|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
podroz po Europie Srodkowej
Witam!
Planuje na wakacje zorganizowac wycieczke samochodem po nastepujacej trasie: wroclaw-wieden-bratyslawa-budapeszt-zagrzeb-rijeka-triest-venezia-verona-mediolan-Neuschwanstein-monachium-praga-wroclaw. Trasa ktora wyznaczylem liczy 3tys km(licze ze przejade 4 tys km benzyna srednio po 5zl spalanie 8/100 = 1600zl) Jechac beda 4 osoby w aucie Zastatnawia mnie na ile dni zaplanowac trip(mysle miedzy 2tyg a 3tyg) tak zeby nie gnac ale tez nie ciagnac sie. Bede wdzieczny tez za roznego rodzaju wskazowki odnosnie trasy i miejsc. Chcialbym spac w tanich motelach-kwaterach(choc pewnie namiot bede miec ze soba nawszelki wypadek). Mysle ze jestem w stanie zmiescici sie w 2-3tys na osobe(podliczajac wszystko - spanie,jedzenie,benzyne,a trakcje). Bede wdzeiczny za wszystkie tipy do podrozy pozdrawiam dewoj |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: podroz po Europie Srodkowej
Hmmmm .... Jedziesz w 14 miejsc i zaplanowałeś to na 2 tygodnie ... Hmmm.... Zamierzasz być w którymś mieście dłużej niż godzinę czy jedziesz posiedzieć sobie w samochodzie ?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
dodaj ceny winietek (wiem o slowacji, czechach i austrii)
na slowacji musisz miec pare rzeczy jako wyposazenie auta typu odblaskowa kamizelke czy komplet zarowek do auta To tyle co kojarze. Poza tym lepiej licz do 9-10l/100km bo duza ilosc tras nie biegnie autostradami a tam bedziesz miec inne spalanie. Wieden bez wchodzenia do muzeow to bite pare godzin lazenia. Jesli z muzeami to przynajmniej 2 dni Prage da sie obejrzec w 1 dzien tak pobieznie. Pamietaj o tym ze w niektorych miastach niemiec wprowadzono umweltzone i trzeba miec plakietke specjalna (5 euro) 3000 na osobe to przy 14 dniach ok 200 zl a przy 3 tyg to kwota ok 150 zl. Nie wiem moze przesadzam ale jedzenie, nocleg muzea, paliwo... to troche tak na styk jesli nawet nie za malo. Ale zobaczysz. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Oj 3 tygodnie to ABSOLUTNE minimum na tak wiele miejsc, zresztą zawsze jest lepiej zarezerwować więcej czasu i ew. wrócić troszkę wcześniej. Nie wyobrażam sobie spędzić mniej niż 2 dni z Pradze, Wiedniu i Budapeszcie - a samo to już daje tydzień...
A ile dni maksymalnie możesz przeznaczyć na tę podróż? |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Przesadzacie. W pazdzierniku przejechalem 6983mile w 21dni i nie bylo tragedii - zwiedzilem zachodnie wybrzeze i parki narodowe i kilka miast. Zrobilem to poniewaz mialem dobry plan tripa i kazde miasto o raz park bylo wczesniej "rozpracowane". Wiadomo ze jak sie jedzie na "pale"(bez planu i przemyslenia co sie chce zobaczyc) to nic sie nie zdarzy.
Postanowilem zmodyfikowac plan do: wro-wieden,bratyslawa-budapest-belgrad-sarajewo-mostar-podgorica-dubrownik-zagrzeb-rijeka-ljubjana-wro. 17-20 dni powinno mi starczyc. Miedzy tymi miastami nie ma jakis mega duzych odleglosci (przwaznie 200-250mil). Szukam przede wszystkim tipow odnosnie spania i kwater oraz jak wyglada sytuacja w tych krajach. Pomocne beda tez uwagi do miast i przyrody. Wiadomo ze kazde miejsce jest specyficzne i mozna je "ugryzc". |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
zapomnialem o spilicie. miedzy dubrownikiem a zagrzebiem split i jazda wzdluz adriatyku.
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE]
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Split fajniejszy niż Dubrovnik. Więcej ludzi, więcej sie dzieje, ładniejsze przystanie. |
|||
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=szugarbejb;6567259]
Cytat:
Najdluzszy odcinek byl z yellowstone do seatlle (800mil) na ktory byl 1 caly dzien(wiec zwiedzilismy montane i Idaho - jadac wiedzielismy gdzie jest cos ciekawego i zatrzymywalismy sie). Dziennie 300-400mil w usa to jest nie duzo(swietne autostrady+limity 70-75mil/h). Interesuje mnie jak to jest z motelami/kwaterami, chcialbym "brac" nocleg kolo 22-23. Sa jakies tanie sieci czy tez raczej trzeba szukac na miejscu?(fajnie jakby mmozna bylo znac 2-3 sieci moteli i na miejscu decydowac gdzie dojezdzamy i ew zadzwonic i zapytac o nocleg) |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie znam żadnej sieci moteli która miałaby hotele akurat wszędzie na waszej trasie. W Austrii mogę polecić sieciówkę Etap Hotel - KLIK ! . W Bratysławie i Budapeszcie albo hostele, które łatwo znajdziesz w necie i coś sobie wybierzesz, lub też zostają Ci przydrożne motele. W Chorwacji kontynentalnej to samo, a nad morzem tak jak pisałam łatwe do znalezienia kwatery prywatne. Do zwiedzania i "rozpracowania" Chorwacji przyda Ci się dobry przewodnik, najlepiej ze zdjęciami, żebyście łatwo znaleźli miejsca do zwiedzania. Szkoda tylko, że nie znajdziecie czasu by zwiedzić chociaż 2 lub 3 wyspy. Ja bym wykreśliła z wycieczki Zagrzeb - wolałabym spędzić dodatkowy dzień nad morzem, np. w Splicie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.