|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
rodzynkowiec...
poszukuje sprawdzonego przepisu na to wlasnie ciasto...!! najlepiej z opisem jak i co robic po kolei...!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: rodzynkowiec...
ja go zrobiłam po swojemu, a w smaku był jak kazdy ktory jadałam, zresztą... upiekłam go po naszym weselu jak mąz wracał do pracy zeby poczestować współpracowników, bo szykowali mu jakis prezent. Zamówilismy 2 torty i ja upiekłam rodzynkowca w mojej wersji. Co poszło pierwsze???
-Rodzynkowiec!!! ![]() no ale do rzeczy, na noc namoczyłam rodzynki w spirytusie i rumie. Upiekłam kakaowy biszkopt, przekroiłam go na pól i przesmarowałam kremem czekoladowym dr`oetkera- w wersji bez masła, jest lepsza-zostawiłam troche masy na wierzch. Posmarowałam nią ciasto zeby rodzynki miały lepszą "przyczepność", po wierzchu rozłozyłam rodzynki i polałam gęstą polewą kakaową (jesli gotowa,np dr.oetkera to trzeba ze 3 opakowania) posypałam wiorkami i już. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
bardzo prosze
ciasto biszkoptowe: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia białka ubić na sztywną pianę. ubijając dodać cukier i żółtka. na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. upiec. masa budyniowa : 2,5 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, kostka margaryny na mleku ugotować budynie z cukrem i odstawić do wystygnięcia. zimny budyń utrzeć z margaryną masa czekoladowa z rodzynkami: 40 dag rodzynek, 250 ml spirytusu lub rumu (ja daje rum), tabliczka mlecznej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, pół kostki masła rodzynki zalać alkoholem i odstawić na 12 godzin, potem odsączyć alkohol zachować, rozgrzać masło rozpuścić w nim 2 czekolady, dodać odsączone rodzynki i połowę alkoholu. wymieszać. wystudzony biszkopt przekroić. pierwszy posmarować dżemem z czarnych porzeczek i wyłożyć połową masy budyniowej. położyć drugi biszkopt, skropić go resztą alkoholu i wyłożyć resztę masy budyniowej. na wierzch wyłożyć całkowicie wystudzoną masę z rodzynkami |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Oto moj sprawdzony!!!!
Składniki
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
może i ja się skuszę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:32.