|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie mogę schudnąć - jakie błędy popełniam?f
Hej! Moim problemem jest to, że odkąd zamieszkałam z TŻ, to przytyłam 9 kg. Obecnie ważę 69 kg przy wzroście 163 cm. Wg kalkulatora moje zapotrzebowanie to 2130 kcal dziennie. Moja koleżanka, ktora studiuje dietetyke powiedziała, że aby schudnąć, muszę obciąć 1000kcal, wtedy będę chudła 1 kg tygodniowo. Od ok 2 tygodni jem 1100 kcal i nie chudnę. czy jem za mało? Ile powinnam więc jeść i w jakim rozkładzie BTW? Dodam, że nie ćwiczę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie mogę schudnąć - jakie błędy popełniam?f
Cytat:
![]() co jesz, jak jesz? daj przykładowy jadłospis. no i zacznij się ruszać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Nie trzeba 1000 od razu uciąć, wystarczy minimalnie obniżyć nawet od te 300 kalorii by zdrowo chudnąć. 4 kg miesięcznie to za dużo. Uprawiasz jakiś sport?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W Gdańsku
![]() Przykładowy jadłospis: Śniadanie: bułka wieloziarnista posmarowana lekko serkiem twarogowym typu almette, z szynka drobiowa i warzywami II śniadanie: grejpfrut Obiad: np. Dorsz pieczony w sosie jogutrowym i kuskus, makaron z łososiem, podwieczorek: czesto nie jem, bo nie czuje glodu, jak jem to najczesciej jogurt naturalny z owocem, np. Borowka Kolacja: twaróg z warzywami lub bułka z wędliną albo placki otrębowe z bananem ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- zależy mi, aby do końca maja zrzucić ten balast. We wrześniu mam ślub a jeszcze trzeba dobrać sukienkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Polecam aktywność fizyczną (jak mi bus przestał kursować i chodzę ze szkoły 8 km do domu, to chudnę aż miło, a jem normalnie
![]() Obcinanie 1000 kalorii jest niezbyt efektywne. Organizm może się przestawić na tryb oszczędzania energii i zasobów tłuszczu, przez co nie schudniesz za dużo, a po ewentualnym skończeniu "diety" zacznie magazynować więcej tłuszczu. Tutaj przydałaby się jakaś bardziej racjonalna dieta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jesz za mało. Jedz tyle ile potrzebujesz, ale więcej ruchu, więcej błonnika, więcej białka na kolację, owoce bogate w cukier (czyli te słodkie, słodko-kwaśne) do około 15, a potem do wieczora już warzywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
![]() Autorko, nie warto słuchać rad tej koleżanki. Spróbuj na początek zmniejszyć ilość kalorii o 200-300, czyli jedz ok 1800-1900 kcal. Staraj się jeść te 5 posiłków i obowiązkowo zacznij jakąś aktywność fizyczną, a do maja na pewno zauważysz efekt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
.
|
Cytat:
nie słuchaj koleżanki, bo pieprzy jak potłuczona i takimi radami rozwali ci jeszcze metabolizm. możesz jej przekazać od koleżanek z forum, żeby poczytała np. o bmr i głupocie jedzenie poniżej tego zapotrzebowania. ustaw sobie dietę na 1800 kcal i zacznij się więcej ruszać - metabolizm przyspieszy i spalisz dodatkowe kalorie. co do jadłospisu. śniadanie - możesz odrobiny masła użyć. przecież tłuszcze też są potrzebne. nic się nie stanie jak do posiłku dodasz też jajko. 2 śniadanie - grejpfrut to nie posiłek obiad - kuskus jest najmniej polecany ze względu na jego przetworzenie. proponuję uderzać w ryż i inne kasze ![]() podwieczorek - nie jedz już owoców w tych godzinach kolacja - najlepiej białko bez węgli, czyli bez bułki. kolację możesz jeść nawet pół godziny przed spaniem.
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
I najlepiej również systematycznie jeść tzn co ok 3 godziny, najlepiej porcję jakiegoś pełnowartościowego białka wraz z minimalną ilością węglowodanów i warzywami. Jedzenie typu jogurt czy sam owoc to nie posiłek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.