Seks a post - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-16, 10:20   #1
Malikaa
Raczkowanie

Seks a post

takowego tematu nigdzie nie znalazłam no więc...

czy podczas postu ( Adwent lub Wielki Post ) ograniczacie jakoś współżycie??

czy po porostu nie bierzecie tego pod uwagę??

Jakie macie zdanie na ten temat??

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Malikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 10:29   #2
Chii1986
Zakorzenienie

Dot.: Seks a post

W czasie Adwentu jeśli jesteś wierząca powinnaś odmówić sobie czegoś z czego trudno Ci zrezygnować np. jeśli ktoś lub chipsy i słodycze to może sobie postanowić, że przez ten czas nie bedzie ich jadł, jeśli komuś trudno wytrzymać bez seksu to może sobie postanowić, że go ograniczy w Adwent. Nie jest to żaden obowiązek to zależy od Ciebie.

Ja nie wierzę w katolicyzm, który przedstawia nam Kosciół a szczególnie w zasady, które przedstawiane są zbyt dosłownie i które moim zdaniem powinny być zreformowane do czasów współczesnych- dlatego nie mam zamiaru rezygnować z seksu ani z niczego innego.
Stary 2007-12-16, 10:30   #3
Malikaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Pokaż wiadomość
W czasie Adwentu jeśli jesteś wierząca powinnaś odmówić sobie czegoś z czego trudno Ci zrezygnować np. jeśli ktoś lub chipsy i słodycze to może sobie postanowić, że przez ten czas nie bedzie ich jadł, jeśli komuś trudno wytrzymać bez seksu to może sobie postanowić, że go ograniczy w Adwent. Nie jest to żaden obowiązek to zależy od Ciebie.

Ja nie wierzę w katolicyzm, który przedstawia nam Kosciół a szczególnie w zasady, które przedstawiane są zbyt dosłownie i które moim zdaniem powinny być zreformowane do czasów współczesnych- dlatego nie mam zamiaru rezygnować z seksu ani z niczego innego.

ja tez jestem przeciw tym zasadom i dlatego chciałam poznać zdanie innych

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Stary 2007-12-16, 10:33   #4
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja mam nieco "wymuszony" post.
Nie mam po prostu z kim tego sexu uprawiac
Jako, ze z nikim nie jestem, ale... gdybym byla to na pewno nie zrezygnowalabym z sexu.

TW, z niczego nie rezygnuje na czas postu...
Chociaz, zrezygnowalam ze slodyczy, ale to dlatego, ze sie odchudzam.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 10:35   #5
Malikaa
Raczkowanie

bo w sumie czym sie tak naprawde rozni dzien posty od zwyłego?;/ dla mnie niczym ;/

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Stary 2007-12-16, 10:42   #6
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malikaa Pokaż wiadomość
Jak to możliwe, że nikt jeszcze na to nie wpadł?

Cytat:
Odpowiem pytaniem na pytanie: a niby dlaczego?
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 10:47   #7
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
bo w sumie czym sie tak naprawde rozni dzien posty od zwyłego?;/ dla mnie niczym ;/
To zależy czy przestrzegasz zasad Kościoła czy nie nie znam się na tym ale chyba post w piątki już nie obowiązuje. Poza tym nigdy nie chodziło o to by nie jeść mięsa tylko o to by odmówić sobie tego czego trudno jest sobie odmówić.. niekoniecznie mięsa.

To mięso się przyjeło bo kiedyś było cenne i pożądane przez wszystkich
dziś chyba lepszym katolikiem jest ten co zrezygnuje np. z alkoholu w piątek choć jest uzależniony niż ten co nie zje mięsa- bo nie sprawi mu to żadnej trudności (a alkoholikowi brak alkoholu tak).

Skoro seks przedmałżeński jest wg Kościoła grzechem to nie ma sensu bym wsztrzymywała się z nim w Adwent bo wg Kościoła całkowicie powinnam przestać go uprawiać aż do ślubu.

Dlatego zrezygnowałam z wiary w doktryny kościelne bo dla mnie hipokryzją byłoby uprawianie seksu i spowiadanie się z niego- w spowiedzi ważny jest żal za grzechy i postanowienie poprawy.
A ja ani nie żałuję ani się nie poprawie wiec to nie miałoby sensu... a niespowadanie się z seksu byłoby trochę nie fair.

Albo się przyjmuje jakąś wiarę całkowicie albo wcale. Dlatego zrezygnowałam, co nie znaczy, że nie wierzę w Boga- wierzę ale nie wg zasad Kościoła.

Dlatego śmieszy mnie trochę ta szopka na Wigilii- moi rodzice nie praktykują (nie chodzą do Kościoła,spowiedzi) ale dzielą się opłatkiem,przyjmują księdza... po co to? Dla tradycji tylko skoro nie wierzą to powinni z tego zrezygnować- ok choinka, Wigilia w imie tradycji
ale bez katolickich obrzędów.

Tak samo wiele osób, które nie praktykują katolicyzmu bierze katolicki ślub... trochę to dziwne... ale rozumiem, że w naszym kraju Kościół jest tak bardzo powiązany z tradycją, że trudno oddzielić te dwie rzeczy.

Sama chciałabym mieć ślub w Kościele, w białej suknii ale czyż to nie hipokryzja skoro nie uznaję zasad Kościoła?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-16, 11:00   #8
Malikaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Jak to możliwe, że nikt jeszcze na to nie wpadł?

Odpowiem pytaniem na pytanie: a niby dlaczego?

bo z tym to różnie jest... jedni się tego trzymają, drudzy niby wierzą a i tak robią swoje

a inni jeszcze w ogóle maja gdzieś zasady kościoła

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Stary 2007-12-16, 11:05   #9
Konto usunięte

Cytat:
bo z tym to różnie jest... jedni się tego trzymają, drudzy niby wierzą a i tak robią swoje

a inni jeszcze w ogóle maja gdzieś zasady kościoła
W co wierzą?
W abstynencję w czasie postu?
Kto się tego trzyma?
Chii, słusznie wspomniała, że według nauki Kościoła seks przedmałżeński to grzech.
Wstrzymywanie się z nim tylko z powodu postu jest dla mnie czystym przejawem hipokryzji.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 11:57   #10
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Chii1986 Pokaż wiadomość
To zależy czy przestrzegasz zasad Kościoła czy nie nie znam się na tym ale chyba post w piątki już nie obowiązuje. Poza tym nigdy nie chodziło o to by nie jeść mięsa tylko o to by odmówić sobie tego czego trudno jest sobie odmówić.. niekoniecznie mięsa.

To mięso się przyjeło bo kiedyś było cenne i pożądane przez wszystkich
dziś chyba lepszym katolikiem jest ten co zrezygnuje np. z alkoholu w piątek choć jest uzależniony niż ten co nie zje mięsa- bo nie sprawi mu to żadnej trudności (a alkoholikowi brak alkoholu tak).

Skoro seks przedmałżeński jest wg Kościoła grzechem to nie ma sensu bym wsztrzymywała się z nim w Adwent bo wg Kościoła całkowicie powinnam przestać go uprawiać aż do ślubu.

Dlatego zrezygnowałam z wiary w doktryny kościelne bo dla mnie hipokryzją byłoby uprawianie seksu i spowiadanie się z niego- w spowiedzi ważny jest żal za grzechy i postanowienie poprawy.
A ja ani nie żałuję ani się nie poprawie wiec to nie miałoby sensu... a niespowadanie się z seksu byłoby trochę nie fair.

Albo się przyjmuje jakąś wiarę całkowicie albo wcale. Dlatego zrezygnowałam, co nie znaczy, że nie wierzę w Boga- wierzę ale nie wg zasad Kościoła.

Dlatego śmieszy mnie trochę ta szopka na Wigilii- moi rodzice nie praktykują (nie chodzą do Kościoła,spowiedzi) ale dzielą się opłatkiem,przyjmują księdza... po co to? Dla tradycji tylko skoro nie wierzą to powinni z tego zrezygnować- ok choinka, Wigilia w imie tradycji
ale bez katolickich obrzędów.

Tak samo wiele osób, które nie praktykują katolicyzmu bierze katolicki ślub... trochę to dziwne... ale rozumiem, że w naszym kraju Kościół jest tak bardzo powiązany z tradycją, że trudno oddzielić te dwie rzeczy.

Sama chciałabym mieć ślub w Kościele, w białej suknii ale czyż to nie hipokryzja skoro nie uznaję zasad Kościoła?

Zgadzam się z wszystkimi twoimi wypowiedzami dotyczacymi tego tematu jak i KK. Co do ślubu koscielnego i chrztu dzieci to myslę ze nie tylko tradycja kieruje ludźmi w Polsce ale również konformizm. W Polsce często mamy doczynienia z tzw katolikami niepraktykującymi. CZyli ludźmi którzy wogóle nie znają biblii nie chodzą do kościoła, ale uważają sie za katolików. Wielu z nich często bierze slub koscielny i chrzci dzieci, ponieważ nie chcą się narazać ani swoich dzieci na nieprzychylne spojrzenia otoczenia w którym żyją. Niestety żyjemy nadal w panstwie wyznaniowym.

Edytowane przez leuwen
Czas edycji: 2007-12-16 o 11:58 Powód: błędy
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 12:37   #11
moniczka_2010
Wtajemniczenie

Na miłość Boską z czego jak z czego ale z TŻta nie zrezygnuję. Nie jestem praktykująca i wszystkie zasady (prawa) kościelne mnie nie interesują (nawet nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny i jakoś żyjemy) ale z seksu bym nie zrezygnowała choćby nie wiem co i nikt i nic mnie nie przekona
Stary 2007-12-16, 15:04   #12
Malikaa
Raczkowanie

a czy wogóle macie jakieś takie dni no nie wiem. np wszystkich swietych ze nie podejmujcie w te dni współżycia?

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Stary 2007-12-16, 15:13   #13
moniczka_2010
Wtajemniczenie

a czy w ogóle macie jakieś takie dni no nie wiem. np wszystkich swietych ze nie podejmujcie w te dni współżycia?

A ten co umarł to nie uprawiał seksu?? ????

Ja naprawdę nie rozumiem

Kurde ale może to ze mną jest coś nie tak??

My się nie wstrzymujemy w żaden dzień w roku bez względu na to czy to wielkanoc czy boże narodzenie czy jakie kolwiek inne święto ... Jak mamy na siebie ochotę to się kochamy i nie widzimy w tym nic złego....
Stary 2007-12-16, 15:17   #14
Konto usunięte

Takie dni uzależniałabym na przykład od stanu swojego zdrowia, kondycji, psychiki.
W życiu kobiety na pewno istnieją okresy, podczas których nie podejmuje się, bądź ogranicza współżycie, ale nie sądzę aby - bynajmniej w moim przypadku - jakiekolwiek znaczenie miało święto kościelne.

Czy mogę zapytać, skąd to pytanie?
Zastanawiasz się czy współżyć czy nie?
Bo mnie się wydaje ono tendencyjne.
Stary 2007-12-16, 15:22   #15
agamazzi
Zadomowienie

my sie nie ograniczamy, w ogole jak mamy ochote to sie kochamy i tyle a nie zastanawiamy sie ktorego dzisiaj mamy...

ale pamietam, jak zmarl moj dziadzius czy babcia to sie powstrzymywalismy...
Stary 2007-12-16, 15:59   #16
Malikaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Takie dni uzależniałabym na przykład od stanu swojego zdrowia, kondycji, psychiki.
W życiu kobiety na pewno istnieją okresy, podczas których nie podejmuje się, bądź ogranicza współżycie, ale nie sądzę aby - bynajmniej w moim przypadku - jakiekolwiek znaczenie miało święto kościelne.

Czy mogę zapytać, skąd to pytanie?
Zastanawiasz się czy współżyć czy nie?
Bo mnie się wydaje ono tendencyjne.

pytanie hm. raczej z ciekawości.. i chęci poznania opinii innych

bałam się ze to tylko ja nie przestrzegam żadnych tradycji :P

Nasz ślub
6 sierpnia 2011

Stary 2007-12-16, 17:09   #17
05c43c97dafbf36431149ae5c1813ca9febe9387
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez leuwen Pokaż wiadomość
Co do ślubu koscielnego i chrztu dzieci to myslę ze nie tylko tradycja kieruje ludźmi w Polsce ale również konformizm. W Polsce często mamy doczynienia z tzw katolikami niepraktykującymi. CZyli ludźmi którzy wogóle nie znają biblii nie chodzą do kościoła, ale uważają sie za katolików. Wielu z nich często bierze slub koscielny i chrzci dzieci, ponieważ nie chcą się narazać ani swoich dzieci na nieprzychylne spojrzenia otoczenia w którym żyją. Niestety żyjemy nadal w panstwie wyznaniowym.
Nie sądzę, żeby tak było. Dzisiaj nikt nie przejmuje się zdaniem innych. Biorą ślub kościelny i chrzczą dzieci, bo zrobienie czegoś innego wymagałoby od nich myślenia i wyjście poza szablon. Robią tak, bo uważają się za wierzących (w domyśle katolików, bo ta religia przeważa w naszym kraju). Mało tego, uważają się za dobrych katolików. Szczegół, że z nich katolicy jak z "koziej d... trąba".
Ostatnio kolega, który żyje w konkubinacie (ma dziecko) był u spowiedzi. Jaki z niego zakłamany człowiek. Pytam się go: żałowałeś że żyjesz z kobietą bez ślubu i z nią sypiasz? Nie. No to jak mogłeś się spowiadać, mówić że żałujesz za grzechy, że chcesz je naprawić, skoro odchodząc od konfesjonału robisz nadal to samo? Nie uczyli cię, że w takim wypadku spowiedź jest nieważna?
Ale dla niego, jak i dla wielu "katolików" liczy się WŁASNY sposób pojmowania religi, uważając się za świętych, klepiąc jakieś formułki, zachowując się według jakiegoś schematu - bez zastanowienia się jaki jest sens.
Rozumiem dlaczego zwłaszcza kobiety chcą wziąć ślub kościelny. Jest bardzo piękny i taki symboliczny. Rozumiem też, że chcą ochrzcić swoje dzieci, żeby maleństwa mogły wejść do nieba.
Ale nie rozumiem, jak ktoś może być taki nieuczciwy wobec siebie i mówić że jest "katolikiem" jeżeli współżyje przed ślubem z wieloma partnerami nie żałując tego, jeżeli klepie bzdury przy spowiedzi a później idzie do komuni uważając się za wielce religijną osobę. Wychodzi z kościoła i grzeszy jak wcześniej.
Dla mnie to hipokryzja
Albo religię się przyjmuje ze wszystkimi miłymi i przykrymi powinnościami albo nie. Nikt nie wymaga, żeby być świętym, ale tego, żeby się starać i żałować za grzechy.
Co do współżycia w trakcie adwentu - religia katolicka tego nie wymaga od małżonków. (Choć są religie, w których trzeba się powstrzymywać). W przypadku białych małżeństw nie ma mowy o współżyciu
05c43c97dafbf36431149ae5c1813ca9febe9387 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 17:21   #18
Cześka
BAN stały

Ja jestem ateistką, więc w niczym się nie ograniczam. Nawet jem mięso w piątki, chociaż moja rodzina jest wierząca i kręci nosem. Seksu też nie zamierzam sobie odmawiac, bo niby dlaczego?
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 17:37   #19
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cześka Pokaż wiadomość
Ja jestem ateistką, więc w niczym się nie ograniczam. Nawet jem mięso w piątki, chociaż moja rodzina jest wierząca i kręci nosem. Seksu też nie zamierzam sobie odmawiac, bo niby dlaczego?
kosciol juz chyba zniosl zakaz jedzenie miesa w piatek z tego co kojarze ale nie wiem czy dobrze bo od ponad 10 lat nie uczestnicze w zyciu zadnego kosciola.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 18:33   #20
Cześka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
kosciol juz chyba zniosl zakaz jedzenie miesa w piatek z tego co kojarze ale nie wiem czy dobrze bo od ponad 10 lat nie uczestnicze w zyciu zadnego kosciola.
A wiesz nie wiem nawet czy zniósł czy nie znósł, bo jakoś mnie to nie interesuje.
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 20:38   #21
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

czy po porostu nie bierzecie tego pod uwagę??

Jakie macie zdanie na ten temat??
niby dlaczego?
w czasie Wielkiego Postu czy Adwentu człowiek rezygnuje zwykle z czegos co sprawia mu superprzyjemność. I to,że odmawia sobie czegoś nie powinno nikomu szkodzić. A brak współżycia w czasie postu czy Adwentu musiałby zostać podjęty przez obie strony mnie i TŻ.
Poza tym nas seks zbliża, umacnia nasz związek i nie widzę sensu się go wyrzekać.

Cytat:
dla kogos kto jest niewierzący i nie praktykuje nie różni się niczym.
dla kogoś kto praktykuje różni się tym, ze poscisz np. nie jesz mięsa, jesz tylko chleb i pijesz wode i modlisz się...
Cytat:
a czy wogóle macie jakieś takie dni no nie wiem. np wszystkich swietych ze nie podejmujcie w te dni współżycia?
wiesz Malikaa,ze po tychpostach widać, że jesteś młoda osoba i...
nie mam takich dni oprócz tych kiedy nie mam ochoty na seks.

Cytat:
pytanie hm. raczej z ciekawości.. i chęci poznania opinii innych

bałam się ze to tylko ja nie przestrzegam żadnych tradycji :P
nie wiedziałam,ze istnieje tradycja odmawiania sobie seksu podczas Adwentu...
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 21:45   #22
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez moniczka_2010 Pokaż wiadomość
Na miłość Boską z czego jak z czego ale z TŻta nie zrezygnuję. Nie jestem praktykująca i wszystkie zasady (prawa) kościelne mnie nie interesują (nawet nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny i jakoś żyjemy) ale z seksu bym nie zrezygnowała choćby nie wiem co i nikt i nic mnie nie przekona
A co powiesz na rajskie zycie po smierci ?
Chii - zasadniczo zgadzam sie z tym co mowisz, ale Wigilia chyba wtedy tez odpada, co nie ? Tak mi sie wydaje przynajmniej chociaz w tym mocna nie jestem
A ja bardzo chetnie odmowie sobie miesa w post. Z calym przekonaniem i z pelna swiadomoscia.
Jestem wegetarianka
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 22:40   #23
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

odpowiedz na 1 posta:
nie,nie wyrzekam sie sexu

jestem wierzaca,ale wg kosciola grzesze bo biore tabletki antykoncepcyjne..
nie widze jakos innej opcji wiec dane mi grzeszyc
cuciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-16, 22:53   #24
madzia_g
Zakorzenienie

nie poszczę w ogóle... zresztą co to za filozofia uprawiać sex cały rok a w post nie bo jest post. sex jest grzechem(chyba że uprawia się go w małżeństwie bez środków anty ) i co nam to da ze w poście nie będziemy jak potem znowu będzie to samo =)

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 07:34   #25
Shady44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzia_g Pokaż wiadomość
nie poszczę w ogóle... zresztą co to za filozofia uprawiać sex cały rok a w post nie bo jest post. sex jest grzechem(chyba że uprawia się go w małżeństwie bez środków anty ) i co nam to da ze w poście nie będziemy jak potem znowu będzie to samo =)
Jestem katolikiem i to takim niepraktykującym specjalnie. Raz na jakis czas mam potzrebe pojść do kościoła i wysłuchać kazania. ale gdy widze kościelnego z tacą jak rzetelnie zbiera kasę i nie daj Boże zauważy że nie wrzuciles... ech. Dobrze jest sie wyspowiadac nawet raz na dlugi czas. Nie stosuje sie do wszystkich zwyczajów katolickich ale wierze w Boga, znam biblie (nawet mnie fascynuje) ale nie widzę potrzeby przesadzać z modlitwą, nadmiernym poszczeniem i znajmościa wszystkich regułek. Stosuję się napewno do dekalogu. Chce wziąć ślub kościelny ale nie podoba mi się, że ksiądz będzie robił problemy bo kochaliśmy się przed ślubem. Myśle, że wiele zasad, i "ustaw" kościelnych wymaga aktualizacji, modernizacji....
Co do postów i niejedzenia miesa - nie jem miesa na codzien.
Stary 2007-12-17, 07:56   #26
Ashmira
Rozeznanie

Mieszkam na południu Polski w miejscu, gdzie wszyscy co niedzielę grzecznie chodzą do kościoła, a po mszy zostają na ploty tylko,że to wszystko takie zakłamane. W maju byłam na wymianie na Słowacji, byliśmy tam w kościele. Nikt nie stoi na dworze, wszyscy za śpiewnikami w rękach aktywnie uczestniczą we mszy. Widać to prawdziwą wiarę i zaangażowanie. Moim zdaniem od razu można było odróżnić Polków- stali czekając aż się skończy( i to bynajmniej nie dlatego, że wszyscy mieli kaca..). U nas tak po prostu jest, idziesz, stoisz i myślisz o czymś innym. Bo tak robią inni. Ja mam czasami taka potrzebę,żeby iść do kościoła i pomodlić się w ciszy- bez sąsiadek, które patrzą ile klęczysz i w co jesteś ubrana.
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 08:19   #27
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Chciałam tylko przeprowadzić małą korekcję jeśli chodzi o:

Cytat:
Nie chodzi tylko o samo odmawianie sobie przyjemności np. czekolady ale o zrobienie czegoś dla drugiego człowieka. Czyli np. odmawiasz sobie słodyczy, chipsów itp. a pieniędzmi które zaoszczędzisz w ten sposób możesz wesprzeć kogoś potrzebującego. Albo nie zjesz słodyczy - możesz ja dać dziecku które ma te słodycze od wielkiego święta albo wcale.

Cytat:
bo w sumie czym sie tak naprawde rozni dzien posty od zwyłego?
Post jest ilościowy i jakościowy i obowiązuje w Wielki Piątek oraz Środę Popielcową (musiałabym sprawdzić czy oprócz tych dni są jakieś jeszcze). W te dni nie ma żadnej dyspensy, Kościół jej nie udziela
Wstrzemięźliwość obowiązuje we wszystkie piątki całego roku + np. Wigilia. To wystrzeganie się potraw mięsnych ale nie jest to post, wówczas nie trzeba się ograniczać z ilością pokarmów.

Cytat:
Co do ślubu koscielnego i chrztu dzieci to myslę ze nie tylko tradycja kieruje ludźmi w Polsce ale również konformizm. W Polsce często mamy doczynienia z tzw katolikami niepraktykującymi. CZyli ludźmi którzy wogóle nie znają biblii nie chodzą do kościoła, ale uważają sie za katolików. Wielu z nich często bierze slub koscielny i chrzci dzieci, ponieważ nie chcą się narazać ani swoich dzieci na nieprzychylne spojrzenia otoczenia w którym żyją. Niestety żyjemy nadal w panstwie wyznaniowym.
Dla mnie ślub kościelny, chrzest i wszystkie inne sakramenty są bardzo ważne ale to pewnie dlatego ze wierze i praktykuję. Zresztą przy ślubie kościelnym powołuje się na świadka Boga więc ktoś kto bierze taki ślub tylko dla formy to naprawdę najszczersze wyrazy współczucia - czysta hipokryzja. A z drugiej strony nie można zapominać że zawsze działa łaska Boża nawet jeśli ten sakrament jest niegodnie przyjęty i to Pan Bóg działa a nie człowiek. Mimo wszystko jestem zdania że nie powinno się odstawiać takich szopek.

Cytat:
Ostatnio kolega, który żyje w konkubinacie (ma dziecko) był u spowiedzi. Jaki z niego zakłamany człowiek. Pytam się go: żałowałeś że żyjesz z kobietą bez ślubu i z nią sypiasz? Nie. No to jak mogłeś się spowiadać, mówić że żałujesz za grzechy, że chcesz je naprawić, skoro odchodząc od konfesjonału robisz nadal to samo? Nie uczyli cię, że w takim wypadku spowiedź jest nieważna?
Powinien nie otrzymać rozgrzeszenia ale pytanie czy powiedział księdzu że żyje w konkubinacie czy powiedział że tylko współżyje.

Cytat:
Ale dla niego, jak i dla wielu "katolików" liczy się WŁASNY sposób pojmowania religi, uważając się za świętych, klepiąc jakieś formułki, zachowując się według jakiegoś schematu - bez zastanowienia się jaki jest sens.
To ma sens jeśli wierzysz. Natomiast wielu "katolików" przyjmuje z doktryny tylko to co im odpowiada, nie praktykuje bo uważa że np. modlić można się wszędzie więc do kościoła nie muszą chodzić, Bóg jest wszędzie, nie zabili nikogo więc spowiedź jest zbędza itp.
Jesteś katolikiem (wolę chrześcijaninem) - masz pewne zobowiązania, których trzeba przestrzegać. Tu też obowiązują pewne zasady.

Cytat:
Albo religię się przyjmuje ze wszystkimi miłymi i przykrymi powinnościami albo nie. Nikt nie wymaga, żeby być świętym, ale tego, żeby się starać i żałować za grzechy.
Nic dodać nic ująć

Cytat:
Wstrzemięźliwość obowiązuje nadal

Cytat:
ale gdy widze kościelnego z tacą jak rzetelnie zbiera kasę i nie daj Boże zauważy że nie wrzuciles... ech.
Tylko jeśli chodzi o ofiarę to nie chodzi o wrzucenie pieniążka na tacę - ludzie tak myślą bo w tym momencie wychodzi kościelny albo "leci" koszyczek (kolekta to nie to samo co ofiara). Ofiara to ten krótki moment ciszy (który powinien być, niestety księża często go nie robią) w którym przynosisz swoją własną ofiarę którą masz w sercu. To twoje troski, modlitwy, radości i ofiarujesz Bogu

Cytat:
wierze w Boga, znam biblie (nawet mnie fascynuje) ale nie widzę potrzeby przesadzać z modlitwą, nadmiernym poszczeniem i znajmościa wszystkich regułek. Stosuję się napewno do dekalogu.
Fajnie ze Biblia Cię fascynuje Tylko skoro stosujesz i przestrzegasz dekalogu to pewnie chodzisz w każdą niedzielę do Kościoła, odpoczywasz, powstrzymujesz się od niepotrzebnej pracy bo :"pamiętaj abyś dzień święty święcił".
Tak się trochę zastanawiam bo trochę widzę rozbieżności w tym co piszesz
Cytat:
Jestem katolikiem i to takim niepraktykującym specjalnie. Raz na jakis czas mam potzrebe pojść do kościoła i wysłuchać kazania
a
Cytat:
Stosuję się napewno do dekalogu.
Z tym współżyciem to też coś nie tego.

Tyle ode mnie Pozdrawiam wszystkich

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-17, 08:59   #28
leuwen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Chciałam tylko przeprowadzić małą korekcję jeśli chodzi o:

Nie chodzi tylko o samo odmawianie sobie przyjemności np. czekolady ale o zrobienie czegoś dla drugiego człowieka. Czyli np. odmawiasz sobie słodyczy, chipsów itp. a pieniędzmi które zaoszczędzisz w ten sposób możesz wesprzeć kogoś potrzebującego. Albo nie zjesz słodyczy - możesz ja dać dziecku które ma te słodycze od wielkiego święta albo wcale.

Post jest ilościowy i jakościowy i obowiązuje w Wielki Piątek oraz Środę Popielcową (musiałabym sprawdzić czy oprócz tych dni są jakieś jeszcze). W te dni nie ma żadnej dyspensy, Kościół jej nie udziela
Wstrzemięźliwość obowiązuje we wszystkie piątki całego roku + np. Wigilia. To wystrzeganie się potraw mięsnych ale nie jest to post, wówczas nie trzeba się ograniczać z ilością pokarmów.

Dla mnie ślub kościelny, chrzest i wszystkie inne sakramenty są bardzo ważne ale to pewnie dlatego ze wierze i praktykuję. Zresztą przy ślubie kościelnym powołuje się na świadka Boga więc ktoś kto bierze taki ślub tylko dla formy to naprawdę najszczersze wyrazy współczucia - czysta hipokryzja. A z drugiej strony nie można zapominać że zawsze działa łaska Boża nawet jeśli ten sakrament jest niegodnie przyjęty i to Pan Bóg działa a nie człowiek. Mimo wszystko jestem zdania że nie powinno się odstawiać takich szopek.

Powinien nie otrzymać rozgrzeszenia ale pytanie czy powiedział księdzu że żyje w konkubinacie czy powiedział że tylko współżyje.

To ma sens jeśli wierzysz. Natomiast wielu "katolików" przyjmuje z doktryny tylko to co im odpowiada, nie praktykuje bo uważa że np. modlić można się wszędzie więc do kościoła nie muszą chodzić, Bóg jest wszędzie, nie zabili nikogo więc spowiedź jest zbędza itp.
Jesteś katolikiem (wolę chrześcijaninem) - masz pewne zobowiązania, których trzeba przestrzegać. Tu też obowiązują pewne zasady.

Nic dodać nic ująć

Wstrzemięźliwość obowiązuje nadal

Tylko jeśli chodzi o ofiarę to nie chodzi o wrzucenie pieniążka na tacę - ludzie tak myślą bo w tym momencie wychodzi kościelny albo "leci" koszyczek (kolekta to nie to samo co ofiara). Ofiara to ten krótki moment ciszy (który powinien być, niestety księża często go nie robią) w którym przynosisz swoją własną ofiarę którą masz w sercu. To twoje troski, modlitwy, radości i ofiarujesz Bogu

Fajnie ze Biblia Cię fascynuje Tylko skoro stosujesz i przestrzegasz dekalogu to pewnie chodzisz w każdą niedzielę do Kościoła, odpoczywasz, powstrzymujesz się od niepotrzebnej pracy bo :"pamiętaj abyś dzień święty święcił".
a

Choć nie wierzę w Boga to bardzo podoba mi się Twoja wypowiedź, szkoda ze jest niewielu takich ludzi.
leuwen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-17, 10:20   #29
Shady44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość

Czyli Twoim zdaniem Święcenie niedzieli to wyłacznie wyprawa do kościoła ? acha...

A czy spędzanie prawie każdej niedzieli w szkole liczy sie jako praca?

Chciałbym nadmienić że rzekomo niedziela uważana jest za dzień święty gdyż Jezus zmartwychwstał tego dnia ale przecież dekalog powstał duuzoo wcześniej i traktował raczej o "prawdziwych świetach". To kościół ustanowił sobie niedzielę jako dzień święty bo kto chodziłby do kościoła i rzucał na kolektę w sobotę ( która tak naprawde, według Biblii jest dniem świętym).

Nie lubię kościoła jako instytucji bo to co sie w nim dzieję czasami woła o pomste do nieba i chyba dlatego rzadko tam wstepuję.
Jak wszyscy wiemy, Bóg jest wszędzie i fakt, że pomodlę się i porozmawiam z nim w zaciszu własnego pokoju nie sprawi, że będę gorszym katolikiem niż Ty moja droga. PEACE
Stary 2007-12-17, 10:42   #30
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:
Napisane przez Shady44 Pokaż wiadomość
Czyli Twoim zdaniem Święcenie niedzieli to wyłacznie wyprawa do kościoła ? acha...
gdybyś przeczytał uważnie to byś zauważył ze napisałam
Cytat:
chodzisz w każdą niedzielę do Kościoła, odpoczywasz, powstrzymujesz się od niepotrzebnej pracy bo :"pamiętaj abyś dzień święty święcił".
Cytat:
A czy spędzanie prawie każdej niedzieli w szkole liczy sie jako praca?
Nie ale wówczas masz obowiązek pójść na mszę w sobotę. Też studiuję zaocznie.

Cytat:
Chciałbym nadmienić że rzekomo niedziela uważana jest za dzień święty gdyż Jezus zmartwychwstał tego dnia ale przecież dekalog powstał duuzoo wcześniej i traktował raczej o "prawdziwych świetach".
Dekalog powstał w czasach Mojżesza na Synaju a te prawdziwe świeta są (były i będą dla Żydów) upamiętnieniem czegoś bardzo ważnego. Tak więc tym bardziej niedziela, skoro w ten dzień Jezus Zmartwychwstał jest czymś najważniejszym dla nas chrześcijan. To chyba wystarczający argument. No chyba ze zmartwychwstanie to nic ważnego a wolisz obchodzić wyjście z niewoli egipskiej.
A i tak mi się przypomniało ze 7 dnia Bóg odpoczywał po 6 dniach w których stworzył świat.

Cytat:
To kościół ustanowił sobie niedzielę jako dzień święty bo kto chodziłby do kościoła i rzucał na kolektę w sobotę ( która tak naprawde, według Biblii jest dniem świętym).
Tak Kościół (wspólnota chrześcijańska) w I wieku, to był ten czas gdy żył św. Paweł. Ale tego nikt odgórnie nie ustalił tylko intuicyjnie spotykano się w tym dniu na zgromadzeniach - łamaniu chleba i słuchaniu apostoła.
Co się tyczy soboty to sobota wieczór już jest świętowaniem niedzieli, msza wieczorna jest mszą niedzielną, są czytania z niedzieli a to przejęliśmy z judaizmu - oni tak świętują paschę. Sprawa z kolektą jest tutaj argumentem ni z gruchy ni z pietruchy, zresztą nikt Ci nie każe płacić. Najwięcej mają powiedzenia w tej sprawie osoby które nie dają kolekty.

Cytat:

Jak wszyscy wiemy, Bóg jest wszędzie i fakt, że pomodlę się i porozmawiam z nim w zaciszu własnego pokoju nie sprawi, że będę gorszym katolikiem niż Ty moja droga. PEACE
Nigdzie tak nie napisałam.
Też sie modlę w swoim pokoiku lub izdebce jak wolisz Ale sakramentów sama sobie dać nie mogę, Komunii świętej sama nie konsekruję, sama sobie też grzechów nie umiem odpuścić.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości