|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
notatki podobno się nie pokrywają - czy wierzyć koleżance z roku ?
Witajcie,
Mam taki problem, pod koniec kwietnia będę miała zerówkę z pewnego przedmiotu, w semestrze zimowym uczęszczałam na wykłady, niestety w letnim nie pojawiłam się kilka razy - jednak od koleżanki z roku wyżej załatwiłam sobie skany notatek z tego przedmiotu. Notatki wydawały się wręcz idealne, tak jakby były robione z nagrań, najważniejsze rzeczy podkreślone wykrzyknikiem - i jak porównywałam z pytaniami jakie padły w zeszłym roku na zerówce - to to się pokrywało w 100% z tymi zagadnieniami. Byłam szczęśliwa, że mam notatki już na oba semestry. Na samym początku porównywałam te skany z moimi tegorocznymi notatkami z semestru zimowego i też te zagadnienia tam były opisane. Poza tym rozmawiałam z dziewczynami z roku wyżej, które mają już ten przedmiot zaliczony i jedna z nich podesłała mi na skrzynkę aktualne ustawy, na podstawie których pani prof omawia je szczegółowo na wykładzie - oczywiście te ustawy, też się pokrywały, mało tego sprawdzałam artykuły - też się zgadzało. Jednak po świętach podzieliłam się tymi skanami z pewną dziewczyną z roku, ona nie jest moją przyjaciółką tylko znajomą, poznaną na forum roku- z którą dokonałam wymianki materiałów - ja jej podesłałam jej notatki z innego przedmiotu a ona z monografu. W drodze wdzięczności wysłałam jej te skany z admina (co dostałam od koleżanki z roku wyżej). Dzisiaj ni z gruszki ni z pietruszki, ta dziewczyna pisze do mnie na priv na fcb i mówi, że była na dzisiejszym wykładzie i te skany co jej podesłałam z semestru letniego nie pokrywają się z obecnymi wykładami, radziła mi abym nie traciła czasu na naukę z tych skanów, że powinnyśmy rozejrzeć się za innymi notatkami i żebym się z tego nie uczyła. Dodam, że napisała mi tak , po tym : jak najpierw poinformowała mnie, że pod koniec kwietnia jest zerówka z tego przedmiotu, a ona nie ma żadnych notatek - odpowiedziałam jej, że w końcu dostała ode mnie skany z semestru letniego i że otrzymałam już od koleżanki z roku wyżej skany z zimowego i, że jej podeślę na maila. Podesłałam jej te notatki, i ona zaraz po tym teksty, że była na wykładzie to się nie pokrywa, nie ma sensu zaglądać do tych skanów, strata czasu .... ![]() Zdenerwowałam się trochę i postanowiłam porównać jeszcze raz materiały jakie mam z tego roku no i wychodzi na to, że to się pokrywa. Poza tym jest to taki przedmiot, gdzie bazuje się na ustawach ( asc, o obywatelstwie, o dowodach osobistych). Tutaj babka nic sama nie wymyśli, bo kolejno przedstawia ustawy - podaje artykuły i je po prostu omawia, a tydzień temu wertowałam te ustawy więc nie rozumiem tej wiadomości, abym nie traciła czasu na te skany i się z nich nie uczyła na zerówkę... Nie wiem co o tym sądzić ? Czy jej przypadkiem nie chodzi o konkurencję na zerówce. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]() Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2013-04-06 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: notatki podobno się nie pokrywają - czy wierzyć koleżance z roku ?
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
semestr zimowy pokrywa się w 100%, powiedziałabym, że ten skan jest lepiej opracowany niż moje własne notatki - bo babeczka bardzo szybko dyktuje i ciężko jest zanotować każde słowo.
A zagadnienia jakie były omawiane na wykładach na których mnie nie było, podawała mi bardzo dobra koleżanka, na która mogę zawsze liczyć i to też się pokrywało. Nie zostaje nic innego jak znowu się z nią skontaktować i ustalić z nią jakie ustawy były omawiane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
zależy od kierunku. u nas sobie każą płacić za pożyczenie notatek, albo piszą żółtym/zielonym cienkopisem, żeby ksero nie chwyciło. także wszystko jest możliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A nie możesz wziąć od kogoś notatek kto chodził na te wykłady w tym semestrze? Nie musisz wszystkie, ale te, na których Cię nie było i problem z głowy ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja taka nie jestem, jeżeli ktoś mi pomoże to zawsze czuję się wdzięczna i jak coś mi się uda zdobyć od starszych roczników to dzielę się.
Tak tylko pomyślałam, bo w sesji zimowej ktoś puścił plotkę, że jakiś skrypt podręcznika jest nieaktualny - ludzie masowo przestawali się z niego uczyć, bo uważali, że to niepewne notatki, z drugiej strony nie mieli własnych notatek z wykładów - skutek był taki, że posypała się masa 2. Później po egzaminie, gadałam z jedną dziewczyną z czego się uczyła, to pochwaliła mi się, że uczyła się z tego skryptu i w zerówce i dostała 5 ![]() A jak ostatnio rozmawiałam z dziewczyną z roku wyżej to też polecała streszczenie Dolnickiego, bo podobno pan prof robi pytania pod tą książkę. Więc teraz wolę być ostrożna i nie wierzyć we wszystko co mówią ludzie, muszę się jeszcze na 100% upewnić co było omawiane w semestrze letnim. Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2013-04-06 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Porównaj z programem nauczania.
Starosta może wysłać maila do prowadzącej z zapytaniem o aktualne skrypty. Edytowane przez MacyRose Czas edycji: 2013-04-06 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Zobaczę czy na usosie nie ma wykazu co obowiązuje.
dzięki za podpowiedź, kompletnie o tym zapomniałam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Już kolejny twój wątek tego typu.
![]() Przestań handlować notatkami na fejsiku to może i problemy się skończą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
.
|
skoro dobra koleżanka powiedziała, że zagadnienia się pokrywają w tym semestrze to bym jej wierzyła, a nie jakiejś obcej dziewczynie.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
No ale chyba swój rozum masz i byłaś na kilku zajęciach i możesz porównać treści. Z innych wykładów możesz podpytać koleżanki o zagadnienia. Do tego jest sylabus. Chyba jakas dziewczyna nie będzie twoją wyrocznią, a my tez nie jestesmy w stanie stwierdzić czy ona kłamie czy tez nie
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
matyldooo już nic nie wstawiam, niczym się nie wymieniam, teraz się tylko uczę do sesji.
A notatki, które mam najpewniejsze, nie mam od ludzi z roku - bo tu jest problem z dzieleniem, tylko dogaduję się z dziewczynami z roku wyżej, które już ten przedmiot zdawały. Mam bardzo dobrą koleżankę na roku - poproszę ją aby mi najwyżej hasłami powiedziała co było omawiane w marcu. Bo jak wchodziłam na usos to są ustawy jakie muszą być omawiane,nic więcej... Edytowane przez uwielbiam_owoce22 Czas edycji: 2013-04-06 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
W usosie macie wykaz literatury, prawda? Wiec moze warto siegnac do podreczników polecanych przez wykladowcow i ustawy, a nie bazowac jedynie na notkach, w ktorych mogą byc błędy.
Albo po prostu wybrać się na wykład, a nie liczyć na cudze notatki. Musiałaś ustawy porownywac? A nie moglas po prostu wejść na odpowiednia stroną i pobrać ustawe z aktualnym stanem prawnym? To taki wielki problem? A wydaje mi sie, ze w ostatnim wątku pisalas o ludziach z roku - leniuszkach, ktorzy tylko czyhaja na cudze notatki i nic nie robią. W tym momencie mam wrażenie, że to TY nic nie robisz, bo ani ustawy sama nie pobierzesz, ani do podręcznika nie zajrzysz, ani na wykład się nie wybierzesz.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Co w tym dziwnego, ze notatki sie nie pokrywaja? Literatura przedmiotu nie ma nic do tego.
Nie rozumiem po co od razu uznawac, ze dziewczyna wprowadza Cie w blad. Nie rozumiem tez po co ten watek. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-04-06 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ogólnie rzecz biorąc to wydział prawa i administracji (ale prawo w tym przoduje). podobno, za udostępnienie książki pożyczonej z biblioteki, też sobie każą płacić. mama administracje kończyła i nie potwierdza tej historii, także nie wiem
![]() na zaocznych np. jest taki agent, który w grudniu skończył pisać magisterkę, i teraz wszystkich ciśnie (łącznie z szefostwem kierunku) żeby wcześniej skończyli semestr, bo mu się już na zajęcia nie chce chodzić. oczywiście, z nikim, z jego roku, tego nie konsultował. jak się ktoś uprze żeby zrobić wszystkim pod górkę, to to zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
|
no ale skąd forumowiczki mają wiedzieć, czy powinnaś dziewczynie wierzyć czy nie, i z jaką intencją jakaś osoba coś Ci powiedziała. Może ucz się z tego co masz, i zaryzykuj, idziesz dopiero na zerowkę a nie na egzamin życia. ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() btw nie rozumiem takiej dziecinady, jak sprzedawanie notatek, podkładanie swin, kablowanie wykładowcom... studiowałam na 3 różnych uczelniach i nie do pomyslenia byłoby, żeby ktokolwiek nie pożyczył notatek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Notatki notatkami, ale wykłady mogą sie zmienic przecież co roku nie musi byc to samo.
Po za tym jest coś takiego jak zalecane książki do danego przedmiotu i lista zagadnień, bo chyba nie uczysz sie JEDYNIE z notatek? A swoją droga jakbyś poświęciła tyle czasu i energii w uczenie sie co w szukanie, podejrzewanie, rozmyślanie sledzenie na fejsie i pisanie na wizażu o notatkach to spokojnie byś zadała każdy egzamin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
No ja sobie ściągnęłam ustawy, sama opracowałam w domu - to nie jest tak, że ja tylko idę na gotowe, a jak mam więcej czasu to wolę poprosić kogoś o zagadnienia omawianie na wykładzie i ja z pomocą ustawy sobie je uzupełnię, po prostu głupio mi jest tak kserować wykłady, wole sama jak mam czas opracować zagadnienie i ewnetualnie porównać moje opracowanie z koleżanki na wykłdzie - niż tak bezczelnie kserować :/
A ten przedmiot bazuje typowo na ustawach - jest omawianych kilka ustaw i z tego jest egzamin. A z notatkami już się wyjaśniło - jedna ustawa była szerzej omawiana na wykładzie niż w tych notatkach z zeszłego roku, reszta się pokrywa ![]() Więc już się wyjaśniło. dacn - wezmę sobie twoje rady do serca, bo masz rację w 100% . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tym bardziej jak piszesz, że przedmiot opiera się na ustawach..co tam można twórczego wymyslić, co mogłabyś odgapić ?:P zobaczyłabyś co i jak i opracowala wtedy własne notatki do nauki.... a tak już czepiając się to , skoro piszesz, że nie chcesz bezczelnie kserować to czemu skserowałaś notatki od koleżanki z wyzszego roku? w końcu ona też poświęciła swój cenny czas na ich opracowanie ![]() ![]() ![]() dla mnie to jest smieszne i tyle ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Z tego co widzę to jest administracyjne,a dokładnie chyba materialne? Co się wiąże jak sama mówisz z tym,że masz określone ustawy i Ameryki to się tutaj na nowo nie odkryje. Jak dla mnie ściemnia,bo już tyle razy sprawdzałaś,że nie ma szans i wydaje mi się,że specjalnie chce żebyś straciła czas i się stresowała.
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się,ale są pewne przedmioty na których nic nowego się z roku na rok nie wymyśli.
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ale wystarczy, żeby tym razem prowadzący bardziej przyczepił się do jednego artykułu niż innego, i zaserwował wiedzę a la komentarzową, baardzo szczególową. Zrobi tak parę razy, ułoży pytania akurat z tych kwestii i jesteśmy cudnie udupieni.
Nie wierzę, że jak przerabia ustawę X to w takim samym stopniu omawia wszystko. Na jedno kładzie duży nacisk, na inne kwestie mniejszy. W tym roku odwróci proporcję i voilà. A jak ktoś zauważył- to jest sposób działający bez pudła na motywację odnośnie chodzenia na wykłady
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.