|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Dieta dla zapracowanej
Witam
![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta dla zapracowanej
Ja mam dokładnie ten sam problem. siedzę w pracy po kilkanaście godzin, a jak wracam do domu to czasem nawet nie mam czasu na zakupy, nie mówiąc już o gotowaniu obiadków i robieniu sałatek na kolejny dzień:/ Odkąd pracuję przytyłam 5 kg i jestem załamana
![]() Muszę spróbować robić sobie zupki na kilka dni i w pracy je odgrzewać, ale przecież nie samą zupą człowiek żyje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
I mam ten sam problem... Odnoszę w ogóle wrażenie, że dieta i odchudzanie jest tylko dla ludzi, którzy mają sporo wolnego czasu :/
Pracuję w zasadzie na dwa etaty. W połowie stycznia wcisnę bieganie i siłownię, co będzie sporym wyzwaniem. Nawet nie o to chodzi, że chcę biegać 3 razy w tygodniu, ale problem mam ze snem, bo wzmożona aktywność fizyczna powoduje, że potrzebuję więcej snu, a o to w ciągu tygodnia nie jest łatwo i dlatego ostatnio wymiękłam. Byłam zbyt niedospana, żeby biegać :/ Nieprzytomna i wiecznie bolała mnie głowa. A jeszcze gorzej z posiłkami. Ciężko mi znaleźć czas, a nawet jeśli już go mam, to jestem zbyt zmęczona, żeby coś przygotowywać :/ Przydałaby się jakaś złota rada... Ech :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie zapracowane dziewczyny
![]() ![]() Wracając do tematu... Bez dwóch zdań nie jest łatwo utrzymać dietę gdy całe dnie spędza się w pracy, a nie rzadko prosto po pracy pędzi na jakieś dodatkowe zajęcia/ spotkania towarzyskie. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że jest to możliwe (chociaż niestety trzeba w to włożyć trochę wysiłku). Przede wszystkim trzeba jeść regularnie, żeby później wieczorem nie zaatakować lodówki, względnie jeszcze w pracy nie ratować się przed spadkiem energii jakimś batonikiem. Na czas pracy przypada mi 3 posiłki z 5 jakie jem codziennie i z reguły są to: II śniadanie - jogurt naturalny+ jakiś owoc - serek wiejski+ jakiś owoc - czasem (ale bardzo okazjonalnie) batonik musli czy kilka ciastek owsianych Lunch - najczęściej kanapki, staram się jednak, żeby były jak najbardziej wartościowe; robię je tylko z pełnoziarnistego pieczywa, pilnuję, żeby zawsze główną atrakcją było coś z dużą zawartością białka (gotowana pierś z kurczaka, tofu, chuda wędlina, pasztet sojowy, łosoś, makrela z puszki), nie żałuję też sobie warzyw - mniej więcej 1-2 razy w tygodniu uda mi się znaleźć wystarczająco dużo czasu, żeby zrobić sobie w domu sałatkę i przynieść ją do biura w eleganckim pojemniczku. Moje ulubione to: - sałatka grecka (czasem zamiast sera feta daję tofu) - sałatka z kurczakiem i makaronem razowym (gotowana pierś z kurczaka, makaron razowy, ogórek, dużo koperku, oliwa z oliwek, przyprawy) - sałatka z fetą (gotowane na parze brokuły, feta, migdały, oliwa z oliwek, przyprawy) - sałatka z kuskusem i ciecierzycą (kuskus, ciecierzyca z puszki, gotowana pierś z kurczaka, garść mieszanki studenckiej, jogurt naturalny, przyprawy) - sałatka z łososiem (wędzony łosoś, papryka, ogórek świeży lub kiszony, koperek, cebula, marchewka, oliwa z oliwek, przyprawy) Dodam, że z reguły staram się zabierać podwójną porcję, bo współpracownicy mnie objadają ![]() Podwieczorek - najczęściej garść orzechów/ mieszanki studenckiej i serek wiejski - gdy jeszcze trenowałam (przed kontuzją kręgosłupa) i od razu po pracy pędziłam na trening z reguły tuż przed wyjściem jadłam jogo naturalny z 2-3 łyżkami musli bądź kanapkę. Oczywiście ważne jest, żeby przez cały dzień pić duuuużo wody, zielonej i czerwonej herbaty bądź herbat owocowych. Mam nadzieję, że trochę pomogłam ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Lim Kochanie dziękuję ślicznie
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a ja polecam zrobic sobie do pudelka szybka salatke: serek wiejski, tunczyk, marchewka i ogorek kiszony
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
a ja mam pracę w różnych godzinach i zwykle na 6 do 8 godzin mam 15 minut przerwy. nie mogę jeść wiec 3 czy choćby 2 posiłków. nawet moje kochane SB poszło w odstawkę i jakiekolwiek racjonalne żywienie poszło w odstawkę i co ja mam zrobić a takiej sytuacji?
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Witam was zapracowane dziewczyny
![]() Mam ten sam problem, pięć dni w tygodniu praca od 8.00 do 20.00, a w weekendy tłuste jedzenie u rodziców!!! Obiecałam sobie że w tym roku schudnę co najmniej 10 kg, zaczynam od dziś - na śniadanie zjadłam płatki "zdrowy błonnik" z miodem, mlekiem i bananem, w pracy: kanapka z chleba razowego z serkiem topionym, potem szklanka zupy krem z warzyw, potem batonik muesli. Po powrocie do domu zrobię sobie jakąś sałatkę na kolację i dodam do niej filet drobiowy. Po wyjściu z pracy spacer szybkim tempem ok. 30 min. Myślicie że na tak ułożonym jadłospisie mam szansę schudnąć?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ze swojej strony mam kilka uwag... Na śniadanie najlepiej zjeść najzwyklejszą owsiankę. Nie jestem przekonana do tych 'zdrowych błonników' czy gotowych mieszanek musli. Miód i banany na redukcji staraj się jeść raczej okazjonalnie- mają wysoki IG i są niestety mimo że zdrowe dość kaloryczne. Poza tym warto trzymać się zasady, że podczas diety w każdym lub prawie każdym posiłku jemy białko. Dlatego jeśli zamienisz mleko na np. serek homo naturalny lub wiejski będzie super ![]() Na II śniadanie serek topiony raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale na co dzień wybieraj jednak coś chudszego i z większą zawartością białka: chociażby kilka plasterków chudej wędliny, jajko czy serek wiejski. I koniecznie pamiętaj o warzywach! Zupa krem pewnie jest średnio dietetyczna, bo coś mi się wydaje, że była zabielana śmietaną, ale wiem, że w pracy trudno o typowo dietetyczny obiad, więc się nie czepiam ![]() ![]() Batonik musli od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale pamiętaj, że są to raczej puste kalorie. W porze podwieczorku wybieraj raczej orzechy, migdały, pestki słonecznika i dyni... Tym bardziej, że mało u Ciebie niezbędnego do schudnięcia NKKT. Kolacja wzorowa ![]() To tyle ode mnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dzięki za rady - w wątki się zagłębiam, przeanalizuję je dokładnie i zobaczymy co z tego wyjdzie
![]() Powiedzcie mi dziewczyny jak wy znajdujecie wieczorem siłę na ćwiczenia???
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ha! W domu nie znajduję ale od jutra znów ruszam z fitnessem
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Lokalizacja: teraz Wrocław, czasem inne miejsca z dolnośląskiej ziemi
|
Ja się wzięłam na sposób. Po pracy godzinka odpoczynku. Potem basenik a po basenie pichcenie posiłków na następny dzień. Jestem maniaczką pudełek, pojemniczków i butelek z własnoręcznie sporządzonymi koktajlami. Sałatki, serki wiejskie a także całe dania - mam w pracy mikrofale.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
a u mnie wygląda to tak:
ograniczam (choc nie zawsze mi to wychodzi) złe nawyki jakich nabyłam się podczas pracy. Nie jadam codziennie posiłków zamówionych z restauracji chińskiej, pizzerii czy pierogarni. Nie zawsze jestem w stanie jeść posiłki wcześniej przygotowane jednak staram się zabierać obiad, który przyrządziłąm lub został przyżądzony prze kogoś innego dzień wcześniej w domu. Niestety te obiady są bardzo zróżnicowane i na pewno nie(!) są dietetyczne: -makaron ze szpiankiem i boczkiem wędzonym (zabielony serkiem mascarpone i śmietaną kremówką) ![]() -pierś kurczaka przygotowana w sosie curry lub masala z kaszą kus-kus i cukinią z czosnkiem ![]() -żeberka w sosie (niestety z ziemniakiami) ![]() -zwykły schabowy ![]() -sałatki(warzywna więc z majonezem, z ryżem i kurczakiem i też tam dodaję majonez) ![]() Mam wrażenie że wszystko to jest takie bez...bez... bezkarne. ![]() Nie chciałbym przejść na dietę bo wątpie czy wytrzymam. Jednak potrzebuję coś z tym zrobić bo ileż można zbijac oponkę ![]() Jednak 3 razy w tygodniu chodzę na fitness. ![]() ![]() ![]() na swoje usprawiedliweinie dodam że jem owoce i warzywa ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
O kurcze, dziewczyny, jestem pełna podziwu. Zawsze przywiązuję uwagę do pakowania prezentów i zawsze robię to samodzielnie. mam dużo pomysłów, ale to co widzę, co Wy wyprawiacie to normalnie cudo
![]() Załuję, że nie robiłam zdjęć swoich pakunków :P Czasami żałuję, że zawsze za krótko się naptarzę na zapakowany prezent, a on potem jest w kilka sekund rozrywany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.