Cynamonowe drożdżówki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-05-02, 09:51   #1
Ravenne
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 330

Cynamonowe drożdżówki


Z jednej porcji wychodzi około 30 sztuk.

Składniki:
Ciasto:
1 opakowanie drożdży
3/4 szklanki cukru (do ciasta)
3/4 szklanki mleka
3 i 1/4 szklanka mąki
łyżeczka soli
50 gram roztopionego masła (do ciasta)
1 jajko lekko ubite

Do zawijania:
1/2 szklanki cukru
20 gram roztopionego masła (rozpuścić przed smarowaniem)
opakowanie cynamonu
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki orzechów

W misce wymieszać drożdże i połowę cukru w małej ilości wody. W garnuszku podgrzać mleko i dodać do mieszaniny drożdży. Odstawić na 10 minut.
Dodać pozostały cukier, mąkę, sól, jajko, masło. Mieszać, aż ciasto nie będzie kleić się za bardzo do rąk (powinno się leciutko kleić). Przykryć i zostawić na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w coś na kształt prostokąta, tak, żeby nie było grube.
Nagrzać piekarnik do 190C.

W misce wymieszać cynamon i cukier. Rozpuścić 20 gr masła.
Masłem posmarować całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta. Posypać na całej powierzchni mieszaniną cukru i cynamonu. Posypać rodzynkami i orzechami.

Ciasto zrolować (tak jak roladę) i pokroić na około 2 cm odcinki.
Blachę wysmarować margaryną i układać na nim pokrojone odcinki. Układać tak żeby zostało miejsce, bo drożdżówki szybko rosną wzdłuż i wszerz. Ja wkładam po 6 na jedną blachę.
Piec około 15 minut, kiedy zaczną brązowić się leciutko, można wyciągać.

Upieczone drożdżówki polać lukrem.

Polecam serdecznie! Te drożdżówki smakują wszystkim i bardzo szybko znikają
Smacznego
Ravenne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-02, 09:57   #2
stargazer
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 966
Dot.: Cynamonowe drożdżówki

Przypomniałaś mi, że moja mama kiedyś piekła identyczne, tylko bez lukru Muszę sama spróbować zrobić
__________________
Nie korzystam z tego konta. Urlop od Wizażu - być może na zawsze.
stargazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.