![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Wolność słowa...
Czy wolność słowa oznacza, że można (a może nawet: trzeba?), bez żadnych hamulców, mówić wprost, co się myśli?
Tak pytam, bo jestem ciekawa. A raczej zauważyłam, że ludzie nie potrafią korzystać z wolności słowa i dlatego chciałabym wiedzieć, jakie jest Wasze zdanie na ten temat. ...dyskutujący nie przebierają w słowach, brak kultury wyziera to z jednej, to z drugiej i kolejnej wypowiedzi; sypią się punkty i pada stwierdzenie, że ograniczana jest wolność słowa, bo nie mozna komuś bezkarnie nawrzucać... Zapraszam do dyskusji: -co dla Ciebie oznacza: wolność słowa -kultura, hamulcem wolności słowa?
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Wolność słowa...
Moim zdaniem w Polsce 'wolnosc słowa' nie istnieje... Np. gdy na naradzie chcę wyrazić zdanie o jakimś nauczycielu (to tylko przykład
![]() ![]() ![]() Amen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja też uważam że raczej nie ma tej "wolności słowa" , prosty przykład... kiedy koleżanka wyrazi swoje zdanie na jakiś temat, na który ja mam swoje odmienne zdanie i również je powiem to są fochy i w ogóle źle... bo się z nią nie zgadzam... ludzie nie umieja uszanować czyjegoś zdania na jakiś temat , czy koniecznie wszyscy inni muszą mieć takie samo zdanie jak oni ? dla mnie bezsens.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
saslycek ja Cię pamiętam z jakiegoś forum
![]() ![]() co do tematu - również uważam, że w Polsce nie ma jako takiej wolności słowa ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
wolność słowa jest,tyle że możemy ponieść tzw "koszta dodatkowe" :P przy użyciu.
Zdania można mieć różne, można prowadzić dyskusję na poziomie, ale jak ktoś pisze drugiej osobie, że jest pusta bo ma takie i takie zdanie, to nic tylko płakać :P. Co do mówienia o tym co się myśli bez żadnych hamulców - oczywiście można dziewczynie powiedzieć, że jest gruba bo mamy wolność słowa tylko czy to kulturalnie? ![]()
Wild child. Edytowane przez Pachnąca_trawą Czas edycji: 2008-01-26 o 11:04 Powód: oftop |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A ja mam niepopularny pewnie pogląd, że ponieważ zbyt wiele osób rozumie "wolność słowa" nie jako prawo do swobodnego dzielenia się poglądami, tylko nieograniczone prawo do tego, by bezkarnie komuś nawrzucać nie licząc się z nikim i niczym, to taką właśnie "wolność słowa" przydałoby się ciut ograniczyć. Prawo do wypowiadania poglądów powinien miec każdy - cała sprawa w tym, JAK to robi. Kultura i liczenie się z uczuciami drugiej osoby, a także to, by komuś nie zaszkodzić (np. psując opinię) powinny byś tutaj bezwzględnym kryterium. Zwłaszcza w internecie (niektóre fora czy komentarze pod artykułami na kilku bardzo popularnych portalach) widzę bardzo wyraźne przypadki nadużywania wolności słowa. Dlatego jestem zdecydowaną zwolenniczką moderacji for (forów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Wolność słowa "tak", ale połączone z kulturą.
Nasza wolność kończy się, gdy zaczyna naruszać wolność innych. Dotyczy to również naszych wypowiedzi. Można mieć odmienne zdanie, ale to nie jest równoznaczne z obrażaniem rozmówcy. Inną sprawą jest to, jak 'inni' reagują na kulturalną 'odmienną' wypowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dla mnie wolność słowa jest niczym innym jak wyrażeniem swoich subiektywnych opinii ( negatywnych, neutralnych, pozytywnych ) w kulturalny sposób. Ważne, żeby jeszcze mieć wyczucie taktu, bo dlamnie to też przejaw kultury osobistej. Nie uważam, żeby kultura była jakimkolwiek hamulcem. Można powiedzieć różne rzeczy, różnym osobom tak, aby sięnie obraziły np. w postaci delikatnej aluzji.
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Wolnoś słowa to wyrażanie swojego zdania ze względu na konsekwencje. Na forum, np. punkty karne. Ty napiszesz to jako swoje zdanie, a ktoś to odbierze jako atak. Zupełnie normalne, w końcu interpretacja dowolna.
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
w PL, po latach cenzury, ludzie nie czują się jeszcze za pewnie z wolnością słowa
może przyjdzie z czasem ![]() i TAK wolność słowa oznacza, że możesz powiedzieć co myślisz a to, czy w sposób kulturalny czy nie, świadczy o Twoim poziomie, ale NIE POWINNO podlegać żadnym sankcjom tymczasem w PL mamy prawo prasowe z czasów PRLu jako bodaj jedyny kraj na świecie, wymagamy od dziennikarzy autoryzacji tekstów przez rozmówcę (co w praktyce oznacza wykrojenie przez np. polityka z wywiadu wszystkiego, co mu się nie podoba - na szczęście idzie to omijać na różne śmieszna sposoby) przepis o ochronie dóbr osobistych też jest lekko kulawy, a w każdym razie odbiega od standardów demokracji dużo starszych niż nasza no i to nieszczęsne "urażenie uczuć religijnych" za które przewiduje się (bodajże) więzienie ![]() dlatego jak gdzieś czytam, że u nas ktoś może nadużywać wolności słowa to mnie pusty śmiech ogarnia jakiej wolności?? jesteśmy dopiero na początku drogi a już niektórzy chcieliby zawracać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
wolnosc slowa- jest, tylko ze wolnosc slowa taka bez hamulcow wiaze sie z okreslonymi konsenkwencjami. osobiscie, smiesza mnie ludzie ktorzy rania innych slowami bo jak sami podkreslaja: "jestem szczery", "wolnosc slowa", dla mnie wtedy to poprostu zwykle chamstwo.oczywiscie wazny jest sposob wypowiedzi, tresc jest tez wazna ale od naszej kultury zalezy to w jaki sposob cos komus powiemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Wolność słowa to możliwość wypowiadania włsnego zdania, poglądów i opinii na dany temat. Jednak moim zdaniem ludzie zbyt często jej naduzywają, nie bacząc na konsekwencje. Obrażanie kogoś, ranienie jego uczuć tylko po to, żeby koniecznie powiedzieć co nam ślina na język przyniesie uważam za zwykłe chamstwo. Oczywiście, że kadżdy może mieć włsne zdanie na dany temat i korzystając właśnie z wolności słowa może je wygłosić tylko powinien to zrobić w sposób kulturalny, starając się uszanować cudze poglądy i uczucia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Napisane przez benito_mruffkolini:
Cytat:
![]() ![]() Ale nie ma co dramatyzować. Wolność słowa nie oznacza, że zawsze muszę się wypowiedzieć. Robię to dopiero wtedy, kiedy wiem, że dyskusja będzie miała konstruktywny i przede wszystkim kulturalny przebieg... i wtedy wymiana opinii jest dla mnie przyjemna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Ja uważam, że wolności absolutnej nie ma i w żadnym społeczeństwie być nie może.
Moja wolność kończy się tam, gdzie zderza się z wolnością innej osoby. Taka samo jest z wolnością słowa. Powiedzieć, owszem, można wszystko, ale trzeba wziąć za to odpowiedzialność. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłam, że osoby, które nie mają nic ciekawego do powiedzenia, starają się za wszelką cenę ośmieszyć drugą stronę, samemu schodząc do niskiego poziomu (nie mylić z ironią i złośliwością ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Wg mnie w Polsce akurat jest tak,że zdanie nastolatków jest często ignorowane i wyśmiewane bez względu na to czy mówi dobrze czy źle.Tzn jeśli 19 letnia dziewczyna i 15 letnia dziewczyna mają swoje zdanie w jakiejś sprawie to szanuje się zdanie tylko tej pierwszej.Nie wiem jak to jest,ja tak przynajmniej to odczuwam.
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Podpisuję się pod tym, że wolnośc słowa powinna iść w parze z kulturą, ale jednocześnie z jakims myśleniem. Bo jeśli owa wolność słowa ma oznaczać mówienie komuś "ale jestes gruba", to formalnie taka osoba może mieć racje, ale czy nie lepiej byłoby sie ugryźć w język?
Nie mowiąć już o powiedzenie nauczycielowi "jest Pan niesprawiedliwy i nieuprzejmy". Samobójstwo na własne życzenie.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ostatnio zarzuciła mi jedna wizażanka,że "jest w PL wolośc słowa i ma prawo mówić co chce"
no własnie i sądzę,że tego typu pojęcie jest błędne,dla mnie wolnośc słowa to wolny dyskurs, walka silnymi argumentami, jednak za kulturą i klasą, nie zaś poniżej pasa zatem wolnośc słowa to własnie wolność, a wolnośc kończy się tam gdzie wkraczmy w wolnośc innej osoby i trzeba wiedziec kiedy naruszamy tą sferę innej osoby, "waląc" co ślina na język przyniesie, mówiąc kolokwialnie.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
ale żyjesz właśnie w takim kraju ![]() każdy może sobie pisać co mu się żywnie podoba tyle że nie każdy to opublikuje ![]() Freso autoryzacja to głupota i duże utrudnienie w pracy dziennikarza są inne, LEPSZE, pozaprawne metody weryfikowania prawdziwości publikowanych informacji - są to chociażby prestiż gazety, renoma dziennikarza i rynek nikt nie zatrudniłby w porządnej gazecie dziennikarza, który zmyślałby wywiady tak samo nikt nie kupiłby porządnego tygodnika publicystycznego, w którym piszą tacy dziennikarze patrząc po opiniach wizażanek upewniam się tylko w swoim przekonaniu Polacy mają jeszcze dużo przed sobą w kwestii wolności słowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
....jak sama to ujęłaś jestesmy na początku tej drogi i sami nie wiemy, co mamy począć w epoce globalizacji ze "starym sprzętem" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hm, prestiż gazety?, a czy to nie prestiżowej gazecie (The New York Times) dziennikarz zmyślał historie i przez dłuuugi okres czasu nikt się nie skapnął, że zwyczajnie fantazjuje ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli zwyczajnie myslał, jak już zauważyła Aggie125. (To utopia, bo nie ma tak dobrze, że wszyscy myślą. ![]() Bo jeszcze do tego trzeba mysleć przy tym jak się kogos słucha/czyta i zastanowić się nad tym czy on tej wolnosci zwyczajnie nie nadużywa, czyli mówiac prosto czy nie kłamie czasem lub czy nie oczernia. Plecenie co nam ślina na jezyk przyniesie nie jest wolnościa słowa ale zwykła głupotą ![]() A kto tego nie wie, tego zbanują ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
BAN stały
|
Cytat:
niektórych zniesmaczają amerykańskie debaty, jak to politycy wymyślają sobie od głąbów ja czuję czysty zachwyt ![]() w PL wystarczyłoby nowe, cywilizowane prawo prasowe, które obecnie urąga wszelkim standardom dlaczego nie wiemy co zrobić? wkoło tyle starych, doświadczonych demokracji, nic tylko czerpać wzorce i ZMIENIAĆ ![]() Cytat:
to PRAKTYKA, która funkcjonuje wszędzie w cywilizowanym świecie, oprócz Polski ![]() naprawdę, jesteśmy JEDYNYM krajem, który bawi się w coś takiego jak autoryzacja ![]() a ten dziennikarz zmyślał reportaże z miejsc, w których nigdy nie był... i jego reportaże były bardzo dobre ![]() ![]() ale za złamanie etyki dziennikarskiej słono zapłacił... i właśnie tu by się znajdowała kwintesencja tego o co mi chodzi że wolność słowa powinna być kwestią etyczną a nie prawną ![]() szkoda, że póki co nie jest ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skąd masz te informacje? Bo są nieprawdziwe ![]() W Hiszpanii też trzeba autoryzować wywiad, zanim pójdzie do druku.Więc Polska nie jest JEDYNYM krajem, który bawi się w coś takiego. Powiem więcej, każdy cywilizowany kra się w coś takiego właśnie bawi, a tam gdzie nie znają tej zabawy działa prawo dżungli ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.