|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
czyli Endżi
|
Parfumerie Generale (PG)
Ostatnio straszliwie wkręciłam się w testy zapachów tej marki i pomimo, że znam ich na razie dopiero kilka to w moim osobistym rankingu Parfumerie Generale chwilowo zdecydowanie przoduje
![]() Zapraszam do dzielenia się wrażeniami na temat tytułowych tworów ![]() Wielkimi krokami zbliża się premiera kolejnych dwóch zapachów PG. To Felanilla (PG21) i Drama Nuii (PG23). W szczególności ciekawi mnie ten pierwszy...
![]() |
#2 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Dot.: Parfumerie Generale (PG)
nie znam jeszcze żadnego zapachu PG ale mam nadzieję, że w tym tygodniu dotra do mnie próbki. Opisy mają smakowite
![]() Najbardziej jestem ciekawa Brulure de Rose...
![]() |
#4 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
Ja za kwiatami tez nie przepadam ale dla róży zawsze robię wyjątek ![]() jestem ich bardzo ciekawa i bardzo boję się rozczarowania ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
jako, że byłam dziś na spotkaniu z Pierre Guillaume - kreatorem marki - organizowanym w ramach obchod,ów 25-lecia perfumerii specjalistycznej Les Senteurs, pozwolę sobie podzielić się moimi notatkami
![]() ![]() Po pierwsze - było fantastycznie! Pierre Guillaume jest pełen energii, bardzo inspirujący i całkiem "normalny" - był bardzo skory do rozmowy przed i po spotkaniu. podczas samego wywiadu zachowywał się bardzo naturalnie ![]() ![]() 1. Pierre mówił o tym, że nie wierzy w wyszukane filozofie stojące za zapachami. Samo kreowanie perfum sprawia mu przyjemność i takie też kompozycje tworzy - nie jest zainteresowany wyszukanymi, "gotyckimi", ciemnymi i w pewnym sensie smutnymi zapachami, jak również typowo kwiatowymi ["Not my cup of tea at all"]. 2. Podkreślał wagę składników syntetycznych - możemy mieć zapachy stworzone w 100% z naturalnych esencji aczkolwiek będą one dość...nudne. Nie liczą się same składniki lecz to, co jest z nich zrobione - w jaki sposób zostaną wykorzystane. Wyjaśnił też, że wcale nie chodzi tu o cenę [jako przykład podał rozmaryn, który w swojej perfumowo najszlachetniejszej postaci jest bardzo tani]. Co ciekawe - powiedział też, że jest zmęczony praktykami polegającymi na promowaniu nowych nut, czy też ich zestawień [np. reklamując w ten sposób nowy zapach] jak również "chwaleniem się" zawartością procentową danego składnika ["If someone is telling you that - 'Oh, in our new perfume we've got 15% of pure vetiver' - you won't smell anything else! It's like a messy musical not a perfumery anymore"]. Dlatego też postanowił, że przy swoich kolejnych nowych dziełach skupi się na nutach jeszcze mniej, niż dotychczas ![]() 3. Poza tym ma to związek z tym, że wiele osób - zdaniem Pierre'a - ma błędne pojęcie o tym jak poszczególne składniki pachną. Zwłaszcza piżmo, o którym powszechnie mówi się że jest brudne i odzwierzęce [animalic?]. Prawda jest taka, że samo piżmo robi się takie tylko jeśli jest dodać do niego civet, czy castoreum. Podkreślił, że dzieje się tak często za sprawą źródeł internetowych [czyta i ma czasem ubaw widząc, jak ludzie interpretują jego perfumy]. Jako dowód puścił „w obieg” buteleczkę z Silvanone Supra co jest odpowiednikiem białego piżma – osobiście czułam bardzo niewiele [podobnie jak przy E Iso Super] co Pierre wytłumaczył jako naturalną wrażliwość na pewne nuty – w tym właśnie piżmo, dlatego też mamy sytuacje, kiedy jakiś zapach wydaje się pewnej osobie zbyt mocny, a dla innej jest prawie niewyczuwalny. Porównał to do zdolności małych dzieci, które mogą słyszeć ultradźwięki – ta wrażliwość z wiekiem zanika. BTW w Musc Maori białego piżma jest ponoć 40% ![]() 4. Bardzo ciekawym zagadnieniem była technologia wykorzystywana w Parfumerie Generale, czyli Photo-Affinage z wykorzystaniem światła UV. W skrócie jest to „postarzanie” kompozycji perfum za pomocą ingerencji w skład cząsteczkowy [? proszę mnie nie pytać o wyjaśnienia ![]() ![]() Aczkolwiek nie ze wszystkimi się to udaje – Tubereuse Couture wyszło ponoć okropnie ![]() Zabieg ten stosowany jest z powodzeniem z Coze i L'Eau de Circe. Metoda czeka na opatentowanie. 5. Z ciekawostek:
_________________________ _________________________ A teraz mam pytanie – dostałam na odchodne tzw. goody bag, czyli upominek w skład którego wchodzi między innymi 30ml zapachu PG – sęk w tym, że nie mam pojęcia co to jest! Na etykiecie ma napisane „Mjo BiaO” - czy ktoś się z tym może spotkał?! Napiszę do Les Senteurs, co za cudo mi sprezentowali ale jestem ciekawa Waszych informacji. Swoją drogą uwielbiam ten sklep – wzorowa organizacja, upominek cudo! Oprócz wspomnianej trzydziestki dostałam też perfumetkę Iskander i Apogee i mnóstwo różnych próbek. Z niecierpliwością czekam na spotkanie z panem Malle! ![]() PS Zakochałam się w Aomassai ![]()
Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius) Edytowane przez miss natasha Czas edycji: 2009-10-20 o 00:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje, ze bedziesz relacjonowac co jakis czas jak sie cos nowego nawinie ![]() i zgadzam sie, ze pizmo nie jest brudne ![]() "intymne" to chyba najlepsze okreslenie
sure. fine. whatever. Edytowane przez LouLou25 Czas edycji: 2009-10-20 o 00:59 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
miss natasha dziękuję za relację, bardzo interesująca
zazdroszczę możliwości uczestnictwa w takich spotkaniach ![]() po przeczytaniu znowu zaintrygowała mnie Koza, a myślałam, że już mam spokój ![]() chyba jednak przetestuję globalnie bardzo podoba mi się stosunek Pierra Guillaume do tworzenia perfum artyzm poparty solidnym rzemiosłem ![]() a ja czekam z niecierpliwością na Twoją relację ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() testuj testuj, ja zauwazylam ze niektore zapachy, ktore kiedys skreslilam po jednym tescie pieknie rozwijaja sie na mnie przy chlodnej pogodzie ![]() ![]() Aha! bylabym zapomniala - dostalam odpowiedz w sprawie tejemniczego zapachu Mjo BiaO [ta ostatnia litera jest wyraznie wieksza]- to jest kompozycja stworzona specjalnie dla uczestnikow spotkania i zawiera m.in. miod, bob tonka i dym drzewny [woodsmoke ?] - reszta jest tajemnica. ale jest mniamusny! musze go bardziej potestowac, bo wczoraj bylam cala wypachniona od roznych innych rzeczy ![]()
Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius) Edytowane przez miss natasha Czas edycji: 2009-10-20 o 14:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
grozi wypollizowaniem
|
jezu jak ci zazdroszę
![]() w dodatku tyle mówili o Coze ![]() i ten woodsmoke ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Przepraszam, przeglądałam ten wątek i inny, odpowiedziałam nie do tego co trzeba... <ściana>
Edytowane przez malenka146 Czas edycji: 2009-10-20 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
czyli Endżi
|
Natashko, wielkie dzięki za relację
![]() ![]() Jestem padnięta i nie mam siły odnieść się do wszystkiego - postaram się pojutrze - ale strasznie się cieszę, że pomogłaś mi rozwiązać zagadkę "Jedynki", która nurtowała mnie od bardzo dawna. Polizałam moje Coze! ![]()
![]() |
#13 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
dzizas-musze polizac swoją koze, ale dzis nie mam juz siły- kiedys juz lizałam perfumy a nawet łyknełam sobie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Nie tylko treściwa, ale i pełna pasji. Do tego stopnia, że oczywiście siedzę tu i Ci zazdroszczę (niezawistnie, po prostu też bym chciała bardzo...). ![]() Wielkie dzięki, że chciało Ci się tyle pisać. Gdybyś znalazła jeszcze jakieś notatki - wrzucaj bez oporów. ![]() Jeśli trafią Ci się kolejne okazje do takich ciekawych spotkań - pisz, pisz, pisz... ![]() Dziękuję i proszę o więcej. ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze powiedziawszy ta marka jest mi obca (no, prawie
![]() Dzięki miss Natasho - czekam na kolejne relacje ![]()
![]() |
#16 |
grozi wypollizowaniem
|
dobra- polizałam koze- jest słodko-ostra w smaku na początku, potem chemiczna-musiałam przegryźć kanapką
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
A ktoś zna ten 'bluszczowy' zapach PG?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
też kiedyś łyknęłam. Otwierałam próbkę zębami [jakoś się korek zaklinował] i mi chlusnęło. Nie pamiętam co to było ,ale myślałam ,że mi i język, i wargi wyżre :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
grozi wypollizowaniem
|
ja łyknęłam Oikę przez rurkę ( z miniaturki)
![]() bo chciałam być sprytna i zrobić próbkę, a nie mialam strzykawki ![]()
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Polly czyli co, nie polecasz lizania kozy? Bo już mi mało zostało... ![]() Ja ogólnie ten zapach odbieram jako "smaczny" ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() a ja mam problem z kozą- nie mogę jej dopasować do żadnej pogody ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękuję za obszerne i ciekawe opisanie tego wydarzenia, a Coze koniecznie dziś posmakuję ![]() Bardzo mnie zaciekawiło to "postarzanie" zapachu. Rozumiem, że z Coze dzieje się to już obecnie, a jedynie czekają na formalne opatentowanie? Jeśli kiedykolwiek będziesz znów na podobnie interesującym spotkaniu i zechcesz opisać wrażenia, na pewno przeczytam je znów z ogromną przyjemnością. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja z Kozą mam tylko jeden problem-mam ok 1ml
![]() A taka pogoda jest niezła na Cozę-pochmurno, chłodno. Mogłoby być jeszcze ciemno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja aplikuję za uchem i na dekolt
![]()
![]() |
#26 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wy mnie naprawdę chcecie chyba zabić ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- no to polizanie rzeczywiście trudne będzie....
Kadzidła... Paczule... Dymy... ![]() ![]() ![]() przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ ![]() ![]() Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2009-10-21 o 14:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zapraszam do Szkocji, czego jak czego, ale ciemności w środku dnia chociażby i pochmurnej pogody nam nie brakuje ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
na szczęście nie zaciągałam się przy dnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.