Praca w górnictwie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-17, 18:17   #1
kyokushin
Przyczajenie

Praca w górnictwie

Co Wy kobiety kobiety sądzicie o pracy faceta "na kopalni".
kyokushin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-17, 22:13   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Praca w górnictwie

a co mamy sadzic praca jak praca.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 06:04   #3
iziaczek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
a co mamy sadzic praca jak praca.

No niekoniecznie,jednak niesie z sobą większe ryzyko niz pozostałe.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 06:17   #4
Antilia
Uzależnienie

Mój tata pracuje w górnictwie (ratownik) - praca ciężka, wiele osób się czepia, że za dużo zarabia, na wcześniejsza emeryturę pójdzie i jeszcze węgiel dostaje za darmo

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 07:41   #5
caelum
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Mój tata pracuje w górnictwie (ratownik) - praca ciężka, wiele osób się czepia, że za dużo zarabia, na wcześniejsza emeryturę pójdzie i jeszcze węgiel dostaje za darmo
Ach Ci zazdrośnicy...
A może tata kopsnął by mi trochę tego węgla ?

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 08:03   #6
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kyokushin Pokaż wiadomość
Co Wy kobiety kobiety sądzicie o pracy faceta "na kopalni".
Na ten temat mogłabym całe wypracowanie napisać...
Pochodzę ze Ślaska, miałam/mam górników w rodzinie. I co ja sadzę o pracy "na kopalni"? Napatrzyłam się na tyle łez kobiet i dzieci, widziałam ciała wynoszone na noszach z kopalni, stałam pod bramą i czekałam na wiadomości, codziennie widziałam jak moja matka żegna ojca, żyłam w cieniu kopalni, w cieniu wycia kopalń po "zawałach", w cieniu złamanych nóg, odciętych palców, wykręconych rąk, byłam na dole (tylko na wycieczce, wystarczy mi na całe życie, takiej skondensowanej ciemnosci nigdy wczesniej i później nie widziałam)... Przyrzekłam sobie, ze nigdy, przenigdy nie wyjde za mąz za górnika i zrobie wszytsko żeby mój syn nigdy nie pracował na kopalni.
To najcięższa, najbardziej niewdzięczna, nieludzka praca.
To moje osobiste zdanie, domyslam sie, że ktoś może mysleć inaczej, ale bardzo prosze aby ten wątek nie przekształcił się w udowadnianie mi, że ktos uważa inną prace za cięższą i jeszcze bardziej niewdzieczną. Ja nie mam zamiaru z nikim sie o to wykłocac i pozostane przy swoim, bo na razie nie odkryłam innej pracy gorszej niż ta "na dole". Wiem, że to tylko moje odczucie, ale pozwólcie mi przy nim pozostac, uprzedzam uczciwie, że wszelkie próby udowodnienia mi, ze jest inaczej spełzną na niczym

A na koniec:
Wiesz dlaczego w śląskich, górniczych rodzinach kobieta zawsze żegna wychodzącego do pracy męża? Bo to może ostatnia szansa na to zeby zobaczyc go żywego i w całości.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 08:10   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Na ten temat mogłabym całe wypracowanie napisać...
Pochodzę ze Ślaska, miałam/mam górników w rodzinie. I co ja sadzę o pracy "na kopalni"? Napatrzyłam się na tyle łez kobiet i dzieci, widziałam ciała wynoszone na noszach z kopalni, stałam pod bramą i czekałam na wiadomości, codziennie widziałam jak moja matka żegna ojca, żyłam w cieniu kopalni, w cieniu wycia kopalń po "zawałach", w cieniu złamanych nóg, odciętych palców, wykręconych rąk, byłam na dole (tylko na wycieczce, wystarczy mi na całe życie, takiej skondensowanej ciemnosci nigdy wczesniej i później nie widziałam)... Przyrzekłam sobie, ze nigdy, przenigdy nie wyjde za mąz za górnika i zrobie wszytsko żeby mój syn nigdy nie pracował na kopalni.
To najcięższa, najbardziej niewdzięczna, nieludzka praca.
To moje osobiste zdanie, domyslam sie, że ktoś może mysleć inaczej, ale bardzo prosze aby ten wątek nie przekształcił się w udowadnianie mi, że ktos uważa inną prace za cięższą i jeszcze bardziej niewdzieczną. Ja nie mam zamiaru z nikim sie o to wykłocac i pozostane przy swoim, bo na razie nie odkryłam innej pracy gorszej niż ta "na dole". Wiem, że to tylko moje odczucie, ale pozwólcie mi przy nim pozostac, uprzedzam uczciwie, że wszelkie próby udowodnienia mi, ze jest inaczej spełzną na niczym

zgadzam sie ,praca niebezpieczna,przerazajac a jednak obecnie ma sie wybor kopalnia lub inna praca i niech mi nikt nie probuje udowodnic ze jest inaczej.
nie ma przymusu kontynuacji tradycji .

Cytat:
Cytat:
A na koniec:
Wiesz dlaczego w śląskich, górniczych rodzinach kobieta zawsze żegna wychodzącego do pracy męża? Bo to może ostatnia szansa na to zeby zobaczyc go żywego i w całości.
to chyba normalna sprawa pozegnania nie tylko w rodzinach gornikow.
inna sprawa ze taka kobieta ma ta swiadomosc ze moze to byc ostatni raz chcoiaz mysle tez ze po kilku latach przestaje sie o tym myslec ,czlowiek sie przyzwyczaja.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-06-18, 08:44   #8
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
zgadzam sie ,praca niebezpieczna,przerazajac a jednak obecnie ma sie wybor kopalnia lub inna praca i niech mi nikt nie probuje udowodnic ze jest inaczej.
nie ma przymusu kontynuacji tradycji .
Przymusu nigdy nie było. Tak samo jak dziecko, którego rodzina od pokoleń była rybakami nie musi zostac rybakiem. Tak samo jak jak dziecko lekarzy nie musi zostać lekarzem. Ale czasem i samo dziecko chce tego i rodzice lekko popychają... Róznie bywa.
Wybór mamy zawsze i we wszytskich sprawach, dla niekórych wybór jest mniejszy i to niezaleznie od tego czy dotyczy wyboru pracy czy żony.
Oczywiście, że nad morzem i w okolicach "wodnych" najbardziej będzie zawsze popularny zawód rybaka a na Śląsku- górnika. To, gdzie człowiek mieszka takze determinuje wybór zawodu. A i kasa ma tez wpływ na nasze decyzje. Górnik bardzo źle nie zarabia, lekarz czy prawnik, jak już pokonczą szkoły i rodzina pomoze, to tez się źle nie ma...
Świadomie czy nie, ale czasem wybieramy zawód nie taki jaki nam najbardziej odpowiada ale taki jaki odpowiada naszym rodzicom albo naszej kieszeni

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
to chyba normalna sprawa pozegnania nie tylko w rodzinach górnikow.
inna sprawa ze taka kobieta ma ta świadomość ze moze to byc ostatni raz chcoiaz mysle tez ze po kilku latach przestaje sie o tym myslec ,czlowiek sie przyzwyczaja.
Nie, nie przyzwyczaja. Bo wypadki na kopalni przytrafiają się codziennie. Oczywiscie nie śmiertelne, nie takie o których trąbi sie w mediach. Ale nie każdy wie, że codziennie z kopalni wychodzi jakis górnik z (co najmniej) zmiażdżonym bądz wybitym palcem. To nawet nie jest wypadek, ale norma. Codzienność. Do której jednak nie da się przyzwyczaić.
Tak samo jak (myslę) zony rybaków czy marynarzy nigdy do końca nie przyzwyczajaja się do tego, że maż pracuje w takim a nie innym miejscu. I górnik i rybak pracują w miejscu gdzie wszytsko może się zdarzyć, jak natura się zbuntuje to oni mogą się tylko pomodlić.

Kiedy żegnam swojego meża codziennie, to jakos nie mam obaw, że komputer mu cos uszkodzi
A wiecie, że przytulenie się rano, przed pójściem do pracy, do kochanej osoby chroni nas przed zawałem serca? Udowodnione podobno naukowo

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2008-06-18 o 09:08 Powód: lit
Stary 2008-06-18, 08:45   #9
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iziaczek Pokaż wiadomość
No niekoniecznie,jednak niesie z sobą większe ryzyko niz pozostałe.
no tak, tylko pytanie tak zadane, ze nie wiadomo o co autorowi w ogole chodzi...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 09:19   #10
caelum
Rozeznanie

Piszę to trochę w związku ze słowami Luby o pożegnaniach zon z mężami...

Może to mało poważne co powiem i na pewno nie jestem obiektywna ale mam niesamowity sentyment do śląskich rodzin... takich trochę stereotypowych.
Choć obraz, który mam przed oczami nie dotyczy górników to dla mnie przedstawia właśnie taką rodzinę śląską i piękną relację między żoną i mężem. Ten obraz to film "Zawrócony" a scena, która zawsze mnie rozczula to ta, w której żona przytula swojego niższego o głowę męża do piersi... i patrzy na niego z taką czułością.

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 09:20   #11
Vivienne
... choć nie Westwood

Praca jak praca. Mój ojciec był górnikiem ratownikiem, teraz jest na emeryturze.
U nas praca na kopalni jest dość opłacalna, więc mnóstwo facetów w wieku produkcyjnym stara się o pracę tam.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-18, 09:40   #12
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caelum Pokaż wiadomość
Piszę to trochę w związku ze słowami Luby o pożegnaniach zon z mężami...

Może to mało poważne co powiem i na pewno nie jestem obiektywna ale mam niesamowity sentyment do śląskich rodzin... takich trochę stereotypowych.
Choć obraz, który mam przed oczami nie dotyczy górników to dla mnie przedstawia właśnie taką rodzinę śląską i piękną relację między żoną i mężem. Ten obraz to film "Zawrócony" a scena, która zawsze mnie rozczula to ta, w której żona przytula swojego niższego o głowę męża do piersi... i patrzy na niego z taką czułością.
Ja "Zawróconego" bardzo lubię, własnie za to, że nie jest taki strasznie poważny. Ślązacy są ludzmi z poczuciem humoru i w niektórych filmach Kutza to widać. Nie we wszytskich, bo czasem jego filmy sa zbyt "napuszone" jak na filmy o Śląsku i Ślązakach, zbyt powazne. Ale i w "Zawróconym" i "Paciorkach jednego różańca" widac te przebłyski śląskiego humoru, można się nieźle pośmiać.

Wychowałam się na berach śląskich, nie czytanych ale opowiadanych mi przez dziadka. A jemu opowiadał jego dziadek i ojciec. Chyba kazdy region ma takie opowiesci ale te ślaskie bery opowiadane w gwarze to coś co pokazuje własnie poczucie humoru i taki śląski uśmiech przez łzy.
Tylko tych gołębi nie lubię Nie przepadam za ptactwem i szczerze się ciesze, że w mojej rodzinie nikt gołebi nie miał.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości