forum dom i nieurchomosci - podfora, pomysl - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-14, 18:01   #1
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07

forum dom i nieurchomosci - podfora, pomysl

Witam
Wiem ze Szefostwo nie lubi za bardzo rozdrabniania forum, ale po ostatnim zdarzeniu wpadlam na pewien pomysl.

Forum "Dom i nieurchomosci" ma jedno podforum -Ogrod
Czy nie mozna by zrobic kolejnych? Mam na mysli glownie jedno np. "Moj pokoj" itd?

Chodzi mi o to ze zalozylam watek z moim nowo wyremontowanym pokojem. W ktorym przedstawilam fotografie mojego pokoju, i zapytalam o opinie i kilka (doslownie 2-3) rad odnosnie zagosodarowania miejsca.
Widzialam ze istnieje wiele watkow, gdzie dziewczyny pokazuja swoje pokoje - chetnie sie nimi chwala itd. (tak bylo nawet na starym podforum "Zrob to sama")
Moderatorka natomiast przeniosla moj watek do watku zbiorczego METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje , gdzie miedzy innymi sa prosby "urzadzcie mi pokoj" (caly!!)

Uwazam ze moj watek tam nie pasuje. Watek zbiorczy ma ponad 50 stron, jest nieprzejzysty !! I jak ktorejs wizazance zalezy na opini to najlepiej by miala swoj indywidualny watek !!
Wiadomo.. w watku 50 stronicowym.. po zapelnieniu jednej strony nasze zdjecia i prosby spadaja na kolejne starsze strony, staja sie niezauwazne, niewazne.. i tym samym nie otrzymujemy odpowiedzi na nasze pytania, prosby itd.

Czy nie mozna zrobic tak by kazda z nas jesli chce sie "pochwalic" pokojem, (otrzymac rade czy ocene) , mogla zalozyc SWOJ wlasny watek. Dotyczacy tylko i wylacznie jej pokoju - a nie wrzuac tego wszystkiego do 1 worka - 1 watku w ktorym jest wielki misz masz?

Mam nadzieje ze otrzymam odpowiedz, rozpatrzycie moja prosbe, tym bardziej ze czuje sie niesprawiedliwie potraktowana , poniewaz wiele takich watkow nadal istnieje a moj zostal wrzucony do zbiorczego.

Pozdrawiam

P.S. Chcialam jeszcze dodać ze moj pokoj, ktory sama urzadzilam, jest czyms moim.. tak jak dziewczyny chwala sie i pokazuja swoja bizuterie Hand made w "Katalog rekodziala" i maja wlasne watki, tak i ja bym chciala miec moj wlasny indywidualny watek !! W koncu pokazuje cos tylko mojego, co ja zrobilam i chce otrzymywac stale komentarze, rady,oceny)
Mam nadzieje ze to zrozumiecie

Bo pokazywanie mojego pokoju w 1 wielkim watku jest malo korzystne.
Obok pojawiaja sie pytania : jak urzadzic? gdzie znalezc to?
zdjecia roznych przykladowych styli(sstylow?)..
Troszke mija sie to z celem.

jeszcze raz prosze o rozpatrzenie i pozdrawiam
Stary 2007-10-14, 19:05   #2
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: forum dom i nieurchomosci - podfora, pomysl

Cytat:
Napisane przez nadia07 Pokaż wiadomość
Chodzi mi o to ze zalozylam watek z moim nowo wyremontowanym pokojem. W ktorym przedstawilam fotografie mojego pokoju, i zapytalam o opinie i kilka (doslownie 2-3) rad odnosnie zagosodarowania miejsca.
Widzialam ze istnieje wiele watkow, gdzie dziewczyny pokazuja swoje pokoje - chetnie sie nimi chwala itd. (tak bylo nawet na starym podforum "Zrob to sama").
Moderatorka natomiast przeniosla moj watek do watku zbiorczego METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje , gdzie miedzy innymi sa prosby "urzadzcie mi pokoj" (caly!!)
Jako że mowa o nas - pozwolę sobie odpowiedzieć jako pierwsza (chyba że ktoś mnie zaraz ubiegnie .

Na forum "Dom i nieruchomości" istnieją dwa wątki o podobnej, aczkolwiek nie takiej samej tematyce : Metamorfozy pokoi - opinie, porady, inspiracje" (czy przypadkiem sam tytuł nie mówi wiele ?) oraz "Wizażanko - pokaż swój urządzony pokój".
Tak jak pisałaś - wątek pierwszy służy między innymi do porad w sprawie urządzenia pokoju od podstaw, ale również do porad typu "czy dobrze postawiłam meble", albo "czy pomarańczowe poduszki fajnie wyglądają do zielonego stołu", ogólnie czy fajnie zrobiłam to i tamto. I taki był wydźwięk wątku, który założyłaś : wkleiłaś zdjęcia prawie urządzonego pokoju, pytając dodatkowo czy sie podoba, jakie zasłony masz dobrać. Sama napisałaś - "dosłownie 2, 3 porady". Wybacz, ale dla 2 , 3 porad nie zakładamy osobnego wątku, a powód jest jasny - gdyby każda z nas chciała założyć taki wątek, to zrobiłby się bałagan nie do ogarnięcia (nie jest nas na forum 20 osób, ale z 8 tysięcy jak nie więcej).
Drugi wątek (Wizażanko pokaż swój pokój") jest już stricte wątkiem "voyeurystycznym" - tam wklejamy zdjęcia już urządzonych pokoi, po metamorfozie, i tam możemy dzielić się opiniami - czy ładnie, czy nieładnie, czy krzywo, czy za zielono. Dlaczego - jeśli chciałas prosić o ocenę i opinię - nie wkleiłaś tam swojego posta ?

Cytat:
Uwazam ze moj watek tam nie pasuje. Watek zbiorczy ma ponad 50 stron, jest nieprzejzysty !! I jak ktorejs wizazance zalezy na opini to najlepiej by miala swoj indywidualny watek !!
Wiadomo.. w watku 50 stronicowym.. po zapelnieniu jednej strony nasze zdjecia i prosby spadaja na kolejne starsze strony, staja sie niezauwazne, niewazne.. i tym samym nie otrzymujemy odpowiedzi na nasze pytania, prosby itd.
Tak, wątek jest długi i duży, ale czy nieprzejrzysty ? Ma swoją stałą grupę czytelników i pomocników. Wpisując swój post - automatycznie wątek przenosi się na samą górę pierwszej strony forum i jest doskonale widoczny dla innych - dla osób które chcą pomóc radą. Dziennie pisze do nas w sprawie porad 1-2 osoby, więc nie jest tak że Twoja prośba ginie w masie i momentalnie spada na satrsze strony. Jest widoczna i czytelna, szczególnie jeśli robisz z niej 3 posty - z opisem, zdjęciami.

Cytat:
Czy nie mozna zrobic tak by kazda z nas jesli chce sie "pochwalic" pokojem, (otrzymac rade czy ocene) , mogla zalozyc SWOJ wlasny watek. Dotyczacy tylko i wylacznie jej pokoju - a nie wrzuac tego wszystkiego do 1 worka - 1 watku w ktorym jest wielki misz masz?
Z tego co mi wiadomo (Dziewczyny pisały do mnie i Tysi) -jest wątek na forum Plotkowym - "pokaż swój pokój" Jeśli chciałaś pokazać swój pokój - dlaczego nie zrobiłaś tego tam ?

Cytat:
Mam nadzieje ze otrzymam odpowiedz, rozpatrzycie moja prosbe, tym bardziej ze czuje sie niesprawiedliwie potraktowana , poniewaz wiele takich watkow nadal istnieje a moj zostal wrzucony do zbiorczego.
Nie wiem gdzie wiele wątków takich istnieje. U nas żadna z Wizażanek nie ma sowjeg osobnego wątku, wszytsko wklejamy albo w "Metamorfozy", albo "Pokaż swoój pokój".

Cytat:
P.S. Chcialam jeszcze dodać ze moj pokoj, ktory sama urzadzilam, jest czyms moim.. tak jak dziewczyny chwala sie i pokazuja swoja bizuterie Hand made w "Katalog rekodziala" i maja wlasne watki, tak i ja bym chciala miec moj wlasny indywidualny watek !! W koncu pokazuje cos tylko mojego, co ja zrobilam i chce otrzymywac stale komentarze, rady,oceny)
Mam nadzieje ze to zrozumiecie
Rozumiemy. Ale musisz też zrozumieć nas. Tak jak pisałam - jest nas na forum kilka tysięcy. Założmy że każda z nas zechce pokazać swój pokój. Potem każda z nas pokaże łazienkę. A potem kuchnię ...

Cytat:
Bo pokazywanie mojego pokoju w 1 wielkim watku jest malo korzystne.
Obok pojawiaja sie pytania : jak urzadzic? gdzie znalezc to?
zdjecia roznych przykladowych styli(sstylow?)..
Troszke mija sie to z celem.
Tak, w ogólnym, zbiorczym wątku to nieuniknione, że jest mnóstwo różnych pytań. Ale pytania o pokoje w konkretnym stylu, kolorze przesuwamy lub zadajemy w odpowiednich wątkach, których jest mnóstwo, i których spis jest umieszczony nota bene na samej górze pierwszej strony jako redakcyjny (np. pokój w kolorze różowym, żółto - fioletowym, w jasnych kolorach, w stylu pop art itd.). I każdy kto wysili się by go przeczytać lub ewentualnie skorzystać z wyszukiwarki - nie ma problemu z otrzymaniem pomocy.

Tyle ode nas,

Asia i Justyna.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-14, 19:21   #3
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07

ja znalazlam kilkanascie takich watkow (najwidoczniej juz zosstaly posprzatane do jednego z tych 2 watkow zbuorczych)

Jeden o tym ze wizazanka ma zielony pokoj, ma granatowe ramki i nie wie co w nie wsadzic !! Ma ten watek na 1 stronie od dzis rana i jakos nikt go nie wrzucil do zbiorczego?

tak samo jestem ciekawa ile osob udzielilo by sie juz w moim indywidualnym watku a ile w zbiorczym? Mozna by zrobic taki "test"
Widze ze pewne pojedyncze watki nadal swietnie sie spisuja w spelnianiu swoich funckji (a maja tematyke podobna do mojej, rady itd).. natomiast mnie wrzuconej do ndywidualnego od kilku godzin nikt nie odpisal (a na wizazu to jest malo prawdopobne)

Skoro nie ma takiej mozliwosci, to rozumiem.
Ale ja jako wizazanka wolalabym miec swoj watek - nie wiem jak z innymi uzytkowniczkami forum.
Stary 2007-10-14, 19:32   #4
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadia07 Pokaż wiadomość
ja znalazlam kilkanascie takich watkow (najwidoczniej juz zosstaly posprzatane do jednego z tych 2 watkow zbiorczych)
... No właśnie . Więc ... ?

Cytat:
Jeden o tym ze wizazanka ma zielony pokoj, ma granatowe ramki i nie wie co w nie wsadzic !! Ma ten watek na 1 stronie od dzis rana i jakos nikt go nie wrzucil do zbiorczego?
Hmmm, czy mówimy o tym samym forum "Dom i nieruchomości" ? Bo ja np. takiego wątku nie widzę, gdy otwieram stronę główną.

Cytat:
Skoro nie ma takiej mozliwosci, to rozumiem.
Ale ja jako wizazanka wolalabym miec swoj watek - nie wiem jak z innymi uzytkowniczkami forum.
Nie wiem czy nie ma takiej mozliwości, aby zostałe stworzone takie podforum. Decyzja nie zależy ode mnie. Ale my z Tysią nie widzimy takiej potrzeby skoro już 3 takie (podobne) wątki są ...

Ale to tylko opinia nasza; Złoś pewnie ma swoją

Cytat:
ak samo jestem ciekawa ile osob udzielilo by sie juz w moim indywidualnym watku a ile w zbiorczym? Mozna by zrobic taki "test"
Widze ze pewne pojedyncze watki nadal swietnie sie spisuja w spelnianiu swoich funckji (a maja tematyke podobna do mojej, rady itd).. natomiast mnie wrzuconej do ndywidualnego od kilku godzin nikt nie odpisal (a na wizazu to jest malo prawdopobne)
Jest wielce prawdopodobne; na naszym forum wiele jest wątków bez odpowiedzi lub z jedną/2 . Poza tym, po co chcesz to sprawdzać ile osób "udzieliłoby się" w Twoim watku ? Przecież pisałas że potrzebujesz maksymalnie 2-3 porad ?

I nie bardzo rozumeim "pewne pojedyncze watki nadal swietnie sie spisuja w spelnianiu swoich funckji (a maja tematyke podobna do mojej, rady itd).."n - które wątki masz na myśli ? I jeśli są o podobnej tematyce dlaczego nie wkleiłaś tam swojej prośby o poradę ?

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2007-10-15, 11:13   #5
szugarbejb
Zakorzenienie

Droga Nadio, cieszy mnie iż już mniej więcej rozumiesz o co chodzi. Szkoda tylko że zanim założyłaś ten wątek nie porozmawiałaś z nami więcej.

Cieszy mnie również iż przyznajesz, iż w ocenie kilku rzeczy się pomyliłaś.

Szkoda tylko, że nie mogę na Twoje PW odpisać, poinieważ masz zapchaną skrzynkę. Czy w takim razei mogłabyś ją opróżnić ?

Cytat:
(...)
Stary 2007-10-15, 11:18   #6
nadia07
Zakorzenienie

GG do nadia07

oproznilam wczoraj polowe wiadomosci wiec nie wiem co sie dzieje oprozniam dalej.
Rzeczywiscie w ocenie paru sytuacji sie pomylilam, ale nie zmienia to faktu ze wolalabym miec indywidualny watek w zbiorczym - niestety nieczytelnym (Co do tego zdania nie zmienie) do tej pory nikt mi nie odpowiedzial
Stary 2007-10-19, 16:57   #7
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

czyli ma powstac nowe podforum bo ty chcesz miec osobny wątek?
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 09:00   #8
jannet21
Raczkowanie

Ja też się nie mogę zbytnio połapać po zmianach. Fajnie, ze forum zostało podzielone na 2 części tylko jednak czegoś brakuje. Chyba właśnie tych podforum. Bo np jak mam ochotę poczytać coś o balkonach nie wiem w które forum wejść..dom czy ogród? Sugarbejb a może by tak poforum mhm ozdoby czy coś w tym stylu. W obu forach( dom i ogród) są posty np na temat doniczek, obrazów czy innych rzeczy, które zdobią nasze domy. I gdy nie interesuje mnie nic konkretnego co mogłabym wpisac w wyszukiwarkę, wtedy muszę tak skakać z jednego forum na drugie, zeby cos mi wpadlo w oko. Nieruchomości też wrzuciłabym jako podforum domu. To są dwa ogromne tematy.

Ja to widze tak:
Forum DOM:
- remonty
-dekoracja wnętrz
- nieruchomości
-metamorfozy (tylko tu masz racje ze tych watkow moze narosnac nieublagalnie wiele)
- zielony dom (kwiaty, kwiatuszki itp)

Forum OGRÓD:
- rośliny
- wyposażenie i projekty
- inspiracje (pochwal się swoim ogrodem)

To tylko taka moja sugestia. Wydaje mi sie, ze o wiele latwiej byloby cos znalezc tak naprawde nie szukajac niczego konkretnego.
jannet21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-30, 09:38   #9
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Zwykle przy nowym forum kierujemy się kilkoma kryteriami, ale na pewno najważniejsza jest ilość osób chętnych do korzystania z takiego forum.

Poza tym kierujemy się też pewną filozofią odnośnie zdrowej mieszanki:
- korzystania z wyszukiwarki (naprawdę dobrej i zaawansowanej) na forach
- tworzenia kolenych kategorii forum

Każdy podział tematyczny można połamać na dziesiątki i tysiące podkategorii. Problem - znaleźć kategorię
Można również wszystko upakować w jedno, wielkie forum i tracić tysiące godzin na upomnienia, aby używać wyszukiwarki

W sumie - spośród propozycji nowych forów przechodzi u nas i tak niewiele, dlatego też posiedzę i sobie poczytam dyskusję - czekając na argumenty...

zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-08, 20:54   #10
szugarbejb
Zakorzenienie

Powiem tak: uważam , że jest dobrze tak jak jest. Wyszukiwarka działa wybitnie sprawnie, na samej górze jest kilka wątków redakcyjnych, gdzie naprawdę można znaleźć mnóstwo informacji. Kto CHCE coś znaleźć - znajduje. Nie uważam, żeby trzeba było robić kolene pod fora, np. ososbno dla remontów. W końcu nie jest to forum dla ekip remontowych, ani też żadna z nas nie robi co miesiąc remontu. Osobnego forum dla jieruchomości też nie widzę potrzebay robić : opracowuję właśnie wątki na temat, i nie będzie ich więcej niż 5, więc nieprzejrzyście na pewno nie będzie. Dekoracją wnętrz zajmuje się Tysia oraz kilak innych cudownych użytkowniczek, które doskonale sobie radzą i nie ma żadnego bałaganu, wszytsko jest uporządkowane. A jak czegoś nie ma to się zakłada nowy wątek i tyle.
A Zielony Dom uważam powinien być w Ogrodzie - jeśli o roślinkach.

O podziale Ogrosu się nie wypowiem, bo nie moje poletko, ale nie widziałam by Myszka skarżyła się ...

Cytat:
(...)
Stary 2007-11-11, 19:26   #11
nekome
Zakorzenienie

Pytanie techniczne dot. opisu forum
"Tu dowiesz się gdzie kupić dom lub mieszkanie, jakie dokumenty są niezbędne, ile kosztuje komornik - a jak już kupisz, (...) "

Chyba raczej o notariusza chodzilo, to z nim mamy kontakty przy zakupie nieruchomosci . Kontaktow z komornikiem lepiej unikac .
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-11, 21:44   #12
aniolek-tasmanski
Administrator

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
....
"Tu dowiesz się gdzie kupić dom lub mieszkanie, jakie dokumenty są niezbędne, ile kosztuje komornik - a jak już kupisz, (...) "

Zlo for you

aniolek
aniolek-tasmanski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-30, 12:50   #13
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolek-tasmanski Pokaż wiadomość

Zlo for you

aniolek
a komornik dalej straszy
Stary 2008-02-08, 11:54   #14
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
a komornik dalej straszy
No i dobrze, jak się solidnie przestraszycie to może będziecie czytać razy dwa zanim coś podpiszecie

Mogę zacząć starszyć JA na przykład, co wolicie ?

Cytat:
(...)
Stary 2008-02-12, 19:34   #15
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
No i dobrze, jak się solidnie przestraszycie to może będziecie czytać razy dwa zanim coś podpiszecie

Dlaczego piszecie do mnie jak do ruskiej wycieczki ? Per 'wy' to mi (nam?) sie jeszcze nie zdarzylo, ciekawe doswiadczenie . Trzymajac sie konwencji...

Zapewniamy, ze czytamy co podpisujemy, co wiecej tego samego wymagamy od klientow w kancelarii. Niekoniecznie dwa razy ale koniecznie ze zrozumieniem.

Nasz prawniczy umysl sie buntuje przeciw tego typu bledom jak wywolany komornik. Jednak jezeli to ma miec cel wychowawczy to niechaj straszy kto i jak chce... Obywatelski obowiazek spelnilismy zglaszajac, a dalej 'niech sie dzieje wola nieba' .
Stary 2008-02-12, 22:43   #16
tysia_15
Chi~

GG do tysia_15

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
albo ja

ale nic, faktycznie można to zmienić. to chyba nie jest wielki problem, prawda Zło?

Zobacz, co słychać na moim blogu
tysia_15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości