![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Seks a post
takowego tematu nigdzie nie znalazłam no więc...
czy podczas postu ( Adwent lub Wielki Post ) ograniczacie jakoś współżycie?? czy po porostu nie bierzecie tego pod uwagę?? Jakie macie zdanie na ten temat??
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seks a post
W czasie Adwentu jeśli jesteś wierząca powinnaś odmówić sobie czegoś z czego trudno Ci zrezygnować np. jeśli ktoś lub chipsy i słodycze to może sobie postanowić, że przez ten czas nie bedzie ich jadł, jeśli komuś trudno wytrzymać bez seksu to może sobie postanowić, że go ograniczy w Adwent. Nie jest to żaden obowiązek to zależy od Ciebie.
Ja nie wierzę w katolicyzm, który przedstawia nam Kosciół a szczególnie w zasady, które przedstawiane są zbyt dosłownie i które moim zdaniem powinny być zreformowane do czasów współczesnych- dlatego nie mam zamiaru rezygnować z seksu ani z niczego innego.
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tez jestem przeciw tym zasadom i dlatego chciałam poznać zdanie innych ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja mam nieco "wymuszony" post.
Nie mam po prostu z kim tego sexu uprawiac ![]() Jako, ze z nikim nie jestem, ale... gdybym byla to na pewno nie zrezygnowalabym z sexu. TW, z niczego nie rezygnuje na czas postu... Chociaz, zrezygnowalam ze slodyczy, ale to dlatego, ze sie odchudzam.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
bo w sumie czym sie tak naprawde rozni dzien posty od zwyłego?;/ dla mnie niczym ;/
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To mięso się przyjeło bo kiedyś było cenne i pożądane przez wszystkich ![]() dziś chyba lepszym katolikiem jest ten co zrezygnuje np. z alkoholu w piątek choć jest uzależniony niż ten co nie zje mięsa- bo nie sprawi mu to żadnej trudności (a alkoholikowi brak alkoholu tak). Skoro seks przedmałżeński jest wg Kościoła grzechem to nie ma sensu bym wsztrzymywała się z nim w Adwent bo wg Kościoła całkowicie powinnam przestać go uprawiać aż do ślubu. Dlatego zrezygnowałam z wiary w doktryny kościelne bo dla mnie hipokryzją byłoby uprawianie seksu i spowiadanie się z niego- w spowiedzi ważny jest żal za grzechy i postanowienie poprawy. A ja ani nie żałuję ani się nie poprawie wiec to nie miałoby sensu... a niespowadanie się z seksu byłoby trochę nie fair. Albo się przyjmuje jakąś wiarę całkowicie albo wcale. Dlatego zrezygnowałam, co nie znaczy, że nie wierzę w Boga- wierzę ale nie wg zasad Kościoła. Dlatego śmieszy mnie trochę ta szopka na Wigilii- moi rodzice nie praktykują (nie chodzą do Kościoła,spowiedzi) ale dzielą się opłatkiem,przyjmują księdza... po co to? Dla tradycji tylko ![]() ale bez katolickich obrzędów. Tak samo wiele osób, które nie praktykują katolicyzmu bierze katolicki ślub... trochę to dziwne... ale rozumiem, że w naszym kraju Kościół jest tak bardzo powiązany z tradycją, że trudno oddzielić te dwie rzeczy. Sama chciałabym mieć ślub w Kościele, w białej suknii ale czyż to nie hipokryzja skoro nie uznaję zasad Kościoła?
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
bo z tym to różnie jest... jedni się tego trzymają, drudzy niby wierzą a i tak robią swoje ![]() a inni jeszcze w ogóle maja gdzieś zasady kościoła ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W abstynencję w czasie postu? Kto się tego trzyma? Chii, słusznie wspomniała, że według nauki Kościoła seks przedmałżeński to grzech. Wstrzymywanie się z nim tylko z powodu postu jest dla mnie czystym przejawem hipokryzji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam się z wszystkimi twoimi wypowiedzami dotyczacymi tego tematu jak i KK. Co do ślubu koscielnego i chrztu dzieci to myslę ze nie tylko tradycja kieruje ludźmi w Polsce ale również konformizm. W Polsce często mamy doczynienia z tzw katolikami niepraktykującymi. CZyli ludźmi którzy wogóle nie znają biblii nie chodzą do kościoła, ale uważają sie za katolików. Wielu z nich często bierze slub koscielny i chrzci dzieci, ponieważ nie chcą się narazać ani swoich dzieci na nieprzychylne spojrzenia otoczenia w którym żyją. Niestety żyjemy nadal w panstwie wyznaniowym. Edytowane przez leuwen Czas edycji: 2007-12-16 o 11:58 Powód: błędy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Na miłość Boską
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
a czy wogóle macie jakieś takie dni no nie wiem. np wszystkich swietych ze nie podejmujcie w te dni współżycia?
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
a czy w ogóle macie jakieś takie dni no nie wiem. np wszystkich swietych ze nie podejmujcie w te dni współżycia?
A ten co umarł to nie uprawiał seksu ![]() ![]() ![]() Ja naprawdę nie rozumiem ![]() Kurde ale może to ze mną jest coś nie tak ![]() My się nie wstrzymujemy w żaden dzień w roku bez względu na to czy to wielkanoc czy boże narodzenie czy jakie kolwiek inne święto ... Jak mamy na siebie ochotę to się kochamy i nie widzimy w tym nic złego.... ![]()
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Takie dni uzależniałabym na przykład od stanu swojego zdrowia, kondycji, psychiki.
W życiu kobiety na pewno istnieją okresy, podczas których nie podejmuje się, bądź ogranicza współżycie, ale nie sądzę aby - bynajmniej w moim przypadku - jakiekolwiek znaczenie miało święto kościelne. Czy mogę zapytać, skąd to pytanie? Zastanawiasz się czy współżyć czy nie? Bo mnie się wydaje ono tendencyjne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
my sie nie ograniczamy, w ogole jak mamy ochote to sie kochamy i tyle a nie zastanawiamy sie ktorego dzisiaj mamy...
ale pamietam, jak zmarl moj dziadzius czy babcia to sie powstrzymywalismy...
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
pytanie hm. raczej z ciekawości.. i chęci poznania opinii innych ![]() bałam się ze to tylko ja nie przestrzegam żadnych tradycji :P ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ostatnio kolega, który żyje w konkubinacie (ma dziecko) był u spowiedzi. Jaki z niego zakłamany człowiek. Pytam się go: żałowałeś że żyjesz z kobietą bez ślubu i z nią sypiasz? Nie. No to jak mogłeś się spowiadać, mówić że żałujesz za grzechy, że chcesz je naprawić, skoro odchodząc od konfesjonału robisz nadal to samo? Nie uczyli cię, że w takim wypadku spowiedź jest nieważna? Ale dla niego, jak i dla wielu "katolików" liczy się WŁASNY sposób pojmowania religi, uważając się za świętych, klepiąc jakieś formułki, zachowując się według jakiegoś schematu - bez zastanowienia się jaki jest sens. Rozumiem dlaczego zwłaszcza kobiety chcą wziąć ślub kościelny. Jest bardzo piękny i taki symboliczny. Rozumiem też, że chcą ochrzcić swoje dzieci, żeby maleństwa mogły wejść do nieba. Ale nie rozumiem, jak ktoś może być taki nieuczciwy wobec siebie i mówić że jest "katolikiem" jeżeli współżyje przed ślubem z wieloma partnerami nie żałując tego, jeżeli klepie bzdury przy spowiedzi a później idzie do komuni uważając się za wielce religijną osobę. Wychodzi z kościoła i grzeszy jak wcześniej. Dla mnie to hipokryzja Albo religię się przyjmuje ze wszystkimi miłymi i przykrymi powinnościami albo nie. Nikt nie wymaga, żeby być świętym, ale tego, żeby się starać i żałować za grzechy. Co do współżycia w trakcie adwentu - religia katolicka tego nie wymaga od małżonków. (Choć są religie, w których trzeba się powstrzymywać). W przypadku białych małżeństw nie ma mowy o współżyciu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Ja jestem ateistką, więc w niczym się nie ograniczam. Nawet jem mięso w piątki, chociaż moja rodzina jest wierząca i kręci nosem. Seksu też nie zamierzam sobie odmawiac, bo niby dlaczego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
kosciol juz chyba zniosl zakaz jedzenie miesa w piatek z tego co kojarze ale nie wiem czy dobrze bo od ponad 10 lat nie uczestnicze w zyciu zadnego kosciola.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
w czasie Wielkiego Postu czy Adwentu człowiek rezygnuje zwykle z czegos co sprawia mu superprzyjemność. I to,że odmawia sobie czegoś nie powinno nikomu szkodzić. A brak współżycia w czasie postu czy Adwentu musiałby zostać podjęty przez obie strony mnie i TŻ. Poza tym nas seks zbliża, umacnia nasz związek i nie widzę sensu się go wyrzekać. Cytat:
dla kogoś kto praktykuje różni się tym, ze poscisz np. nie jesz mięsa, jesz tylko chleb i pijesz wode i modlisz się... Cytat:
nie mam takich dni oprócz tych kiedy nie mam ochoty na seks. nie wiedziałam,ze istnieje tradycja odmawiania sobie seksu podczas Adwentu...
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Chii - zasadniczo zgadzam sie z tym co mowisz, ale Wigilia chyba wtedy tez odpada, co nie ? Tak mi sie wydaje przynajmniej chociaz w tym mocna nie jestem ![]() A ja bardzo chetnie odmowie sobie miesa w post. Z calym przekonaniem i z pelna swiadomoscia. Jestem wegetarianka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
odpowiedz na 1 posta:
nie,nie wyrzekam sie sexu jestem wierzaca,ale wg kosciola grzesze bo biore tabletki antykoncepcyjne.. nie widze jakos innej opcji wiec dane mi grzeszyc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
nie poszczę w ogóle... zresztą co to za filozofia uprawiać sex cały rok a w post nie bo jest post. sex jest grzechem(chyba że uprawia się go w małżeństwie bez środków anty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do postów i niejedzenia miesa - nie jem miesa na codzien.
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Mieszkam na południu Polski w miejscu, gdzie wszyscy co niedzielę grzecznie chodzą do kościoła, a po mszy zostają na ploty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Chciałam tylko przeprowadzić małą korekcję jeśli chodzi o:
Cytat:
Cytat:
Wstrzemięźliwość obowiązuje we wszystkie piątki całego roku + np. Wigilia. To wystrzeganie się potraw mięsnych ale nie jest to post, wówczas nie trzeba się ograniczać z ilością pokarmów. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jesteś katolikiem (wolę chrześcijaninem) - masz pewne zobowiązania, których trzeba przestrzegać. Tu też obowiązują pewne zasady. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak się trochę zastanawiam bo trochę widzę rozbieżności w tym co piszesz Cytat:
Cytat:
Tyle ode mnie ![]() ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A czy spędzanie prawie każdej niedzieli w szkole liczy sie jako praca? Chciałbym nadmienić że rzekomo niedziela uważana jest za dzień święty gdyż Jezus zmartwychwstał tego dnia ale przecież dekalog powstał duuzoo wcześniej i traktował raczej o "prawdziwych świetach". To kościół ustanowił sobie niedzielę jako dzień święty bo kto chodziłby do kościoła i rzucał na kolektę w sobotę ( która tak naprawde, według Biblii jest dniem świętym). Nie lubię kościoła jako instytucji bo to co sie w nim dzieję czasami woła o pomste do nieba i chyba dlatego rzadko tam wstepuję. Jak wszyscy wiemy, Bóg jest wszędzie i fakt, że pomodlę się i porozmawiam z nim w zaciszu własnego pokoju nie sprawi, że będę gorszym katolikiem niż Ty moja droga. PEACE
![]() |
![]() |
#30 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A i tak mi się przypomniało ze 7 dnia Bóg odpoczywał po 6 dniach w których stworzył świat. Cytat:
Co się tyczy soboty to sobota wieczór już jest świętowaniem niedzieli, msza wieczorna jest mszą niedzielną, są czytania z niedzieli a to przejęliśmy z judaizmu - oni tak świętują paschę. Sprawa z kolektą jest tutaj argumentem ni z gruchy ni z pietruchy, zresztą nikt Ci nie każe płacić. Najwięcej mają powiedzenia w tej sprawie osoby które nie dają kolekty. Cytat:
Też sie modlę w swoim pokoiku lub izdebce jak wolisz ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.