![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szymon Hołownia i jego książki
Czytając dziś stare Wprost natknelam sie na recenzje nowej ksiazki Szymona Hołowni. O jego istnieniu wiedzialam od dawna (Newsweek i te sprawy), pozniej gdzies tam coraz wiecej sie dowiadywalam - barzo sie zaskoczylam, ze o malo co nie zostal zakonnikiem
![]() Zaczal sie pokazywac coraz wiecej w mediach, wywiady, opinie, prowadzenie gal, teraz program w tv... Nie wiedzialam tylko ze on pisze ksiazki ![]() ![]() Najnowsza to "Ludzie na walizkach", wczesniej byly "Tabletki z krzyzykiem" i "Kosciol dla sredniozaawansowanych". Wszystko zwiazane z wiara, Bogiem, religia, istnieniem czlowieka, jego zyciu po smierci itd. Takich ksiazek jest pewnie mnostwo, ale takich ludzi jak on na pewno niewiele ![]() Nie przeczytalam jeszcze nic, ale jeszcze w tym tygodniu robie nalot na ksiegarnie i kupuje ksiazki. Jestem osoba wierzaca, moja rodzina (glownie babcie, ciocie, rodzice moi) sa bardzo wierzacy. Moja wiara w ciagu ost.kilku lat zostala zachwiana i teraz jak patrze na tego czlowieka, jak czytam, ze on ksiazki pisze i to o czym, to czuje, jakby to bylo dla mnie... to moze glupie, ale poczulam cos osobistego. A tak poza tym wszystkim... wg.mnie jest bardzo przystojnym mezczyzna a dodajac do tego jego intelekt, sposob pisania i wiare w Boga, to dla mnie ideal faceta ![]() ![]() ![]() Czytala ktoras z Was jego dziela?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szymon Hołownia i jego książki
Cytat:
Ja czytałam i mam podobne odczucia. No i muszę się zgodzić ze wszystkim, o czym piszesz, w 100 procentach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i mowisz, ze warto kupic? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
tu mozna poczytac jego tworczosc:
http://www.newsweek.pl/blogi/blog.as...oga=s_holownia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chodzilo mi o jego ksiazki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nie depcze krokusów
|
Mam kolegę, który wygląda jak on, baaardzo podobny i poczucie humoru rozbrajające
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja czytałam te dwie pierwsze, a nigdzie w mojej wsi dostać nie mogę tej ostatniej. Ale dam radę, oj dam radę ;-) Wiesz, mnie np. "Kościół dla średniozaawansowanych" wyjaśnił wiele rzeczy, takich czysto teoretycznych, których nie rozumiałam. To samo z "Tabletki z krzyżykiem". Humorystyczna, świetna książka.
A twórczość internetową to też czytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Malla: jeszcze mi powiedz, ze moze w Krakowie mieszka?
![]() ![]() ![]() Larva: ja juz ja mam ![]() Musze teraz wlasnie dorwac 2 pzoostale, o ktore ciezko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz o Hołowni dowiedziałam się od brata, który pożyczył od kolego "Tabletki z krzyżykiem". Wtedy nie miałam czasu, żeby wczytać się w tę książkę, ale od jakiegoś miesiąca mam już swoją
![]() Tak właśnie powinno się pisać o wierze i kościele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nie depcze krokusów
|
Maripossa - tak, w Krakowie
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
buuuu
![]() ![]() ![]() ale z tego co wiem Holownia nie ma dziewczyny ![]() z tym ze 10 lat starszy ![]() ![]() ![]() ![]() Hanjah: ja mam takie odczucia wlasnie odnosnie jego nowej ksiazki. Niby sprawy o ktorych sie czesto slyszy z roznych zrodel, ale kurcze teraz widze to z zupelnie innej strony...tyle ze to dotyczy zycia i smierci, nie wiary (chociaz tez w jakiejs czesci!). Ja pochlaniam Ludzi na walizkach, niby cienka ksiazka, duze litery, duze marginesy (w koncu wywiad), ale zatrzymuje sie praktycznie po kazdym zdaniu i mysle... stwierdzam jednak, ze to nie ksiazka do czytania w drodze czy w kawiarni, dzis plakalam jadac pociagiem i pijac kawe w cukierni... bardzo poruszajace wyznania. Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2008-11-07 o 21:11 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Nie depcze krokusów
|
A czy on pisze coś o życiu pozagrobowym? Mam ogromne wątpliwości w związku z tym tematem, z chęcią bym coś poczytała...
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
O życiu pozagrobowym pisze dr Gloria Polo. Będąc w śpiączce widziała piekło i czyściec.
http://smarta-cfsf.blog.onet.pl/2,ID...-23,index.html Tutaj jedna zakonnica wstawia fragmenty jej ksiązki. Tylko trudno w to uwierzyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nie depcze krokusów
|
Jak neurobiolog nie uznaję za prawdziwe zeznań ludzi będących w stanie śmierci klinicznej. Myślałam bardziej o metafizycznej stronie życia po śmierci.
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O dziadku co wraca do mieszkania i ustawia krzesła i talerze po swojemu ? Co w snach przepowiada wynik egzaminu albo informuje o kradzieży kwiatków z jego pomnika ? -------------------------- Ok. rozumiem Autorka pisze o rodzicach modlących się za swoje grzeszące dzieci. Książka miejscami bardzo prawdziwa, a miejscami b. naiwna. Nie wiem teraz czy jakkiś autorytet kościelny ją poparł. Na mateuszu i katoliku jej nie znają. Takich wizji nie bierze się na serio, a z drugiej strony skąd mamy wiedzieć jak tam jest. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2008-11-07 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Nie depcze krokusów
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;9629816]
O dziadku co wraca do mieszkania i ustawia krzesła i talerze po swojemu ? Co w snach przepowiada wynik egzaminu albo informuje o kradzieży kwiatków z jego pomnika ?[/QUOTE] To o czym piszesz, nie ma nic wspólnego z metafizyką. Mam na myśli istotę życia po śmierci, stanowisko wobec dusz zmarłych dzieci i osób upośledzonych psychicznie, czuwanie zmarłych bliskich nad naszym życiem. Ale skoro Szymon o tym nie pisał, to zmykam poszukać właściwego wątku zamiast offtopować.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Sory, o czym wy tu piszecie?
![]() ![]() Malla: W Ludziach na walizkach tego chyba nie pisze, przeczytalam polowe ksiazki, nie ma tam mowy o zyciu pozagrobowym. Nie sadze zeby w reszcie wywiadow pojawily sie jakies wzmianki o w/w. Moze w 2 pozostalych ksiazkach cos jest... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Nie depcze krokusów
|
Znalazłam, ponoć pisze o tym w "Tabletkach z krzyżykiem". Interesuje mnie życie pozagrobowe, piekło i raj. Dlaczego? Bo ostatnio wątpię w ich istnienie, co czyni chodzenie na msze trochę bezsensownym.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-07 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wogole od kilku lat, nie wierze tak jak powinnam, zdaje sobie z tego sprawe. kiedys bylo inaczej. co wieczor w ciemnym pokoju w lozku modlitwa w formie rozmowy, bardzo lubilam ten moment, czulam jakbym naprawde z kims rozmawiala ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2008-11-07 o 20:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie przegladalam filmiki na YT i znalazlam m.in.takie dwa
![]() http://www.youtube.com/watch?v=wzME8VMPpxk http://www.youtube.com/watch?v=kzaNTt9LyVc najbardziej podobalo mi sie: Reporterka: - Kto wygra program Mam talent?? Szymon (od razu, bez zastanowienia i z powaga)- Ja ![]() no i jeszcze Prokop jego ksiazke reklamuje ![]() o, i to tez niezle: http://www.youtube.com/watch?v=Di2GfcY99A4 Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2008-11-08 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Nie trawie tego goscia. Chociaz jego styl pisania mi sie podoba, dobrze sie go czyta. Jego felietony w Newsweeku zawsze czytalam. Teraz juz nie kupuej Newsweeka, wiec nawet nie wiem czy jeszcze publikuje.
Mialam taka smieszna sytuacje, ze dwa razy spotkalam pana Holownie na Okeciu w przeciagu pol roku, lecial tym samym samolotem co ja. Takie deja vu....Dwa razy to samo lotnisko, te same linie lotnicze, to samo miasto docelowe (Londyn). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurcze, jak to jest? ze ja, ktora go bardzo cenie za caloksztalt ( ![]() ![]() ![]() ![]() A czytalas go tylko w Newsweeku? jesli tak, to naprawde niewiele z jego dotychczasowego dorobku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Czytalam go tylko w Newsweeku. Widzisz ja mam zupelnie inne poglady jesli chodzi o religie..
W zwiazku z tym zupelnie mnie nie ciagnie do czytania jego ksiazek. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie jednak nie tylko o religie chodzi, choc w duzej mierze owszem. Ale ty go tylko widzialas? nie zagadywalas do niego? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem panienka, co to widzac kogos popularnego rzuca sie na niego i prosi o autograf.
Po co mialabym zagadywac? Nie jestem jego fanka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wazne, nie bylo pytania. Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2008-11-09 o 18:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Nie depcze krokusów
|
Nie poznałabym go na ulicy, wygląda normalnie.
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn. ja zbyt gorliwą katoliczką nie jestem, nawet odeszłam od Kościoła ostatnio, ale w Boga jak najbardziej wierzę. Nie miałam jeszcze okazji przeczytać książek p. Szymona, ale jak tylko przeczytam te, które ostatnio wypożyczyłam w bibliotece, zapytam o publikacje Hołowni. Póki co oglądam na onet.tv jego programy (Między sklepami, doliczyłam się 45 odcinków). Moim zdaniem facet mówi bardzo sensownie, porusza ważne i czasem kontrowersyjne tematy, warto obejrzeć.
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozmawialam z tym panem, bo nie mam w sumie o czym. Wolalabym spotkac taka Olge Tokarczuk, bo lubie jej ksiazki i chetnie bym wymienila kilka slow;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam bym sie na niego nie rzucala (no moze w myslach ![]() ![]() ![]() Nija_: nie wiedzialam ze na onecie mozna obejzec te jego progr.! zaraz sie bioe za ogladanie ![]() a jak bylam w tych nieszczesnych Zlotych tarasach to go nie bylo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:09.