Nie dostałam okresu :(( help - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-20, 12:06   #1
perfection123
Raczkowanie

Exclamation

Nie dostałam okresu :(( help

Hej ostatnią miesiączkę dostałam 22.03 i własnie wtedy musiałam odstawić tabletki antykoncepcyjne .w tym miesiącu pare razy współżyłam oczywiście z zabezpieczeniem , dziś jest już 30 dzień cyklu a okres nie nadchodzi ( niewiem czy to z winy tego odstawienia ,czy może doszło w jakiś sposób do zapłodnienia . Ostatni raz współżyłam tydzień temu ile dni po tym mogę zrobić test bhcg by był pewny? co zrobic jesli okres nie nadejdzie?
perfection123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:25   #2
asiapoznan111
Raczkowanie

Dot.: Nie dostałam okresu :(( help

być może z powodu ostawianie tabletek... a skoro jest 30 dzień cyklu i juz powinnaś dostac okres to już możesz zrobic test.
Stary 2009-04-20, 12:30   #3
czoornoo
Zakorzenienie

GG do czoornoo

mysle ze to przez odstawienie tebletek.

czoornoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:35   #4
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

normalna sprawa - rozregulowanie się cyklu po odstawieniu tabletek

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:42   #5
w_isienka
Zadomowienie

Też myślę, że test już spokojnie możesz zrobić.
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:43   #6
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Jak liczymy cykl po odstawieniu pigułek ?

Jak długo zachowane jest działanie antykoncepcyjne ostatniego opakowania tabletek ?

21 +7, 21+7, 21+ 7, ...

Ostatnie opakowanie, ostatnie 7 dni - czerwone
antykoncepcja działa jeszcze czy już nie ?
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 12:58   #7
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;11960477]Jak liczymy cykl po odstawieniu pigułek ?

Jak długo zachowane jest działanie antykoncepcyjne ostatniego opakowania tabletek ?

21 +7, 21+7, 21+ 7, ...

antykoncepcja działa jeszcze czy już nie ?[/quote]

jeśli nie zaczniesz nowego opakowania to przerwa staje się niebezpieczna i stosunki, szczególnie te w ostatnich dniach teoretycznej przerwy, mogą zakończyć się ciążą

czyli najlepiej napisać: bezpieczna jesteś tylko do ostatniej tabletki z opakowania

w tym przypadku cała przerwa jest niezabezpieczona teoretycznie, jednak wiadomo, że gdy kochamy się np jej pierwszego dnia, później mamy krwawienie, to plemniki zdążą wyginąć do ewentualnej owulacji spowodowanej nie rozpoczęciem kolejnego opakowania

aha, a cykl zawsze liczymy od pierwszego dnia miesiączki, tutaj - krwawienia z odstawienia

Edytowane przez wdowa_po_leninie
Czas edycji: 2009-04-20 o 13:09 Powód: dopisek
wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-20, 13:18   #8
kropka75
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;11960477]Jak liczymy cykl po odstawieniu pigułek ?

21 +7, 21+7, 21+ 7, ...

antykoncepcja działa jeszcze czy już nie ?[/quote]
Działanie anty jest dopóki tabsy bierzesz.

Teoretycznie tego 7go dnia przerwy jeszcze jesteś bezpieczna, ale... organizm dnia 8-go dostaje sygnał, że zaszła zmiana i robi co chce w pierwszym cyklu, więc w praktyce może nastąpić zaraz burza hormonalna i nawet kilka owulacji jedna po drugiej, więc dla spokoju i pewności te 7 dni po ostatnim opakowaniu należy już traktować jak potencjalnie płodne.

Cytat:
Napisane przez perfection123 Pokaż wiadomość
Hej ostatnią miesiączkę dostałam 22.03 i własnie wtedy musiałam odstawić tabletki antykoncepcyjne .w tym miesiącu pare razy współżyłam oczywiście z zabezpieczeniem , dziś jest już 30 dzień cyklu a okres nie nadchodzi ( niewiem czy to z winy tego odstawienia ,czy może doszło w jakiś sposób do zapłodnienia . Ostatni raz współżyłam tydzień temu ile dni po tym mogę zrobić test bhcg by był pewny? co zrobic jesli okres nie nadejdzie?
Normalne przy odstawieniu tabletek, organizm musi się przestawić.
Test możesz zrobić już, jeśli chcesz mieć pewność.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 17:44   #9
xSx
Przyczajenie

Hej, dziewczyny!
Nie chcę za bardzo odbijać od tematu, ale mam problem dot. okresu właśnie. Tyle tylko, że mam 15 lat i nigdy nie współżyłam. Okres mam od stycznia 2007 i dotąd był bardzo regularny, jednak od marca dosłownie zapadł się pod ziemię! Od lutego, zaczełam tzw."dietę". Nie wiem nawet czy można to tak nazwać, bo odżywiałam się normalnie, ograniczyłam jedynie słodycze, nie jadłam kolacji i pościłam po 18. Do tego doszły ćwiczenia na Gazelle itd. Na dodatek tak w zasadzie, nie byłam w tym konsekwentna, bo diety trzymałam się przez 5 dni w tyg. , natomiast w sobotę i niedzielę znowu żarłam co popadnie. Wiem że to może przez dojrzewanie, burzę hormonów - dużo czytałam na ten temat. Podobno okres powinien się uregulować po 2 latach. U mnie cały czas był jako tako uregulowany, a teraz nic. Może panikuję, ale mam naprawdę dziwne myśli. No bo może jestem jakaś bezpłodna, albo coś?
xSx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 17:58   #10
asiapoznan111
Raczkowanie

'Zapadł się pod ziemię' od marca 2009, nie od marca 2007, taak?
A teraz serio-mamy kwiecień, czyli minęło może troszke ponad miesiac. Miesiaczkujesz 2 lata, okres ma prawo być nieregularny. Do tego dochodzi dietka, mogła miec wpływ na to. Myslę, że na razie ze spokojem, jesli w maju nadal go nie będzie wybierz się do lekarza.
Stary 2009-04-20, 23:13   #11
campari
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez perfection123 Pokaż wiadomość
odstawiłaś tabletki- hormony, które nie są obojętne dla organizmu i wpływają na gospodarkę hormonalną. Odstawiłaś tabletki i myślę, że to dlatego Twój okres się spóźnia... Jeśli jednak chcesz mieć pewność zrób test lub wybierz się do lekarza

good girls are made of sugar & spice, as for me,
I'm made of vodka & ice.

eat me.
drę koszule, łamię serca.
campari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-22, 18:40   #12
tigerek89
Raczkowanie

Witam, wiem że po odstawieniu tabletek anty jest możliwość zaniku miesiączki... a czy jest to możliwe 4 miesiące po odłożeniu tabletek? pozdrawiam i prosiłabym o odpowiedź bo jakoś nie potrafię nigdzie znaleźć nic na ten temat

http://www.suwaczek.pl/cache/6c5e83478e.png

tigerek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 11:38   #13
Cannella
Raczkowanie

Oj chyba nie jest możliwe ... Wybierz się do lekarza i to natychmiast.

Cannella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości