|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
migdaly - kolory
Jestem ciekawa, jakie kolory migdalow wybieracie na swoj slub... jesli w ogole macie zamiar kupic takie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: migdaly - kolory
o co chodzi z tymi migdałami?? pierwszo słyszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
migdaly - to taki maly podarunek, prezencik dla gosci, do nich dolaczasz np. karteczkę z podziewaniami za przybycie na wesele...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
aaa, o to chodzi, a jakie znaczenie mają kolory migdałów?? jesli wogóle są kolorowe??
ja myslałam żeby w te woreczki wsadzić jakies czekoladki, mogą być nawet z migdałem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
rozne, biale, rozowe, blekitne, srebrne, moze tez brazowe, zielone...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a ja myslałam, że migdały są jednokolorowe
![]() rozumiem, że pewnie się je maluje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
moze zle sie wyrazilam, chodzi o kolor lukru, z czy kolor ma znaczenie, hmm dla kogos moze miec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
sorki, to ja chyba dzisiaj jakas niekumata jestem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
migdały moga mieć różne kolory ze względu na to jaki kolor jest dekoracji lub jaki sie akurat spodoba. Zwyczaj jest chyba z włoch że kazdy z gości dostaje woreczej tiulowy z 5 migdałami w środku i kazdy z nich ma coś symbolizować np. miłośc ,szczęście itd. Jest to forma podzękowania i zarazem wizytówki na stół. Ja musiałam zamawiac migdały z Londynu bo w Polsce albo sa drogie albo trudno dostępne. Tiul kupiłam w hurtowni materiałów 12 zł / m z 4 metrów wyjdzie ponad 100 szt woreczków.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
O matko, czego to jeszcze nie wymyślą
![]()
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dokładnie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Pomysł ciekawy. Jednak nie chciałoby mi się tłumaczyć każdemu z gości z osobna o co w tym wszystkim chodzi.
![]() ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ja mam takie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam, że się czepiam, rozumiem, że dla Ciebie to ważne.
Ale ja pierwszy raz słyszę o czymś takim i zastanawiam się, skąd ten pomysł, w jakim celu, o co tu chodzi, czy to nie jest już takie małe "wariactwo"? I czy chodzi o "migdaly" czy migdały. Pytam serio, zawsze warto się czegoś nowego dowiedzieć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
raz się z tym spotkałam tak przypadkiem, jak oglądałam lokal przed czyimś weselem i serio nie wiedziałam po co to?? Dla mnie jest to zbędne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Może to jakiś regionalizm? MOże to popularne tylko w niektórych czesciach kraju?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
ja tez na poczatku nie wiedzialam
![]() ![]() 5 migdałów symbolizuje 5 życzeń: szczęście, długowieczność, bogactwo, cudowne dzieci i zdrowie. Niektórzy uważają, że lukrowane migdały są odzwierciedleniem „słodko-gorzkiego” życia. Jednak już od początku migdały były uważane za wyjątkowo słodki i delikatny upominek. W Europie, kolor migdałów jest ściśle związany z rodzajem uroczystości: - białe – w czasie ślubów i wesel - zielone – symbolizują długowieczność w czasie zaręczyn - różowe, białe lub niebieskie – w czasie urodzin i chrzcin - białe – z okazji I komunii świętej - czerwony – z okazji zdania ważnych egzaminów ( matura, studia) - srebrne – na 25-lecie ślubu - złote – na 50- lecie ślubu Zamiast migdałów często stosuje się czekoladowe drażetki, cukierki z prażonych migdałów oraz cukierki w kształcie serc, tzw. „amorini”. a wszystko tutaj pisze ![]() moze sie przyda pozdrawiam
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
ok, chociaż mnie to nie przekonuje - nie lubię robić czegoś, co jak dla mnie nie ma sensu,
ale rozumiem, że dla kogoś ma - w porządku, ale pytam się: taki zwyczaj jest w Polsce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dla mnie to takie "amerykańskie"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Chciałabym na swoim ślubie dać na poprawinach migdały (położyć każdemu przy talerzyku, poprawiny będą tylko jako obiad)
Jak starrczy chęci, czasu, pieniedzy - w pięknych pudełeczkach a jak nie to sama uszyje woreczki (ma ktoś może zdjęcia jak to powinno wyglądać?Chodzi mi o wstążeczkę do zawiązania-czy może być po prostu wroeczek i oddzielnie na wierzchu wstążeczka z kokardką czy wszyć do środka wstążkę?) Nie wiem też w jakim kolorze- wesele będę mieć w kolorystyce biało-bordowej (ściany sali też są bordowe). Zaproszenia, karteczki z nazwiskami, i inne duperelki będą włąsnie biało-bordowe. Na poprawiny dekoracje są zmieniane na biało-zielone. Więc jak myślicie? Tylko, gdzie kupić te migdały? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
ja będę miała sakiewki z organzy z migdałkami w środku. Do tego doczepiona będzie 'zawieszka' z imieniem każdego gościa - więc spełni to rolę winietek.
Ja uwielbiam te migdałki. Planuję kupić białe i jasnoróżowe. Zamówiłam już woreczki z chin w liczbie 100 szt, cena 20 zł z przesyłką ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
temat migdałów (draży) jest poruszony tutaj: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=47876 i tu m.in. można się w nie zaopatrzyć: http://www.draze.pl/html/home.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
na allegro jest dużo ofert
a kolor, to aj bym tez prała pod uwagę cały wystrój lokalu. Białe są uniwersalne, pasują do każdego, ale złote też są fajne lub srebrne, chociaż to ma inne przeznaczenie niż na ślub, jak opisywała koleżanka wcześniej....
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.