Wizaz na allegro. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-28, 14:33   #1
ilo16na
Zakorzenienie

Wizaz na allegro.

Czy tak moga sprzedawcy ze opinie o ich kosmetykach biora z wizazu?Przyklad tutaj.

http://www.allegro.pl/item228487736_...o_srebrny.html

"APC - sypkie cienie nr 12 - ciemna zieleń opalizująca na złoto; opinie o cieniach tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,11774,apc-sypkie-cienie-do-powiek.html"

"AVON - beyond color mousse eyeshadow - chyba niedostępny w Polsce, bardzo trwałe cienie w piance, kolor velvet taupe czyli wrzos, wrzosowo-szary, ale to tylko odcień - cień intensywnie rozświetla. Zużycie minimalne, opinie tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,15258,beyond-colour-mousse-eyeshadow.html"

Skopiowalam tak jak bylo na stronce.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 14:35   #2
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Dot.: Wizaz na allegro.

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Czy tak moga sprzedawcy ze opinie o ich kosmetykach biora z wizazu?Przyklad tutaj.

http://www.allegro.pl/item228487736_...o_srebrny.html

"APC - sypkie cienie nr 12 - ciemna zieleń opalizująca na złoto; opinie o cieniach tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,11774,apc-sypkie-cienie-do-powiek.html"

"AVON - beyond color mousse eyeshadow - chyba niedostępny w Polsce, bardzo trwałe cienie w piance, kolor velvet taupe czyli wrzos, wrzosowo-szary, ale to tylko odcień - cień intensywnie rozświetla. Zużycie minimalne, opinie tutaj: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,15258,beyond-colour-mousse-eyeshadow.html"

Skopiowalam tak jak bylo na stronce.
To są linki do KWC, treść nie została skopiowana. Ergo - jak najbardziej legalne działanie

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-13, 12:58   #3
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Na tej aukcji został podany link do KWC oraz skopiowane niektóre opinie o produkcie. Nie wiem czy tak można, ale na wszelki wypadek wklejam

http://allegro.pl/item277899347_podk...zes_od_ss.html
Stary 2007-12-13, 13:38   #4
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Link - OK
Kopie recenzji - niedobrze, bo to kradzież. Nie dajemy zgody na kopiowanie treści portalu...
Stary 2007-12-13, 16:07   #5
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Link - OK
Kopie recenzji - niedobrze, bo to kradzież. Nie dajemy zgody na kopiowanie treści portalu...
ale znając życie pewnie nic nie da się zrobić w tej sprawie...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-13, 20:58   #6
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
ale znając życie pewnie nic nie da się zrobić w tej sprawie...
Można - mam konto na allegro i wystawiam złodziejom negatywy.
Stary 2007-12-13, 21:16   #7
olik04
Zakorzenienie

Cytat:
Można - mam konto na allegro i wystawiam złodziejom negatywy.
a oni Tobie
Stary 2007-12-13, 22:22   #8
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Mnie to akurat zwisa, mam ponad 100 pozytywów - poza tym zgłaszam aukcje jako przestępstwa do QXL-a...
Stary 2008-01-04, 10:33   #9
kamisio
Zadomowienie

Tak sobie przeczytałem ten watek i mam pytanie, a co jak na KWC pojawiają się zdjęcia kosmetyków będące własnością producenta ??? wizaż.pl nie ma do nich praw a mimo tego ich uzywa w celach komercyjnych - czyzby podwójna moralnośc ?
To takie prównanie bo bezprawnego wykorzystania kwc na allegro
Stary 2008-01-04, 10:47   #10
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez kamisio Pokaż wiadomość
Tak sobie przeczytałem ten watek i mam pytanie, a co jak na KWC pojawiają się zdjęcia kosmetyków będące własnością producenta ??? wizaż.pl nie ma do nich praw a mimo tego ich uzywa w celach komercyjnych - czyzby podwójna moralnośc ?
Tu chyba chodzi o coś innego. Umieszczając zdjęcia producenta przyczyniamy się w pewnym sensie do reklamy danego produktu, podczas gdy allegrowicz kieruje się chęcią zysku dla siebie.
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-04, 12:03   #11
kamisio
Zadomowienie

Aggie125 - KWC nie zawsze jest dobrą reklamą produktu

a co do wykorzystania zdjęć im lepsze KWC i forum tym wiecej odwiedzających, a im wiecej odwiedzających tym reklamodawcy są w stanie wiecej zapłacić za reklame na Wizażu, a Wizaż utrzymuje się z reklam czyli odnosi na tych zdjeciach korzyść materialną

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 00:44   #12
kamisio
Zadomowienie

Jestem bardzo ciekaw co Złośliwiec powiedziałby na ten temat
Stary 2008-01-07, 00:49   #13
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

To chyba zależy, czy dane zdjęcie jest zastrzeżone i właściciel nie wyraził jego zgody na kopiowanie go. A chyba w przypadku producentow kosmetyków nie maja oni nic przeciwko temu, żeby ktoś ściągnął zdjęcie ich produktu ze strony.
Stary 2008-01-07, 08:45   #14
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Jestem bardzo ciekaw co Złośliwiec powiedziałby na ten temat
Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
To chyba zależy, czy dane zdjęcie jest zastrzeżone i właściciel nie wyraził jego zgody na kopiowanie go. A chyba w przypadku producentow kosmetyków nie maja oni nic przeciwko temu, żeby ktoś ściągnął zdjęcie ich produktu ze strony.
Pozwalamy linkować do nas - bo tego zabronić nie możemy. Jednak na jakiekolwiek kopiowanie treści, czyli zdjęć, opisów kosmetyków, ich recenzji - już nie pozwalamy. Dlatego jeśli ktoś zamieścił zdjęcia skopiowane z KWC, to złamał prawo.
Stary 2008-01-07, 09:35   #15
kamisio
Zadomowienie

moje pytanie było troche inne

Dlaczego w takim razie Wizaż korzysta w KWC ze zdjęć kosmetyków do których nie ma praw autorskich, wiele z nich jest własnością producentów, skoro wymagamy respektowania prawa to i sami powinniśmy je respektować.

Poproszę Złośliwca o odpowiedź
Stary 2008-01-07, 09:43   #16
kamisio
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość

Aggie125 zgodnie z prawem każde zdjecie jest zastrzeżone i ktos posiada do niego prawa autorskie, aby je kopiować potrzebna jest zgoda właściciela. Bo trudno mi uwierzyć że wizaż uzyskał zgode na używanie zdjęć od takich marek jak np: Dior, Chanel, HR czy Estee lauder
Wykonanie dobrego packshot'u jest naprawdę drogie, i szcególnie droższe marki bardzo nieprzychylnie patrzą na fakt że ich zdjęcia są kopiowane - a to że nie reagują, cóż myśle że poprostu koszty ewentualnych prosesów sadowych są wieksze od korzyści.
Ale prawo jest prawem i powinno się go przestrzegać

Edytowane przez kamisio
Czas edycji: 2008-01-07 o 10:40
kamisio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 10:52   #17
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
moje pytanie było troche inne

Dlaczego w takim razie Wizaż korzysta w KWC ze zdjęć kosmetyków do których nie ma praw autorskich, wiele z nich jest własnością producentów, skoro wymagamy respektowania prawa to i sami powinniśmy je respektować.

Poproszę Złośliwca o odpowiedź
Proszę o podanie źródła informacji o tym, że korzystamy z tych zdjęć wbrew woli ich właścicieli.
Stary 2008-01-07, 11:02   #18
kamisio
Zadomowienie

Dowolny polski dział PR marek które wymieniłem dla przykładu, właściwie każdej marki selektywnej. To one odpowiadają za dystrybucje zdjęć na polskę
Stary 2008-01-07, 11:45   #19
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Dowolny polski dział PR marek które wymieniłem dla przykładu, właściwie każdej marki selektywnej. To one odpowiadają za dystrybucje zdjęć na polskę
Prosiłem o namiary na konkretne źródło
"Dowolny polski dział PR" nie jest konkretnym źródłem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-07, 12:11   #20
kamisio
Zadomowienie

Złosliwcu oczywiście że jest to konkretne żródło, proponuje zadzwonic i zapytac co o tym myslą, jeżeli chcesz podam kilka telefonów na pw, za długo pracuje w branży kosmetycznej żeby nie wiedzieć jak firmy na to patrzą może nie reaguja dla świętego spokoju w końcu KWC to też swojego rodzaju broń

Zresztą mniejsza o to i tak jedna strona nie przekona drugiej point'a była taka że nie mając praw autorskich do wszystkiego czego Wizaż używa (wizażanki masowo sciagają foty do KWC z netu) i pośrednio na czym zarabia pieniądze może by mniej restrykcyjnie podchodzić do tych co czasami coś skopiują na allegro, samo życie

Pozdrawiam ciepło
Stary 2008-01-07, 12:14   #21
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Zresztą mniejsza o to i tak jedna strona nie przekona drugiej point'a była taka że nie mając praw autorskich do wszystkiego czego Wizaż używa (wizażanki masowo sciagają foty do KWC z netu) i pośrednio na czym zarabia pieniądze może by mniej restrykcyjnie podchodzić do tych co czasami coś skopiują na allegro, samo życie

Pozdrawiam ciepło
Nie podajesz konkretów i chcesz kogoś przekonywać? Złoś prosił Cię o podanie źródła konkretnej informacji. Poza tym skoro piszesz, że firmy kosmetyczne nie reagują, to skąd wiesz, że robią to dla świętego spokoju? A może są np. zadowolone?

Trochę bez sensu jest ta dyskusja, nic z niej nie wynika, zero konkretów.
Stary 2008-01-07, 12:27   #22
kamisio
Zadomowienie

Aggie czy naprawdę wierzysz że Wizaż do każdego sciągniętego zdjecia z netu ma prawa autorskie - prosze nie żartuj sobie
A co do firm zadzwoń i zapytaj zobaczysz co usłyszysz, kilku z nich jestem pewien bo rozmawiałem z PR'owcami osobiście

Pozdrawiam
Stary 2008-01-07, 12:36   #23
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Kamisio, więc podaj te konkretne firmy.
Stary 2008-01-07, 12:45   #24
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Złosliwcu oczywiście że jest to konkretne żródło, proponuje zadzwonic i zapytac co o tym myslą, jeżeli chcesz podam kilka telefonów na pw, za długo pracuje w branży kosmetycznej żeby nie wiedzieć jak firmy na to patrzą może nie reaguja dla świętego spokoju w końcu KWC to też swojego rodzaju broń

Pozdrawiam ciepło
1. 99% producentów ma swoje serwisy prasowe, przez które udostępnia zdjęcia.
2. 100% agencji PR nie chce z nami zadzierać i stwierdzać, że serwis xxx.pl jeszcze ma prawo, bo dobrze pisze o ich kosmetykach, ale już wizaz.pl, który pisze prawdę o ich kosmetykach, nie ma praw do publikacji.
3. tak, proszę o telefon, adres, cokolwiek - zadzwonię tam i porozmawiam.
4. tak, usunę zdjęcia, ale w ich miejsce zamieszczę informację o osobie/firmie, która nie życzy sobie publikacji zdjęć w największym polskim katalogu kosmetyków - reklama murowana.
5. gadki o wielkiej kasie proszę zwinąć w rulonik - i wykasować, bo przez to wychodzi faktyczny cel tej dyskusji...

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2008-01-07 o 16:12
Stary 2008-01-07, 15:40   #25
Fresa
Zakorzenienie

Kamisio, a skąd Ty wiesz, skąd pochodzą zdjęcia w KWC?
Pstryknąć fotkę flakonikowi perfum każdy może, prawda? i nie potrzeba niczyjej zgody, żeby ją umieścić w sieci.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 16:27   #26
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Cytat:
Są własnością producenta, ale mają charakter PR-owy. Co oznacza, że mogą być wykorzystywane do reklamy tego produktu, pod warunkiem, że zostanie umieszczona nazwa firmy lub nazwa firmy bądź produktu.
Nie spotkałam się jeszcze z zarzutem czy oskarżeniem od jakiejkolwiek firmy, że zamieściłam zdjęcie ich produktu. A wierz mi, okazji i kontaktów mam mnóstwo.

Natomiast co do kopiowania treści z KWC, to jesteśmy zobowiązani do ochrony praw autorskich naszych użytkowników i dlatego jest zakaz kopiowania opinii i recenzji.
bardzo Was proszę piszcie w sprawie wszystkich zgłoszeń i problemów do Aniołka Tasmańskiego. Aniołek jest THE BEST. Ja już nie pracuję w wizażu od czerwca 2014. Bardzo mi przykro, ale już nie mogę odpowiadać na Wasze prośby
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 19:01   #27
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
5. gadki o wielkiej kasie proszę zwinąć w rulonik - i wykasować, bo przez to wychodzi faktyczny cel tej dyskusji...

MAM CIĘ !!!!!

REGULAMIN MÓWI IŻ NIE MOŻNA KASOWAĆ SWOICH POSTÓW !!!

ZŁOSIU NAMAWIA DO LAMANIA REGULAMINU, TRAAAAAAAAAAAAALALALALALA LALALALAAAAAAAAAAAAAALAAA AAAAAAA !!!!

(dostanę wafelka w nagrodę, dostanę ?? )

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-07, 19:23   #28
kamisio
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Kamisio, a skąd Ty wiesz, skąd pochodzą zdjęcia w KWC?
Pstryknąć fotkę flakonikowi perfum każdy może, prawda? i nie potrzeba niczyjej zgody, żeby ją umieścić w sieci.

To mam prosbe zrób w domu taką fotke wody toaletowej jak ma chociażby Chanel Egoiste Platinum, na pierwszy rzut oka widać że to profesjonalny packshot
Stary 2008-01-07, 19:29   #29
kamisio
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AgaZ Pokaż wiadomość
Są własnością producenta, ale mają charakter PR-owy. Co oznacza, że mogą być wykorzystywane do reklamy tego produktu, pod warunkiem, że zostanie umieszczona nazwa firmy lub nazwa firmy bądź produktu.
Nie spotkałam się jeszcze z zarzutem czy oskarżeniem od jakiejkolwiek firmy, że zamieściłam zdjęcie ich produktu. A wierz mi, okazji i kontaktów mam mnóstwo.

Natomiast co do kopiowania treści z KWC, to jesteśmy zobowiązani do ochrony praw autorskich naszych użytkowników i dlatego jest zakaz kopiowania opinii i recenzji.

Zgadza się, ale charakter PR-owy oznacza że to producent wydaje zgode (lub nie) na publikacje swoich zdjęć, jezeli zgode wyda to wysyła zainteresowanemu podmiotowi zdjecia, nie że podmiot sam sobie je ściaga z netu

Cytat: Napisane przez zlosliwiec
1. 99% producentów ma swoje serwisy prasowe, przez które udostępnia zdjęcia.
2. 100% agencji PR nie chce z nami zadzierać i stwierdzać, że serwis xxx.pl jeszcze ma prawo, bo dobrze pisze o ich kosmetykach, ale już wizaz.pl, który pisze prawdę o ich kosmetykach, nie ma praw do publikacji.
3. tak, proszę o telefon, adres, cokolwiek - zadzwonię tam i porozmawiam.
4. tak, usunę zdjęcia, ale w ich miejsce zamieszczę informację o osobie/firmie, która nie życzy sobie publikacji zdjęć w największym polskim katalogu kosmetyków - reklama murowana.

I tu wychodzi prawdziwe sedno, KWC to silna broń, a to co napisałeś to poprostu odwetówka - nie siła argumentu tylko argument siły
A co do kasy to Wizaż chyba nie jest instytucja charytatywną

Pozwolicie że nie będę juz pisał w tym wątku, wbrew pozorom nie mam żadnego interesu w tym żeby kogoś bronić, naprawdę bardzo lubie Wizaż.pl ale nigdy nie lubiłem podwójnej moralności ''ja moge komuś ale ktos mi nie'' dlatego wolę zamilczeć bo jeszcze mi się ban oberwie, i co ja biedny wtedy poczne
Stary 2008-01-07, 19:56   #30
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
To mam prosbe zrób w domu taką fotke wody toaletowej jak ma chociażby Chanel Egoiste Platinum, na pierwszy rzut oka widać że to profesjonalny packshot
Żebyś się nie zdziwił, Wizażanki potrafią robić naprawdę profesjonalne zdjęcia.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości