![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Tatuaż a choroby serca
Hej.
Szukam osób, które zrobiły sobie tatuaż/e, mimo chorób serca. Ja od wielu lat marzę o zrobieniu dwóch tatuaży, ale przyznam się, że jestem w kropce, bo jeden kardiolog stwierdził, że absolutnie nie wolno (starszy człowiek), drugi z kolei powiedział, że jakieś przeciwwskazania są, bo stres mógłby zaszkodzić, ale zostawił tę kwestię do rozważenia mi (czy wiem, że będzie to dla mnie ogromny stres, czy będę traktować to inaczej), bo właściwie nie zaszkodzi mi to. Choruję na napadowe częstoskurcze nadkomorowe, co ciekawe, nie reaguję nimi na stres, kofeinę, etc. tylko pojawiają się nagle (czasem nawet i po długim śnie), choć palę papierosy i wiem, że trochę to przez to ![]() Biorę metocard zk, nie jest to lek rozrzedzający krew, a regulujący pracę serca. Jest jakaś wizazanka (lub wizazanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tatuaż a choroby serca
Powiem Ci tak - ja mam problemy z sercem (napady mega, mega tachykardii, zdarzają się kiedy chca, nie ma reguły) + bóle, na tle cięzkiej nerwicy, tatuaż robiłam, nie zaszkodził, niemniej tak, jak napisałam moje kłopoty z sercem nie wynikaja typowo od chorego serca a nerwicy, wiec jestem w innej sytuacji.
Wiem od 2 lekarzy że tatuaży nie robi sie przy chorobach serca (nie wiem jednak czy wszystkich) i nerek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Ja mam wadę serca powodującą zaburzenia rytmu i nigdy nikt nie mówił mi o tatuażach, a kardiolodzy widzą je podczas badania. Absolutnie nie wolno bo co? Jak to uargumentował? Drugi lekarz też ma słaby argument, w ten sposób każda wizyta u dentysty powinna być głęboko przemyślana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Kanałówka stwarza realne zagrożenie zapalenia wsierdzia. Ale gdybyśmy mieli łykać antybiotyki zapobiegawczo przy wszystkim co może skutkować dostaniem się bakterii do krwiobiegu to musielibyśmy żreć je non stop, po przypadkowym rozdrapaniu pryszcza i po nitkowaniu zębów.
Poza tym duże ryzyko jest przy konkretnych wadach i chorobach, częstoskurcz nadkomorowy chyba do nich nie należy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
bo to nie jest normalna sytuacja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ok, ale tak biologicznie bardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja mam dławicę piersiową stabilną, mam dwa tatuaże. Jedyny problem to rzadka krew nawet bez leków. Krwawiłam dość mocno.
Jeśli się bierze na rozrzedzenie krwi leki to należy odstawić na kilka dni przed tatuażem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i nie powiedziałam: w 2001r. przeszłam operację zamknięcia zastawki. To też ma znaczenie? Bo aktualnie zastawka jest ok, tylko częstoskurcze się pojawiają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie słyszałam nigdy żeby arytmie zwiększały ryzyko zapalenia wsierdzia. Ty twierdzisz, że tak jest. Więc chcę się dowiedzieć w jaki sposób ma to się dziać, poznać mechanizm. Ok, arytmie sprzyjają osadzaniu się bakterii. W jaki sposób? Masz jakieś badania, na podstawie których tak stwierdzono? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Po wiedzę zazwyczaj ludzie idą na studia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czlowiek inteligentny umie oddzielic glupoty od rzeczy wartosciowych, zweryfikowac informacje. A gdyby ludzie szli na studia po kazda wiedze to mielibysmy multum wiecznych studentow. Na szczescie do niektorych rzeczy studia nie sa potrzebne. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-11-26 o 02:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Dokładnie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Czyli sportowcy są bardziej narażeni na zapalenie wsierdzia, bo przecież bardzo często mają tachykardię zatokową... Cofają? Np krew z komory do przedsionka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wiesz, uprawiałam ( uprawiam) sport i nie powinno się przekraczć pewnego progu akcji serca ale z innego powodu. A im ktoś jest lepiej wytrenowany ma akcję serca niższą niż zwykli ludzie. I sportowcy nie robią sobie zazwyczaj tatuażu w czasie treningu ![]() ![]() Przepływ burzliwy jako pojęcie fizyczne mówi o cofaniu lub miejscowym zastoju warstw cieczy w obrębie jednego naczynia, nic tam nie ma o zmianie naczyń. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
rousse a jak sie maja napady tachykardii i w ogole problemy ze zdrowiem do tastuazu ktory ma juz np 3 lata? rozumiem ze to juz bez znaczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ponowię pytanie o jakieś badania, udowadniające, że arytmie zwiększają ryzyko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tyle że wiesz, jeśli ktoś ma kłopoty z sercem wywołane przez np. nerwice jak ja to akurat o napad podczas robienia (dodatkowy stres) wcale nie trudno.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- bakterie masz na skórze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
hmmmm... w sumie problemy zaczeły sie po tatuażu :/ ale jakoś rok po zrobieniu, wiec mysle ze to przypadek... miałam robione echo i kilka razy ekg i wyszły wzorcowo, generalnie mam stwierdzona ciezka nerwice i to na tym tle.
Nosze sie z zamiarem drugiego tatuazu ale wlansnie sie boje wpływu na zdrowie... A tatuaz ma sie jakos do hormonów? Watpie ale skoro tak sie orientujesz to Cie wykorzystam ![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- bakterie są wszędzie + masz je na sobie + w sobie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak wy, ale ja robię tatuaże u profesjonalistów, którzy wiedzą jak odkazić moją skórę przed zabiegiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Ja też nie widzę żadnego zwiżku tatuazu z hormonami , ale same hormony np tarczycy mogą powodować tachykardie, ale stres, jak piszesz, lub np za dużo kawy też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozmawiamy o zapobieganiu zapalenia wsierdzia i o jego ryzyku, tak? Robienie tatuażu nie jest sytuacją zwiększającą ryzyko. Nawet przy tych ojej arytmiach. Zwiększa za to ryzyko proteza zastawki, lub wady wrodzone. Ale też nie przy tatuażu a przy zabiegach typu kanałowe zęba, jakieś ropnie, nawracające ropne zapalenia migdałków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Zrobie offtop,ale w temacie
Ej to prawda,że jak masz dziare na kości i ci się ta kość złamie i bedziesz miał(a) rentgen to ten metal,który jest w tuszu pójdzie do góry i zada ci ból? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.