Dieta dla zapracowanej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-27, 20:17   #1
22Kamila22
Rozeznanie

Talking

Dieta dla zapracowanej

Witam . Jako że zbliża się wielkimi krokami Nowy Rok więc i postanowienia noworoczne. Moje - zrzucić kilka zbędnych kg, pozbyć się brzuszka i ujędrnić pośladki. Od 4 stycznia zaczynam fitness 2 razy w tygodniu ale do tego potrzebuję dobrej diety. Niestety żadne wymyślne w moim wypadku nie wchodzą gdyż pracuję od 9.30 do 17.30 i przygotowywanie posiłków w pracy jest nieco utrudnione. Czy któraś z was może mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna..
Stary 2009-12-28, 15:31   #2
koniarka
Raczkowanie

Dot.: Dieta dla zapracowanej

Ja mam dokładnie ten sam problem. siedzę w pracy po kilkanaście godzin, a jak wracam do domu to czasem nawet nie mam czasu na zakupy, nie mówiąc już o gotowaniu obiadków i robieniu sałatek na kolejny dzień:/ Odkąd pracuję przytyłam 5 kg i jestem załamana
Muszę spróbować robić sobie zupki na kilka dni i w pracy je odgrzewać, ale przecież nie samą zupą człowiek żyje A kończy się to tak, że na sniadanie kanapka, na obiad kanapka, na kolację kanapka
koniarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 10:18   #3
Aoirghe
Raczkowanie

I mam ten sam problem... Odnoszę w ogóle wrażenie, że dieta i odchudzanie jest tylko dla ludzi, którzy mają sporo wolnego czasu :/
Pracuję w zasadzie na dwa etaty. W połowie stycznia wcisnę bieganie i siłownię, co będzie sporym wyzwaniem. Nawet nie o to chodzi, że chcę biegać 3 razy w tygodniu, ale problem mam ze snem, bo wzmożona aktywność fizyczna powoduje, że potrzebuję więcej snu, a o to w ciągu tygodnia nie jest łatwo i dlatego ostatnio wymiękłam. Byłam zbyt niedospana, żeby biegać :/ Nieprzytomna i wiecznie bolała mnie głowa.

A jeszcze gorzej z posiłkami. Ciężko mi znaleźć czas, a nawet jeśli już go mam, to jestem zbyt zmęczona, żeby coś przygotowywać :/

Przydałaby się jakaś złota rada... Ech :/
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-01, 18:48   #4
Limonka1987
Zakorzenienie

Witam wszystkie zapracowane dziewczyny Szczególnie ciepło założycielkę wątku, z którą znamy się z plotkowego (Kamila, jesteś wszędzie!)

Wracając do tematu... Bez dwóch zdań nie jest łatwo utrzymać dietę gdy całe dnie spędza się w pracy, a nie rzadko prosto po pracy pędzi na jakieś dodatkowe zajęcia/ spotkania towarzyskie. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że jest to możliwe (chociaż niestety trzeba w to włożyć trochę wysiłku). Przede wszystkim trzeba jeść regularnie, żeby później wieczorem nie zaatakować lodówki, względnie jeszcze w pracy nie ratować się przed spadkiem energii jakimś batonikiem. Na czas pracy przypada mi 3 posiłki z 5 jakie jem codziennie i z reguły są to:
II śniadanie
- jogurt naturalny+ jakiś owoc
- serek wiejski+ jakiś owoc
- czasem (ale bardzo okazjonalnie) batonik musli czy kilka ciastek owsianych
Lunch
- najczęściej kanapki, staram się jednak, żeby były jak najbardziej wartościowe; robię je tylko z pełnoziarnistego pieczywa, pilnuję, żeby zawsze główną atrakcją było coś z dużą zawartością białka (gotowana pierś z kurczaka, tofu, chuda wędlina, pasztet sojowy, łosoś, makrela z puszki), nie żałuję też sobie warzyw
- mniej więcej 1-2 razy w tygodniu uda mi się znaleźć wystarczająco dużo czasu, żeby zrobić sobie w domu sałatkę i przynieść ją do biura w eleganckim pojemniczku. Moje ulubione to:
- sałatka grecka (czasem zamiast sera feta daję tofu)
- sałatka z kurczakiem i makaronem razowym (gotowana pierś z kurczaka, makaron razowy, ogórek, dużo koperku, oliwa z oliwek, przyprawy)
- sałatka z fetą (gotowane na parze brokuły, feta, migdały, oliwa z oliwek, przyprawy)
- sałatka z kuskusem i ciecierzycą (kuskus, ciecierzyca z puszki, gotowana pierś z kurczaka, garść mieszanki studenckiej, jogurt naturalny, przyprawy)
- sałatka z łososiem (wędzony łosoś, papryka, ogórek świeży lub kiszony, koperek, cebula, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy)
Dodam, że z reguły staram się zabierać podwójną porcję, bo współpracownicy mnie objadają
Podwieczorek
- najczęściej garść orzechów/ mieszanki studenckiej i serek wiejski
- gdy jeszcze trenowałam (przed kontuzją kręgosłupa) i od razu po pracy pędziłam na trening z reguły tuż przed wyjściem jadłam jogo naturalny z 2-3 łyżkami musli bądź kanapkę.

Oczywiście ważne jest, żeby przez cały dzień pić duuuużo wody, zielonej i czerwonej herbaty bądź herbat owocowych.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam
Stary 2010-01-01, 19:50   #5
22Kamila22
Rozeznanie

Lim Kochanie dziękuję ślicznie .. Mmm sporo SMACZNYCH pomysłów mi dałaś
Stary 2010-01-01, 21:46   #6
Mini82
Zakorzenienie

GG do Mini82

a ja polecam zrobic sobie do pudelka szybka salatke: serek wiejski, tunczyk, marchewka i ogorek kiszony mniamm jest ! marchewka oczywiscie starta. Jak pracuje do 22 to jem w pracy jako kolacje by nie jesc codziennie chlebka
Stary 2010-01-03, 01:38   #7
AgattkaM
Zadomowienie

a ja mam pracę w różnych godzinach i zwykle na 6 do 8 godzin mam 15 minut przerwy. nie mogę jeść wiec 3 czy choćby 2 posiłków. nawet moje kochane SB poszło w odstawkę i jakiekolwiek racjonalne żywienie poszło w odstawkę i co ja mam zrobić a takiej sytuacji?

on Tygrys, ja Maleństwo
AgattkaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-04, 16:04   #8
shelayla
Raczkowanie

Witam was zapracowane dziewczyny
Mam ten sam problem, pięć dni w tygodniu praca od 8.00 do 20.00, a w weekendy tłuste jedzenie u rodziców!!!
Obiecałam sobie że w tym roku schudnę co najmniej 10 kg, zaczynam od dziś - na śniadanie zjadłam płatki "zdrowy błonnik" z miodem, mlekiem i bananem, w pracy: kanapka z chleba razowego z serkiem topionym, potem szklanka zupy krem z warzyw, potem batonik muesli.
Po powrocie do domu zrobię sobie jakąś sałatkę na kolację i dodam do niej filet drobiowy. Po wyjściu z pracy spacer szybkim tempem ok. 30 min.
Myślicie że na tak ułożonym jadłospisie mam szansę schudnąć??
shelayla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-05, 05:08   #9
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mini82 Pokaż wiadomość
a ja polecam zrobic sobie do pudelka szybka salatke: serek wiejski, tunczyk, marchewka i ogorek kiszony mniamm jest ! marchewka oczywiscie starta. Jak pracuje do 22 to jem w pracy jako kolacje by nie jesc codziennie chlebka
Mmmm... Brzmi smacznie Do wypróbowania

Cytat:
Napisane przez AgattkaM Pokaż wiadomość
a ja mam pracę w różnych godzinach i zwykle na 6 do 8 godzin mam 15 minut przerwy. nie mogę jeść wiec 3 czy choćby 2 posiłków. nawet moje kochane SB poszło w odstawkę i jakiekolwiek racjonalne żywienie poszło w odstawkę i co ja mam zrobić a takiej sytuacji?
A zdradzisz nam jaki to rodzaj pracy? Może dasz radę wszamać w międzyczasie jakąś małą przekąskę tak, żeby nie robić sobie dodatkowej przerwy na posiłek? Wystarczy garść orzeszków, jakiś owoc, wypity duszkiem kefir... Lepszy rydz niż nic

Cytat:
Napisane przez shelayla Pokaż wiadomość
Witam was zapracowane dziewczyny
Mam ten sam problem, pięć dni w tygodniu praca od 8.00 do 20.00, a w weekendy tłuste jedzenie u rodziców!!!
Obiecałam sobie że w tym roku schudnę co najmniej 10 kg, zaczynam od dziś - na śniadanie zjadłam płatki "zdrowy błonnik" z miodem, mlekiem i bananem, w pracy: kanapka z chleba razowego z serkiem topionym, potem szklanka zupy krem z warzyw, potem batonik muesli.
Po powrocie do domu zrobię sobie jakąś sałatkę na kolację i dodam do niej filet drobiowy. Po wyjściu z pracy spacer szybkim tempem ok. 30 min.
Myślicie że na tak ułożonym jadłospisie mam szansę schudnąć??
Wow! Widzę, że noworoczne postanowienia od razu wcielasz w życie
Ze swojej strony mam kilka uwag...
Na śniadanie najlepiej zjeść najzwyklejszą owsiankę. Nie jestem przekonana do tych 'zdrowych błonników' czy gotowych mieszanek musli. Miód i banany na redukcji staraj się jeść raczej okazjonalnie- mają wysoki IG i są niestety mimo że zdrowe dość kaloryczne. Poza tym warto trzymać się zasady, że podczas diety w każdym lub prawie każdym posiłku jemy białko. Dlatego jeśli zamienisz mleko na np. serek homo naturalny lub wiejski będzie super
Na II śniadanie serek topiony raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale na co dzień wybieraj jednak coś chudszego i z większą zawartością białka: chociażby kilka plasterków chudej wędliny, jajko czy serek wiejski. I koniecznie pamiętaj o warzywach!
Zupa krem pewnie jest średnio dietetyczna, bo coś mi się wydaje, że była zabielana śmietaną, ale wiem, że w pracy trudno o typowo dietetyczny obiad, więc się nie czepiam Poza tym fajnie, że zjadłaś zdrowy, ciepły posiłek, a ponieważ nie sądzę, żebyś pochłonęła jej cały gar jak dla wojska nie wydaje mi się, żeby miała szansę odłożyć Ci się w boczkach Wychodzę z założenia, że wszystko można jeść byle z umiarem.
Batonik musli od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale pamiętaj, że są to raczej puste kalorie. W porze podwieczorku wybieraj raczej orzechy, migdały, pestki słonecznika i dyni... Tym bardziej, że mało u Ciebie niezbędnego do schudnięcia NKKT.
Kolacja wzorowa
To tyle ode mnie Generalnie odsyłam do wątków podwieszonych- można tam wyczytać bardzo mądre rzeczy
Stary 2010-01-05, 15:46   #10
shelayla
Raczkowanie

Dzięki za rady - w wątki się zagłębiam, przeanalizuję je dokładnie i zobaczymy co z tego wyjdzie
Powiedzcie mi dziewczyny jak wy znajdujecie wieczorem siłę na ćwiczenia???
Stary 2010-01-06, 21:27   #11
22Kamila22
Rozeznanie

Ha! W domu nie znajduję ale od jutra znów ruszam z fitnessem .. Nawet po pracy ma się ochotę tam iść ..Czytsy relaks .. A do tego zdrowo się odżywiam i właśnie dostałam pewien specyfik - jak wypróbuję dam znać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-07, 16:45   #12
okilju
Raczkowanie

Lokalizacja: teraz Wrocław, czasem inne miejsca z dolnośląskiej ziemi

Ja się wzięłam na sposób. Po pracy godzinka odpoczynku. Potem basenik a po basenie pichcenie posiłków na następny dzień. Jestem maniaczką pudełek, pojemniczków i butelek z własnoręcznie sporządzonymi koktajlami. Sałatki, serki wiejskie a także całe dania - mam w pracy mikrofale. Tym co jeść mogą tylko raz to polecam koktajle - sycą a pić zawsze można.
okilju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 20:16   #13
tylko na chwile
Rozeznanie

a u mnie wygląda to tak:
ograniczam (choc nie zawsze mi to wychodzi) złe nawyki jakich nabyłam się podczas pracy.
Nie jadam codziennie posiłków zamówionych z restauracji chińskiej, pizzerii czy pierogarni.
Nie zawsze jestem w stanie jeść posiłki wcześniej przygotowane jednak staram się zabierać obiad, który przyrządziłąm lub został przyżądzony prze kogoś innego dzień wcześniej w domu. Niestety te obiady są bardzo zróżnicowane i na pewno nie(!) są dietetyczne:
-makaron ze szpiankiem i boczkiem wędzonym (zabielony serkiem mascarpone i śmietaną kremówką)
-pierś kurczaka przygotowana w sosie curry lub masala z kaszą kus-kus i cukinią z czosnkiem
-żeberka w sosie (niestety z ziemniakiami)
-zwykły schabowy
-sałatki(warzywna więc z majonezem, z ryżem i kurczakiem i też tam dodaję majonez)
Mam wrażenie że wszystko to jest takie bez...bez... bezkarne.
Nie chciałbym przejść na dietę bo wątpie czy wytrzymam. Jednak potrzebuję coś z tym zrobić bo ileż można zbijac oponkę
Jednak 3 razy w tygodniu chodzę na fitness. Robię tak od roku jednak systematycznie stosuję to od jakiś 3 miesięcy. Najgorsze co robię to to że sa momenty w których się poprostu obżeram!!!!!!!
na swoje usprawiedliweinie dodam że jem owoce i warzywa jednak nie wiem czy sa w dostatecznej ilości i niestety nie pije "wskazanej ilości" H2O Poprostu nie daję rady..... za to sok czy herbatkę owszem

być aktywną

tylko na chwile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 20:44   #14
beatiska
Zakorzenienie

O kurcze, dziewczyny, jestem pełna podziwu. Zawsze przywiązuję uwagę do pakowania prezentów i zawsze robię to samodzielnie. mam dużo pomysłów, ale to co widzę, co Wy wyprawiacie to normalnie cudo

Załuję, że nie robiłam zdjęć swoich pakunków :P
Czasami żałuję, że zawsze za krótko się naptarzę na zapakowany prezent, a on potem jest w kilka sekund rozrywany
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości