Miłość czy przyjaźń? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-27, 15:36   #1
nice6irl
Zakorzenienie

Wink

Miłość czy przyjaźń?

Jak w tytule

Co jest dla was ważniejsze, cenniejsze, głębsze? Co więcej przetrwa?

Zaczęłam się zastanawiać nad tym sama już jakiś czas temu, kiedy usłyszałam od koleżanki, że chłopaka to raz się ma tego, raz tamtego, a przyjaciół ma się jednych i niezmiennych- często na całe życie. Z tymi miłostkami to różnie bywa. Ale prawdziwa miłość /podobno/ przetrzyma wszystko, no, tylko nigdy nie wiemy do końca, czy to na bank właśnie ta.

A jakie są wasze opinie i obserwacje?

Ja zauważyłam, że wśród młodych zakochanych (ale już dorosłych ludzi) istnieje tendecja- rzucam przyjaciół, bo mam chłopaka/narzeczonego. Kocham go i mam wszystko. Niestety doświadczyłam tego ze strony dziewczyny, którą uważałam za przyjaciółkę. Od roku milczy.

To jak to jest?
Stary 2008-01-27, 15:41   #2
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Miłość czy przyjaźń?

Cytat:
Napisane przez nice6irl Pokaż wiadomość
Jak w tytule

Co jest dla was ważniejsze, cenniejsze, głębsze? Co więcej przetrwa?

Zaczęłam się zastanawiać nad tym sama już jakiś czas temu, kiedy usłyszałam od koleżanki, że chłopaka to raz się ma tego, raz tamtego, a przyjaciół ma się jednych i niezmiennych- często na całe życie. Z tymi miłostkami to różnie bywa. Ale prawdziwa miłość /podobno/ przetrzyma wszystko, no, tylko nigdy nie wiemy do końca, czy to na bank właśnie ta.

A jakie są wasze opinie i obserwacje?

Ja zauważyłam, że wśród młodych zakochanych (ale już dorosłych ludzi) istnieje tendecja- rzucam przyjaciół, bo mam chłopaka/narzeczonego. Kocham go i mam wszystko. Niestety doświadczyłam tego ze strony dziewczyny, którą uważałam za przyjaciółkę. Od roku milczy.

To jak to jest?
Przyjaźń jest jak miłość, wystarczy mała burza i zostaną po niej gruzy i zgliszcza .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 15:42   #3
lain
Zakorzenienie

w osobie TZa mam najlepszego przyjaciela. i to jest dla mnie najbardziej optymalna sytuacja na 'przyjaciolkach' juz nie raz sie przejechalam dlatego juz wiecej takich nie szukam...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 15:45   #4
Hultaj
BAN stały

Uważam, że zaniedbywanie przyjaciół jest powszechne/naturalne , gdy się jest w związku (do tego przykłada się też brak czasu, i w ogóle), dlatego db, gdy każde z przyjaciół ma partnera. Ale wiadomo, z tym zaniedbywaniem nie ma co przesadzać jak ze wszystkim.
Ale gdy czytam na forum, jak laski się chwalą, że życie prywatne w rzeczywistości ograniczają jedynie do TZ, to z dyskretnym politowaniem kiwam sobie głową. Sporo tracą. Moim zdaniem. Poza tym, uważam, że to niezdrowo, nie umieć oderwać się od tz-ta, ''przerażają'' mnie kobiety-bluszcze, które, proszę wybaczyć dosadność ;-), nawet wysrać się nie potrafią same.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 16:48   #5
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
w osobie TZa mam najlepszego przyjaciela. i to jest dla mnie najbardziej optymalna sytuacja na 'przyjaciolkach' juz nie raz sie przejechalam dlatego juz wiecej takich nie szukam...
Hm.
Z tym się zgadzam, idealnie jest, gdy TŻet jest jednocześnie najlepszym przyjacielem, gdy tak nie jest, trzeba szukać przyjaźni poza związkiem, no, komuś w końcu trzeba się od czasu do czasu w rękaw wypłakać.

Stary 2008-01-27, 16:55   #6
Papiszynka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja zauważyłam, że wśród młodych zakochanych (ale już dorosłych ludzi) istnieje tendecja- rzucam przyjaciół, bo mam chłopaka/narzeczonego. Kocham go i mam wszystko.
A mi sie wlasnie wydaje, ze taka tendencja ma miejsce glownie wsrod nastolatek
Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Hm.
Z tym się zgadzam, idealnie jest, gdy TŻet jest jednocześnie najlepszym przyjacielem, gdy tak nie jest, trzeba szukać przyjaźni poza związkiem, no, komuś w końcu trzeba się od czasu do czasu w rękaw wypłakać.
Zgadzam sie... Gorzej tylko, jak zwiazek przechodzi kryzys, bo wtedy juz nie ma sie komu wyplakac

Ja w taka przyjazn z prawdziwego zdarzenia nie wierze, wiec to oczywiste akurat u mnie, ze wazniejszy jest dla mnie zwiazek. Ale tez wazne miec znajomych i swoje zycie.
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 17:00   #7
ksh
Zakorzenienie

Przyjaźń ważniejsza.
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-27, 17:07   #8
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Papiszynka Pokaż wiadomość
Zgadzam sie... Gorzej tylko, jak zwiazek przechodzi kryzys, bo wtedy juz nie ma sie komu wyplakac
Ale nie jest też nigdzie powiedziane, że przyjaciółka miałaby zawsze dla nas czas, gdybyśmy akurat potrzebowały się wypłakać na jej ramieniu.
Nam się związek wali, a ona śmiga z ukochanym po stoku w Zakopcu .

Stary 2008-01-27, 17:13   #9
Wisienki
Zakorzenienie

Obydwie są ważne, ale moim zdaniem przyjaźń jest trwalsza, wiecej wytrzyma, dlatego ciesze sie ze mój TŻt jest równocześnie moim przyjacielem.

PS. Nigdy nie związek nie sprawiał ze oddalałam sie od przyjaciół, aczkolwiek kolegów i znajomych zdarzało mi sie wtedy olewać. Wiem ze jeśli mój przyjaciel miałby poważny problem wróciłabym z tego zakopca.
Stary 2008-01-27, 17:14   #10
Izaluka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przyjaźń jest jak miłość, wystarczy mała burza i zostaną po niej gruzy i zgliszcza .
Nie zgodzę się.

Jestem przekonana, że przyjaźń potrafi dużo znieść. Dużo więcej, niż miłość.
Czasem takie burze wręcz umacniają przyjaźnie, a miłość niestety nie.
Ale może ja mam takie doświadczenia. Może faktycznie jest inaczej

W każdym razie i jedno i drugie w życiu jest ważne. Trzeba zachować równowagę.
Izaluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 17:20   #11
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
A mi się wydaje, że przyjaźń w niektórych ekstremalnych wypadkach potrafi przetrzymać o wiele więcej niż miłość.

Cytat:
Ja w taka przyjazn z prawdziwego zdarzenia nie wierze, wiec to oczywiste akurat u mnie, ze wazniejszy jest dla mnie zwiazek. Ale tez wazne miec znajomych i swoje zycie.
Ale smutne bywa życie bez przyjaciół, przyjaciół z prawdziwego zdarzenia...

Cytat:
Ale nie jest też nigdzie powiedziane, że przyjaciółka miałaby zawsze dla nas czas, gdybyśmy akurat potrzebowały się wypłakać na jej ramieniu.
Nam się związek wali, a ona śmiga z ukochanym po stoku w Zakopcu .
No, niestety nie zawsze przyjaciół ma się pod ręką. Ale są telefony, Internet. Zawsze można jakoś odległość pokonać. Chociaż czasami właśnie wskazana jest obecność

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-27, 17:25   #12
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Ale smutne bywa życie bez przyjaciół, przyjaciół z prawdziwego zdarzenia...

No, niestety nie zawsze przyjaciół ma się pod ręką. Ale są telefony, Internet. Zawsze można jakoś odległość pokonać. Chociaż czasami właśnie wskazana jest obecność
ale czasami wystarczy sama świadomość, ze gdzieś tam jest ktoś dla kogo jesteś ważny i kto zostawi wszystko zeby ci pomóc.
Stary 2008-01-27, 17:29   #13
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

A mnie sie wydaje, że tylko miłość zbudowana na przyjaźni może być trwała
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 17:30   #14
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość
Nie zgodzę się.

Jestem przekonana, że przyjaźń potrafi dużo znieść. Dużo więcej, niż miłość.
Czasem takie burze wręcz umacniają przyjaźnie, a miłość niestety nie.
Ale może ja mam takie doświadczenia. Może faktycznie jest inaczej

W każdym razie i jedno i drugie w życiu jest ważne. Trzeba zachować równowagę.
Ja też się z Tobą nie zgodzę.

Przyjaźń na pewno nie zniesie więcej niż miłość.
Zarówno w przyjaźni, jak i w miłości, są granice ludzkiej wytrzymałości.
Nie ma znaczenia, czy to jest przyjaźń, czy jest to miłość.
Bardzo łatwo można zniszczyć i jedno i drugie, no chyba, że w przyjaźni jedna ze stron poświęci się tylko i wyłącznie tej drugiej osobie, zapominając o sobie, ale: coż to by była za przyjaźń?, w której ktoś rezygnuje z siebie?

Stary 2008-01-27, 17:31   #15
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krowa_bez_mleka Pokaż wiadomość
A mnie sie wydaje, że tylko miłość zbudowana na przyjaźni może być trwała
A jednocześnie mówi się, że nie ma czegoś takiego jak przyjaźń między kobietą a mężczyzną

Ale to nie moja opinia.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-27, 17:35   #16
syntagma
Zakorzenienie

nie rozumiem za bardzo "moj chlopak jest moim przyjacielem". A to cos niezwyklego jest??? Chyba w kazdym normalnym zwiazku, ktory nie polega tylko na seksie, albo chodzeniu za raczke do kina tak jest/byc powinno.

To jak sie zachwycac, ze kwadrat jest czworokatem Kazda milosc ma u podstawy przyjazn, ale nie kazdy czworokat jest kwadratem

Porzucanie przyjaciol/znajomych bo sie ma tego jednego, jest jak dla mnie glupie i interesowne. Potrzebuje przyjaciolki to ide z nia gadac...mam chlopa, to niech ona sobie idzie w cholere

A i kolejny aspekt:

"nie chce przyjaciol bo juz sie na wielu przejechalam". A na facetach i zwiazkach to nie? to czemu watek "numery wykrecone przez facetow" kwitnie w najlepsze? i zadna nie mowi: "teraz juz nigdy faceta nie chce bo sie przejechalam na wielu.
Stary 2008-01-27, 17:41   #17
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Cytat:
A jednocześnie mówi się, że nie ma czegoś takiego jak przyjaźń między kobietą a mężczyzną
.
Tak, ale chyba w innym kontekście
Że przyjaźń damsko-męska prędzej czy później zamieni sie w pożądanie.
Więc potem jest i przyjaźń i seks, czyli prawdziwy związek.
W uproszczeniu
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 17:47   #18
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krowa_bez_mleka Pokaż wiadomość
Tak, ale chyba w innym kontekście
Że przyjaźń damsko-męska prędzej czy później zamieni sie w pożądanie.
Więc potem jest i przyjaźń i seks, czyli prawdziwy związek.
W uproszczeniu
To zaś oznacza, że istnieje taka przyjaźń tylko na krótką metę
Ale nie o tym wątek...

Ja osobiście wogóle nie rozumiem olewania przyjaciół, znajomych i całej reszty w związku ze spotkaniem (tymczasowej albo i nie) miłości. Co potem? Jak ukochany odchodzi? Jak idzie z kolegą na piwo? Dziewczyna siedzi jak kołek i wgapia się w tv? Czy jak wygląda jej życie? A komu się żali jak w jej związku jest burza?
Nie wiem.
Stary 2008-01-27, 18:02   #19
laylaaa
Zakorzenienie

jak dla mnie miłość. może dlatego, że częściej zdarzalo mi się wątpić w przyjaźń?

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-27, 18:09   #20
syntagma
Zakorzenienie

wychodza tylko razem, wiec nie ma sytuacji "on poszedl z kumplami", a ja sie nudze. A jak ma problemy to sie zali na forum. Przeciez to widac dziewczyny pisza: "bo nie mam komu sie wygadac"...Wiec najbardziej osobiste i intymne sprawy wyciaga na forum do obcych ludzi, bo nie ma z kim sie tym podzielic
Stary 2008-01-27, 18:26   #21
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
wychodza tylko razem, wiec nie ma sytuacji "on poszedl z kumplami", a ja sie nudze. A jak ma problemy to sie zali na forum. Przeciez to widac dziewczyny pisza: "bo nie mam komu sie wygadac"...Wiec najbardziej osobiste i intymne sprawy wyciaga na forum do obcych ludzi, bo nie ma z kim sie tym podzielic
Chyba, że tylko razem spędzają czas.
Ale i tak na tym polu /pozbywania się znajomych/ wydaje mi się bardziej wykazują się kobiety. Faceci inaczej podchodzą do tych spraw i jakiś tam kolegów z reguły mają. A dziewczyny czasami nie mają wcale koleżanek.

Niekiedy te najbardziej osobiste sprawy wyciąga się na forum do obcych ludzi z całkiem innych powodów. Np. chcą poznać opinię osób bezstronnych, nie zamieszanych w całość.
Stary 2008-01-27, 18:32   #22
syntagma
Zakorzenienie

w niektorych przypadkach moze i tak, ale rzucily mi sie na W. wypowiedzi dziewczyn najpierw super szczesliwych w zwiazkach, a pozniej ich watki "rzucil mnie, wariuje sama w domu, nie mam nawet z kim o tym pogadac", do tego nawiazalam
Stary 2008-01-27, 18:38   #23
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
w niektorych przypadkach moze i tak, ale rzucily mi sie na W. wypowiedzi dziewczyn najpierw super szczesliwych w zwiazkach, a pozniej ich watki "rzucil mnie, wariuje sama w domu, nie mam nawet z kim o tym pogadac", do tego nawiazalam
No, tak
Ja rozumiem czemu do tego nawiązałaś, ale musiałam wtrącić swoje, bo czasami sama się tu żale na moje niepowodzenia, rozterki i pytam jak rozwiązać (niekiedy bardzo podstawowe) problemy. A mam z kim o tym porozmawiać na żywo. Tylko opinię tych ludzi z reguły już znam.
Stary 2008-01-27, 18:43   #24
aga.vip022
Zadomowienie

A ja bym nie rozgraniczała obu tych uczuć... które jest ważniejsze..?
Każde jest inne.. Wyjątkowe.. Nie wyobrażam sobie żyć zarówno bez miłości, jak i przyjazni.
Zgadzam się ze stwierdzenieim, że związek musi opierać się na przyjazni. To ona jest jego podstawą.
...
Wystarczy wziąść kartkę. Po jednej stronie napisać dużymi literami MIŁOŚĆ, a po drugiej PRZYJAZN i wypisywać pod nimi cechy danego uczucia.
W końcu samemu można będzie zobaczyć, że w większości te cechy się pokrywają. Chociażby uczciwość, zaufanie, akceptacja, posiadanie oparcia w danej osobie i wiele, wiele innych..
Stary 2008-01-27, 18:56   #25
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Uważam, że zaniedbywanie przyjaciół jest powszechne/naturalne , gdy się jest w związku (do tego przykłada się też brak czasu, i w ogóle), dlatego db, gdy każde z przyjaciół ma partnera. Ale wiadomo, z tym zaniedbywaniem nie ma co przesadzać jak ze wszystkim.
Ale gdy czytam na forum, jak laski się chwalą, że życie prywatne w rzeczywistości ograniczają jedynie do TZ, to z dyskretnym politowaniem kiwam sobie głową. Sporo tracą. Moim zdaniem. Poza tym, uważam, że to niezdrowo, nie umieć oderwać się od tz-ta, ''przerażają'' mnie kobiety-bluszcze, które, proszę wybaczyć dosadność ;-), nawet wysrać się nie potrafią same.
Dokładnie.I to jest dosyć popularne zjawisko.Ok.Fajnie jest mieć kogoś takiego ,z kim nie tlyko się pogada ,ale też przytuli ,pocałuje ,itd.,ale bez przesady.Ja takie dziewczyny(bez obrazy) uważam po prostu za głupiutkie.Jakoś tak się składa,że z mojego otoczenia prawie wszystkie takie są.Miłość ponad przyjaźń.Zapominają tlyko ,że ta miłość może się nieługo skończyć i to może nawet ze strony chłopaka.

Wogóle to nie lubię bardzo sytuacji(zarówno w miłości ,jak i w przyjaźni),
w których to jedna osoba zmienia się o 360 stopni dla drugiej osoby.Nie chodzi mi tu o jakies kompromisy,tylko o calkowita zmiane charakteru.Od razu z miejsca tracę szacunek do tej osoby.A tak wlasnie sie czesto dzieje kiedy to np.dziewczyna stawia sobie chlopaka ,ponad przyjaciolki.
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 18:59   #26
benito_mruffkolini
BAN stały

przyjaźń

faceci przychodzą i odchodzą, przyjaciółki zostają

i proszę mnie nie przekonywać, że może być inaczej, bo ja wiem, że może ale w moim życiu jest właśnie tak i wolałabym żeby tak zostało
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-27, 19:09   #27
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
Racja, dobrze prawi
Stary 2008-01-27, 19:09   #28
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
przyjaźń

i proszę mnie nie przekonywać, że może być inaczej, bo ja wiem, że może ale w moim życiu jest właśnie tak i wolałabym żeby tak zostało
Moim zdaniem tak właśnie jest
Stary 2008-01-27, 19:32   #29
Emilcia_1616
Zakorzenienie

niestety teraz jest tak ze i przyjaciol i chlopaka mozna zmieniac jak rekawiczki, nic nie jest naprawde stale wiec milosc czy przyjazn? to co daje mi wiecej korzysci, sprawia ze mam wszystko i jestem szczesliwsza.

chlopak mozebyc naszym przyjacielem, przyjaciolka nie.
Stary 2008-01-27, 19:47   #30
natalka2
Zakorzenienie

najlepsza opcja - TŻ i przyjaciel w jednym

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości