![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co zrobić z kradzieżami avatarów?
Właśnie? Już nie pierwszy raz komuś zdarza się bezprawnie zabrać avatar mojego autorstwa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
KWC
|
Dot.: Co zrobić z kradzieżami avatarów?
Podpisuj swoje avatary
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
I zacznę. A narazie da sie coś zrobić? Mam wielu świadków na to że avatar miałam wcześniej, a i nikt mi nie wmówi że znalazł go w necie . Yyyhhhh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KWC
|
Hmm, wydaje mi się, ze możemy jedynie dać upomnienie i liczyć na jakieś poczucie honoru takiego delikwenta. Nie sądzę zeby szefostwo zdecydowało się na wlepianie banów za coś takiego.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Nawet nie jestem pewien odnośnie upomnienia w sensie punktów karnych. Jeżeli chodzi o najlepsze rozwiązanie, to delikwentowi urządzić trzeba gorące krzesełko - niech więcej osób ma szanse poznać złodziejaszka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może by tak urządzić w sygnie czarną listę złodziei
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Podpisywanie też niewiele daje.
Mój av. przywłaszczyła niedawno jedna persona i po prostu wymazała mojego nicka z obrazka pisząc mi na priv. że teraz i tak ładniej wygląda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem skłonna potraktować kradzieże awatarów bardzo poważnie - bo to nasza "twarz" na forum. Ten problem narasta, więc moze się zastanowić nad kolejnym punktem regulaminu?
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja bym była jak najbardziej za. Bo jak wspomniałam już któryś raz z kolei zdarza mi się taka sytuacja, a ja jestem kompletnie bezsilna.
![]() A na takich ludzi chyba nie ma innego sposobu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A z nickami dałoby się zrobić cokolwiek,żeby nie można dodawać tych wszystkich cyferek,kreseczek,kropecz ek i czego tam jeszcze dusza zapragnie
![]() Tyle wyrazów jest do wzięcia od zaraz ,w różnych językach-a jakiś ogólny brak inwencji panuje pod tym względem ![]() Na przykład ja (pomijając fakt,że już mi niepotrzebne ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
można. Ale przecież łatwiej nazwać się Fresa1 niż wymyślać nowego nicka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Klaudynko, ja bym nadal próbowała przemówić tej Wizażance. Kulturalnie wytłumaczyć, że kradzieże są złe
![]() Nie wyobrażam sobie w ogóle "pożyczenia"(ładnie nazwane ![]() ![]() Spróbuj jeszcze raz. Jeżeli to nie pomoże, to jeszcze raz.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że na takich jak ona lepiej podziała co innego
![]() ![]() ![]() Poza tym niestety nie ja jedna mam z tym problem. Więc punkt w regulaminie by się przydał. ![]() Mam jeszcze jedno pytanie techniczne - jeśli delikwent zmieni avatar? Czy jeśli byłby punkt w regulaminie nadal mógłby dostać bana? Wszak są świadkowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Punkt w regulaminie na pewno się przyda.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a co z osobami , ktore nieswiadomi wybiora sobie taki sam avatar?przeciez jest tyle uzytkownikow, ze ciezko sprawdzic czy ktos go juz ma, czy nie- chodzi mi o avatary ogolnie dostepne w necie.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
To wtedy nikt nie robi sprawy, bo to nie kradzież.
Chodzi tutaj tylko o przywłaszczanie avatara który ktoś zrobił, ma go na wizażu i nigdzie nie udostępnia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i forum nie rozpoznaje znaków dużych i małych,więc fresy nie będzie ![]() ![]() Cytat:
![]() Ktoś może nieświadomie wziąć avatar Twojego autorstwa,bo nie wie,że akurat Ty go zrobiłaś.Może mysleć,że jest to obrazek znaleziony w sieci ![]() Cytat:
Każdy avatar/obrazek został przez kogoś wykonany. Na Wizażu przydałoby się objąć ochroną również te-ogólnie dostępne w sieci. Jeśli jakaś Wizażanka używa już jakiegoś obrazka ,niech ta druga poszuka innego. W sieci są miliony obrazków. Przy odrobinie dobrych chęci można znaleźć taki,którego nikt nie ma. Nawet mam pomysł ![]() Można założyć wątek ,w którym Wizażanki będą wstawiły obrazki,które używają używały jako avatary.I wtedy,kto pierwszy-ten lepszy ![]() Tytuł wątku-na przykład-Zastrzeż swój avatar na Wizażu. Sama mam kilka(naście) obrazków,które używałam jako avatary i nie chciałabym,żeby ktoś miał taki avatar,jak ja.Pomimo,że były to avy znalezione w sieci z moimi niewielkimi przeróbkami. ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Rozumiem Cię, ale ja też mam trochę racji
![]() Ale przyznam Ci rację, że nie każdy umie/chce robić avatary, a przy tym ma prawo na oryginalność. Pomysł z wątkiem jest trafiony ![]() Jednak moim zdaniem zrobiłby nieco zamieszania - ja, robiąc własne avatary, dziwnie bym się czuła musząc go "zastrzec", a jeśli bym tego nie zrobiła, to czy ktoś mógłby tak jak teraz bezprawnie sobie go zabrać? ![]() Nikogo też nie usprawiedliwia to, że mógł sobie wziąć avatar z myślą, że jest ogólnodostępny. Cytat:
To jest nie do pomyślenia. Jeśli ktoś chce avatar przez kogoś udostępniony, to niech go sobie poszuka, albo chociaż napisze PW z zapytaniem, czy jest to mój avatar i czy może sobie go wziąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mhm choć pamietam taki jeden avatar na którym była twarz małego dziecka, pomijam fakt, że gratulowano mi synka (?) i na święta dostawałm PW z życzeniami dla naszej trójki ![]() ![]() A teraz na poważnie ![]() Chyba najlepszym rozwiązaniem są avy z własną osobą, choć czasem granica ludzkiej wyobrażni z domieszką bezczelności nie zna granic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
O tak, ale to też nie zda egzaminu.
Nie każdy ma ochotę pokazywać swoją twarz w internecie i ma do tego święte prawo. ![]() Najlepiej by było gdyby ludzie nabyli trochę pokory i nie wstawiali sobie avatarów, z których już ktoś korzysta ![]() Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2007-08-20 o 11:49 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziś je wstawię,a jutro po sieci będzie krążyło. Dziękuje,postoję. Już bym wolała zostać bez ava ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eeeee,mam na mysli twarz przynajmniej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
sophisticated
|
klaudynko, czy chodzi ci o "kradzież" twojego avka, który masz w tej chwili? jeśli tak to czy jesteś twórcą pacynki powszechnie znanej jako Kermit?
to pytanie retoryczne oczywiście ![]() ale wpis w regulaminie zobowiązujący do zmiany avka, gdy się zwróci o to "pierwotny" właściciel myślę, że jest potrzebny, zwłaszcza w takich sytuacjach jak pamiętna z avkiem lullaby22 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem jej twórcą, ale odpowiadam za obróbkę i inne zabiegi...
Zwykle avatary nie robi się w oparciu o obrazy i grafiki zrobione samemu, pobierając je z ogólnodostępnych źródeł. Bana się nie domagam, jedynie tego, żeby nikt nie przywłaszczał sobie tego co zrobiłam. Niestety, zdarzały mi się przypadki, że miałam avatar który zrobiłam w 100% sama, co do piksela, nie korzystając z żadnych źródeł, a i tak był "pożyczany". Zrobiłam coś, co przedstawia postać czy rzecz ogólnodostępną dla każdego - czy to znaczy że ostateczne dzieło może sobie każdy przywłaszczyć, tylko dlatego, że korzystałam z dostępnego dla wszystkich źródła? Jeśli tak by było, w łeb by wzięło wszystkie dotychczasowe dotyczące tego przepisy.. Niewiele jest tak wszechstronnych osób jeśli chodzi o wizaż, które same robią zdjęcia, grafiki a do tego potem je obrabiają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
sophisticated
|
nie zrozumiałyśmy się, to że korzystasz z cudzych fotek/obrazków tworząc swoje avki czy inne formy twórcze nie pozbawia cię praw do nich oczywiście, i nie o to mi chodziło (chociaż tu się otwiera mimo wszystko pewne pole do dyskusji
![]() chodziło mi tylko o to, że twój avek może sprawiać wrażenie "znalezionego w sieci" z powodu użytego wszystkim znanego żaba ![]() ale absolutnie po prośbie o poszukanie sobie własnego powinien go zmienić ![]() w ogóle uważam, że niekoniecznie trzeba być twórcą avka żeby mieć prawo do wyłączności, wystarczy być "pierwszym właścicielem" IMO |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
W takim razie się zgadzam
![]() Ale jeśli się bierze avatara - choćby się miało wrażenie że jest z neta - powinno się zapytać i nie zrobić tego jest dla mnie nie do pomyślenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale Fresa dobrze mowi - moze juz moja glowa lata po sieci jak glowa pani Begger dorobiona do reszty ciala w niedwuznacznej pozycji ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Avatar z moją twarzą ktoś już ukradł i zamieścił jako własny na jakimś serwisie randkowym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:04.