rodzynkowiec... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-08-30, 08:11   #1
kafetka
Zadomowienie

rodzynkowiec...

poszukuje sprawdzonego przepisu na to wlasnie ciasto...!! najlepiej z opisem jak i co robic po kolei...!
kafetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 14:31   #2
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Dot.: rodzynkowiec...

ja go zrobiłam po swojemu, a w smaku był jak kazdy ktory jadałam, zresztą... upiekłam go po naszym weselu jak mąz wracał do pracy zeby poczestować współpracowników, bo szykowali mu jakis prezent. Zamówilismy 2 torty i ja upiekłam rodzynkowca w mojej wersji. Co poszło pierwsze???
-Rodzynkowiec!!!

no ale do rzeczy, na noc namoczyłam rodzynki w spirytusie i rumie. Upiekłam kakaowy biszkopt, przekroiłam go na pól i przesmarowałam kremem czekoladowym dr`oetkera- w wersji bez masła, jest lepsza-zostawiłam troche masy na wierzch. Posmarowałam nią ciasto zeby rodzynki miały lepszą "przyczepność", po wierzchu rozłozyłam rodzynki i polałam gęstą polewą kakaową (jesli gotowa,np dr.oetkera to trzeba ze 3 opakowania) posypałam wiorkami i już.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 11:44   #3
luca349
Przyczajenie

bardzo prosze
ciasto biszkoptowe:

6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

białka ubić na sztywną pianę. ubijając dodać cukier i żółtka. na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. upiec.

masa budyniowa :

2,5 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 2 budynie czekoladowe, kostka margaryny

na mleku ugotować budynie z cukrem i odstawić do wystygnięcia. zimny budyń utrzeć z margaryną

masa czekoladowa z rodzynkami:

40 dag rodzynek, 250 ml spirytusu lub rumu (ja daje rum), tabliczka mlecznej czekolady, tabliczka gorzkiej czekolady, pół kostki masła

rodzynki zalać alkoholem i odstawić na 12 godzin, potem odsączyć alkohol zachować, rozgrzać masło rozpuścić w nim 2 czekolady, dodać odsączone rodzynki i połowę alkoholu. wymieszać.

wystudzony biszkopt przekroić. pierwszy posmarować dżemem z czarnych porzeczek i wyłożyć połową masy budyniowej. położyć drugi biszkopt, skropić go resztą alkoholu i wyłożyć resztę masy budyniowej. na wierzch wyłożyć całkowicie wystudzoną masę z rodzynkami
luca349 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 16:22   #4
poosh
Przyczajenie

Oto moj sprawdzony!!!!

Składniki
  • Biszkopt kakaowy z 8 jajek (może być z 6).
  • 40 dkg rodzynek
  • rum
  • wódka w takiej ilości by pokryły rodzynki
  • Masa budyniowa:
  • 2 ,5 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 kostka masła
  • Masa czekoladowa z rodzynkami:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła
  • Dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaskowy
  • Nasącz:
  • 1/2 szkl herbaty
  • troche soku z cytryny
  • alkohol z rodzynek wg uznania
Sposób przygotowania
  1. Upiec ciemny biszkopt z 8 jajek i przekroić na 2 placki. 40 dkg rodzynek moczyć przez całą noc w rumie wymieszanym z wódką (pół na pół) lub samym rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
  2. masa budyniowa:
  3. ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń.
  4. masa czekoladowa:
  5. masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i część alkoholu w którym moczyły się rodzynki (ilość wg uznania)
  6. jedną część biszkoptu nasączyc połową ponczu,posmarować dżemem z czarnej porzeczki (może być np. śliwkowy). Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i nasączyc . Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę budyniową.
  7. uwaga!!!
  8. jeżeli robimy biszkopt z 6 jaj należy go mniej nasączyć!
  9. gdyby został alkohol z rodzynek można przechować go w słoiku do nasączenia innego ciasta.
poosh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-20, 23:15   #5
sky
Zadomowienie

może i ja się skuszę

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości