|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Podstawowa przemiana materii
Podstawowa przem. materii w moim przypadku wynosi ok.1450 kcal. Mam w zwiazku z tym pytanie. Jesli zjem powiedzmy 1100 kcal i odejme od tego PPM wychodze "na minusie". W takim razie chudne, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Podstawowa przemiana materii
PPM - czyli podstawowa przemiana materii. Musisz przemnożyć to jeszcze przez aktywność fizyczną i dopiero odjąć odpowiednią ilość kcal. Na początek 10% - taki ujemny bilans jest najlepszy ( po 2tyg. przestrzegania diety przynajmniej w tych 80% patrzymy na efekty i albo tak dalej albo korekta)
Prosty wzór: Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ok, jesli dobrze zrozumialam to bedzie tak : PPM wynosi 2060 kcal. Wczoraj suma kcal wyniosla 1166 (kcal z jedzenia minus kcal stracone podczas cwiczen) 1166 - 2060 = -894 kcal Czy o to w tym chodzi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie.
Na przykładzie jeszcze raz i wg. powyższego wzoru. Osoba lat 20, waga 60kg, średnia aktywność: PPM = 14,8 x 60kg + 487 = 1375kcal -> mnożymy przez współczynnik aktywności. 1375kcal x 1,5 (średnia aktywność) = 2062,5 -> całkowite zapotrzebowanie. Osoba chce przejść na redukcję, więc trzeba zrobić bilans jemny, jak pisałam wyżej - 10% na początek: 2062,5 - 206,25 = 1856,25 - zaokrąglamy to sobie oczywiście, żeby było łatwiej -> i wychodzi nam ok. 1850kcal dziennego zapotrzebowanai na redukcji. Trzeba jeszcze pamiętać, że dzień w dzień nie jesz dokładnie tyle co do jedej kalorii, to śednia ma być taka... jednego dnia możesz zjeść 1800kcal, a innego 1900kcal. Gotowe kalkulatory oraz linki do innych wzorów znajdziesz także w wątkach podwieszonych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie, bo mam pewne watpliwosci
![]() Zawsze wydawalo mi sie, ze dobrze jest miec szybka przemiane materii-zreszta czesto mowi sie, ze ktos ma problemy z waga bo np.ma wolna przemiane materii...A tymczasem,ostatnio w reklamie chleba chrupkiego mowili, ze jest on dluzej trawiony i to dobrze, bo nie jestem po posilku tak szybko glodna... Czy ja cos zle zrozumialam?Jak to jest?? Zawsze wydawalo mi sie, ze produkty ciezkostrawne sa powoli trawione i obciazaja zoladek...Czy ktos mi to wytlumaczy??Bede wdzieczna ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.