|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
druty do wyrobu biżuterii
obserwuje od paru tyg wątki o biżuterii. nawet zrobiłam już parę egzemplaży ale są trochę nieudolnie wykonane. Brakuje mi wiedzy. chciałam się was poradzić o druty czy bez różnicy czy drut jest srebrny czy posrebrzany? czy taki posrebrzany czernieje?? jaką musi mieć grubość żeby można było zgiąć ale żeby pozostał w tym kształcie. tzn jak sobie zrobię koło to żeby sie nie wyginał itp. gdzie najlepiej i najtaniej kupić w internecie bo nie mam dostępu na żywo i jesszcze o zakończenia co robicie gdy np branzoletka jest wykonana z kilku drucików jak ja zakończyć żeby się te druciki do ręki nie wbijały napotkałm na allegro "łapacze do drucików" czy coś takiego to do tego służy???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: druty do wyrobu biżuterii
kolalight , każdy drut czarnieje, i posrebrzany, i srebrny. Dlatego gotową biżuterię należy przechowywać w woreczkach strunowych, tak, by się nie utleniała, nie miała kontaktu ze światłem i wilgocią. Zatem to kwestia tego, czy stać Cię na srebro i czy zależy Ci na materiałach szlachetnych. Jeżeli chodzi o grubość drucików, to do formowania kółek, łezek, okienek itp. najlepszy jest o grubości 0,8mm, natomiast do wyrobu kolczyków o prostej konstrukcji 0,7mm. Poszperaj w wyszukiwarce, jest tam mnóstwo wątków dla nowicjuszek. Powodzenia w tworzeniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Na początek tylko posrebrzany- szkoda srebra. Nie spotkałam się z "łapaczami do drucików"- jak już to do linki. Przy bransoletce drucik zagina się w loopik, zahacza o kółeczko a to do zapięcia. Jak wszystko jest odpowiednio wygiete to nic nie ma prawa drapać czy zahaczać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Polecam posrebrzany na poczatek, do nauki loopikow, bigli i zawijaskow. Co do grubosci to ja do bransolet uzywam 0,8-0,7 (rzadziej 0,8 bo srebrny za drogi), do kolczykow to roznie, bardzo roznie. Mam kolczyki na drucie 0,4, 0,5 (w moim watku kolczyki serduszka sa na drucie 0,5), 0,6 i w zwyz. To naprawde zalezy od konstrukcji kolczykow i wielkosci korali/kamykow. Np kamyki na 0,4 nie przekraczaja 5x7mm i do takich ten drut jest idealny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
http://aukcja.interia.pl/show_item.p...05118283#photo no tak do linek ale to sa te zakończenie tak? jeszcze poszukam co to jest loopik nie smiejcie sie bo jeszcze zielona jestem. dzieki za pomoc poszperan za tym drutem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
kolalight tak, te łapaczki to do linek. A loopiki to są kółeczka, które robi się na końcu drucika i za jego pomocą montuje inne elementy kolczyka. Naprawdę poszperaj sobie w wyszukiwarce, znajdziesz tam mnóstwo pomysłów i wskazówek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
drut dostaniesz w każdym sklepie netowym z komponentami do wyrobu bizuterii. np. qnszt.pl i w empiku bywa
jest gdzieś cały osobny watek ze sklepami. ewentualnie allegro /i tu tez jest wątek/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
W empiku jest tani drut do bizu. Posrebrzany po 4-6zl za zwoj, a cieniutkie w szpulkach do 100m (wiedzialam dwie wielkosci, nie pamietam ile ma mniejsza) po ok 10-15. Chyba jedyne co sie oplaca kupic w empiku z polfabtykatow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mniejsza to 50 m. Też bardzo wydajna.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
a wiecie, czy posrebrzany drut można znaleźć w innych sklepach niż internetowych i empiku (w moim nie ma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
joanna_k posrebrzany w elektrotechnicznym???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
to jest prawda w pasmanteriach i empikach kasują za druty ładnie. ja kupiłam wczoraj rolkę tego cieniutkiego drucika złotego za 3 zł a w sklepie z koralikami po 0.30 gr za 1m jeszcze szukam stalowych linek kolorowych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale mam kumpla elektronika i podesłał mi link http://www.nikomp.com.pl/cgibin/shop?show=AD000 mam tylko pytanie: drut miedziany posrebrzany-jest tak samo plastyczny jak srebrny czy też posrebrzany ze sklepów z akcesoriami biżu? Opłaca mi się zamówić 5 metrową szpulkę za 5 zł, chociażby tylko do ćwiczeń, ale chciałabym wiedzieć jak się zachowuje taki drut podczas kręcenia loopików i innych zawijasków ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Joanna d'Moder
|
Cytat:
![]() Edytowane przez joanna_k Czas edycji: 2006-06-01 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
wg cennika to "srebrzanka"
Drut miedziany srebrzony d=0,5mm (srebrzanka) zwoik 5,0m Drut miedziany srebrzony d=0,6mm (srebrzanka) zwoik 5,0m Drut miedziany srebrzony d=0,7mm (srebrzanka) zwoik 5,0m Drut miedziany srebrzony d=0,8mm (srebrzanka) zwoik 2,5m czyli taki plastyczny jak np. ten http://www.allegro.pl/item107070372_...kalait.html???
![]() |
#21 |
Joanna d'Moder
|
oczywiście,że srebrzanka.Przejęzyczyłam się
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Witam!
Nie wiedzialam gdzie zadac to pytanie ale mysle ze ten temat jest odpowiedni. Kochane Dziewczyny powiedzcie mi prosze gdzie mozna kupic najtaniej srebrny drut pr 999 lub 930 bo wyczytalam na forum ze tego typu drut jest najlepszy do wire. Jeśli mozecie napiszcie gdzie Wy sie zoopatrujecie w owe druty? Do wire idzie tego na metry wiec przeraza mnie mysl ze za 0,5 m mam zaplacic przykladowa 4 zl ![]() Pozdrawiam i z góry dziękuję!
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dzieki
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.