|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.III
Kolejna już część wątku o naszej walce i sposobach na trądzik
![]() Poprzednia część Zadam pierwsze pytanie: Jestem na Locacidzie i strasznie podrażnilo mi skore. Jakie sa dobre kremy takie regenerujace i zmniejszajace podraznienia? Mam Avene emulsje post-acte i ona jest spoko, ale jest zbyt malo otulajaca, szukam czegos co bardziej zlagodzi mi skore, bardziej ja ukoi Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2017-05-28 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożegnać TRĄDZIK raz na ZAWSZE - kuracje, pielęgnacja, makijaż. ZBIORCZY CZ.III
U mnie przy stosowaniu Atredermu dawała radę tylko czysta lanolina. Jest okropna w stosowaniu, śmierdzi i "siedzi" na skórze, ale naprawdę łagodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Angelika
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Atre utrzymuje moją twarz w jako-takim stanie. Bardzo rzadko zdarzają mi się teraz jakiekolwiek pryszcze, są inne problemy, ale łatwiej je ukryć ![]() Trochę boję się, co będzie latem, zawsze odstawiałam retinoidy, mimo, że stosowałam filtr 50+ i starałam się w ogóle nie przebywać na słońcu. Ale każde odstawienie to duże ryzyko ![]() Tak czy siak polecam Atrederm, bo niezależnie od przyczyny trądziku może poprawić stan skóry, przynajmniej na czas stosowania. Tylko bardzo ostrożnie, bo naprawdę mocno złuszcza (najniższe stężenie raz w tygodniu wystarczy, żeby całkiem wylinieć), podrażnia i uwrażliwia na słońce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Angelika
|
Cytat:
![]() ![]() A nie ma się co łudzić, że dostanę receptę na Atrederm z powodu jednorazowego wysypu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektórzy tak też reagują np. na mleko, wieprzowinę, pszenicę czy cukier, nawet nie mając stwierdzonej alergii. Przy okazji faktycznie uważaj na to, czym myjesz dekolt i myj włosy z głową w dół ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Angelika
|
Ciężko powiedzieć. Bardziej myślę, że to właśnie jakaś alergia, ale nie kosmetyczna. Taka "wewnętrzna".
Ale może to też coś miało wspólnego z upałami, bo wtedy człowiek się poci. Wiadomo po powrocie do domu bierze się prysznic, ale jestem osobą która lubi chłodek, więc w nocy za gorąco bywało mi i pewnie też się ciało pociło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja już przestałam wierzyć w tych wszystkich dermatologów i cudowne kremy. Od sierpnia do marca stosowałam retinoidy w żelu i owszem, pomogły na bolące gule na policzkach, ale nie wyleczyły mi trądziku całkowicie. Został ogromny łojotok, zaskórniki otwarte i zamknięte dosłownie wszędzie, zawsze parę małych krostek gdzieś wyskoczy + cała czerwona twarz. Przypadkiem natknęłam się na film na YT jakiejś dziewczyny, która odstawiła te wszystkie mazidła, ograniczyła mycie twarzy detergentami i wodą, aby jej nie przesuszać, tylko nawilżała i przeciwtrądzikowo stosowała tonik z octu jabłkowego. Na filmach efekty niesamowite, więc postanowiłam spróbować. Jakoś ponad tydzień temu wszystko odstawiłam, rano po przebudzeniu przecieram tylko twarz wodą różaną i nakładam serum algowe z hialuronem, a wieczorem tonik octowy i jakiś tłustszy samorobiony krem na bazie olejku jojoba, aloesu i wody różanej. Poświęciłam się i nie używam podkładu, żeby nie musieć myć twarzy. A jak już koniecznie muszę zrobić makijaż to zmywam go potem lnianym olejem. Tyle. Poprawa jest naprawdę duża, aż sama jestem w szoku.
Taki z tego morał, że te wszystkie specyfiki drogeryjne, a i nawet apteczne to wielka ściema. Codzienne nakładanie masy kremów i toników, poprzedzone silnym oczyszczaniem skutkuje po prostu trądzikiem. Dajcie swojej skórze porządnie odpocząć, a efekty przyjdą szybciej niż się spodziewacie ![]() P.S. do makijażu używam albo minerałków albo kremu BB Dr. G, bo mają sprawdzone, dobre składy i nie zapychają także polecam ![]() Edytowane przez asiazow Czas edycji: 2017-06-15 o 12:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
IzzieSt, niestety nie robiłam zdjęć przed, ale zaraz zrobię aktualne i za jakieś 2 tyg. postaram się wstawić porównanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A kremy Dr G mają takie same składy jak i inne BB czyli bazą są m.in. silikony, zawierają też PEG-i i inne składniki, które akurat wielu osobom, które mają problem z zanieczyszczeniami powodowanymi kosmetykami raczej nie pomogą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dzięki bo szczerze trudno mi uwierzyć w super cerę której się nie oczyszcza. Czasami jak wrócę do domu po kilkunastu godzinach to zwyczajnie czuję kurz na twarzy i pierwsze co robię to idę ją umyć. Jakbym na to jeszcze nałożyła olej to mogłabym mieć masakrę już kilka godzin później
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
IzzieSt, oczywiście robię coś z twarzą, a nie tylko ciągle dokładam nowe porcje kremu :P
Zazwyczaj najpierw przecieram zwykłą chusteczką lub bibułką, aby zebrać sebum, a potem woda różana, jakiś hydrolat albo jak pisałam wcześniej tonik z octem jabłkowym. Na początku też wydawało mi się to niemożliwe żeby nie umyć twarzy i, że po kilku h będzie wysyp zaskórników/krost. Trzeba spróbować i samemu się przekonać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
No ale chusteczką czy bibułką nie oczyścisz porów, nie zbierzesz kurzu, pyłu, całego sebum. Co z tą wodą różaną? Psikasz, myjesz, przecierasz wacikiem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Przecieram wacikiem.
Właśnie o to chodzi, że nie trzeba codziennie mega dokładnie oczyszczać porów. Sebum to nie jest najgorszy wróg. Jeśli nie jest wytwarzane w dużym nadmiarze - jest nawet wskazane. W końcu po coś skóra go produkuje ![]() Kurz i pył same w sobie nie spowodują trądziku, a już na pewno nie w jeden dzień. + żelem do mycia twarzy również nie oczyścisz porów, jakbyś naprawdę chciała je dobrze oczyścić to trzeba by było wykonywać codziennie mocny peeling, co jest zabójstwem dla cery, a i to nie gwarantuje dobrego oczyszczenia, a jeśli już to na krótki czas. Gdyby te wszystkie stu etapowe procesy oczyszczania, nawilżania skóry itd. (które wmawiają nam koncerny kosmetyczne) działały, to nikt nie miał by trądziku, a jest wręcz przeciwnie. Kilkadziesiąt lat temu ludzie nie dbali tak o higienę i trądzik nie był tak uporczywy. Nawet pytając kiedyś moją babcię, stwierdziła, że, gdy była młoda, trądzik wśród jej rówieśników praktycznie nie występował. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
Z jednej strony zgadzam się z poglądami typu im mniej tym lepiej, ponieważ: jak stosuję szereg kosmetyków, to obojętnie jaki zestaw pielęgnacji mam, to skóra zawsze lekko mi się zaczerwieni, jest przesycona, wręcz woła o moment odpoczynku. Przez jakiś czas stosowałam wyłącznie olejowanie jako metodę oczyszczania twarzy (to chyba mój ulubiony zabieg), a do tego Savon Noir z XXX jako "doczyszczacz" co 2 dni, tonik z octu jabłkowego, aloes w żelu i co kilka dni maseczka z pomidora i miodu, a na twarz nakładałam jako krem albo coś na prawde dobrego co mi się wcześniej sprawdziło np. Effeclar Duo, XXX, Bandi krem na noc z kwasami, a w niektóre dni Estee Lauder Revitalizing Supreme, albo serum Advanced Night Repair. Co mogę jeszcze z czystym sumieniem polecić to ziołową maść z Himalaya Clarina, baaardzo fajnie łagodzi wykwity. No i powiedzmy było lepiej (na pewno olejowanie i Savon Noir się do tego przyczyniło), ale nie WOW lepiej....
wiem też z otoczenia, że te kobiety które mają najładniejsze=najzdrowsze cery, nie stosują praktycznie nic na twarz, zmywają makijaż byle czym, twarz myją wodą, ewentualnie nałożą jakiś drogeryjny tani krem. Co jest oczywiście nie sprawiedliwe ![]() ![]() ![]() Z drugiej natomiast strony, odstawiłam kosmetyki kolorowe na jakiś miesiąc, bo min. tyle skóra potrzebuje na jako taką regenerację i nie zauważyłam żadnej poprawy. Moim problemem są zaskórniki otwarte i zamknięte. Wszystko było tak jak jest, więc znowu zaczęłam stosować podkład czy puder mineralny.... Zamknięte koło ![]() Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2017-08-07 o 10:56 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam. Nie chce zakładać nowego wątku więc napiszę tutaj ( przepraszam jeżeli piszę w złym miejscu ). Jestem facetem więc proszę o wyrozumiałość ;D .Mam 26 lat, walczę z tym "dziadostwem" ok 9 lat
![]() ![]() Edytowane przez grzybq Czas edycji: 2017-08-10 o 17:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Próbowałaś atrederm? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Tak kiedyś próbowałem Atrederm. Pamiętam że strasznie wysuszał mi skórę. I nie chcę nakładać na twarz nic z etylowym. Wg mnie mam problem z odpowiednim nawilżeniem cery. Mam zamiar zrobić sobie tonik z glukonolaktonem mam nadzieję że pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popatrz sobie na sklepy z półproduktami typu Biochemia Urody, E-naturalne, Mazidła, znajdziesz tam zestawy do mieszania i recepty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Hej, byłam wczoraj u dermatologa, przepisał mi:
Duac 5% - na noc Skinoren krem - na dzień Spirytus detreomycynowy na dzień i na noc Poza tym, że mam cerę problematyczną, mam też suchą, łatwo odwadniającą się. Akurat skończył mi się też żel i krem do twarzy, ale używałam żelu rumiankowego i kremu lekkiego brzozowego, ale chciałabym coś delikatniejszego i bardziej nawilżającego. Teraz nawet po żelu sylveco czuję uczucie ściągnięcia. Zastanawiałam się nad żelem i kremem physiogel - już je kiedyś używałam, sprawdzają mi się gdy mam suche placki. Ale dermatolog polecił mi żel i krem La Roche Posay Tolerian, więc też się nad nimi zastanawiam. Może dorzucić jakiś tonik? Bardzo lubię wodę różaną - tylko teraz nie wiem kiedy jej używać, skoro jako toniku używam spirytusu przepisanego przez lekarza.. Co polecacie bardziej? I kiedy mam twarz smarować kremem nawilżającym, skoro wieczorem używam Duacu, a rano Skinorenu? Kiedy mogę spodziewać pierwszych efektów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Już zyskałam odpowiedź na pytanie, dziękuję
![]() Edytowane przez Naturegirl Czas edycji: 2017-09-08 o 16:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.