Jak dogadać się z fryzjerem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Dobry fryzjer

Notka

Dobry fryzjer Szukasz dobrego fryzjera w swoim mieście? Na tym forum znajdziesz adresy i nazwiska sprawdzonych fryzjerów. Wejdź i znajdź dobrego fryzjera, poleć własnego.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-12, 02:02   #1
Filipinka95
Raczkowanie

Jak dogadać się z fryzjerem?

Witam wszystkie wizażanki, mój problem wygląda następująco. Dawno nie byłam u fryzjera, bo po prostu się boję, po mojej ostatniej wizycie ponad rok temu dalej włosy wyglądają koszmarnie. Teraz zapuszczam włosy, ale wiem że w końcu będę musiała się wybrać do jakiegoś salonu na wyrównanie (chce pozbyć się grzywki). Macie może jakieś rady, jak dogadać się z fryzjerem? jak mu przetłumaczyć żeby nie ścinał więcej niż zażądam? Nigdy żaden mnie nie słuchał, tylko każdy robił po swojemu zanim zdążyłam zainterweniować więc trochę się obawiam. A nie chce znowu wracać do domu bez połowy włosów .
Stary 2013-07-12, 07:34   #2
Kaoru22
Zadomowienie

Dot.: Jak dogadać się z fryzjerem?

Nie znam co prawda fryzjerów na terenie Wrocławia ale tak samo jak Ty padłam kiedyś ofiarą fryzjera-szaleńca który z włosów do pasa zrobił mi wstrętnego boba do ucha mimo że prosiłam o długość do ramion a nawet trochę za! Przepłakałam chyba ze 3 dni i nauczona tym doświadczeniem nie byłam u fryzjera od 6 lat - włosy ścinam sama w domu i przynajmniej śpię spokojnie
Kaoru22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 10:44   #3
nicee0353
Przyczajenie

Witam. Z góry przepraszam, że tutaj piszę, ale rzadko tu bywam i nie wiem czy jest założony wątek czy też nie, a również mam problem. Jeśli ktoś mi doradzi lub pomoże to będę bardzo wdzięczna. Otóż 2 dni temu byłam u fryzjera miałam robioną dekoloryzację z czarnego na brąz plus obcinanie i modelowanie, niestety kolor jaki mi wyszedł nie jest jednolity, a tak miało być. Pani fryzjerka powiedziała, że takie światło jest, ale na dworze przy dziennym świetle będzie cały kolor i jak umyje również się wyrówna. Jednak tak się nie stało, na czubku głowy mam brąz lecz jaśniejszy od tego na końcówkach i tu mam pytanie, mam zamiar iść do fryzjerki i powiedzieć jej, że nie jestem zadowolona z tego efektu i, że kolor jednak się nie wyrównał. I czy jest możliwość, aby ta fryzjerka zrobiła na nowo koloryzację na swój koszt? w Końcu 200 złotych za wszystko wzięła i nie był to jakiś super salon i nie w wielkim mieście. Proszę o odpowiedź.
nicee0353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 13:33   #4
Filipinka95
Raczkowanie

To już kwestia dogadania się, jeśli nie wyjdzie zawsze możesz złożyć reklamacje. Ja też próbowałam ale niestety poniosły mnie emocje i nic to nie dało
Stary 2013-07-13, 10:46   #5
nicee0353
Przyczajenie

Dziękuję za wiadomość Dzwoniłam do niej i na szczęście fryzjerka była miła i zrobi mi na nowo na swój koszt
Stary 2013-07-17, 01:00   #6
Filipinka95
Raczkowanie

Poprawka wyszła?
Stary 2013-07-21, 00:10   #7
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Strasznie dużo Cię skasowała, szczerze mówiąc. Ale w sumie dobrze, że ktoś założył taki wątek. Ja bym go rozszerzyła o pytanie: Jak poznać dobrego fryzjera?

Z pewnością prawie każda z nas ma przykre doświadczenia z fryzjerami, ja sama przeszłam przez wiele rąk zanim trafiłam na swojego guru fryzjerstwa, mistrza i apostoła. Może ja zacznę i zanotuję swoje obserwacje.

DOBRY FRYZJER:
- rezerwuje czas tylko dla Ciebie. Nie wykończa dzieła w biegu czy tak zwanym 'międzyczasie'
- dokładnie ogląda i dotyka włosów przed jakimkolwiek zabiegiem, określa ich stan, pyta o pielęgnację i o używane kosmetyki pielęgnacyjne
- nie wykona zabiegu, jeśli jest on ryzykowny, nawet jeśli klient mówi: "na moją odpowiedzialność". Przede wszystkim NIE wykonuje trwałej.
- informuje Cię, jakie kosmetyki aktualnie nakłada w trakcie zabiegu
- cięcie dobiera na zyczenie klienta ale z uwzględnieniem naturalnego ułożenia włosa i jego rodzaju
- doradza w sprawach pielęgnacji, dysponuje profesjonalnymi kosmetykami pielęgnującymi, które poleca i dobiera bezbłędnie
- słucha Cię i nie narzuca swojej woli

To tak ogólnie. Ktoś chce rozszerzyć temat? Niestety....fryzjera, który spełnia powyższe kryteria znam tylko JEDNEGO.
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-24, 18:07   #8
nicee0353
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Filipinka95 Pokaż wiadomość
Poprawka wyszła?

Tak, wyszła na szczęście

Do Mijanou: Właśnie wiem, że dużo.. ;/ No, ale już po wszystkim i jestem zadowolona ( z fryzury nie z kwoty którą zapłaciłam :P). Idealną fryzjerką to ona nie jest, nawet to można poznać, po salonie, ale ważne, że nie spieprzyła mi na dobre włosów.

Edytowane przez nicee0353
Czas edycji: 2013-07-24 o 18:08
Stary 2013-08-10, 17:28   #9
Filipinka95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Strasznie dużo Cię skasowała, szczerze mówiąc. Ale w sumie dobrze, że ktoś założył taki wątek. Ja bym go rozszerzyła o pytanie: Jak poznać dobrego fryzjera?

Z pewnością prawie każda z nas ma przykre doświadczenia z fryzjerami, ja sama przeszłam przez wiele rąk zanim trafiłam na swojego guru fryzjerstwa, mistrza i apostoła. Może ja zacznę i zanotuję swoje obserwacje.

DOBRY FRYZJER:
- rezerwuje czas tylko dla Ciebie. Nie wykończa dzieła w biegu czy tak zwanym 'międzyczasie'
- dokładnie ogląda i dotyka włosów przed jakimkolwiek zabiegiem, określa ich stan, pyta o pielęgnację i o używane kosmetyki pielęgnacyjne
- nie wykona zabiegu, jeśli jest on ryzykowny, nawet jeśli klient mówi: "na moją odpowiedzialność". Przede wszystkim NIE wykonuje trwałej.
- informuje Cię, jakie kosmetyki aktualnie nakłada w trakcie zabiegu
- cięcie dobiera na zyczenie klienta ale z uwzględnieniem naturalnego ułożenia włosa i jego rodzaju
- doradza w sprawach pielęgnacji, dysponuje profesjonalnymi kosmetykami pielęgnującymi, które poleca i dobiera bezbłędnie
- słucha Cię i nie narzuca swojej woli

To tak ogólnie. Ktoś chce rozszerzyć temat? Niestety....fryzjera, który spełnia powyższe kryteria znam tylko JEDNEGO.
Ja niestety nie zdam żadnego i z moim podejściem do nich chyba prędko nie poznam....
Stary 2013-08-13, 07:28   #10
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Filipinko, jeśli jesteś z Gdańska to mogę Ci polecić^^

Do Kaoru22:

Mam nadzieję, że włosy, które Ci fryzjer obciął ( z długości ściętej od pasa do boba) zabrałaś ze sobą? Bo mogło być tak, że fryzjer celowo Ci tak krótko obciął a włosy po prostu sprzedał. Od pasa do ucha to ponad 35 -40 cm a na takiej długości można już nieźle zarobić. Zwłaszcza jeśli włosy są zdrowe i niefarbowane. Zawsze zabierajcie ze sobą włosy, jeśli ścinacie sporo z długości. Związać gumką, wyczesać, zapleść w warkocz, związać gumką u dołu, oznaczyć gdzie góra a gdzie dół i trzymać w przewiewnym opakowaniu ( nie w plastikowym woreczku czy siatce!). Jeśli Wam za kilka lat strzeli fantazja i zechcecie przedłużyć to możecie to zrobić własnymi włosami, bez wydawania majątku ( od tysiąca złotych wzwyż). Lub same je sprzedajcie a kasę obróćcie na swoje chciejstwo. Ale nie zostawiajcie u fryzjera.

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2013-08-13 o 07:41
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dobry fryzjer

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości