zapobieganie ciąży u suczki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-06, 11:21   #1
kaska567
Przyczajenie

zapobieganie ciąży u suczki

witam wszystkie wizażystki. od kilku miesięcy mam suczkę, Sonię. zastanawiam się, jakie są sposoby zapobiegania niechcianym ciążom u suczek? słyszałam o sterylizacji i jakiś zastrzykach. który sposób jest najlepszy? i jakie są ceny tych zabiegów? pozdrawiam.
kaska567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:03   #2
jiggy11
Raczkowanie

Dot.: zapobieganie ciąży u suczki

Najlepsza wg. mnie jest sterylizacja, w przeciwieństwie do zastrzyków dodatkowo zmniejsza ryzyko powstania "samiczych" chorób w przyszłości.
jiggy11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:11   #3
esfira
Zakorzenienie

zdecydowanie najlepszym sposobem jest kastracja (to samo co sterylizacja, ale kastracja to poprawna nazwa). Zapobiega wielu chorobom układu rozrodczego (bo cały układ się usuwa), oraz zaburzeniom hormonalnym, na zawsze likwiduje męczace cieczki i jest o wiele tańsza (bo to jednorazowy wydatek) niż powtarzane, nie zawsze skuteczne i szkodliwe zastrzyki.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:17   #4
listopadowa80
Zakorzenienie

Dokładnie tak, jak napisały dziewczyny. Sterylizacja, jeśli nie 'planujecie' szczeniąt, to najlepsze rozwiązanie

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Napisane przez kaska567 Pokaż wiadomość
witam wszystkie wizażystki. od kilku miesięcy mam suczkę, Sonię. zastanawiam się, jakie są sposoby zapobiegania niechcianym ciążom u suczek? słyszałam o sterylizacji i jakiś zastrzykach. który sposób jest najlepszy? i jakie są ceny tych zabiegów? pozdrawiam.
Co do cen - zależy w jakim mieście i od wielkości suni. Myślę, że tak od 250 do 450 zł. Ale teraz są tańsze sterylki w marcu, więc warto skorzystać
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:34   #5
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

na pewno sterylizacja, zadne tam zastrzyki.

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 21:15   #6
gunia 23
Rozeznanie

Popieram wcześniejsze wypowiedzi dziewczyn. Marzec jest miesiącem sterylizacji i można teraz zrobić to taniej w wybranych klinikach (nie wiem skąd jesteś) , chociaż polecam sterylizację po pierwszej cieczce u suni.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-07, 10:47   #7
kaska567
Przyczajenie

dziękuje wszystkim za odpowiedzi chyba się zdecydujemy na sterylizację... a tak z ciekawości, ile kosztują te zastrzyki i co jaki czas trzeba je robić? czy są jeszcze jakieś inne sposoby zapobiegania ciąży u suczek?
Stary 2009-03-07, 11:31   #8
jiggy11
Raczkowanie

Nie wiem ile kosztuje sam zastrzyk, ale decydując się na tę metodę musisz uwzględnić potencjalne koszty leczenia chorób spowodowanych podawaniem hormonów.

Edytowane przez jiggy11
Czas edycji: 2009-03-07 o 11:34
jiggy11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 09:38   #9
aniaj
Przyczajenie

GG do aniaj

Zastrzyki - nie, nie, nie i jeszcze raz nie.
U psów jeszcze nie wmyślono skutecznych hormonalnych środków antykoncepcyjnych. To co jest, to jest prowizorka - bardzo szkodliwa. Może doprowadzić do tego, że twoja suczka się pochoruje, będzie miała (częste?) nieregularne, długie cieczki, może być drażliwa.
Sterylkę u starszej suki można wykonać między cieczkami, a póki kasy nie uzbierasz, to pozostaje zdrowy rozsądek i pilnowanie suki: nie spuszczanie ze smyczy, odganianie amantów (pomocna jest jakakolwiek witka, wiotki patyk) , ewentualnie możesz podjechać do weterynarza i poprosić o wypisanie recepty na witaminę B w ampułkach - kupujesz w aptece, w domu obmywasz suce "dupkę" i wcierasz zawartość ampułki - obce samce nie powinny reagować (witamina B ma "specyficzny" zapach) , ale i tak to nie zwalnia z obowiązku pilnowania suki, po prostu będzie mniej adoratorów.

Posiadanie psa = wydatki ]:->
aniaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 12:24   #10
listopadowa80
Zakorzenienie

Tylko sterylizacja!
Podawanie hormonów niestety zwiększa ryzyko ropomacicza i w takim wypadku i tak nie obędzie się bez zabiegu usunięcia macicy (ratowanie suki), nawet jeśli będzie to ropomacicze otwarte (niestety leczenie farmakologiczne jest mało skuteczne).
Nie podawanie hormonów i pilnowanie suki podczas rui - wiele suk w okresie 60-80 dni po cieczce ma ciąże urojoną (i często po każdej cieczce). Niestety ciąża urojona zwiększa ryzyko pojawienia się w przyszłości nowotworów listwy mlecznej (gruczołów mlekowych).

Z tych powodów, jeśli suka nie ma być kryta, tylko sterylizacja

A co do ceny zastrzyków hormonalnych to tak około 4o zł - oczywiście zależy od miasta, wielkości suki i podanego leku.
Stary 2009-03-12, 08:08   #11
A free for all
Przyczajenie

a co z "mitem" że suka musi raz urodzić bo inaczej może zwariować?
A free for all jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 08:30   #12
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez A free for all Pokaż wiadomość
a co z "mitem" że suka musi raz urodzić bo inaczej może zwariować?
Czesto suki niesterylizowane, nie majace mlodych (pilnowane) choruja na ciaze urojona i pewnie stad ten mit.
Zdrowa suka nie mysli o potomstwie to nie czlowiek, w cieczce chce do samca, bo to instynkt i tyle.
http://www.zwierzaki-kielce.za.pl/sterylizacja.htm

Inny przyklad:
Np. u fretek jesli samiczke nie dopuszczasz za kazdym razem to lepiej wysterylizowac, bo taka samica wpada w ruje permanentna i to moze doprowadzic do jej smierci. Sterylizowana samiczka zyje w zdrowiu dlugie lata

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-03-12 o 08:44
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 09:18   #13
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Czesto suki niesterylizowane, nie majace mlodych (pilnowane) choruja na ciaze urojona i pewnie stad ten mit.
Suki mające młode też często miewają ciąże urojone. To wcale nie jest tak, że ciąża prawdziwa kończy problem ciąż urojonych.

Cytat:
Inny przyklad:
Np. u fretek jesli samiczke nie dopuszczasz za kazdym razem to lepiej wysterylizowac, bo taka samica wpada w ruje permanentna i to moze doprowadzic do jej smierci.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 09:36   #14
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Suki mające młode też często miewają ciąże urojone. To wcale nie jest tak, że ciąża prawdziwa kończy problem ciąż urojonych.

No tak zle sie wyrazilam, ale ja juz od 05 00 na nogach, wiec to z niewyspania

A z fretkami to prawda, sama mam frete juz po sterylce
http://www.fretki.org.pl/wortal/inde...display&sid=16

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-03-12 o 09:43
Stary 2009-03-12, 12:53   #15
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
No tak zle sie wyrazilam, ale ja juz od 05 00 na nogach, wiec to z niewyspania
O jak ja Cię rozumiem ja tez mniej więcej od tej godziny (jak codziennie zresztą).
Ale z tymi fretkami nie wiedziałam - zaskoczyłaś mnie tym kompletnie.
Stary 2009-03-12, 14:09   #16
A free for all
Przyczajenie

czytałam że ciąże urojone najczęściej są 60-80 dni po cieczce, sterylizacja więc wyeliminowała by takie urojenie? czy nie zawsze to od tego zależy?
Stary 2009-03-12, 14:21   #17
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
czytałam że ciąże urojone najczęściej są 60-80 dni po cieczce, sterylizacja więc wyeliminowała by takie urojenie? czy nie zawsze to od tego zależy?
Sterylizacja eliminuje cieczki, a co za tym idzie również ciąże urojone.
Stary 2009-03-12, 15:45   #18
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Sterylizacja polega na usunięciu jajników i macicy, więc suka nie będzie miała ani cieczki, ani ciąży urojonej.
Stary 2009-03-12, 16:24   #19
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Moja sunia nie była sterylizowana i nie chorowała na raka( teraz bym pewnie ja wysterylizowała , ale wtedy były inne czasy). Pilnowaliśmy ją bardzo

Usunięcie jajników i macicy nazywa się kastracją

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2009-03-12 o 16:26
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-12, 16:29   #20
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Moja sunia nie była sterylizowana i nie chorowała na raka( teraz bym pewnie ja wysterylizowała , ale wtedy były inne czasy). Pilnowaliśmy ją bardzo

Usunięcie jajników i macicy nazywa się kastracją
Wiadomo, że nie u każdej niewysterylizowanej suki pojawią się guzy gruczołów mlekowych.

Kastracja to rzeczywiście określenie fachowe - dotyczy to zarówno usunięcia macicy i jajników u suk, jak i jąder u samców. Potocznie jednak taki zabieg u suk (i kotek) nazywany jest sterylizacją
Stary 2009-03-12, 16:33   #21
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Wiadomo, że nie u każdej niewysterylizowanej suki pojawią się guzy gruczołów mlekowych.

Kastracja to rzeczywiście określenie fachowe - dotyczy to zarówno usunięcia macicy i jajników u suk, jak i jąder u samców. Potocznie jednak taki zabieg u suk (i kotek) nazywany jest sterylizacją
zgadza się
Stary 2009-03-12, 17:16   #22
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Mam adoptowana suke nie byla sterylizowana i miala guzki, zaryzykowalismy operacje (sunia jest juz starsza) przezyla, ale niestety okazalo sie, ze to nowotwor zlosliwy , ile zostalo jej zycia tego nikt nie wie. Caly czas mam nadzieje, ze jednak przezutow nie bedzie...
Stary 2009-03-14, 18:25   #23
A free for all
Przyczajenie

około ilu miesięcy ma suka jak dostaje pierwszą cieczkę? i co ile ?
Stary 2009-03-18, 15:02   #24
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
około ilu miesięcy ma suka jak dostaje pierwszą cieczkę? i co ile ?
Pierwsza cieczka może być koło 7 - 9 miesiąca życia, ale może być i po roku. Występuje zazwyczaj 2 razy w roku (no +/- co pół roku).
Co do tematu głównego - jak i reszta: sterylizacja (zastrzyki na dłuższą metę nie są zdrowe). Koszt "sterylki" - zależy, ale od 150 zł w górę.
Co do "zwariowania" suki, która nie będzie miała młodych - w naturze też nie wszystkie wilki się rozmnażają, więc spoko A sterylizację przeprowadza się zazwyczaj po pierwszej cieczce (można później, ale nie ma sensu zwlekać).

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 20:19   #25
kaska567
Przyczajenie

moja suczka właśnie dostała pierwszą cieczkę. z racji tego że mamy w domu jeczsze psa, musieliśmy ją izolować od niego. ile musi trwać taka "separacja" żeby nie doszło do ciąży? i dziękuje wszystkim wizażystkom za wcześniejsze odpowiedzi
Stary 2009-04-16, 17:17   #26
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska567 Pokaż wiadomość
moja suczka właśnie dostała pierwszą cieczkę. z racji tego że mamy w domu jeczsze psa, musieliśmy ją izolować od niego. ile musi trwać taka "separacja" żeby nie doszło do ciąży? i dziękuje wszystkim wizażystkom za wcześniejsze odpowiedzi
owulacja wystepuje ok. 11 dnia od poczatku krwawienia (może poprawi mnie jakas Wizażanka, która ma psa, bo ja z notatek czytam), lepiej suczkę przetrzymac jeszcze przez tydzien, dla pewności. No i najlepiej ją potem wysterylizowac, bo nie zawsze wam się uda upilnować psy, sresztą sterylizacja chroni pzred wieloma chorobami, tego chyba nie trzeba powtarzać.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 07:35   #27
aferka
Wtajemniczenie

U różnych suk różnie to bywa z tym okresem najbardziej płodnym. Nasza suka miała bardzo krótkie cieczki i u niej mieliśmy zawsze problem o z określeniem najlepszych dni do krycia, bo czas o którym pisano w książkach - u niej był już musztardą po obiedzie.
Uważam, że najlepiej pilnować cały czas (jeszcze lepiej wysterylizować) albo uważnie obserwować zachowanie zarówno jej jak i psa. Kiedy suka wąchana przez psa w okolicach narządów rodnych stoi wyprężona z odsuniętym ogonem to znak niezbity, że należy ją natychmiast odseparować. Pies też wyczuwa "te" dni i dostaje przysłowiowej amby. Ale jak mówię, jeśli macie sytuację, że np. przez kilka godzin nikogo nie ma w domu, to bezpieczniej na czas waszej nieobecności separować psy, a w "te" dni separować cały dzień (i noc).
Stary 2009-04-19, 18:14   #28
tulula1227
Rozeznanie

Najlepszym wyjściem jest sterylizacja suki.Fakt,jak to operacja nie jest zbyt bezpieczna-ale to jak każda,nawet wycinanie migdałków u ludzi może się skończyć smiercią,dlatego radze zrobić najpierw badania,np.serca a potem ciach...I po sprawie Zastrzyki hormonalne nie są bezpieczne.Jest tam ogromna dawka hormonów,które z czasem powodują ropomacicze bądx inne poważne schorzenia.No i jeszcze jeden minus zastrzyków-nalezy je zrobić dokładnie 2 tygodnie przed cieczką.Jest to cięzko juz po pierwszy zastrzyku,bowiem cykl suki jest rozregulowany.
tulula1227 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-29, 22:00   #29
AdelajdaG
Rozeznanie

Suczka ma cieczke w 13 dniu "dopadł" ją pies, nie wiem, czy zapłodnił, to jej pierwsza cieczka, ma 8 miesięcy, czy da się jeszcze coś zrobić??

Dukan od 30.01.2012r.
I faza
II faza
AdelajdaG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-31, 12:11   #30
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AdelajdaG Pokaż wiadomość
Suczka ma cieczke w 13 dniu "dopadł" ją pies, nie wiem, czy zapłodnił, to jej pierwsza cieczka, ma 8 miesięcy, czy da się jeszcze coś zrobić??
Owszem można poddać sterylizacji aborcyjnej ale to trzeba działać już !

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości