|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Praca dla osoby ze skoliozą.
Witam.
Mam 16 lat i już niedługo będę pisać maturę. Moim marzeniem zawsze był zawód kosmetologa. Niestety ostatnio czytałam co jest warunkiem przyjmowania na te studia i osoby z wadami postawy nie są przyjmowane (jest to związane ze zbyt dużym zagrożeniem, zbyt długie siedzenie i stanie w nieodpowiedniej postawie pogarsza stan skoliozy). Mam dosyć dużą wadę coś koło 38 stopni prawo i 23 stopni lewostronnej skoliozy. Zastanawiam się więc jaki zawód wybrać żeby był on bezpieczny dla mojego kręgosłupa, nie przeciążał go, ale nie mam żadnego pomysłu. Proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca dla osoby ze skoliozą.
hej
![]() ![]() ![]() ![]() A widac u ciebie bardzo skrzywienie? Ja nosiłam taki gorset kiedys + cwiczenia i to mi uratowało skóre ![]() ![]() Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-02-27 o 14:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Nie mam żadnego stopnia bo mi nie przyznali :/ chodzę na rehabilitacje a lekarz powiedzial mi ze gorset juz mi nie pomoze i jedyne co to albo operacja albo cwiczenia zeby skolioza sie nie pogarszala ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie sluchaj lekarza!! wiesz ze mi tak samo mowili, i gdyby nie jeden pan z zakładów ortopedycznych na slasku to do dzis bylabym pokrzywiona jak...To on o mnie zadbał, zawsze mi pomagał, i on wlasnie te gorsety robił tam. Wiec mowie ci, nie sluchaj lekarza. Przeciez kosci sie kształtują do 19 lat albo i wiecej nawet> wiec jak jakis palant lekarz moze ci tak mowic?? Ja tez gdybym sluchała lekarzy to bym cierpiała dzis. A tak czasem warto ich nie sluchac
![]() ![]() Edytowane przez MissKiss Czas edycji: 2009-02-28 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Mam ten sam problem. No może z tym wyjątkiem, że ja jestem po operacji. Mam umiarkowany stopien niepełnosprawności. Pracuję na poczcie ale to taka praca na czas studiów. Na poczcie dziele listy. Są dni, że 8 godzin spędzam na siedząco ale też są dni, że w pracy jestem w ciągłum ruchu. Zależy na jakim stanowisku. Bardzo często muszę coś dźwignąć ale wtedy najczęściej prosze o pomoc kolegę albo koleżankę. Jak trzeba podźwignąć wór z listami niedy nie robię tego sama. A jeśli chodzi o studia to wybrałam dziennikarstwo.
Mówiłyście o bólu pleców, przed operacją też mnie bolały. Nie mogłam ani zbyt długo siedzieć ani długo chodzić. Teraz już mnie plecy nie bolą.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A jestes po operacji tą starszą metodą czy ta nowszą, porzez wejscie bokiem ? I na serio nie bolą Cie juz? No to super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Byłam operowana starszą metodą w grudniu 2006. Jak coś muszę udźwignąć to nauczylam się to robić tak, żeby jaknajmniej ciężar osiadł na kręgosłupie a bardziej na rękach. Ale wiadomo, że staram się unikać dźwigania ale też tak całkiem w codzienym życiu sie nie da tego uniknąć. Operowana byłam w normalnym państwowym szpitalu ortopedycznym we Wrocławiu. Ja osobiście czuję się dużo lepiej teraz i w brew pozorom po operacji mam więcej swobody ruchowej. Jedyne czego żałuję to tego, że nie zoperowałam skoliozy wcześniej. Korekta byłaby dużo większa a tak to zostało mi troche mojego garba z którym już nauczyłam się żyć i jeżeli mnie nie boli to go akceptuje
![]()
Edytowane przez klatka Czas edycji: 2009-02-28 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
To ciesze sie ze Ci sie udało
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
a praca w Mcdonaldzie? Tam trzeba dużo stać, no ale i szybko ruszać i obracać, żeby obsłużyć kolejkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Interesuje się leczeniem skolioz i z tego co czytałęm to w takim wieku takie skrzywieniem można sporo podprostować (choć być może nie zawsze) tylko to zateży też od metody jaką się ćwiczy . Są lepsze i gorsze . Tymi najlepszymi w państwowej rehabilitacji w zasadzie jeszcze się nie leczy choć powoli tam wchodzą, więc i lekarze jeszcze mało o nich wiedzą. Te skuteczne metody to przedewszystkim PNF i miękka terapia manualna oraz inne o których już nie wspomne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ja mam tylko 13 lat A miałam już 4 operacje skoliozy
Zastanawiam się jaki kierunek wybrać i wiem że mam jeszcze dużo czasu. Chciałam być fryzjerką ale nie dam rady za dużo chodzenia, stania itp. Nie wiem co wybrac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.