|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przetluszczajace sie czolo
Witam serdecznie,
Mam nastepujacy problem: Po kilku miesiacach duzego stresu (nie jestem pewien czy to na pewno ma znaczenie) i pracy w bardzo wysuszonym powietrzu, strasznie zaczelo przetluszczac mi sie czolo. Do tego stopnia ze musze co jakies dwie godziny przemywac, inaczej loj moglbym palcami sciagac. Reszta twarzy jest zupelnie ok. Nigdy do tej pory nie mialem najmniejszych problemow z cera, zawsze byla normalna. Dermatolog powiedzial ze mam strasznie wysuszona skore dlatego tak wariuje, tylko ze uzywam juz kilkanascie tygodni bardzo drogich kremow nawilzajacych - na dzien i na noc, a efektu na razie zupelnie brak. Czy moze byc jakas inna przyczyna? Co moge z tym zrobic? Dodam ze mam 25 lat. Pozdrawiam Michal |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Przetluszczajace sie czolo
Cytat:
Nie możesz tego przemywać. Jeśli zmywasz z siebie sebum, organizm dostaje informację, że go nie ma i zaczyna produkować go jeszcze więcej. Wyjściem jest zakup bibułek matujących - przykładasz taką do czoła i ona wchłania nadmiar sebum. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy jest szansa ze problem zniknie za jakis czas ? Warto lykac tabletki typu capivit hydrocontrol? Pozdrawiam, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Gdy budze sie rano skora na calej twarzy jest idealna. Zero nadmiaru sebum, mila w dotyku. Jakie moga byc tego powody ? Moze to byc kwestia kremu ktory uzywam na noc ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W nocy gruczoły łojowe śpią tak jak Ty, są mniej aktywne. Zapewne jest to jakaś tam zasługa kremu, natomiast głównie samej natury. Poza tym na noc zmieniasz swoje miejsce przebywania - w pracy tak jak piszesz masz wysuszone powietrze, w domu masz normalne, to i skóra reaguje "normalniej".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Zgodnie z zaleceniem zaczalem stosowac Effaclar AI. Martwie sie tylko czy za bardzo nie wysuszy mi i tak strasznie odwodnionego czola ? Czy mozna po powiedzmy 30min przerwie nalozyc na niego krem nawilzajacy ?
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie, Effaclar AI ma przede wszystkim działanie bakteriobójcze i nie wysuszające a matujące. Jeśli używasz na noc solidną porcję kremu nawilżającego to nie ma się czym martwić. Ale jeśli zauważysz, że za bardzo Cię wysusza to stosuj go co drugi dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Chcialbym wykonac badania hormonalne, poniewaz z moim czolem jest coraz gorzej...juz po godzinie jest cale "mokre"
![]() Jakie hormony powinienem zbadac? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dermatolog będzie wiedział najlepiej. Ale myślę, że najpierw powinieneś dostać jakieś antybiotyki - doustnie małą dawkę, może tetracykliny, i zewnętrznie też - albo mocną maść, zawiesinę, albo antybiotyk.
Na hormony jeszcze przyjdzie czas. Poza tym pora roku jest zła na badania - czoło może Ci się przetłuszczać z powodu sezonu grzewczego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie,
Udalo mi sie rozwiazac moj problem i podaje rozwiazanie, moze sie komus przyda. Okazalo sie ono niezwykle proste. Zamienilem krem nawilzajacy na noc na oliwke dla dzieci firmy HIPP, ktora kosztuje jedyne 9 zl. W ciagu kilku dni czolo przestalo sie przetluszczac, a wszelkie niedoskonalosci zniknely! Od lat moja skora nie wygladala tak fantastycznie, a uzywalem juz chyba wszystkich mozliwych kremow. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Moi drodzy, od trzech lat tłuczemy na Biochemi starą prawde że im bardziej skóra odwodniona/ przesuszona tmy bardziej się tłuści ibłyszczy. I dlatego te oliwki Wam tak pomagają - po porstu w końcu macie porządnie nawilżaoną skórę, która nei musi szaleńczo pordukowac sebum ,aby chronić się przed odparowywaniem wody z naskórka. Całą filozofia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie,
Moj problem niestety powrocil ![]() W tej chwili "leje" ( bo smialo moge tak powiedziec) mi sie tylko z czola. Nos i broda sa co dziwne raczej suche. Tydzien temu poszedlem do mojego dermatologa. Pani powiedziala mi iz skora na pewno nie jest juz przesuszona i zebym odstawil wszelkie kremy i przemywal twarzy gdy zaczyna sie swiecic plynem micelarnym effaclar, a na noc cetaphilem, ktory pozostawi delikatny film . Nic wiecej mam nie robic i odczekac miesiac. Przetluszczanie obecnie moze byc rekacja na chemie zawarta we wszystkich kramch jakie uzywalem i po prostu skora ma juz dosc. Dodatkowo zrobilem badanie poziomu prolaktyny, testosteronu i kortyzolu - wszystko w normie. Chcialbym poznac Wasza opinie. Po tygodniu oprocz ogolnego wygladzenia innych efektow brak, a czolo ( i tylko czolo) jest pokryte gruba warstwa sebum juz po dwoch godzinach. Myslicie ze to rozsadna teoria i warto wytrwaac ten miesiac ? Pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Myślę, że w przypadku kobiet warto zbadać także poziom androstendionu i estradiolu (zabij mnie ale nie wiem, czy u mężczyzn oba te hormony także występują - jeśli tak, to bym je zbadała).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ach i zapomnialem dodac iz mam na dzien po kazdym przetarciu plynem nakladac jedynie krem ktory ma w swoim skladzie panthenol, nagietek i kwasy AHA. Na noc nic. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Zawsze możesz mieć pod rękę husteczkę czy kawałek papieru toaletowego i przykładać co jakiś czas (ale nie trzeć), żeby sebum się w nie wchłonęło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Moze udaj sie do dermatologa ?? Ja mam problem z strefą T. pani dermatolog poleciła mi krem z la roche-posay effaclar (podobno rowniez nawilza, ale nie mialam okazji sie przekonac) oraz z svr lysanel mat.podobno pomagaja, ale sama ich jeszcze mie wyprobowalam poniewaz jestem w trakcie oszczedzania na nie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:01.