liczy się przede wszystkim szczerość, wobec innych i samej siebie, bo to ona warunkuje takie sprawy jak wierność, tolerancja, czy uczucia. / zamotałam trochę, jakoś nie idzie mi dziś sprawne wyrażanie myśli
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to chyba temat na osobny wątek, więc jeśli niechcący naruszyłam regulamin, to mnie o tym poinformujcie .
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.