podroz po Europie Srodkowej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-10, 17:06   #1
dewoj
Przyczajenie

podroz po Europie Srodkowej

Witam!
Planuje na wakacje zorganizowac wycieczke samochodem po nastepujacej trasie: wroclaw-wieden-bratyslawa-budapeszt-zagrzeb-rijeka-triest-venezia-verona-mediolan-Neuschwanstein-monachium-praga-wroclaw.
Trasa ktora wyznaczylem liczy 3tys km(licze ze przejade 4 tys km benzyna srednio po 5zl spalanie 8/100 = 1600zl)
Jechac beda 4 osoby w aucie
Zastatnawia mnie na ile dni zaplanowac trip(mysle miedzy 2tyg a 3tyg) tak zeby nie gnac ale tez nie ciagnac sie. Bede wdzieczny tez za roznego rodzaju wskazowki odnosnie trasy i miejsc.
Chcialbym spac w tanich motelach-kwaterach(choc pewnie namiot bede miec ze soba nawszelki wypadek).
Mysle ze jestem w stanie zmiescici sie w 2-3tys na osobe(podliczajac wszystko - spanie,jedzenie,benzyne,a trakcje).

Bede wdzeiczny za wszystkie tipy do podrozy

pozdrawiam
dewoj
dewoj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 21:31   #2
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: podroz po Europie Srodkowej

Hmmmm .... Jedziesz w 14 miejsc i zaplanowałeś to na 2 tygodnie ... Hmmm.... Zamierzasz być w którymś mieście dłużej niż godzinę czy jedziesz posiedzieć sobie w samochodzie ?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 22:20   #3
gosiaisog
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do gosiaisog GG do gosiaisog

dodaj ceny winietek (wiem o slowacji, czechach i austrii)
na slowacji musisz miec pare rzeczy jako wyposazenie auta typu odblaskowa kamizelke czy komplet zarowek do auta

To tyle co kojarze. Poza tym lepiej licz do 9-10l/100km bo duza ilosc tras nie biegnie autostradami a tam bedziesz miec inne spalanie.

Wieden bez wchodzenia do muzeow to bite pare godzin lazenia. Jesli z muzeami to przynajmniej 2 dni

Prage da sie obejrzec w 1 dzien tak pobieznie.
Pamietaj o tym ze w niektorych miastach niemiec wprowadzono umweltzone i trzeba miec plakietke specjalna (5 euro)
3000 na osobe to przy 14 dniach ok 200 zl a przy 3 tyg to kwota ok 150 zl. Nie wiem moze przesadzam ale jedzenie, nocleg muzea, paliwo... to troche tak na styk jesli nawet nie za malo. Ale zobaczysz.
gosiaisog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-10, 23:19   #4
nebraska
Zakorzenienie

Oj 3 tygodnie to ABSOLUTNE minimum na tak wiele miejsc, zresztą zawsze jest lepiej zarezerwować więcej czasu i ew. wrócić troszkę wcześniej. Nie wyobrażam sobie spędzić mniej niż 2 dni z Pradze, Wiedniu i Budapeszcie - a samo to już daje tydzień...

A ile dni maksymalnie możesz przeznaczyć na tę podróż?

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 10:22   #5
dewoj
Przyczajenie

Przesadzacie. W pazdzierniku przejechalem 6983mile w 21dni i nie bylo tragedii - zwiedzilem zachodnie wybrzeze i parki narodowe i kilka miast. Zrobilem to poniewaz mialem dobry plan tripa i kazde miasto o raz park bylo wczesniej "rozpracowane". Wiadomo ze jak sie jedzie na "pale"(bez planu i przemyslenia co sie chce zobaczyc) to nic sie nie zdarzy.
Postanowilem zmodyfikowac plan do:
wro-wieden,bratyslawa-budapest-belgrad-sarajewo-mostar-podgorica-dubrownik-zagrzeb-rijeka-ljubjana-wro.
17-20 dni powinno mi starczyc. Miedzy tymi miastami nie ma jakis mega duzych odleglosci (przwaznie 200-250mil).
Szukam przede wszystkim tipow odnosnie spania i kwater oraz jak wyglada sytuacja w tych krajach. Pomocne beda tez uwagi do miast i przyrody. Wiadomo ze kazde miejsce jest specyficzne i mozna je "ugryzc".
Stary 2008-02-12, 10:24   #6
dewoj
Przyczajenie

zapomnialem o spilicie. miedzy dubrownikiem a zagrzebiem split i jazda wzdluz adriatyku.
Stary 2008-02-12, 11:28   #7
szugarbejb
Zakorzenienie

[QUOTE]
Cytat:
Napisane przez dewoj Pokaż wiadomość
Przesadzacie. W pazdzierniku przejechalem 6983mile w 21dni i nie bylo tragedii -
Tragedii nie ma. jednak kiedy ja zwiedzam to wole czasem wyjśc z samochodu i się przejśc po zabytkach, a nie tylko zobaczyć je z daleka i z zewnątrz.

Cytat:
wro-wieden,bratyslawa-budapest-belgrad-sarajewo-mostar-podgorica-dubrownik-zagrzeb-rijeka-ljubjana-wro.
17-20 dni powinno mi starczyc. Miedzy tymi miastami nie ma jakis mega duzych odleglosci (przwaznie 200-250mil).
11 miejscowości w 20 dni to już jest bardziej rozsądna trasa. Chociaż i tak 2 dni na wybrzeżchorwackim to drastycznie za mało - w wakacje pogoda jest tak cudna i atmosfera tak świetna że nie chce się wyjeżdżać. szczególnie że jest tam tyle miasteczek w których można się zatrzymać, zjeśc pyszną baraninę, wybrać się promem na wyspy ... No ale skoro sobie zaplanowałeś dwa dni to jakiś sens pewnie w tym widzisz.

Cytat:
Szukam przede wszystkim tipow odnosnie spania i kwater oraz jak wyglada sytuacja w tych krajachPomocne beda tez uwagi do miast i przyrody. Wiadomo ze kazde miejsce jest specyficzne i mozna je "ugryzc".
Niby każde miejsce jest specyficzne ale będąc 1 dzień np. w Bratysławie nie wiem jak chcesz je ugryźć. Starczy Ci czasu nna przejście sie ppostarówce i obiad. Nie wiem jaki masz budźet przeznaczony, ale w większych miastach (Wiedeń, Budapeszt) możecie spać w hostelach, w tych za 25 euro od osoby jest czysto i schludnie. Jak już dojedziecie do Chorwacji to tylko w kwaterach prywatnych - tak jest najfajniej. pełno ich wszędzie więc probelmu ze znalezieniem noclegu nad samym morzem nie będziecie mieli problemu. Do pobieżnego zwiedzania Chorwacji wystarsczy pierwszy lepszy przewodnik. Jeśli chodzi o jedzenie to w lecie prawie za darmo sa pyszne arbuzy sprzedawane tuż przy drodzez wielkich baniaków wodnych, cudowne soczyste pomidory , słodka duża cebula. W przydrożnych barach do jedzenia jest najlepsza baranina, no i owoce morza. Standardowo mandarynki, i domowa rakija.

Cytat:
zapomnialem o spilicie. miedzy dubrownikiem a zagrzebiem split i jazda wzdluz adriatyku.
Split fajniejszy niż Dubrovnik. Więcej ludzi, więcej sie dzieje, ładniejsze przystanie.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-12, 16:07   #8
dewoj
Przyczajenie

[QUOTE=szugarbejb;6567259]
Cytat:

Tragedii nie ma. jednak kiedy ja zwiedzam to wole czasem wyjśc z samochodu i się przejśc po zabytkach, a nie tylko zobaczyć je z daleka i z zewnątrz.
wierz mi ze nie spedzalismy duzo czasu w aucie.
Najdluzszy odcinek byl z yellowstone do seatlle (800mil) na ktory byl 1 caly dzien(wiec zwiedzilismy montane i Idaho - jadac wiedzielismy gdzie jest cos ciekawego i zatrzymywalismy sie).
Dziennie 300-400mil w usa to jest nie duzo(swietne autostrady+limity 70-75mil/h).
Interesuje mnie jak to jest z motelami/kwaterami, chcialbym "brac" nocleg kolo 22-23. Sa jakies tanie sieci czy tez raczej trzeba szukac na miejscu?(fajnie jakby mmozna bylo znac 2-3 sieci moteli i na miejscu decydowac gdzie dojezdzamy i ew zadzwonic i zapytac o nocleg)
Stary 2008-02-17, 15:26   #9
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Interesuje mnie jak to jest z motelami/kwaterami, chcialbym "brac" nocleg kolo 22-23. Sa jakies tanie sieci czy tez raczej trzeba szukac na miejscu? (fajnie jakby mmozna bylo znac 2-3 sieci moteli i na miejscu decydowac gdzie dojezdzamy i ew zadzwonic i zapytac o nocleg)

Ja nie znam żadnej sieci moteli która miałaby hotele akurat wszędzie na waszej trasie. W Austrii mogę polecić sieciówkę Etap Hotel - KLIK ! . W Bratysławie i Budapeszcie albo hostele, które łatwo znajdziesz w necie i coś sobie wybierzesz, lub też zostają Ci przydrożne motele. W Chorwacji kontynentalnej to samo, a nad morzem tak jak pisałam łatwe do znalezienia kwatery prywatne.

Do zwiedzania i "rozpracowania" Chorwacji przyda Ci się dobry przewodnik, najlepiej ze zdjęciami, żebyście łatwo znaleźli miejsca do zwiedzania. Szkoda tylko, że nie znajdziecie czasu by zwiedzić chociaż 2 lub 3 wyspy. Ja bym wykreśliła z wycieczki Zagrzeb - wolałabym spędzić dodatkowy dzień nad morzem, np. w Splicie.

Cytat:
(...)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości