Wolność słowa... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-26, 09:44   #1
Fresa
Zakorzenienie

Question

Wolność słowa...

Czy wolność słowa oznacza, że można (a może nawet: trzeba?), bez żadnych hamulców, mówić wprost, co się myśli?

Tak pytam, bo jestem ciekawa.
A raczej zauważyłam, że ludzie nie potrafią korzystać z wolności słowa i dlatego chciałabym wiedzieć, jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

...dyskutujący nie przebierają w słowach, brak kultury wyziera to z jednej, to z drugiej i kolejnej wypowiedzi; sypią się punkty i pada stwierdzenie, że ograniczana jest wolność słowa, bo nie mozna komuś bezkarnie nawrzucać...

Zapraszam do dyskusji:
-co dla Ciebie oznacza: wolność słowa
-kultura, hamulcem wolności słowa?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 09:50   #2
fructissa
BAN stały

Dot.: Wolność słowa...

Moim zdaniem w Polsce 'wolnosc słowa' nie istnieje... Np. gdy na naradzie chcę wyrazić zdanie o jakimś nauczycielu (to tylko przykład ) to od razu że się czepiam, i w ogole co ja mowie... A ja mówię co myśle... . A to że nie wszystkim to się podoba to ich problem, ja mogę mowić co chcę i o kim chcę, mam PRAWO wyrażać zdanie na KAŻDY temat.

Amen
fructissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 10:45   #3
saslycek
Zakorzenienie

Ja też uważam że raczej nie ma tej "wolności słowa" , prosty przykład... kiedy koleżanka wyrazi swoje zdanie na jakiś temat, na który ja mam swoje odmienne zdanie i również je powiem to są fochy i w ogóle źle... bo się z nią nie zgadzam... ludzie nie umieja uszanować czyjegoś zdania na jakiś temat , czy koniecznie wszyscy inni muszą mieć takie samo zdanie jak oni ? dla mnie bezsens.

Będzie im miło za odwiedziny
saslycek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 10:58   #4
natalka2
Zakorzenienie

saslycek ja Cię pamiętam z jakiegoś forum nastolatekswiat czy ns2...

co do tematu - również uważam, że w Polsce nie ma jako takiej wolności słowa jeśli ktoś ma odmienne zdanie zaraz zostaje skrytykowany, więc większość siedzi cicho i woli się nie odzywać.

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 11:03   #5
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

wolność słowa jest,tyle że możemy ponieść tzw "koszta dodatkowe" :P przy użyciu.
Zdania można mieć różne, można prowadzić dyskusję na poziomie, ale jak ktoś pisze drugiej osobie, że jest pusta bo ma takie i takie zdanie, to nic tylko płakać :P.

Co do mówienia o tym co się myśli bez żadnych hamulców - oczywiście można dziewczynie powiedzieć, że jest gruba bo mamy wolność słowa tylko czy to kulturalnie?

Edytowane przez Pachnąca_trawą
Czas edycji: 2008-01-26 o 11:04 Powód: oftop
Pachnąca_trawą jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 11:13   #6
stargazer
Rozeznanie

A ja mam niepopularny pewnie pogląd, że ponieważ zbyt wiele osób rozumie "wolność słowa" nie jako prawo do swobodnego dzielenia się poglądami, tylko nieograniczone prawo do tego, by bezkarnie komuś nawrzucać nie licząc się z nikim i niczym, to taką właśnie "wolność słowa" przydałoby się ciut ograniczyć. Prawo do wypowiadania poglądów powinien miec każdy - cała sprawa w tym, JAK to robi. Kultura i liczenie się z uczuciami drugiej osoby, a także to, by komuś nie zaszkodzić (np. psując opinię) powinny byś tutaj bezwzględnym kryterium. Zwłaszcza w internecie (niektóre fora czy komentarze pod artykułami na kilku bardzo popularnych portalach) widzę bardzo wyraźne przypadki nadużywania wolności słowa. Dlatego jestem zdecydowaną zwolenniczką moderacji for (forów? ) dyskusyjnych i komentarzy.
stargazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 11:15   #7
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Wolność słowa "tak", ale połączone z kulturą.
Nasza wolność kończy się, gdy zaczyna naruszać wolność innych. Dotyczy to również naszych wypowiedzi. Można mieć odmienne zdanie, ale to nie jest równoznaczne z obrażaniem rozmówcy.
Inną sprawą jest to, jak 'inni' reagują na kulturalną 'odmienną' wypowiedź.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-26, 11:37   #8
Pancza
Zadomowienie

Dla mnie wolność słowa jest niczym innym jak wyrażeniem swoich subiektywnych opinii ( negatywnych, neutralnych, pozytywnych ) w kulturalny sposób. Ważne, żeby jeszcze mieć wyczucie taktu, bo dlamnie to też przejaw kultury osobistej. Nie uważam, żeby kultura była jakimkolwiek hamulcem. Można powiedzieć różne rzeczy, różnym osobom tak, aby sięnie obraziły np. w postaci delikatnej aluzji.
Pancza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 11:44   #9
Arethaf
Wtajemniczenie

Wolnoś słowa to wyrażanie swojego zdania ze względu na konsekwencje. Na forum, np. punkty karne. Ty napiszesz to jako swoje zdanie, a ktoś to odbierze jako atak. Zupełnie normalne, w końcu interpretacja dowolna.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 12:20   #10
benito_mruffkolini
BAN stały

w PL, po latach cenzury, ludzie nie czują się jeszcze za pewnie z wolnością słowa

może przyjdzie z czasem

i TAK
wolność słowa oznacza, że możesz powiedzieć co myślisz
a to, czy w sposób kulturalny czy nie, świadczy o Twoim poziomie, ale NIE POWINNO podlegać żadnym sankcjom

tymczasem w PL mamy prawo prasowe z czasów PRLu
jako bodaj jedyny kraj na świecie, wymagamy od dziennikarzy autoryzacji tekstów przez rozmówcę (co w praktyce oznacza wykrojenie przez np. polityka z wywiadu wszystkiego, co mu się nie podoba - na szczęście idzie to omijać na różne śmieszna sposoby)
przepis o ochronie dóbr osobistych też jest lekko kulawy, a w każdym razie odbiega od standardów demokracji dużo starszych niż nasza
no i to nieszczęsne "urażenie uczuć religijnych" za które przewiduje się (bodajże) więzienie czy my w konstytucji nie mamy przypadkiem zapisu o laickości państwa??

dlatego jak gdzieś czytam, że u nas ktoś może nadużywać wolności słowa to mnie pusty śmiech ogarnia
jakiej wolności??
jesteśmy dopiero na początku drogi a już niektórzy chcieliby zawracać
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 12:33   #11
ciaszunia
Zakorzenienie

wolnosc slowa- jest, tylko ze wolnosc slowa taka bez hamulcow wiaze sie z okreslonymi konsenkwencjami. osobiscie, smiesza mnie ludzie ktorzy rania innych slowami bo jak sami podkreslaja: "jestem szczery", "wolnosc slowa", dla mnie wtedy to poprostu zwykle chamstwo.oczywiscie wazny jest sposob wypowiedzi, tresc jest tez wazna ale od naszej kultury zalezy to w jaki sposob cos komus powiemy.
ciaszunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 13:17   #12
martyna05
Raczkowanie

Wolność słowa to możliwość wypowiadania włsnego zdania, poglądów i opinii na dany temat. Jednak moim zdaniem ludzie zbyt często jej naduzywają, nie bacząc na konsekwencje. Obrażanie kogoś, ranienie jego uczuć tylko po to, żeby koniecznie powiedzieć co nam ślina na język przyniesie uważam za zwykłe chamstwo. Oczywiście, że kadżdy może mieć włsne zdanie na dany temat i korzystając właśnie z wolności słowa może je wygłosić tylko powinien to zrobić w sposób kulturalny, starając się uszanować cudze poglądy i uczucia.
martyna05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 13:34   #13
Maniwa
Wtajemniczenie

Napisane przez benito_mruffkolini:
Cytat:
no i to nieszczęsne "urażenie uczuć religijnych" za które przewiduje się (bodajże) więzienie czy my w konstytucji nie mamy przypadkiem zapisu o laickości państwa??
To spróbuj napisać albo narysować coś brzydkiego w gazecie na temat Mahometa Jego wyznawcy to dopiero poczują się wtedy urażeni religijnie

Ale nie ma co dramatyzować. Wolność słowa nie oznacza, że zawsze muszę się wypowiedzieć. Robię to dopiero wtedy, kiedy wiem, że dyskusja będzie miała konstruktywny i przede wszystkim kulturalny przebieg... i wtedy wymiana opinii jest dla mnie przyjemna.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 13:48   #14
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Nasza wolność kończy się, gdy zaczyna naruszać wolność innych. Dotyczy to również naszych wypowiedzi. Można mieć odmienne zdanie, ale to nie jest równoznaczne z obrażaniem rozmówcy.
wszystko w temacie

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 14:43   #15
Sunny20
Zadomowienie

Ja uważam, że wolności absolutnej nie ma i w żadnym społeczeństwie być nie może.
Moja wolność kończy się tam, gdzie zderza się z wolnością innej osoby. Taka samo jest z wolnością słowa. Powiedzieć, owszem, można wszystko, ale trzeba wziąć za to odpowiedzialność.

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
w PL, po latach cenzury, ludzie nie czują się jeszcze za pewnie z wolnością słowa

może przyjdzie z czasem

i TAK
wolność słowa oznacza, że możesz powiedzieć co myślisz
a to, czy w sposób kulturalny czy nie, świadczy o Twoim poziomie, ale NIE POWINNO podlegać żadnym sankcjom

jako bodaj jedyny kraj na świecie, wymagamy od dziennikarzy autoryzacji tekstów przez rozmówcę (co w praktyce oznacza wykrojenie przez np. polityka z wywiadu wszystkiego, co mu się nie podoba - na szczęście idzie to omijać na różne śmieszna sposoby)
przepis o ochronie dóbr osobistych też jest lekko kulawy, a w każdym razie odbiega od standardów demokracji dużo starszych niż nasza

dlatego jak gdzieś czytam, że u nas ktoś może nadużywać wolności słowa to mnie pusty śmiech ogarnia
jakiej wolności??
jesteśmy dopiero na początku drogi a już niektórzy chcieliby zawracać
To ja bardzo dziękuję za życie w kraju, w którym każdy może sobie pisać dowolne bzdury w imię wolności słowa i nie ponosić za to żadnych konsekwencji.
Stary 2008-01-26, 18:53   #16
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Właśnie o kulturę najbardziej mi chodzi.
Zauważyłam, że osoby, które nie mają nic ciekawego do powiedzenia, starają się za wszelką cenę ośmieszyć drugą stronę, samemu schodząc do niskiego poziomu (nie mylić z ironią i złośliwością , bo one nie są wynikiem braku kultury) .

Cytat:
Nieautoryzowane wywiady można poczytać w prasie brukowej i nie chciałabym, żeby porządne gazety, programy informacyjne, zeszły do tego poziomu.

Stary 2008-01-26, 19:02   #17
włoczykijka
Zadomowienie

Wg mnie w Polsce akurat jest tak,że zdanie nastolatków jest często ignorowane i wyśmiewane bez względu na to czy mówi dobrze czy źle.Tzn jeśli 19 letnia dziewczyna i 15 letnia dziewczyna mają swoje zdanie w jakiejś sprawie to szanuje się zdanie tylko tej pierwszej.Nie wiem jak to jest,ja tak przynajmniej to odczuwam.
Stary 2008-01-26, 19:14   #18
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Podpisuję się pod tym, że wolnośc słowa powinna iść w parze z kulturą, ale jednocześnie z jakims myśleniem. Bo jeśli owa wolność słowa ma oznaczać mówienie komuś "ale jestes gruba", to formalnie taka osoba może mieć racje, ale czy nie lepiej byłoby sie ugryźć w język?

Nie mowiąć już o powiedzenie nauczycielowi "jest Pan niesprawiedliwy i nieuprzejmy". Samobójstwo na własne życzenie.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 19:21   #19
phdwao
Zakorzenienie

ostatnio zarzuciła mi jedna wizażanka,że "jest w PL wolośc słowa i ma prawo mówić co chce"

no własnie i sądzę,że tego typu pojęcie jest błędne,dla mnie wolnośc słowa to wolny dyskurs, walka silnymi argumentami, jednak za kulturą i klasą, nie zaś poniżej pasa

zatem wolnośc słowa to własnie wolność,
a wolnośc kończy się tam gdzie wkraczmy w wolnośc innej osoby
i trzeba wiedziec kiedy naruszamy tą sferę innej osoby, "waląc" co ślina na język przyniesie, mówiąc kolokwialnie....
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 19:44   #20
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość

To ja bardzo dziękuję za życie w kraju, w którym każdy może sobie pisać dowolne bzdury w imię wolności słowa i nie ponosić za to żadnych konsekwencji.
nie chcę Cię zmartwić
ale żyjesz właśnie w takim kraju

każdy może sobie pisać co mu się żywnie podoba
tyle że nie każdy to opublikuje

Freso
autoryzacja to głupota i duże utrudnienie w pracy dziennikarza
są inne, LEPSZE, pozaprawne metody weryfikowania prawdziwości publikowanych informacji - są to chociażby prestiż gazety, renoma dziennikarza i rynek
nikt nie zatrudniłby w porządnej gazecie dziennikarza, który zmyślałby wywiady
tak samo nikt nie kupiłby porządnego tygodnika publicystycznego, w którym piszą tacy dziennikarze

patrząc po opiniach wizażanek upewniam się tylko w swoim przekonaniu
Polacy mają jeszcze dużo przed sobą w kwestii wolności słowa
Stary 2008-01-26, 20:17   #21
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
nic dziwnego chyba...

....jak sama to ujęłaś jestesmy na początku tej drogi i sami nie wiemy, co mamy począć w epoce globalizacji ze "starym sprzętem"
Stary 2008-01-26, 20:24   #22
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Freso
autoryzacja to głupota i duże utrudnienie w pracy dziennikarza
są inne, LEPSZE, pozaprawne metody weryfikowania prawdziwości publikowanych informacji - są to chociażby prestiż gazety, renoma dziennikarza i rynek
nikt nie zatrudniłby w porządnej gazecie dziennikarza, który zmyślałby wywiady
tak samo nikt nie kupiłby porządnego tygodnika publicystycznego, w którym piszą tacy dziennikarze
To tylko teoria, niczym nieuzasadniona, w dodatku.
Hm, prestiż gazety?, a czy to nie prestiżowej gazecie (The New York Times) dziennikarz zmyślał historie i przez dłuuugi okres czasu nikt się nie skapnął, że zwyczajnie fantazjuje ??Była, była nie tak dawno taka afera.

Cytat:
A mnie, wprost przeciwnie, podbudowują niektóre wypowiedzi, bo znaczy to, że nie każdemu wolność słowa kojarzy się z wolnością, dosłownie, każdego słowa .

Stary 2008-01-26, 20:28   #23
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Czy wolność słowa oznacza, że można (a może nawet: trzeba?), bez żadnych hamulców, mówić wprost, co się myśli?

Tak pytam, bo jestem ciekawa.
A raczej zauważyłam, że ludzie nie potrafią korzystać z wolności słowa i dlatego chciałabym wiedzieć, jakie jest Wasze zdanie na ten temat.

...dyskutujący nie przebierają w słowach, brak kultury wyziera to z jednej, to z drugiej i kolejnej wypowiedzi; sypią się punkty i pada stwierdzenie, że ograniczana jest wolność słowa, bo nie mozna komuś bezkarnie nawrzucać...

Zapraszam do dyskusji:
-co dla Ciebie oznacza: wolność słowa
-kultura, hamulcem wolności słowa?
Wolnosc słowa to powiedzenie tego co chcemy ale najlepiej byłoby gdyby kazdy samoograniczał sobie tę wolności.
Czyli zwyczajnie myslał, jak już zauważyła Aggie125.
(To utopia, bo nie ma tak dobrze, że wszyscy myślą. )
Bo jeszcze do tego trzeba mysleć przy tym jak się kogos słucha/czyta i zastanowić się nad tym czy on tej wolnosci zwyczajnie nie nadużywa, czyli mówiac prosto czy nie kłamie czasem lub czy nie oczernia.

Plecenie co nam ślina na jezyk przyniesie nie jest wolnościa słowa ale zwykła głupotą Bo trzeba wiedziec co kiedy powiedzieć i samemu się cenzurować.
A kto tego nie wie, tego zbanują

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-26, 20:37   #24
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Plecenie co nam ślina na jezyk przyniesie nie jest wolnościa słowa ale zwykła głupotą Bo trzeba wiedziec co kiedy powiedzieć i samemu się cenzurować.
A kto tego nie wie, tego zbanują
Ja tam plotę, co mi ślina na język przyniesie , ale bana jeszcze nie miałam..., więc chyba nie jest jeszcze tak źle z moim myśleniem .

Stary 2008-01-26, 20:39   #25
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam plotę, co mi ślina na język przyniesie , ale bana jeszcze nie miałam..., więc chyba nie jest jeszcze tak źle z moim myśleniem .
ale posidasz odpowiednią dozę kultury osobistej
Stary 2008-01-26, 20:42   #26
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
nic dziwnego chyba...

....jak sama to ujęłaś jestesmy na początku tej drogi i sami nie wiemy, co mamy począć w epoce globalizacji ze "starym sprzętem"

niektórych zniesmaczają amerykańskie debaty, jak to politycy wymyślają sobie od głąbów
ja czuję czysty zachwyt

w PL wystarczyłoby nowe, cywilizowane prawo prasowe, które obecnie urąga wszelkim standardom
dlaczego nie wiemy co zrobić?
wkoło tyle starych, doświadczonych demokracji, nic tylko czerpać wzorce i ZMIENIAĆ

Cytat:
To tylko teoria, niczym nieuzasadniona, w dodatku.
Hm, prestiż gazety?, a czy to nie prestiżowej gazecie (The New York Times) dziennikarz zmyślał historie i przez dłuuugi okres czasu nikt się nie skapnął, że zwyczajnie fantazjuje ??Była, była nie tak dawno taka afera.
dlaczego teoria?
to PRAKTYKA, która funkcjonuje wszędzie w cywilizowanym świecie, oprócz Polski
naprawdę, jesteśmy JEDYNYM krajem, który bawi się w coś takiego jak autoryzacja

a ten dziennikarz zmyślał reportaże z miejsc, w których nigdy nie był...
i jego reportaże były bardzo dobre na tyle dobre, że dostał za nie nagrodę Pulitzera
ale za złamanie etyki dziennikarskiej słono zapłacił...

i właśnie tu by się znajdowała kwintesencja tego o co mi chodzi
że wolność słowa powinna być kwestią etyczną a nie prawną
szkoda, że póki co nie jest
Stary 2008-01-26, 20:47   #27
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
niektórych zniesmaczają amerykańskie debaty, jak to politycy wymyślają sobie od głąbów
ja czuję czysty zachwyt

w PL wystarczyłoby nowe, cywilizowane prawo prasowe, które obecnie urąga wszelkim standardom
dlaczego nie wiemy co zrobić?
wkoło tyle starych, doświadczonych demokracji, nic tylko czerpać wzorce i ZMIENIAĆ

dokładnie!zmieniac! to w naszych rękach jest kształt państwa tylko jaki mały procent ludzi ma świadomosć swojej mocy, swoich praw, a jeszcze mniejszy procent robi z tego użytek. Postawa obywatelska to priorytet w państwie demokratycznym, a skoro my nie robimy nic to politycy skutecznie nam pomagają..pańswto wygląda jak oni chcą, ja jestem jaknajbardziej za wykorzystywaniem swoich praw

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-26, 20:48   #28
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam plotę, co mi ślina na język przyniesie , ale bana jeszcze nie miałam..., .
Ciesz się, to znaczy, że myślisz

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-26, 20:59   #29
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego teoria?
to PRAKTYKA, która funkcjonuje wszędzie w cywilizowanym świecie, oprócz Polski
naprawdę, jesteśmy JEDYNYM krajem, który bawi się w coś takiego jak autoryzacja
Taaak ?
A skąd masz te informacje?
Bo są nieprawdziwe .
W Hiszpanii też trzeba autoryzować wywiad, zanim pójdzie do druku.Więc Polska nie jest JEDYNYM krajem, który bawi się w coś takiego.
Powiem więcej, każdy cywilizowany kra się w coś takiego właśnie bawi, a tam gdzie nie znają tej zabawy działa prawo dżungli .

Cytat:
a ten dziennikarz zmyślał reportaże z miejsc, w których nigdy nie był...
i jego reportaże były bardzo dobre na tyle dobre, że dostał za nie nagrodę Pulitzera
ale za złamanie etyki dziennikarskiej słono zapłacił...
Ale skoro działał w takiej prestiżowej gazecie, miał nad sobą szefa, i ten szef też miał szefa, który z kolei też miał szefa , to dziwne, że nikt go wcześniej nie rozszyfrował, nie?

Stary 2008-01-26, 21:00   #30
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ciesz się, to znaczy, że myślisz
ja też jeszcze nie miałam
ale w moim przypadku to chyba nie kwestia myślenia a wrodzonego uroku osobistego
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości