![]() |
#1 |
BAN stały
|
Studia, Pomocy!!
Nie orientuje sie, nie wiem co wybrac. Jedni mowia ze zarzadzanie jest perpektywistyczne, inni, ze juz wyszlo z obiegu i najlepiej isc na stosunki miedzynarodowe. Nie wiem zatem co wybrac. Nie orientujecie sie, ktory kierunek stwarza wieksze perspektywy podjecia pracy?No i oczywiscie w miare dobrze płatnej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia, Pomocy!!
zależy jak do tego podchodzisz
![]() jeśli potrafisz przez 5 lat studiować to co kompletnie Cię nie interesuje a tylko dla tego że po tym kasa będzie/jest modne/znajomi też to wybrali - no to droga wolna! natomiast jeśli chcesz robić i uczyć się tego co lubisz - to kieruj się własnym zdaniem i zainteresowaniami ![]() nie patrz na to jakie kierunki są teraz modne/na czasie/dadzą dobrą kasę ... tylko analizuj jaka będzie sytuacja za 5 lat kiedy te studia będziesz kończyć ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
droga Duell, kiedyś bardzo dawno mój kolega powiedział, że nie ważne co robisz, ważne, abyś robił o dobrze. Wtedy na pewno znajdziesz dobrą pracę. Dlatego też radzę CI abyś wybrała kierunek, który Cię interesuje. Przez następne pięć lat będziesz go wałkować. Uwierz, że pieniądze nie są w życiu najważniejsze. Ważne jest spełnienie. Pracę trzeba lubić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Oj wiem, ale nie chce studiowac, zeby potem nie pracowac w zawodzie. Interesuja mnie dwa kierunki, nie wiem, ktory wybrac, dlatego prosze Was o pomoc
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
A masz zamiar wybrać pomiędzy zarządzaniem a stosunkami, czy tylko podałaś przykład tego co mówi Twoje otoczenie?
Musisz przejrzeć tok nauki na tych dwóch kierunkach, jakie sa przedmioty i czy Cię to wogóle interesuje... Z tymi zarobkami to różnie bywa! Zgadzam się z którąś z osób, że jeśli będziesz dobra w tym co robisz to inni to docenią i możesz być dobrze opłacanym pracownikiem. hmm...a tak z tymi radami otoczenia ![]() Bądź szczera wobec siebie i mierz siły na zamiary!
![]() |
![]() |
#6 |
zielony stworek
|
Wiesz ilu absolwentów stosunków międzynarodowych czy zarządzania nie może znaleźć pracy? Większość-oczywiście w zawodzie
![]() Wiadomo,że praca i to dobra jest tylko dla najlepszych więc najlepiej nie jest się kierować tym "co się bardziej opłaca" ![]() ![]() Aha-kończę ekonomię.Na pracę w zawodzie już raczej nie liczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Stosunki. Moim zdaniem, bardziej prestiżowe niż zarządzanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
dobre perspektywy? informatyka, biotechnologia, medycyna/farmacja. ale bez predyspozycji do powyzszych kierunkow chyba nie ma co sie pchac
![]() a z podanych przez Ciebie - z doswiadczenia wiem, ze SM sa bardziej humanistyczne, zarzadzanie zas nieco bardziej 'scisle'. w zawodzie nie latwo jest znalezc prace, ale oba kierunki rozwijaja 'elastycznosc', ktora na pewno przy poszukiwaniach sie przyda.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ani stosunki, ani zarządzanie. Studia, które robione są głównie dla papierka (mam wyższe wykształcenie) i same w sobie niewiele dają - no chyba, że jesteś rewelacyjnie dobra. Ale i tak wszyscy, którzy robią takie kierunki, studiują dalej, bo rynek zawalony jest zarządzającymi i ustosunkowanymi
![]() Informatyka daje perspektywy. Zwłaszcza, jeśli wybierzesz jakąś naprawdę dobrą specjalizację - raczej nie programowanie. Bo programistów średnich jest już wielu, a żeby się wybić - musiałabyś być naprawdę rewelacyjnie uzdolniona w trym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Informatyka, teleinformatyka, budownictwo, kierunki na politechnikach, budowa maszyn itp.
Po stosunkach pracy zgodnej z wykształceniem RACZEJ nie dostaniesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jeżeli wybierasz miedzy tymi dwoma, to odradzalabym stosunki.Już z dwojga zlego chyba lepsze zarządzanie!
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tia....Wszyscy będą zarządzającymi, tylko rządzić nie będzie kim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
szajajabo ale czy jest sens pchac sie na informatyke bo "daje perpsektywy"? zarzadzanie tez kiedys dawalo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
Dobry informatyk, który będzie nadążał za rozwojem cywilizacji
![]() ![]() Inna sprawa, że co z tego, że jakiś kierunek dla absolwenta będzie 'rentowny', jak nie każdy się na niego nadaje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Studiuje na wydziale zarządznaia, ale moje studia związane sa z finansami. mam problem znależc prace, bo studiuje dziennie. Na wydziale zarzadzania sa przerózne specjalności i to od specjalności zalezy, gdzie trafisz
![]() ![]() Zalezy tez od uczleni, na która się wybierasz. W moim okolicach natworzyli pełno wyższych szkoł, których często dyplomy nie są honorowane przez pracodawców. Spotkałąm się z tym, że zapraszają mnie rozowy dlatego,że studiuje na uczelni ekonomicznej i na dodatek państwowej... Edytowane przez lemoorka Czas edycji: 2008-02-17 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No i pedagogów jest sporo! Wydaję mi się, że tak jak kiedyś był "bum" na zarządzanie i marketing, tak teraz na pedagogikę! Szczególnie chyba dwa lata temu, albo w tamtym roku ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Studia o jakimś profilu plastycznym .Jest dużo pracy po-reklama, projektowanie , szeroko pojęte media. Zarobki tez sa dobre lub bardzo dobre.
Informatyka to też bardzo dobry wybór. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem po stosunkach międzynarodowych i z pracą po tym, delikatnie mówiąc, jest średnio. Cytat:
Poza tym trudno jest przewidzieć, które kierunki za 5 lat będą 'wzięte' na rynku pracy... chyba tylko jak zwykle będzie brakować farmaceutów i lekarzy, jak wszyscy wyjadą. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bo jednak żeby być pedagogiem - dobrym specjalistą, nie wystarczy licencjat z jednego kierunku. Trzeba się dokształcać, dokształcać, dokształcać. Prawda jest taka, że jeśli ktoś jest fachowcem naprawdę dobrym, wykształconym, to nawet po pedagogice znajdzie pracę w zawodzie ![]() Co do plastycznych, artystycznych kierunków - tu już trzeba mieć spore predyspozycje, nie tylko chęć do pracy i nauki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A języki obce? To też dobra perspektywa, specjalistow od językow obcych nie ma aż tak wielu.
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a napisałam tak bo mój znajomy poszedł na prawo choć tego nie cierpi tylko dlatego żeby mieć później kasę (bo może mieć wtyki i ma możliwość zaczepienia się gdzieś po studiach) ... i co z tego - MĘCZY SIĘ STRASZNIE ![]() ![]() co do "przewidzenia" co będzie na czasie za 5 lat - myślę że obserwacja rynku może pomóc - akonomistów/marketingowców/psychologów/pedagogów jest za dużo ![]() informatyka/logistyka/tłumacz/planowanie przestrzenne uważam że są ok ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6615423]Tia....Wszyscy będą zarządzającymi, tylko rządzić nie będzie kim
![]() Nawet jeśli wszyscy skończą zarządzanie to i tak będzie większa część absolwentów nie potrafiących sprawnie zarządzać. Zależy jak na to patrzeć. Zarządzenie to nie są studia dla tych co chcą mieć tylko papierek. Wbrew pozorom na każdej Akademii Ekonomicznej czy Uniwersytecie Ekonomicznym jest wiele pracy i połowa studentów odpada na pierwszym roku. Cytat:
Cytat:
Sama studiuję zarządzanie na państwowej uczelni, dziennie. Jest wiele osób który przyszły tu, bo "coś trzeba studiować". Było widać po pierwszej sesji- od razu zniknęli z uczelni. Są osoby które przykładają się i chcą być ekspertami w swojej dziedzinie. Studiuj to, co Ci się podoba, nie to, co daje większe pieniądze. Gdyby każdy tak patrzył to mielibyśmy samych informatyków, biotechników, farmaceutów i inne pokrewnych.
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
ale z językami obcymi to trzeba mieć obcykane kilka oryginalnych języków - japoński, chiński (!), te sprawy. Speców od angielskiego/niemieckiego jest jak grzybów po deszczu i uczą dzieci w podstawówkach za psie pieniądze. A nauka języka obcego jest ciężka, żmudna, trzeba mieć do tego predyspopzycje.
Też jestem w kropce, jestem w 2 klasie liceum i już teraz musze sie decydować z czego korki (ułuda darmowej edukacji, heh ![]() No i te kierunki plastyczne też wchodziłyby w grę - wie któraś jak wyglądają takie studia, co później? Ogólnie - na czym to polega?
"When you loved the one who was killing you, it left you no options. How could you run, how could you fight, when doing so would hurt that beloved one? If your life was all you had to give your beloved, how could you not give it? If it was someone you truly loved?" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uważam, że perspektywy mają też języki obce (mogłabym pracować na co dzień z hiszpańskim ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś gdzieś w mediach (radio?) słyszałam, że w Polsce jest przesyt humanistów, potrzeba ludzi po kierunkach technicznych itp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie ![]() ![]() W wyborze kierunku studiów postawiłabym na pragmatyzm- przejrzyj, jakie zawody będą potrzebne w Polsce za 5 lat. Ale z drugiej strony jeśli masz się męczyć na jakimś kierunku tylko dlatego, że będzie opłacalny to lepiej wybrać coś do czego ma się talent, coś w czym czujesz się pewnie. A najlepiej wybrać taki kierunek, który dawałby w przyszłości zarówno dobre perspektyw, dobrze płatną pracę, jak i satysfakcję ![]() Ja też stoję przed wyborem kierunku studiów- nie jest on łatwy, gdyż studiowałam już kierunek, który rzuciłam na początku 3 semestru. Przestał mnie on interesować a po drugie nie dawał żadnych perspektyw na znalezienie dobrej pracy ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Nie wrzucaj każdego do jednego wora.
Nie pójdę na studia techniczne, bo kompletnie się na takowe nie nadaję - choć bardzo bym chciała być mgr inż. I właśnie dlatego poszłam na studia humanistyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Na Twoim miejscu wybrałabym studia takie jakie Cię interesują a nie na jakie namawiają Cię znajomi... Iść na studia które są w modzie, a kompletnie Cię nie interesują mija się z celem
Ważne jest aby robić w życiu to co się kocha
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy wybieraniu kierunków studiów trzeba kierować się nie tylko zainteresowaniami, ale też pragmatyzmem co nie oznacza, że albo albo, ale że należy pod uwagę wziąć więcej niż jeden z czynników. Tylko i aż tyle. I chyba każdy kto studia wybiera musi się z tym zmierzyć i wziąć pod uwagę zarówno zainteresowania, jak i pragmatyzm ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.