|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praca w górnictwie
Co Wy kobiety kobiety sądzicie o pracy faceta "na kopalni".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca w górnictwie
a co mamy sadzic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uzależnienie
|
Mój tata pracuje w górnictwie (ratownik) - praca ciężka, wiele osób się czepia, że za dużo zarabia, na wcześniejsza emeryturę pójdzie i jeszcze węgiel dostaje za darmo
![]()
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A może tata kopsnął by mi trochę tego węgla ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Na ten temat mogłabym całe wypracowanie napisać...
Pochodzę ze Ślaska, miałam/mam górników w rodzinie. I co ja sadzę o pracy "na kopalni"? Napatrzyłam się na tyle łez kobiet i dzieci, widziałam ciała wynoszone na noszach z kopalni, stałam pod bramą i czekałam na wiadomości, codziennie widziałam jak moja matka żegna ojca, żyłam w cieniu kopalni, w cieniu wycia kopalń po "zawałach", w cieniu złamanych nóg, odciętych palców, wykręconych rąk, byłam na dole (tylko na wycieczce, wystarczy mi na całe życie, takiej skondensowanej ciemnosci nigdy wczesniej i później nie widziałam)... Przyrzekłam sobie, ze nigdy, przenigdy nie wyjde za mąz za górnika i zrobie wszytsko żeby mój syn nigdy nie pracował na kopalni. To najcięższa, najbardziej niewdzięczna, nieludzka praca. To moje osobiste zdanie, domyslam sie, że ktoś może mysleć inaczej, ale bardzo prosze aby ten wątek nie przekształcił się w udowadnianie mi, że ktos uważa inną prace za cięższą i jeszcze bardziej niewdzieczną. Ja nie mam zamiaru z nikim sie o to wykłocac i pozostane przy swoim, bo na razie nie odkryłam innej pracy gorszej niż ta "na dole". Wiem, że to tylko moje odczucie, ale pozwólcie mi przy nim pozostac, uprzedzam uczciwie, że wszelkie próby udowodnienia mi, ze jest inaczej spełzną na niczym ![]() A na koniec: Wiesz dlaczego w śląskich, górniczych rodzinach kobieta zawsze żegna wychodzącego do pracy męża? Bo to może ostatnia szansa na to zeby zobaczyc go żywego i w całości.
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam sie ,praca niebezpieczna,przerazajac a jednak obecnie ma sie wybor kopalnia lub inna praca i niech mi nikt nie probuje udowodnic ze jest inaczej. nie ma przymusu kontynuacji tradycji . Cytat:
inna sprawa ze taka kobieta ma ta swiadomosc ze moze to byc ostatni raz chcoiaz mysle tez ze po kilku latach przestaje sie o tym myslec ,czlowiek sie przyzwyczaja. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybór mamy zawsze i we wszytskich sprawach, dla niekórych wybór jest mniejszy i to niezaleznie od tego czy dotyczy wyboru pracy czy żony. Oczywiście, że nad morzem i w okolicach "wodnych" najbardziej będzie zawsze popularny zawód rybaka a na Śląsku- górnika. To, gdzie człowiek mieszka takze determinuje wybór zawodu. A i kasa ma tez wpływ na nasze decyzje. Górnik bardzo źle nie zarabia, lekarz czy prawnik, jak już pokonczą szkoły i rodzina pomoze, to tez się źle nie ma... Świadomie czy nie, ale czasem wybieramy zawód nie taki jaki nam najbardziej odpowiada ale taki jaki odpowiada naszym rodzicom albo naszej kieszeni ![]() Cytat:
Tak samo jak (myslę) zony rybaków czy marynarzy nigdy do końca nie przyzwyczajaja się do tego, że maż pracuje w takim a nie innym miejscu. I górnik i rybak pracują w miejscu gdzie wszytsko może się zdarzyć, jak natura się zbuntuje to oni mogą się tylko pomodlić. Kiedy żegnam swojego meża codziennie, to jakos nie mam obaw, że komputer mu cos uszkodzi ![]() A wiecie, że przytulenie się rano, przed pójściem do pracy, do kochanej osoby chroni nas przed zawałem serca? ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2008-06-18 o 09:08 Powód: lit |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Piszę to trochę w związku ze słowami Luby o pożegnaniach zon z mężami...
Może to mało poważne co powiem i na pewno nie jestem obiektywna ale mam niesamowity sentyment do śląskich rodzin... takich trochę stereotypowych. Choć obraz, który mam przed oczami nie dotyczy górników to dla mnie przedstawia właśnie taką rodzinę śląską i piękną relację między żoną i mężem. Ten obraz to film "Zawrócony" a scena, która zawsze mnie rozczula to ta, w której żona przytula swojego niższego o głowę męża do piersi... i patrzy na niego z taką czułością.
![]() |
#11 |
... choć nie Westwood
|
Praca jak praca. Mój ojciec był górnikiem ratownikiem, teraz jest na emeryturze.
U nas praca na kopalni jest dość opłacalna, więc mnóstwo facetów w wieku produkcyjnym stara się o pracę tam.
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychowałam się na berach śląskich, nie czytanych ale opowiadanych mi przez dziadka. A jemu opowiadał jego dziadek i ojciec. Chyba kazdy region ma takie opowiesci ale te ślaskie bery opowiadane w gwarze to coś co pokazuje własnie poczucie humoru i taki śląski uśmiech przez łzy. Tylko tych gołębi nie lubię ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.