![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Matki to święte kobiety :)
Rodzice oglądali telewizję i mama powiedziała: "Skończę prasować i pójdę spać. Jestem strasznie zmęczona". Gdy skończyła, przyszyła urwany guzik do koszuli i pochowała uprasowane rzeczy do szafy.
Potem poszła do kuchni, wyjęła naczynia ze zmywarki i powkładała do szafek, zrobiła dla nas kanapki do szkoły, umyła jabłka, wyjęła mięso z zamrażarki, żeby było na jutrzejszy obiad, wsypała płatki śniadaniowe do puszki, nasypała cukru do cukierniczki, rozłożyła łyżki i miseczki na stole i przygotowała ekspres do zaparzenia kawy na jutro rano. [ Potem powiesiła pranie, załadowała nową partię brudów do pralki, rozwiesiła ręczniki, w które wytarliśmy się po kąpieli, sprzątnęła ze stołu pozostawioną grę i gazety, postawiła telefon na ładowarkę i podlała kwiaty. Zamiotła podłogę w przedpokoju i opróżniła kosze na śmieci. Potem ziewnęła, przeciągnęła się i podeszła do biurka. Podpisała uwagę w dzienniczku, przygotowała pieniądze na moją wycieczkę do muzeum i wyciągnęła podręcznik schowany pod krzesłem. Napisała kartkę urodzinową do przyjaciółki, zaadresowała ją i nakleiła znaczek oraz zapisała, co jutro musi kupić do jedzenia. Obie kartki położyła obok torebki. Potem wzięła prysznic, zmyła twarz mleczkiem "trzy w jednym", wklepała krem przeciw starzeniu się, umyła zęby i opiłowała paznokcie. W końcu wyszła z łazienki, a ojciec zawołał: "Myślałem, że już poszłaś do łóżka, a ty jak zwykle się guzdrzesz". "Właśnie idę" - odpowiedziała mama. Wlała wodę do miski dla kota i sprawdziła, czy drzwi są zamknięte. Zajrzała do pokoju dziecięcego, ucałowała nas delikatnie, wyłączyła lampki i komputer, podniosła nasze koszulki leżące na podłodze, zebrała brudne skarpety i majtki, żeby je wrzucić do brudów, sprawdziła, czy spakowaliśmy stroje na basen, przygotowała nam ubranie na jutro. W sypialni nastawiła budzik, przygotowała sobie ubranie, dopisała trzy rzeczy do listy najważniejszych czynności, które musi jutro wykonać. Pościeliła łóżko, pomodliła się i w końcu się położyła. W tym czasie tata wyłączył telewizor i oznajmił głośno: "Idę spać". Jak powiedział, tak zrobił." Ta historia idealnie opisuje to, co myślę patrząc na moją Mamę - święta kobieta ![]() Nie mówię, że nie ma takich ojców ale o dziwo stosunek mijanych panów z zakupami do obładowanych kobiet jest tak jakby 1/50? A liczba ojców pamiętających, że na czwartek potrzebna dziecku wyprana biała bluzka i wypastowane buty... no comment ![]() http://kobieta.interia.pl/samson/han...ews?inf=855251
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki to święte kobiety :)
Matki to zmęczone kobiety. Szkoda, że większośc mężczyzn nie sprawdza sie w roli ojca.
![]() |
![]() |
#3 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tak wyjątki potwierdzające regułe. Ja tam w takie cuda nie wierzę za bardzo.
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
A mezowie wykorzystuja tę wolnosc,ktora im te zony cierpietnice daja.Robia to na co im same kobiety pozwalaja i tyle.Znam i ojcow cierpietnikow,ktorych zony zachowuja sie jak opisani powyzej mezczyzni.Kazdy ma taki uklad jaki sobie sam ulozy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A dzieci,w roli dzieci .
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owszem zdarzają się. Poza tym, są też dzieci, które widząc to wszystko, także mogą pomagać, a nie tylko biernie obserwować. Wszystko zależy od modelu rodziny, układu ról, stopnia partnerstwa oraz- w pewnej mierze- od tego, w jaki sposób inna mama, wychowała kiedyś swojego syna, a naszego partnera- dla niego samego, czy z myślą o nas- innych kobietach ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ten tekst na poczatku to o mnie jest, jak słowo daję
![]() No moze nie tak dokładnie, ale prawie. I wcale nie jestem cierpiętnicą, mój mąż to wspaniały człowiek. Dużo mi pomaga i wie kiedy i jakie dzieci maja dodatkowe zajecia, wie jak maja na imię ich aktualni najlepsi koledzy itd. Ale wieczorem jest zwykle tak, ze wszyscy kłada się do łózek i czytaja sobie a ja własnie jeszcze sobie przypominam, ze drzwi wejsciowe trzeba zamknać na klucz, ze trzeba włączyc zmywarkę (mąż ja rozładowywuje rano), że trzeba małą spytac czy spakowała flet a syna czy wziął kapielówki (sami tego pilnuja ale spytać trzeba ![]() I to jest normalne. To nie znaczy, że mój mąż tylko ogląda telewizje a dzieci nic nie robią. Tylko własnie mnie sie takie drobiazgi wieczorem przypominaja i dlatego kłade się spac ostatnia. Jak juz wszystko mam pod kontrolą ![]() Musze jednak dodoać, że ręczników w łazience nie sprzatam i generalnie po nikim nikt inny u mnie w domu nie sprząta. Kto nabrudził to zbiera ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zgodzę się z Anett,wszystko zależy od modelu rodziny i stopnia partnerstwa. U mnie jest okej,model naszej rodziny odpowiada nam pod każdym względem. A matki może i są swietymi kobietami ale bardziej powiedzialabym cierpliwymi i pełnymi zrozumienia i wyrozumiałosci, szczególnie dla swoich dzieci i dla mężów też ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Zrozumialam yedanna co masz na mysli.Z jednym sie tylko nie zgadzam,a powiem na przykladzie mojej siostry.Jej maz to totalny len,ktory nie robi w domu nic.Ma taka prace,ze moze sie na codzien zajmowac ich dzieciaczkiem w domu,a polega to na tym,ze on siedzi przed kompem,a maly samopas.Siostra jak wraca do domu najpierw leci po zakupy,szybko lyka obiad,z malym na spacer,poczytac mu,pobawic sie z nim,wymyc go,umyc mu zabki....itp.A szanowny mezus wypoczywa po ciezkim dniu.I zauwazylam,ze ona nie robi tego z radoscia.Podejrzewam,ze w domu odchodza takie awantury na temat jego lenistwa,ze szok.Mi sie tylko troche skarzy,ze maz jej nie pomaga.I wtedy ja dzikuje opatrznosci za mojego poczciwego chlopa
![]() Tak,ale jesli chodzi o kobieca cierpliwosc,to swieta racja.Sama wlasnie o niej napisalam,choc post mial co innego przedstawic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zaproponoalam siostrze cos podobnego-zeby ugotwala obiad tylko dla malucha,a mezus jak zyczy sobie obiad-niech ruszy sie do sklepu i cos ugotuje(potrafi).Ciekawe czy tak zrobi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Wygrzebuję
![]() Coś w tym stwierdzeniu jest, chociaż pewnie zależy to od tego, jaką kto ma matkę.Ja śmiało mogę się podpisać pod pierwszym postem, zresztą właśnie słucham najpiekniejszej piosenki, jaka kiedykolwiek została napisana o matce i aż łezka się w oku kręci. http://www.wrzuta.pl/audio/8xvR7wUQR..._tylko_ty_mamo |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
hmm, ale nikt nie zwraca kobietom uwagi, że takie postępowanie to ich wybór..., faceci jakoś żyją bez tego całego zamartwiania i uważania, że bez nich ziemia przestanie krążyć wokół słońca...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://nova2000.wrzuta.pl/audio/yoMn...waldemar_kocon Ta i poprzednia, to najpiękniejsze piosenki o Matce.
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Niestety wiele z tych kobiet nie uświadamia sobie swojej roli konia w kieracie. Straszne. W ogóle nie podziwiam takich osób. Jest mi ich raczej żal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ta o rodzicach ![]() tak. matki to swiete kobiety - teraz doceniam, jak bardzo.
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mi też jest ich żal, że dają się tak wszystkim wykorzystywać i nie pozwalają sobie na chwilę wytchnienia. Czasem trzeba też pomyśleć o sobie, a nie tylko o tym, jak dogodzić innym.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
nalezy na to spojrzec z perspektywy matki, zony. nie raz mowilam mojej mamie - usiadz, odpocznij - jak raz nie zjemy obiadu w domu to nic sie nie stanie. na co ona z usmiechem na ustach i radoscia w oczach odpowiedziala mi, ze robi to co kocha. wierze jej i wiem, ze prawdopodobnie bede taka sama matka - majaca wszystko dopracowane, zrobione.
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak któregoś dnia będę miała już poukładane życie i dopięte na ostatni guzik z mężem i dziećmi to choć w połowie chcę być taka jak ona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
Swoisty rodzaj spełnienienia. Moja matka na szczęście brała na siebie taką samą odpowiedzialność za ład i porządek w domu jak reszta domowników. Może zamiast składania deklaracji, że nic się nie stanie jak raz nie zjemy obiadu warto po prostu zakasać rękawy i wyręczyć w tym matkę, albo chociaż jej pomóc... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
widzę, że źle chyba to rozumiesz. Jako kobieta, matka domowego ogniska czuje wewnętrzną potrzebę robienia pewnych rzeczy, tak jak to ujęła zizou. Rozumiem, że są kobiety dla których to niepojęte, ale są też takie które oprócz wychowywania dzici, pracy zawodowej, dopełniają się właśnie pokazując jak idealnie prowadzą dom. Do tych osób nalezy moja mama i pewnego dnia chciałabym powielić schemat idealnej opiekunki ogniska domowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
A powiedz, przewidujesz w tych Twoich staraniach o idealne ognisko domowe jakikolwiek udział swojego partnera i dzieci (jak będą starsze)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.