|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
ilość płynów
jak to jest? mówią żeby pić 1,5li płynów, ale czy w to wlicza się herbata i kawa? czy to czysta woda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ilość płynów
wlicza się, ba, nawet zupy się wliczają.
osobiście nie wierzę w tą magiczną ilość wody. należy pić wtedy, jak chce się pić i tyle, by ugasić pragnienie. organizm jest mądrzejszy niż nam się wydaje i sam da nam znać, ile wody potrzebuje. gdzieś czytałam taki fajny artykuł, że poprawa samopoczucia po piciu dużej ilości wody dziennie wynika stąd, że rozrzedza się krew, przez co stosunek syfu we krwi do dobrych rzeczy się zmniejsza. a nie stąd, że duża ilość wody wypłukuje ten syf z organizmu. na dodatek całą tę wodę trzeba zamienić w mocz, bo w innej postaci nie może opuścić organizmu, a to kolejne obciążenie i problem, bo potrzeba do tego większej niż normalnie ilości jakichś tam składników, których już sobie tak ochoczo nie dostarczamy, jak wody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
bardzo lubię herbatę i często ją pije.
kiedyś wyczytałam zeby pić 1,5l wody min dziennie.. od tego czas wmuszam w siebie taką ilość.. już czuje się zmęczona tym, latam do łazienki.. w nocy wstaję. z herbaty wątpię że zrezygnuje, mogę wiec trochę ograniczyć wodę? czy przez zbyt duża ilość płynów mogę puchnąć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie pij na siłę "bo tak mówią, tak trzeba" to może negatywnie wpłynąć na nerki. Pij w małych ilościach, wtedy kiedy odczuwasz pragnienie. Jeśli wypijesz herbatę to później 'nie dopijaj' na siłę wody. Jeżeli jednak zależy Ci na tej wodzie to może pij ją z cytryną i miodem żeby smakowala? Pyszna jest też z imbirem i ogórkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
ja uwielbiam wodę z świeżą mięta i cytryną
![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Zrób badanie potasu, wapnia i sodu we krwi. Z wynikiem idź do lekarza i on Ci powie czy pijesz za dużo, czy za mało, czy w sam raz. Oczywiście do tego wywiad lekarski.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Jak najbardziej można "mieszać", powinno się przyjmować około 1,5 litrów PŁYNÓW, nawet soczyste owoce takie jak arbuz sporo nam ich dostarczają
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Nie można nigdy drastycznie stosować się do zaleceń, które gdzieś kiedyś się przeczytało. Każdy z nas jest inny -powinno przyjmować się tyle płynów na ile ma się ochotę (oczywiście w rozsądnych granicach, aby nie popaść w jakąś manię picia), a już na pewno nie powinno się pić "na siłę".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Osobiście rano wypijam szklankę herbaty zielonej plus szklankę wody. A potem tak szklankę wody na 2-3 godziny. Zależy ile mam pracy
![]() ahh i to nie jest tak, że wypiję herbatę i od razu popijam wodą ![]() Tylko jak wstanę machnę szklankę wody, potem do śniadania herbatkę ![]() No i u mnie dzięki temu spadają kilogramy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ja wypijam dziennie 3x kawa taka słaba po 300ml mam taki fajny kubek
![]() Czasem zupy chińskie to trzeba zalać 350ml. Woda mineralna jak chce się pić dodatkowo, ale się nie zmuszam na siłę do picia. Jak zsumuję to wyjdzie 1,5 do 2l, a są dni co tylko kawę się pije bez dodatkowej wody, zwłaszcza w zimne dni pije mało, w upał to mnie suszy, to wybieram częściej napoje lub wody bez cukru, a jak już to light. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Jeśli chodzi o kawę i herbatę, to nie do końca jest tak kolorowo. U osób, które rzadko piją kawę/herbatę, albo piją jej wyjątkowo dużo, napoje te mogą mieć właściwości moczopędne.
Gdzieś czytałam, że woda powinna stanowić jakieś 2/3 wypijanych wszystkich płynów, bo tylko z niej (np. ze 100ml) otrzymamy 100% wody wykorzystywanej przez nasz organizm.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Kawa i herbata nie wlicza się do bilansu 'płynów' wypitych.
Ja wypijam: rano do śniadania: kawa 200ml bez mleka, herbata czerwona 200ml w pracy: 1.5l yerba mate; 1,5l wody mineralnej, 3 herbaty czerwone po 150-200ml każda wieczorem: 1-2 szklanki wody lub zielonej herbaty Oprócz tego jem owoce i warzywa, zup praktycznie nie jadam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
tez slyszalam ze kawa i herbata sie nie wliczaja
ja wypijam: - rano szkalnke (tylko ze u mnie szklanki/kubki maja pol L ![]() - kawe z mlekiem (tez pol L) -w miedzy czasie zawsze wpadie jakas herbata czy to do sniadania czy innego posilku - popijam tez wode mineralna (ale raczej ciezko okreslic ilosc, mysle ze ok litra dziennie) Dotka - sporo pijesz, swzczegolnie w pracy ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
New me, z tym że ja pracuję po prawie 12h, więc to też inaczej rozłożone niż na 8h
![]() Nie chodzę b. często, chyba mam pojemny pęcherz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Pojemność chyba nie ma znaczenia
![]() ![]() ![]() Moja matka, np. W OGÓLE nie pije wody ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
ja na szczęście mam możliwość korzystania z toalety kiedy muszę bez odliczania przerwy czy coś bo tak to bym nie mogła pić w ogóle
![]() ja na kubek wody idę ze 3 razy do wc ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Kaguya, ale coś w tym musi być, że widzisz, że Malenka na 1 kubek wody chodzi 3x do WC, a ja wypilam dzis 1.5l yerby i dopiero poszlam i to bez jakiegos nadmiernego ciśnienia
![]() Woda mi się nie zatrzymuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ja to mam ogólnie szybki przepływ jeżeli chodzi o picie :/ I czasem jest to bardzo uciążliwe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
ciekawe czy jest coś na to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Trening czyni mistrza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Herbata i kawa, czy też chociażby piwo działają moczopędnie, więc tak naprawdę to co wypijemy utracim i to często z danwyżką.
Też nie jest tak, że nie trzeba się zmuszać do picia wody, jeżeli ktoś w ogóle nie odczuwa pragnienia i jedna herbatka dziennie mu wystarcza, to owszem powinien się zmuszać do przyjmowania większej ilości płynów. Jest też tak, że po 50 roku życia ośrodek pragnienia u kobiet słabnie co prowadzi do tego, że piją małe ilości wody i w tym przypadku też powinniśmy się "zmuszać", czywiście jeżeli chcemy utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Dodam jeszcze, że gdzieś wyczytałam, że powinniśmy spożywać 30 ml wody na 1 kg masy ciała ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.