Gwałt- bolesne doświadczenie, jak pomóc? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-10, 22:15   #1
diamentowa
Zakorzenienie

Unhappy

Gwałt- bolesne doświadczenie, jak pomóc?

Znalazłam kilka wątków o gwałcie ale żaden jakoś mi nie przypasował. Chodzi o to, że jedna z moich bliższych koleżanek została niedawno zgwałcona. Przez kolegę. Sprawy formalne już załatwiła jednak nie może sobie poradzić. Chodzi na spotkania z psychologiem ale nie chce się otworzyć. Widuję się z nią ale zazwyczaj milczymy. Nie chcę na nią naciskać, wiem że o czymś takim się nie zapomina ale bardzo chciałabym jakoś jej pomóc, wesprzeć. Chciałabym usłyszeć opinię osób których ta sprawa bezpośrednio dotyczy (rozumiem że niewiele z was będzie chciało wracać do tak traumatycznego doświadczenia) ale i osób które miały do czynienia z osobą zgwałconą. Jak się zachowywać? Co mogę zrobić w tej sytuacji?
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 22:53   #2
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Gwałt- bolesne doświadczenie, jak pomóc?

Ja sama niegdy nie zostałam zgwałcona, ale znam taką osobę. Bycie przy bliskiej osobie, któa doznała krzywdy nie zawsze jest łatwe, a może lepiej powiedzieć : jest bardzo trudne.
Kilka wskazówek (dość banalnych, któe się sprawdziły).
Po pierwsze nie naciskać.
Po drugie być. Warto powiedzieć o naszych odczuciach. Np. to,że zawsze jesteśmy dostępni (gdyby coś się działo, gdyby ofiara chciała z nami porozmawiać: że wspieramy jej decyzję, ze będziemy wspierać w trudnych chwilach.
Po trzecie starać się traktować tę sobę normalnie- nie cackać się jak z jajkiem.
Mówić prosto i jasno o uczuciach.
Nie kombinować i nie mówić,że sie wie co ta osoba przeszła.
Nie rzucać banałami w stylu: wszystko będzie dobrze.
Można zwyczajnie zapytać: jak mogę pomóc.

Nie oczekiwać,że w krótki czasie po zdarzeniu osoba będzie dobrze się czuć. To może zabrać dużo czasu.

Postępowanie prawne może być dołujące. I to jest drażliwa kwestia: czy sprawca zostanie ukarany itp., któa może wiele zmiienic w sytuacji ofiary.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 22:56   #3
diamentowa
Zakorzenienie

A jak myślicie czy na miejscu byłoby gdzieś ją zaprosić? Np do kina, na pizzę? Na pewno z początku nie będzie miała na to ochoty ale może dzieki temu trochę by się rozerwała? Kiedy siedzi w domu całymi dniami i się zadręcza to pewnie jej nie pomaga. Ale z drugiej strony nie byłoby to trochę nie na miejscu?
Stary 2008-05-10, 22:59   #4
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
A jak myślicie czy na miejscu byłoby gdzieś ją zaprosić? Np do kina, na pizzę? Na pewno z początku nie będzie miała na to ochoty ale może dzieki temu trochę by się rozerwała? Kiedy siedzi w domu całymi dniami i się zadręcza to pewnie jej nie pomaga. Ale z drugiej strony nie byłoby to trochę nie na miejscu?
Uważam,że to nie byłoby nie namiejscu, ale mogłoby być nie w porę (zalezy jak dużo czasu minęło od gwałtu.
Myślę,że warto się spotakć tam, gdzie koleżanka będzie czuła się bezpiecznie i komfortowo: jakoś nie wydaje mi się by pizzeria spełniała te warunki.
Ale może pizzza w domu?
u niej ?u Ciebie? gdzie ona czuje się komfortowo.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 23:00   #5
ushia
Zadomowienie

e nieee
nie jest przeciez w zalobie i nie zapraszasz ja na randke tylko na wyjscie z domu
mysle ze dobry pomysl
tylko moze propozycje przedstaw nie w formie "musisz zapomniec i dlatego Cie zapraszam", a zwyczajnie "pojdziemy gdzies razem?"
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 23:12   #6
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ushia Pokaż wiadomość
tylko moze propozycje przedstaw nie w formie "musisz zapomniec i dlatego Cie zapraszam", a zwyczajnie "pojdziemy gdzies razem?"
tak właśnie myślałam żeby zrobić...

Zgwałcona została około miesiąc temu. Odwiedzam ją w domu, czasami żeby pogadać tak ogólnie. Widzę, że jest jej ciężko. Spróbuję wymyślić jakiś pretekst aby wyciągnąć ją z domu.
Swoją drogą...
nawet sobie nie wyobrażam jak ona może się czuć, to musi być cholernie straszne przeżycie. Cieszę się, że całkiem się nie załamała. To straszne że takie coś mógł jej zrobić człowiek któremu bądź co bądź trochę ufała skoro się z nim zadawała. Bydlak.
Stary 2008-05-10, 23:19   #7
ONCIA86
Zadomowienie

No własnie, jak do tego dosżło wogole>
znała go i ja zgwalcił?
jakie konsekwencje poniosł ten facet?
ile ta dziewczyna ma lat?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-10, 23:26   #8
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ONCIA86 Pokaż wiadomość
znała go i ja zgwalcił?
nie ma to jak ciekawosc.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 23:33   #9
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
znała go i ja zgwalcił?
Oncia, te pytania wydają mi się nie na miejscu.

Diamentowa. Nie wiem co poradzic. Na pewno raczej jej nie wyciagaj, moze czuc sie niezbyt pewnie. Wpadnij moze do niej kiedys z pizzą, chinszczyzną... poglądajcie katalogi z ubraniami... Pomoc jej sie otworzyc nie pomozesz, ona sama otworzy sie wtedy kiedy uzna ze moze. Jesli psycholog jest mężczyzną, powinna go zmienić na kobiete ...... biel->Ale znam przypadek gdy psycholozka obwiniala dziewczyne za to ze zostala zgwalcona dwa razy....

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-10, 23:47   #10
ONCIA86
Zadomowienie

A tam od razu ciekawosc..
bo nie ma jak sypanie radami, a nawet nie wiecie ile ta dziewczyna ma lat, czy to nastolatka, czy dorosła kobieta.. a to przeciez zmienia postac rzezcy... Bo inna pomoc dla dziecka,a inna dla dorosłego...
Pytam o konsekwencje, bo jesli on sobie chodzi na wolnosci to przeciez wiadomo, ze dziewczyna z domu nie bedzie chncuała wyjsc.. i na nic zapraszanie do kina, na pizze itd.. Stad pytam o faceta...
Kolejne pytanie: jak do tego doszlo: bo jesli np w miejscu, w którym czuła sie ona bezpiecznie, to przypuszczam, ze nie bedzie chciała nigdzie wychodzic nawet w eskorcie 10ochroniarzy..I tylko psycholog moze jej pomoc..

Nie czepiajcie sie tak od razu.
Stary 2008-05-11, 06:27   #11
diamentowa
Zakorzenienie

Myślę, że mogę napisać dziewczyna jest rok starsza ode mnie, a więc ma 23 lata. Jeśli chodzi o sytuację... nie chcę jej dokładnie opisywać ale byli na wyjeździe większą grupą, stało się to w jej pokoju. W każdym razie znam przebieg zdarzeń dość szczegółowo i mogę powiedzieć, że jego zachowanie było wyjątkowo paskudne. Jeśli chodzi o konsekwencje to z tego co wiem sprawa jest w toku ale nie wypytywałam zbytnio. Facet jak na razie jest na wolności ale on mieszka 20 kilometrów od naszego miasta więc prawdopodobieństwo spotkania jest niewielkie. Poza tym z tego co wiem miał unikać kontaktu z nią do czasu rozprawy. Oczywiście on twierdzi że wszystko było za jej zgodą, tylko zaczęła histeryzować bo się nie zabezpieczył (dla jasności nie jest w ciąży). Typowe.

Szpiegu ona chodzi do psychologa kobiety ale jakoś nie mogą złapać kontaktu, w sumie to się nie dziwię rozmawiając o tym z kimś obcym z pewnością czuje się skrępowana. Co do sytuacj przez Ciebie przytoczonej jestem zszokowana! Kobieta albo wyładowywała na dziewczynie swoje kompleksy, albo nieudolnie próbowała stosować metodę wywołania w pacjencie odruchu obronnego (o której ostatnio powstał wątek) zapominając że nie jest ona skuteczne w każdym przypadku i należy mieć duże umiejętności aby ją stosować. Jednak znając takie baby skłaniałabym się ku pierwszemu.
Myślę, że koleżanka nie trafiła na tak okropną babę jednak wydaje mi się że bardziej to wszystko roztrząsają niż próbują przejść do porządku dziennego, pogodzić się (wiem że to właściwie niemożliwe ale chociaż w pewnym stopniu). Ale może tak powinno być, w końcu nie znam się na tym. Jej obecne życie to zamartwianie się, ona studiuje zaocznie więc na zajęcia raczej chodzi ale jest bardzo przygnębiona, nieobecna, nie ma głowy do nauki. Rozpamiętuje cały czas.
Myślę że dość już się o tym nagadała. Chciałabym czymś ją zająć, czymś przyjemnym żeby udało jej się choć trochę zrelaksować. Nie chcę żeby wpadła w depresję, żeby było jej wszystko jedno. Boję się, że potem może być już za późno.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 08:33   #12
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Wyciągać jak najbardziej, tak myślę, natomiast najpierw może raczej w miejsca niekoniecznie pełne ludzi? Ewentualnie - zająć dziewczynę czymś, namówić na jakiś kurs, czegokolwiek, co będzie czymś nowym dla niej, na czym będzie musiała sie skupić, w czym wyżyć. Taka terapia zajęciowa.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 10:43   #13
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

było dużo alkoholu w swoim czasie.... żeby nie myśleć.... spotykałam się z przyjacielem i piłam bo nie chciałam myśleć ani pamiętać...
z perspektywy czasu... wiem że nigdy mi nie przejdzie... zawsze wyskakuje z jakąś dziwnym nieadekwatnym zachowaniem do jakiejś sytuacji... i straszliwie boje się zrobić coś źle... hmmm... chyba chodzi tu o to że mnie zmuszał długo do seksu dość brutalnego, a ja nie chciałam... i niebyła to forma zabawy .. to było zwykłe zmuszanie itd.. i w końcu mnie uderzył...
każdy popełnia błąd.. a niestety faceci myślą fujarami...
nikomu nie mówiłam jak mnie traktował... gdy uderzył mnie po prostu wszystko pękło... i ze mnie się wylało...
niestety nic z tym nie zrobiłam..
jest już za późno...
bardzo pomagało mi to że ktoś kogo uważam za przyjaciela.. wyciągał mnie z domu.. na piwo czy w ogóle posiedzieć gdziekolwiek indziej.... i nigdy nie naciskał.... normalnie gdy chciałam mówiłam.. gdy nie chciałam nawet nie dopytywał...
Pomogło mi to że przyjaciółka zabrała mnie na działkę i siedziałyśmy tylko we dwie same.. tak długo jak chciałam.. oglądałyśmy filmy i mogłam sie wyluzować daleko od tego wszystkiego...
I jeszcze coś bardzo ważnego....
Miałam natłok emocji w sobie....
Zaadoptowałam Fretkę...
I zajęłam się Fretką szybko zapomniałam o całym tym gównie... zajęłam się kompletowaniem Edziowi(fretka) duperszmitów, hamaczki ciasteczka, zajęłam sie w ogóle przystosowaniem pokoju do niego a było tego sporo....
Mnie było potrzebne zwierzątko.. którym mogłabym się zająć, przelać miłość, wypłakać w futerko, pójść na spacer i mieć się z kim bawić....
i w końcu wyszłam i z ciągu alkoholowego... tak tak dzięki Edziowi...
Złote zwierzątko i bardzo śmieszne...

Zawsze się pamięta...
Ale tak naprawdę najtrudniej jest potem w związku.. zawsze zostaje strach i pewien psychiczny dyskomfort...

Ja na razie trafiłam na cierpliwego faceta.. co mi pomaga... aż tak bardzo nie świruje .. a seks mnie już nie przeraża ....

I nie bój się niczego.. bądź naturalna... nie bądź natrętna.. bo to ją odstraszy skutecznie... zaproponuj jej coś.. nie będzie chciała to Nie... włącz jej grę niech sobie pogra.. zajmie sie czymś... proponuje gre http://trickster.ntreev.net/ jest bardzo bajkowa.. taka dla bab

Ale Dałam wypracowanie:|
no mam nadzieje że pomogły moje doświadczenia... choć tyle...
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 10:45   #14
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

a i jeszcze jedno.... wydaje mi się że jak to był znajomy to chyba ma złych znajomych.. sama niech pozbędzie się wszystkich trutni... ja to zrobiłam.. zostało mi niewielu znajomych.. ale żyje mi się o wieeeeeeele lepiej!!!
Stary 2008-05-11, 10:57   #15
angel_in_black
Raczkowanie

Diamentowa,
ja mysle,ze kolejnym dobrym pomyslem jest to ,zebys znalazla jej nowego psychologa. jesli ta, do ktorej chodzi nie pomaga jej. Znajdz ,potem sama do niej pojdz i wyjasnij sprawe uczulajac,ze kolezanka chodzi do innego lekarza ale nie potrafia zlapac kontaktu.

Królowa swojego losu, księżniczka własnej bajki.
angel_in_black jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 11:22   #16
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
znała go i ja zgwalcił?
Co niby mają wnieść odpowiedzi na te pytania?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 11:35   #17
kiniaczeq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Co niby mają wnieść odpowiedzi na te pytania?
no właśnie, dziwne pytanie, jak do tego doszłoa jak miało dojść?
Stary 2008-05-11, 12:05   #18
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

wiecie co... dobre moim zdaniem to pytanie...
no właśnie jak mogło do tego dojść...
bo jeśli z nim flirtowała... i go jakby zachęcała.. to se pozwolił i walnął z grubej rury.. a że ona nie chciała to wyszło tak...
może być i taka opcja...
ale nie jesteśmy tu po to aby jej oceniać ani po to żeby na siebie wrzucać bo jakieś pytania.. ciekawość normalna rzecz!
mamy tu pomóc jej a nie na siebie naskakiwać.. Dzizaz Dziewczyny... opanujta się bo to się robi nudnawe....
Stary 2008-05-11, 12:09   #19
diamentowa
Zakorzenienie

Ivonea bardzo przykra historia z optymistycznym zakończeniem Najważniejsze to nie być samemu, a czy ma się siostrę, kumpelkę czy fretkę nie ma w tym przypadku znaczenia. Gratuluję odwagi i stawienia czoła temu wydarzeniu
Jeśli chodzi o tę paczkę znajomych to od czasu wyjazdu się z nimi nie kontaktuje, ich pytania o nagły wyjazd zbywała wymówkami. Jeżeli coś wiedzą to tylko od niego, i to pewnie jego wersję wydarzeń. W sumie nie znam ich zbyt dobrze ale zawsze wydawali mi się ok, normalni ludzie, studenci. A on? typowy żartowniś, błazen sypał bystrymi hasełkami żeby być w centrum zainteresowania. Nigdy też jej nie podrywał, właściwie nie gadali sam na sam. Przez myśl by mi nie przeszło...

angel_in_black ona nie narzeka w sumie na tą psycholożkę, mówi że jest sympatyczna ale trudno jej się zwierzać obcej osobie. Może faktycznie warto poszukać kogoś innego, może z lepszym podejściem...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-11, 13:00   #20
paula78
Zakorzenienie

czesto latwiej obcej osobie niz bliskiej ktora tez to przezywa .

moze ejszcze nie czas na opowiadanie tego ,moze nie ten psycholog a moze bedzie chcial opowiedziec to komus bliskiemu.
moim zdaniem aranzowanie spotkan,imprez na sile bedzie sztuczne i nie sprawdzi sie ,chyba ze spotykacie sie czesto i czesto gdzies wczesniej wychodzilyscie .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 13:26   #21
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
czesto latwiej obcej osobie niz bliskiej ktora tez to przezywa .

moze ejszcze nie czas na opowiadanie tego ,moze nie ten psycholog a moze bedzie chcial opowiedziec to komus bliskiemu.
moim zdaniem aranzowanie spotkan,imprez na sile bedzie sztuczne i nie sprawdzi sie ,chyba ze spotykacie sie czesto i czesto gdzies wczesniej wychodzilyscie .
No właśnie zależało mi żeby nie wypadło sztucznie, dlatego poprosiłam o radę. To moja bliska koleżanka, spędzałyśmy jak i nadal spędzamy ze sobą wiele czasu. Nie nazwę jej przyjaciółką bo znamy się zaledwie pół roku ale jesteśmy blisko, samo to że opowiedziała mi wszystko wiele dla mnie znaczy. Czasami ona dzwoni żebym przyszła i wtedy tak jak mówiłam zwykle siedzimy i słuchamy dołujących piosenek albo udajemy że oglądamy TV. Nie nalegam na rozmowy bo wiem że jeśli ona chce coś powiedzieć to powie sama z siebie. Poprostu kiedy widzę, że ona wpada w coraz głębszy dół normalnie serce mnie boli. Jak się dowiedziałam co się stało to pół nocy wyłam razem z nią (i to nie dla pokazówy naprawdę byłam poprostu przerażona tym co się stało).
Stary 2008-05-11, 13:38   #22
ONCIA86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiniaczeq Pokaż wiadomość
no właśnie, dziwne pytanie, jak do tego doszłoa jak miało dojść?
Jakbyscie czytały wszystkie wypowiedzi to juz wczesniej odpowiedziałam na te jakże zbulwersowane reakcje... eh. czepiac to wy sie umiecie.
Stary 2008-05-11, 13:41   #23
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jakbyscie czytały wszystkie wypowiedzi to juz wczesniej odpowiedziałam na te jakże zbulwersowane reakcje... eh. czepiac to wy sie umiecie.
Jeśli już tyle napisałam to nie zmieni raczej nic kiedy napiszę, że on poprostu wlazł za nią do jej i innej dziewczyny pokojui zakluczył drzwi.

EDIT: oczywiście współlokatorki nie było
Stary 2008-05-11, 13:46   #24
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
e nieee
nie jest przeciez w zalobie i nie zapraszasz ja na randke tylko na wyjscie z domu
mysle ze dobry pomysl
Ja moja dobra kumpele, w zalobie, zaprosilam pare dni po smierci jej mamy, na kawe i ciasto..... Wczesniej bylam z nia gdzies cos zalatwiac. Nie uwazazm, ze popelnilam jakies fax paus . Przeciez nie poszlysmy na dyskoteke. A co miala siedziec w domu, zalamywac rece i plakac?

Wszytsko zalezy od tego, na ile sie kogos zna... Ale sorrka za OT.

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Ja sama niegdy nie zostałam zgwałcona, ale znam taką osobę. Bycie przy bliskiej osobie, któa doznała krzywdy nie zawsze jest łatwe, a może lepiej powiedzieć : jest bardzo trudne.
Kilka wskazówek (dość banalnych, któe się sprawdziły).
Po pierwsze nie naciskać.
Po drugie być. Warto powiedzieć o naszych odczuciach. Np. to,że zawsze jesteśmy dostępni (gdyby coś się działo, gdyby ofiara chciała z nami porozmawiać: że wspieramy jej decyzję, ze będziemy wspierać w trudnych chwilach.
Po trzecie starać się traktować tę sobę normalnie- nie cackać się jak z jajkiem.
Mówić prosto i jasno o uczuciach.
Nie kombinować i nie mówić,że sie wie co ta osoba przeszła.
Nie rzucać banałami w stylu: wszystko będzie dobrze.
Można zwyczajnie zapytać: jak mogę pomóc.

Nie oczekiwać,że w krótki czasie po zdarzeniu osoba będzie dobrze się czuć. To może zabrać dużo czasu.

Postępowanie prawne może być dołujące. I to jest drażliwa kwestia: czy sprawca zostanie ukarany itp., któa może wiele zmiienic w sytuacji ofiary.
Proste, a madre rady.
Co mozna zrobic?
Byc. Po prostu byc.

Czasu nie cofniesz przeciez.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-11, 17:52   #25
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazłam kilka wątków o gwałcie ale żaden jakoś mi nie przypasował. Chodzi o to, że jedna z moich bliższych koleżanek została niedawno zgwałcona. Przez kolegę. Sprawy formalne już załatwiła jednak nie może sobie poradzić. Chodzi na spotkania z psychologiem ale nie chce się otworzyć. Widuję się z nią ale zazwyczaj milczymy. Nie chcę na nią naciskać, wiem że o czymś takim się nie zapomina ale bardzo chciałabym jakoś jej pomóc, wesprzeć. Chciałabym usłyszeć opinię osób których ta sprawa bezpośrednio dotyczy (rozumiem że niewiele z was będzie chciało wracać do tak traumatycznego doświadczenia) ale i osób które miały do czynienia z osobą zgwałconą. Jak się zachowywać? Co mogę zrobić w tej sytuacji?
najgorsze co można zrobić,to zachowywać się tak jakby się nic nie stało.
są różni ludzie.jesli twoja koleżanka bardzo to przeżywa to znaczy,że potrzebuje wsparcia.

napewno jesli nie łączyły was wspólne więzi cięzko pytać się co słychac i wypytywać o szczegóły.

jesli uważasz ją za swoją przyjaciółke,to możesz próbować z nią pogadac.inwencja musi wyjć od ciebie,jednak czy ona się otworzy to juz zalezy od niej.
spytaj się na spokojnie,czy chciałaby pogadać o tym.ważne,żeby jej nie oceniać,nie wypytywać szczegółów.
słuchac.popierać i pocieszyć.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 00:06   #26
gabi1995
Przyczajenie

nie wiem jak wy ale mi się wydaje że powinnaś z nią pomału o tym rozmawiać... Moim zdaniem to pomaga... Mi np lepiej jak komuś opowiem o czymś co mnie dręczy a ten ktoś chce o tym usłyszeć...:e hem:
gabi1995 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 08:09   #27
ushia
Zadomowienie

"Ci" moze i pomaga, ale nie wszystkim, a nie ma to jak zaczac "wyciagac" bolesne wyznania od kogos kto jeszcze nie dojrzal zeby sie wygadac
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 14:19   #28
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
"Ci" moze i pomaga, ale nie wszystkim, a nie ma to jak zaczac "wyciagac" bolesne wyznania od kogos kto jeszcze nie dojrzal zeby sie wygadac
ushia-poprzedniczka w wypowiedzi podkreśliła,żeby pomału pociągnąć rozmowę.wygadanie pomaga,jesli ma się z kims dobry kontakt.z tego co pamiętam to autorka wątku napisała,że jej koleżanka-przyjaciółka powiedziała jej o tym przypadku i płakały razem.jednak ani jedna ,ani druga nie mowiła o szczegółach.może wtedy nie była na to gotowa,a autorka bała się pytać o szczegóły.
myślę jednak,że skoro zwiarzyła się to ma zaufanie do niej.

ludzie boją się mówic ,bo nikt nie chce być oceniany.boi się,że osoba słuchana nie chce znac szczegółów(są tacy ludzie).jednak autorka czuje potrzebę pocieszenia znajomej,ale nie wie,czy można.

myślę,że tak.trzeba zrobić to delikatnie,najlepiej oko w oko.zapytać,czy ma ochotę na zwierzenia.trzeba tylko wysłuchac,nie wypytywać o szcegóły dopóki sama nie powie.na koniec pocieszyć i wspierać.
Stary 2008-05-13, 14:36   #29
diamentowa
Zakorzenienie

Byłyśmy wczoraj na spacerze. Powiedziałam jej, że sytuacja jest ciężka ale musi się podnieść i iść dalej, nie dopuścić do tego by taki śmieć jak on odebrał jej radość życia. Przyznała mi rację, ale powiedziała, że ten gwałt zabrał jej niewinność. Ona nie była dziewicą ale powiedziała, że teraz czuje się jakby z niej wyrwał całą dziewczęcość i dziecinność. Ona wie na szczęście, że to nie jej wina ale mówi, że już chyba nigdy nie będzie taka beztroska jak wcześniej.
Stary 2008-05-13, 14:43   #30
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Byłyśmy wczoraj na spacerze. Powiedziałam jej, że sytuacja jest ciężka ale musi się podnieść i iść dalej, nie dopuścić do tego by taki śmieć jak on odebrał jej radość życia. Przyznała mi rację, ale powiedziała, że ten gwałt zabrał jej niewinność. Ona nie była dziewicą ale powiedziała, że teraz czuje się jakby z niej wyrwał całą dziewczęcość i dziecinność. Ona wie na szczęście, że to nie jej wina ale mówi, że już chyba nigdy nie będzie taka beztroska jak wcześniej.
czas leczy rany.wiem,że jest jej trudno.to zawsze boli.nie może się zadręczać.ale wypłakać zal i złość pomaga.lepsze to ,niż miałaby dusic w sobie.
gdzies czytałam o stanach żałoby.nie chcę tu pisać,ale można poszukać w necie.
ważne jest,żeby miała z kim pogadać.
trudno powiedzieć,czy szybko się podniesie.każdy jest inaczej wrazliwy.jeden jest silny,drugi mniej.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości