|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Płaszczowy zawrót głowy :p
Kochane, mam dość stary płaszcz, cieplutki ale... zużyty nieco. Wstyd mi chodzić któryś już rok w tym samym, nieco podniszczonym płaszczyku. Zbliża się zima i pojawia się problem. Zakup nowego (a nawet używanego) nie wchodzi w grę - dziura w studenckim budżecie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Płaszczowy zawrót głowy :p
Cytat:
![]() Ja bym go zafarbowała na czarny kolor. Można to zrobić samemu w pralce automatycznej albo w farbiarni. Koszt w farbiarni to ok 35-45zł. Jesteś z Krakowa , w Krakowie jest farbiarnia na ul.Brodowicza. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-10-09 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jeśli masz czas to polecam również odwiedzanie lumpeksów. Może uda Ci się coś odpowiedniego na zimę upolować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
... choć nie Westwood
|
Farbowanie to bardzo dobra opcja. I do tego może złote guziki militarnym stylu? Zupełnie inny płaszcz by był... a jednak ten sam
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja bym przede wszystkim odpruła szlufki, no chyba że tak to źle by wyglądało że muszą zostać.
drugie primo ![]() niestety ozdobne guziki w pasmanterii kosztują koło 2-3 zł. a tutaj płaszczyk ma ich sporo. no i na pewno bym go wygoliła, czy to zwykła maszynką do golenia czy też elektryczną. ja bym jednak jeszcze odpruła te paski przy rękawach i tylko doszyła 3 guziki. ale nie wiem czy już nie będzie za dużo tych guzików.
I AM THE STIG szalona wątróbka jeździ ![]() Edytowane przez whenee Czas edycji: 2013-10-10 o 08:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale czy taki materiał da się zafarbować ?
Nawet jeśli się da , to nitka zostanie w tym kolorze.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Cześć,
Pod koniec ubiegłego, zimowego sezonu też ulepszałam wizualnie płaszcz we własnym zakresie i pomogły mi: 1. guziki - Tobie pasowałyby może takie złote, metalowe, na stopce, np. z jakimś herbem, kotwicą czy tym podobnymi emblematami. 2. pasek - widziałam, że inne dziewczyny noszą wełniane płaszcze z lakierowanymi paskami. 3. dodatki - owijałam ramiona dużą, dzierganą, ażurowa chustą z frędzlami, w jednolitym kolorze. To narzuca trochę inny od militarnego styl, ale skutecznie kamufluje sfatygowaną górę ![]() Edytowane przez Camellia Sinensis Czas edycji: 2013-10-10 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
płaszcz jest czarny wiec pewnie był czarną nicią szyty. myślę że po farbowaniu nie będą się aż tak te szycia odznaczały.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Cóż, guziki, barwniki i inne takie też kosztują... Może się okazać, że efekt końcowy będzie Cię kosztować więcej, niż kupno płaszcza w second-handzie, ja niedawno nabyłam płaszczyk zimowy z włoskiej wełny w idealnym stanie za całe 11 zł
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
płaszcze i kurtki najlepiej kupować w lecie, prywaciarz będzie chował sezonowe ciuchy. jeśli to jest duży szmateks i mają wyłożyć określony towar to nie cackają się w odkładania kurtek/swetrów zimowych bo nie mają miejsca. ja bym zaczęła od szmateksów, jeśli autorka nie lubi, albo od guzików. można też doszyć np. na rękawach zamki. ew. ręcznie zafarbować.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja myślałam, że granatowy. A na pierwszym zdjęciu wygląda na morski niebieski. Nie ma co ukrywać , że jest mocno sfatygowany i tuning jest konieczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Też mi się wydaje że czarny, a inny kolor jest kwestią oświetlenia i zdjęcia robionego telefonem, chyba ![]()
![]() |
#15 |
BAN stały
|
wygląda zupełnie normalnie, w oparciu o te zdjęcia (w sumie nie wiadomo, co gdzie jest przetarciem, a co gdzie efektem na zdjęciu) w życiu bym nie powiedziała, że coś z nim jest nie tak.
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-10-10 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tam chyba najlepiej widać , że ząb czasu go nadgryzł. Oskubać czy ogolić go trzeba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
widziałam, ale zdjęcie dużo daje, rzecz może wyglądać gorzej niż w rzeczywistości.
---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- spróbowałabym szukać czegoś do 50 zł używanego na all. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Płaszczyk jest czarny i to całkiem nieźle czarny- akurat kolor mu się trzyma. Może to wina światła że wyszedł wypłowiały czy w innym kolorze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
A to tylko wina zdjęcia. I pewnie w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciu. A pod cieniutki płaszczyk jeśli ci się podoba ze szmateksu i odpowiednia cena na twoją kieszeń to może podpinkę można dorobić, przypinaną na guziki czy rzepową taśmę.Albo jakiś gruby sweter czy polar nosić. W szmateksie raczej guzików nie dostaniesz bo jest ich dużo na twoim płaszczu. Te z pasmanterii będą kosztowały dużo bo ładne guziki płaszczowe są drogie. Masz ich kupić ponad 20 to jest spory koszt a płaszczyk aż tak bardzo się nie zmieni od guzików. Inwestowanie w nowe guziki do starego płaszcza to jak dla mnie niepotrzebny wydatek. Wolałabym niech już zostaną te stare i jakiś ładny szal z czapką zakupić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
A można ewentualnie gdzieś dokupić podpinkę, bo tak jak wspominałam kasy nie mam więc wizyta u krawcowej z płaszczykiem ze szmateksu nie wchodzi w grę, a ja dysponuję jedynie igłą i nitką oraz mizernym talentem krawieckim:p chyba że w prosty sposób można to jakoś zrobić w warunkach prymitywnych?
![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
może mam słabą wyobraźnię ale sobie nie wyobrażam jak sobie Ty wyobrażasz wielką przemianę tego płaszczyka ;d
w życiu nie babrałabym się w jakieś farbowanie ![]() ![]() rady mam dwie -kombinować z nową ...czapką /szalikiem i rękawiczkami (o.widzę ze juz taka rada była) -oszczędzać by na drugi rok kupić sobie nowy ![]() Edytowane przez 201710120930 Czas edycji: 2013-10-10 o 18:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
A kto powiedział że to trzeba każdy guzik co do sztuki wymienić? Zbędne można zlikwidować
![]() Jeszcze raz dziękuję wszystkim serdecznym za porady ![]()
![]() |
#24 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ale odpowiem na pytanie o farbowaniu. Można dać do farbiarni albo można w domu samemu to zrobić. Farbowanie nie odbywa się w garnku tylko w pralce automatycznej i nic złego pralce się nie dzieje. Wkłada się odzież do bębna i rozrobioną farbkę wlewa się do bębna , ale nie broń Boże do szufladki na proszek. ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- Cytat:
Mają już albo dziurki na guziki albo przyszyte guziki. W płaszczu , który chcemy ocieplić trzeba w odpowiednich miejscach przyszyć to co brakuje aby się kupy trzymało. Albo guziki albo pętelki z tasiemki. Albo kawałki taśmy rzepowej. Pomagałam koleżance ocieplać właśnie taki cienki płaszcz. Był jak nowy, kosztował 26 zł a podpinka do niego z jakiegoś innego płaszcza za 7 zł. Kupiła to latem gdy wybór płaszczy był duży. Nie jest trudne to doczepienie podpinki o ile rozmiar jej nie jest zbyt duży w stosunku do rozmiaru płaszcza. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() tę zimę przelecisz w tym płaszczu, najważniejsze że jest za tyłek, możesz odpruć te paski przy rękawach, są zbędne i nie dodają jakiś wielkich walorów estetycznych, a poza tym poszerzają. płaszcz będzie wydawał się smuklejszy. od czasu do czasu możesz zaglądnąć do szmateksu może ci wpadnie jakiś fajny płaszcz/kurtka w dobrej cenie.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Też myślę o zafarbowaniu płaszcza. Jest brązowy z takiego jakby tropiku i wytarł się od torby i klamry paska, miejscami prawie do białości. Zastanawiam się czy farbowanie zniweluje te różnice, czy miejsca jaśniejsze chwycą farbę jaśniej. Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Co do płaszcza - ja bym odpruła wszystkie paseczki, paski, te dziwne "skrzela" na klacie koło rękawów, te klapy na kieszeniach, guziki bym wymieniła na czarne matowe, po bocznych szwach bym przejechała maszyną, by go dopasować. Ale ja stara jestem i wolę proste, jednolite, nieudziwnione, nudne płaszcze. A gdybym lubiła szaleństwa i miała Twoje możliwości - zmieniłabym guziki na jakieś kolorowe - czerwone, żółte, fioletowe, jaki tam kolor sobie chcesz. Grubella - odważyłabyś się farbować jedyny zimowy płaszcz, jaki masz w pralce? Ja - w życiu. Nigdy nie wrzuciłabym płaszcza do pralki. Jeśli on ciepły, jak pisze autorka, to pewnie wełniany. Wełna do pralki? Oj nie. A - i jeszcze dopiszę - autorko, jeśli znajdziesz jakiś ładny płaszcz w szmateksie, ale cienki - rozejrzyj się za ciepłym swetrem, polarem, który długością odpowiadałby płaszczowi. Płaszcze mają podszewkę, która zamykana jest na jednym z rękawów. Zamiast podpinki możesz odwrócić płaszcz na lewą stronę, rozpruć szew podszewki, doszyć ciepły sweter POD podszewką płaszcza (w kilku miejscach przy rękawach, kołnierzu, na dole), by się nie przesuwał, choć podszewka i tak będzie trzymać go na miejscu i potem normalnie szew podszewki zaszyć (ręcznie - bez problemu się da, nawet jak będzie nieładnie to nie będzie widać). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Coffe Nie był to wprawdzie jedyny ale ufarbowałam płaszcz o składzie 50% wełna i 50% poliester, podszewka poliester, ocieplany pianką w środku . Z koloru beżowo-kremowego na brązowy.
Nic mu się nie stało, nie zbiegł się , nie pozagniatał .Wyglądał jak nowy. Zaryzykowałam ponieważ miał i tak przebarwienia na ramieniu i boku od ciemnobrązowej torebki i nie nadawał się do chodzenia bez tej torebki. W pralce piorę też zawsze swetry wełniane na odpowiednim programie do wełny. Nic złego się z nimi po tym praniu nie dzieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A ja kupiłam w lumpie płaszcz zimowy z atomsphere za 20zł stan idealny. Później wrzucę zdjęcia.
![]() taki : http://allegro.pl/46-atmosphere-ciep...650458145.html Ja mam rozmiar 38 , taliowany. Tutaj tego nie widać bo to rozmiar 46. Edytowane przez patisia123 Czas edycji: 2013-10-29 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.