![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Miłość czy przyjaźń?
Jak w tytule
![]() Co jest dla was ważniejsze, cenniejsze, głębsze? Co więcej przetrwa? Zaczęłam się zastanawiać nad tym sama już jakiś czas temu, kiedy usłyszałam od koleżanki, że chłopaka to raz się ma tego, raz tamtego, a przyjaciół ma się jednych i niezmiennych- często na całe życie. Z tymi miłostkami to różnie bywa. Ale prawdziwa miłość /podobno/ przetrzyma wszystko, no, tylko nigdy nie wiemy do końca, czy to na bank właśnie ta. A jakie są wasze opinie i obserwacje? ![]() Ja zauważyłam, że wśród młodych zakochanych (ale już dorosłych ludzi) istnieje tendecja- rzucam przyjaciół, bo mam chłopaka/narzeczonego. Kocham go i mam wszystko. Niestety doświadczyłam tego ze strony dziewczyny, którą uważałam za przyjaciółkę. Od roku milczy. To jak to jest?
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłość czy przyjaźń?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
w osobie TZa mam najlepszego przyjaciela. i to jest dla mnie najbardziej optymalna sytuacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Uważam, że zaniedbywanie przyjaciół jest powszechne/naturalne
![]() ![]() Ale gdy czytam na forum, jak laski się chwalą, że życie prywatne w rzeczywistości ograniczają jedynie do TZ, to z dyskretnym politowaniem kiwam sobie głową. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym się zgadzam, idealnie jest, gdy TŻet jest jednocześnie najlepszym przyjacielem, gdy tak nie jest, trzeba szukać przyjaźni poza związkiem, no, ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja w taka przyjazn z prawdziwego zdarzenia nie wierze, wiec to oczywiste akurat u mnie, ze wazniejszy jest dla mnie zwiazek. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przyjaźń ważniejsza.
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nam się związek wali, a ona śmiga z ukochanym po stoku w Zakopcu ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Obydwie są ważne, ale moim zdaniem przyjaźń jest trwalsza, wiecej wytrzyma, dlatego ciesze sie ze mój TŻt jest równocześnie moim przyjacielem.
PS. Nigdy nie związek nie sprawiał ze oddalałam sie od przyjaciół, aczkolwiek kolegów i znajomych zdarzało mi sie wtedy olewać. Wiem ze jeśli mój przyjaciel miałby poważny problem wróciłabym z tego zakopca.
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jestem przekonana, że przyjaźń potrafi dużo znieść. Dużo więcej, niż miłość. Czasem takie burze wręcz umacniają przyjaźnie, a miłość niestety nie. Ale może ja mam takie doświadczenia. Może faktycznie jest inaczej ![]() W każdym razie i jedno i drugie w życiu jest ważne. Trzeba zachować równowagę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ale czasami wystarczy sama świadomość, ze gdzieś tam jest ktoś dla kogo jesteś ważny i kto zostawi wszystko zeby ci pomóc.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A mnie sie wydaje, że tylko miłość zbudowana na przyjaźni może być trwała
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjaźń na pewno nie zniesie więcej niż miłość. Zarówno w przyjaźni, jak i w miłości, są granice ludzkiej wytrzymałości. Nie ma znaczenia, czy to jest przyjaźń, czy jest to miłość. Bardzo łatwo można zniszczyć i jedno i drugie, no chyba, że w przyjaźni jedna ze stron poświęci się tylko i wyłącznie tej drugiej osobie, zapominając o sobie, ale: coż to by była za przyjaźń?, w której ktoś rezygnuje z siebie?
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale to nie moja opinia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem za bardzo "moj chlopak jest moim przyjacielem". A to cos niezwyklego jest??? Chyba w kazdym normalnym zwiazku, ktory nie polega tylko na seksie, albo chodzeniu za raczke do kina tak jest/byc powinno.
To jak sie zachwycac, ze kwadrat jest czworokatem ![]() ![]() Porzucanie przyjaciol/znajomych bo sie ma tego jednego, jest jak dla mnie glupie i interesowne. Potrzebuje przyjaciolki to ide z nia gadac...mam chlopa, to niech ona sobie idzie w cholere A i kolejny aspekt: "nie chce przyjaciol bo juz sie na wielu przejechalam". A na facetach i zwiazkach to nie? to czemu watek "numery wykrecone przez facetow" kwitnie w najlepsze? ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Że przyjaźń damsko-męska prędzej czy później zamieni sie w pożądanie. Więc potem jest i przyjaźń i seks, czyli prawdziwy związek. W uproszczeniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale nie o tym wątek... Ja osobiście wogóle nie rozumiem olewania przyjaciół, znajomych i całej reszty w związku ze spotkaniem (tymczasowej albo i nie) miłości. Co potem? Jak ukochany odchodzi? Jak idzie z kolegą na piwo? Dziewczyna siedzi jak kołek i wgapia się w tv? Czy jak wygląda jej życie? A komu się żali jak w jej związku jest burza? Nie wiem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie miłość. może dlatego, że częściej zdarzalo mi się wątpić w przyjaźń?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
wychodza tylko razem, wiec nie ma sytuacji "on poszedl z kumplami", a ja sie nudze. A jak ma problemy to sie zali na forum. Przeciez to widac
![]() ![]()
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale i tak na tym polu /pozbywania się znajomych/ wydaje mi się bardziej wykazują się kobiety. Faceci inaczej podchodzą do tych spraw i jakiś tam kolegów z reguły mają. A dziewczyny czasami nie mają wcale koleżanek. Niekiedy te najbardziej osobiste sprawy wyciąga się na forum do obcych ludzi z całkiem innych powodów. Np. chcą poznać opinię osób bezstronnych, nie zamieszanych w całość.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
w niektorych przypadkach moze i tak, ale rzucily mi sie na W. wypowiedzi dziewczyn najpierw super szczesliwych w zwiazkach, a pozniej ich watki "rzucil mnie, wariuje sama w domu, nie mam nawet z kim o tym pogadac", do tego nawiazalam
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem czemu do tego nawiązałaś, ale musiałam wtrącić swoje, bo czasami sama się tu żale na moje niepowodzenia, rozterki i pytam jak rozwiązać (niekiedy bardzo podstawowe) problemy. A mam z kim o tym porozmawiać na żywo. Tylko opinię tych ludzi z reguły już znam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
A ja bym nie rozgraniczała obu tych uczuć... które jest ważniejsze..?
Każde jest inne.. Wyjątkowe.. Nie wyobrażam sobie żyć zarówno bez miłości, jak i przyjazni. Zgadzam się ze stwierdzenieim, że związek musi opierać się na przyjazni. To ona jest jego podstawą. ... Wystarczy wziąść kartkę. Po jednej stronie napisać dużymi literami MIŁOŚĆ, a po drugiej PRZYJAZN i wypisywać pod nimi cechy danego uczucia. W końcu samemu można będzie zobaczyć, że w większości te cechy się pokrywają. Chociażby uczciwość, zaufanie, akceptacja, posiadanie oparcia w danej osobie i wiele, wiele innych..
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wogóle to nie lubię bardzo sytuacji(zarówno w miłości ,jak i w przyjaźni), w których to jedna osoba zmienia się o 360 stopni dla drugiej osoby.Nie chodzi mi tu o jakies kompromisy,tylko o calkowita zmiane charakteru.Od razu z miejsca tracę szacunek do tej osoby.A tak wlasnie sie czesto dzieje kiedy to np.dziewczyna stawia sobie chlopaka ,ponad przyjaciolki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
przyjaźń
![]() faceci przychodzą i odchodzą, przyjaciółki zostają ![]() i proszę mnie nie przekonywać, że może być inaczej, bo ja wiem, że może ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Racja, dobrze prawi
![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
niestety teraz jest tak ze i przyjaciol i chlopaka mozna zmieniac jak rekawiczki, nic nie jest naprawde stale wiec milosc czy przyjazn? to co daje mi wiecej korzysci, sprawia ze mam wszystko i jestem szczesliwsza.
chlopak mozebyc naszym przyjacielem, przyjaciolka nie. ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
najlepsza opcja - TŻ i przyjaciel w jednym
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:30.