|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Pulchne drożdżowe
5 dag drożdży,
2 jajka, 25 dag cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 1 kostka masła, 0,5 l mleka, 1kg mąki tortowej, 1 żółty budyń, ½ flakonika aromatu. Drożdże zasypać dwiema łyżkami cukru, żeby się rozpuściły, dodać trochę mąki i ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wbić jajka i zasypać je solą. Masło roztopić w ciepłym mleku. Jajka połączyć z cukrem na jednolitą masę, dodać budyń, mąkę, ciepłe mleko z roztopionym masłem, aromat i wyrośnięte drożdże. Wyrobić bardzo starannie ciasto, wtłaczając jak najwięcej powietrza. Ma być gładkie i lśniące, i po podniesieniu ma odstawać od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W niecałą godzinę powinno podwoić swoją objętość. Ja wstawiam naczynie z ciastem do zlewu z ciepłą (nie gorącą!) wodą. Blachy nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, i włożyć do nich wyrośnięte ciasto. Można dodać owoce i posypać kruszonką, i jeszcze raz odstawić by wyrosło. Włączyć termoobieg w piekarniku i ustawić temperaturę na 170 stopni, a gdy się nagrzeje to wsadzić do niego formy z wyrośniętym ciastem, i piec przez 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, a gdy trochę przestygnie polukrować cukrem pudrem(½ szklanki) wymieszanym z sokiem z 1 cytryny. Ciasto jest pulchne,lekkie, nie za tłuste i nie za słodkie. Do pieczenia użyłam dużej okrągłej formy z kominkiem oraz formy do strucli. Załącznik 1029852 Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 17:04 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Załącznik 1024144 A to jest zdjęcie do podanego przeze mnie przepisu, który podałam wyżej.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Placek drożdżowy ze śliwkami" 1 kg mąki ¼ kg cukru 3 jajka 5 dag drożdży 1 żółty budyń ½ litra mleka zapach aromatu w/g uznania płaska łyżeczka soli Ciasto wykonać, jak w przepisie powyżej. Po wyrośnięciu przełożyć do dwóch większych form Na wierzchu poukładać śliwki, posypać kruszonką i po ponownym wyrośnięciu, wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni przy włączonym termoobiegu przez 40 minut . Po upieczeniu polukrować albo posypać cukrem pudrem. [ATTACH]Załącznik 1029918[/ATTACH] Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 17:04 |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Drożdżowe uwielbiam, ubóstwiam, kocham, zwłaszcza w dniu pieczenia
, ale posiadam już swój sprawdzony przepis ![]() Po co zakładasz dwa takie same wątki?
__________________
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Cytat:
Też uwielbiam drożdżowe i jest to dla mnie najłatwiejsze ciasto do wykonania. Przeważnie piekę je z dwóch kilogramów mąki bo moja trzódka jest bardzo żarłoczna .Z ilością dodawanych jaj bywa różnie, ale nie daję mniej, jak dwa na kg mąki. Im więcej jaj, tym mniej mleka. Największa ilość dodanych jaj to 5 sztuk. Jakiś czas temu zamiast masła zaczęłam dodawać olej, ale już tego nie robię. Ja nie wyczuwałam różnicy w smaku, ale moja teściowa tak więc już nie kombinuję i do ciasta dodaję masło.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
Za to efekt rekompensuje wszystko. Jak dla mnie najlepsze jest ze śliwkami albo rabarbarem, a Ty, jakie lubisz? BTW, nie widziałam tu jeszcze 'drożdżowego' wątku. Zaraz wyskoczy pewnie Lullu z linkiem
__________________
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Cytat:
Często piekę ze śliwkami, truskawkami, jagodami. tym razem nie dysponowałam owocami.Z rabarbarem wolę kruche. ![]() Przy zagniataniu ciasta drożdżowego pomaga mi synuś. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Alkmino Ludowej chodziło o linki do drożdżowych wątków na Wizażu nie na moim blogu
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-06
Wiadomości: 129
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Mmmm, ja też jestem smakoszem ciasta drożdżowego. I też mam swój sprawdzony przepis. Lubię ze śliwkami, jagodzianki, jak i bez żadnych owoców - bo moje drożdżowe jest bardzo aromatyczne. Robię z dużą ilością samych żółtek - jest dzięki temu delikatniejsze, ze skórką cytrynową i wanilią - dla pięknego aromatu, z masełkiem i 4 dkg drożdży na 0,5 kg mąki.
Pycha! |
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
Zajrzałam na Twój blog z ciekawości. Jest na nim mnóstwo przepisów i zdjęcia z apetycznie wyglądającymi wypiekami. Niewiele brakowało, a dostałabym ślinotoku.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
![]() Ale wiesz tak spojrzałam z ciekawości do różnych moich książek kucharskich na przepisy z użyiem drożdży, to w zasadzie w każdym są proporcje: 40-50g droży na pół kilo mąki, czyli tak jak i ja piekę |
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
A u mnie w domu był dziś drożdżowy, tym razem spod mamy ręki
Ze śliwkami... Jak on pachniał... ![]() Nie zjadłam, nie zjadłam, sialalalala ![]()
__________________
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Cytat:
i wchodziło w bioderka. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
With Beauty In Love
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: w granicach zdrowego rozsądku :)
Wiadomości: 7 829
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Uwielbiam ciasto drożdżowe na słodko i wytrawne np. w postaci bułeczek z jakimś farszem, zwykle mozarella i pomidory, feta i oliwki.
A co do drożdży to 50 g na pół kg mąki, mąka każda, tylko nie tortowa. Bakalie w słodkim drożdżowym- rodzynki, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, marcepan, migdały. A drożdżowego z owocami nie lubię... |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Cytat:
Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2008-01-19 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Makowiec ciasto 10 dag drożdży 1kg + 2 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła 4 jajka 1,5 szklanki mleka 2 szklanki cukru aromat migdałowy 1 płaska łyżeczka soli masa makowa 0,75kg maku 1 op. rodzynków 1 op. płatków migdałowych 4 łyżki stołowe miodu 5 dag drożdży 3 jajka 2 łyżki stołowe kaszy manny 1 kostka masła 2 szklanki cukru aromat migdałowy 1czubata łyżka stołowa mąki i trochę mleka (ok.1/4 szkl) do zaczynienia drożdży 1 jajko do smarowania ciasta Mak zalać wodą i zebrać z wierzchu zanieczyszczenia. Zalać 1 litrem gorącego mleka wymieszanym z wodą ( może być sama woda) i gotować na małym ogniu ok. dwóch godzin. Odcedzić na durszlaku wyłożonym czystą lnianą ściereczką, zemleć 2-3 razy używając specjalnego sitka do maku. Zrobić zaczyn: 10+ 5 dag drożdży zasypać łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszczą dodać czubatą łyżkę stołową mąki i trochę ciepłego mleka, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Masło pokroić na małe kawałki i roztopić w ciepłym mleku. 4 jajka utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę i dodać mąkę, ciepłe mleko z roztopionym masłem, aromat i 2/3 wyrośniętych drożdży. Ciasto bardzo starannie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W garnku roztopić kostkę masła, dodać miód, bakalie, mak, aromat, utarte jajka z cukrem i 1/3 zaczynu z drożdży, kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podzielić na pięć części. Każdy kawałek rozpłaszczać rękoma na grubość ok. 1 cm i posmarować rozmąconym jajkiem. Nałożyć mak i zwijać roladę, jednocześnie smarując drugą stronę ciasta jajkiem. Żeby ułatwić sobie pracę, dobrze jest podłożyć( tak jak widać na załączonej fotce) pod ¼ placka natłuszczony pergamin i tak zwijać ciasto by znalazło się na środku papieru, co ułatwi przenoszenie na blachę. Makowce po nakłuwać i odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik i piec ok. 40 min w temperaturze do 180 stopni. Ja piekę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem w temp. 170-180 przez 40 minut. Drugą i trzecią porcję tylko 35 minut, ponieważ piekarnik jest już bardzo dobrze nagrzany.
Upieczone i wystudzone makowce owinąć w folię spożywczą, wstawić do zamrażarki. Wyjmować gdy najdzie ochota na konsumcję. Po rozmrożeniu polukrować i dowolnie w/g uznania udekorować. Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 17:03 |
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Upiekłam dziś drożdżowe w ilości hurtowej, a oto składniki:
2 kg mąki tortowej 8 jaj 2 półlitrowe kubki cukru 10 dag drożdży 1 duży aromat 1,5 kostki masła 2/3l mleka 1 łyżeczka soli Sposób wykonania podany w przepisach wyżej. Piekłam 35 min w temp.170 stopni przy włączonym termoobiegu. Duże blachy są jeszcze w piekarniku. Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2009-08-28 o 17:03 |
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;7911317]rozumiem ze skladniki do zapakowania w te wszystkie formy i foremki?
![]() A na jedną blachę prostokątną lub na formę babkową mogę o przepis poprosić Tak, wszystko zmieściło się w czterech formach Podziel składniki przez 4. Na okrągłą foremkę , albo prostokątną blachę wystarczy: 0,5 kg mąki, 2 jaja, 1 szklanka cukru, 2,5 dag drożdży, ok.80 g masła, niepełna szklanka mleka, mały aromat, 1/4 łyżeczki soli. Można dodać owoce sezonowe np. jagody i posypać kruszonką, albo po upieczeniu cukrem pudrem. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
przeczytałam wczoraj wątek - i narobiłyście mi ochoty na drożdżowo-cynamonowe ślimaczki. Oczywiście pokusie się nei oparłam - efekty poniżej
![]() Alkmina - podane przez ciebie skłądniki to na te 4 ciasta, tak? Bo miałabym ochotę zrobić roladę makowa, ale 2 szt wystarczą w zupełności. Czy któraś z was korzystała z takiej gotowej masy makowej w puszce? Warto? |
|
|
|
|
#23 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 563
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
I zawsze wychodzą pyszne ;]
__________________
"Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać" [Ernest Hemingway] 30.37.45 75.74.50 |
|
|
|
|
|
#24 | |||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
To z prostokątnej formy z postu 2 wyjątkowo piękne! Cytat:
![]() Śliczne Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
dzięki za opinie - w takim razie kupię, bo mi się makowca zachciało
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Cytat:
.Te ślimaczki są super.lullaby masz na myśli to ze śliwkami z postu drugiego? To ciasto z 2 kg mąki tez ładnie wygladało po upieszeniu i żaluję, że nie uwieczniłam go na zdjęciu. Edytowane przez Alkmina Czas edycji: 2008-07-02 o 18:50 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Alkmina, dzięki za odpowiedz ale znalazłam przepis na Jagodzianki w ubiegłorocznym Poradniku Domowym. Zrobiłam z tego ciasto, wyszło przepyszne, idealne, wyrośniete i takie treściwe.
Primavera, pokaz palcem przepis na te slimaczki. A makowca tez chyba zrobię... narobiłas mi chęci
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: Wrocław i okolice
Wiadomości: 6 594
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;8081999]
Primavera, pokaz palcem przepis na te slimaczki. A makowca tez chyba zrobię... narobiłas mi chęci [/quote]palcem ci napiszę ![]() (tu tego przepisu nie ma, ale ten wątek tchnał mnie na "coś drożdżowego" )15 dag masła 500ml mleka 5 dag drożdży 1 kg mąki (tak jest w przepisie, ja robie na zasadzie - ile weźmie Masło rozpuszczam, mieszam z mlekiem i łyżeczką cukru - rozpuszczam w tym drożdze. Zaczyn (nie czekam, aż wyrośnie, tylko od razu) mieszam z resztą i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. (ja drożdżowe zawsze poganiam - wstawiam miskę z ciastem do większej miski z gorącą wodą) nadzienie: pół kostki masła 3/4 szkl cukru 2 łyżki cynamonu Rozpuszczam wszystko w garnku Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą po kolei rozwałkuj, posmaruj nadzieniem i zwiń jak roladę - i pokrój nożem na ok 2 cm kawałki - a potem na blaszkę i do piekarnika 180 stopni na jakieś 7 min (?? nigdy nie patrzyłam na zegarek - ale widać, ze rumiane już) Można kroić na większe kawałki i nie układać na boku - wtedy wyjdą bułeczki Słuchajcie - a ta masa w puszce starczy na 1 czy 2 rolady? Zastanawiam sie, ile kupić
|
|
|
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Primavera, dziękuję
W pierwszej kolejności robię struclę drożdzową, puszkę maku już mam Nie wiem dlaczego... ale drożdzowe to moje ciążowe zboczenie Nigdy wczesniej nie robiłam drożdzowych ciast
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Pulchne drożdżowe
Zrobiłam makowca z 1/2kg mąki. Wyszły 2 duze strucle i jedna mała.
Smaczne, ciasto pulchne, tylko skórka poszła w górę połozyłam do góry "nogami" i przylepiła się, ale jest jakis sposób zeby nie odchodziła?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.





, ale posiadam już swój sprawdzony przepis 









połozyłam do góry "nogami" i przylepiła się, ale jest jakis sposób zeby nie odchodziła?

