|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Tabletka,proszę o radę.
Witam!
Pierwszy raz pisze na tym forum,mam pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych,dzisiaj wzięłam pierwszą ,jednak po godzinie miałam lekką biegunkę,czy w takim wypadku powinnam zażyć drugą,by tabletki działały,jak to wpłynie na przerwę??.Jeżeli ktoś był w podobnej sytuacji lub orientuje się to proszę o radę.Z góry dziękuje
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
A co jest napisane w ulotce od tabletek?
Na innym forum znalazłam, że nie powinno to przeszkadzać, ale można dla pewności wziąść drugą tabletkę.
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletka,proszę o radę.
W ulotce nie ma informacji ,by zażyć drugą jest natomiast napisane,że w tym wypadku jak wiadomo wchłanianie tabletki jest zmniejszone i działanie antykoncepcyjne może być zniesione.Nie wiem jednak ,czy mam jakoś zmienić czas przerwy,w przypadku zażycia drugiej.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Nie bierze się jednej tabletki po drugiej... W ulotce jest zawsze napisane, czy biegunka może wpłynąć na działanie tabletki czy nie. To zależy od czasu, po jakim wystąpiła biegunka (od połknięcia tabletki). Jeśli wpływa na działanie tabletki, to należy się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień lub do końca opakowania (zależy, który tydzień już bierzesz tabletki). W ulotce wszystko jest na pewno wyjaśnione...
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
W ulotce nie ma informacji,by przyjąć drugą jednak jest informacja ,że działanie antykoncepcyjne może być zniesione(biorę tabletki o małej ilośc hormonów 'Novynette'),jest dość sugestywna,a nie zamierzam ryzkować,nigdy jednak nie przyjęłam 2 na raz ,nie wiem jak to wpływa na cały cykl,jeśli ktoś się orientuje to proszę o odpowiedz.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie bierze się dwóch tabletek naraz ot tak! Jedyna sytuacja, to kiedy zapomnisz o tabletce i przypomnisz sobie w momencie brania następnej. I TYLKO wtedy. Inaczej zaburzysz cały cykl. A co do pytania, jaką masz zrobić przerwę między tą a kolejną tabletką - zwykłą 24-godzinną.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Nie pytam o tę przerwę,mam na myśli przerwę 7dniową.Jeżeli miałam lekką biegunkę to tabletka mogła się nie wchłonąć,także nie wezmę jej od tak!
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja brałam novynette kiedyś tam już dawno, i tak przez pierwsze 5 tabletek należy się zabezpieczać, więc jeśli to była pierwsza z opakowania po 7 dniowej przerwie (a jest to twój pierwszy miesiąć zarzywania tabletek) to musisz zaczekać jakieś 5 dni z seksem lub w tym czasie stosować np. prezerwatywy, a tabletki bierz normalnie "po kolei" z opakowania. I na ulotce na prawdę wszystko jest napisane, ja je brałam 2 lata temu i jeszcze pamiętam...
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
W porządu,jednak nie wiem ,czy ta tabletka się wchłonęła(zaczęłam dopiero brać tabletki)zatem zakładając ,że nie,a dziś jest pierwszy dzień miesiączki,to gdy będę brała tabletki dalej 'jak gdyby nigdy nic',to antykoncepcja będzie działać??/To tak jakby wziąć tabletkę dopiero 2 dnia okresu..dla mnie to nielogiczne i nie wiem,czy brać je dalej,chciałam wziąć drugą ,jednak z tym na pewno wiążą się jakieś następstwa,a tutaj nie otrzymałam na to odpowiedzi,naprawdę w tym momencie zależy mi na czasie.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym uznała, że się wchłonęła. Nie wiem, zapytaj może ginekologa albo farmaceutki w aptece.
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cyt z ulotki: Jęsli wymioty wystąpiły w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu tabletki lub wystąpiła ciężka biegunka, istnieje ryzyko, że substancje czynne z tabletki nie zostały całkowiecie wchłonięte do organizmu. Sytuacja jest podobna do zapomnienia tabletki. Po wymiotach lub biegunce trzeba możliwie szybko przyjąć jeszcze jedną tabletkę z rezerwowego blistra. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowałam,że nie wezmę drugiej tabletki,nie wiem ,czy tamta się wchłonęła,a jeśli tak, to nie wiem z czym to się będzie wiązać gdybym teraz wzięła dodatkową,będe używać prezerwatyw i brać tabletki,mimo,że w końcu chciałam się uwolić od gumek,jednak ,czy po tej 7dniowej przerwie ,gdy zacznę brać nowe opakowanie ,będę mogła już na pewno odstawić prezerwatywy??
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że tak, ale doczytaj dokładnie na ultoce, bo w Novynette jest na 100% tak, że pierwsze 5 tabletek nie daje gwarancji, ale nie pamiętam czy tylko przy pierwszym opakowaniu, czy przy kolejnym też.
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:24.